Friday, December 25, 2020

၀က်အာပူလျှာပူ - ရှမ်းခေါက်ဆွဲ -ဂျပန်စတိုင်လ် Sukiyaki ဟော့ပေါ့ပြုလုပ်နည်း

၀က်အာပူလျှာပူ




ပါဝင်ထားတဲ့ ပစ္စည်းတွေကတော့ 

ညှပ်ခေါက်ဆွဲ       - ၅ ကျပ်သား

လျှာ( ပြုတ်ပြီး)      - ၁.၅ ကျပ်သား

နှလုံး(ပြုတ်ပြီး)      - ၁.၅ ကျပ်သား

ဝက်ဆီဖတ်          - အနည်းငယ်

ငရုတ်သီးစိမ်း       - အနည်းငယ်

ကြက်သွန်မိတ်      - အနည်းငယ်

ငရုတ်ကောင်း     - သင့်ရုံ

ဆားသကြား - သင့်ရုံစီဖြစ်ပါတယ်။

ချက်ပြုတ်နည်း အဆင့်ဆင့်ကိုလည်း လေ့လာကြည့်ပါဦးနော်...

ပထမဆုံး လျှာနဲ့ နှလုံးကို သကြား၊ ဆားသင့်ရုံစီထည့်ပြုတ်ပြီး ကျက်တဲ့အခါ အနေတော် အရွယ်အစားအတုံးလေးတွေ လှီးထားလိုက်ပါတယ်။

ဟင်းရည်အတွက် ဝက်ရိုး၊ ကြက်ရိုးကို ပြုတ်ထားရပါတယ်။ အရိုးကနေ အရသာရည် ထွက်ပြီဆိုတာနဲ့  ငရုတ်သီးစိမ်း၊ ငရုတ်ကောင်း မှုန့်ထည့်ပြီး ဆက်ပြုတ်ထားပါတယ်။ ဟင်းရည်ဆူပွက်လာလို့ ခဏအကြာမှာ မီးဖိုကချပြီး  အရိုးနဲ့ ငရုတ်သီး၊ ငရုတ်ကောင်းဖတ်တွေကို ဆန်ခါနဲ့စစ်ထားလိုက်ပါတယ်။

စစ်ပြီးဟင်းရည်ကို အရသာအတွက် ဆား၊ သကြား မျှတအောင်ထည့်လိုက်ပါတယ်။ ပူပူနွေးနွေးစားနိုင်မယ့် အာပူလျှာပူ တစ်ပွဲစာ အတွက် ဟင်းရည်ကို ပန်းကန်တစ်လုံးစာ အိုးထဲထည့်ပြီး မီးဖိုမှာ ပွက်ပြီးတဲ့အခါ အဆင်သင့် ပြင်ထားတဲ့ လျှာ၊ နှလုံးတို့ကိုပါ ထည့်ပွက်လိုက်ပြီး  ညှပ်ခေါက်ဆွဲထည့်ထားတဲ့ ပန်းကန်ထဲကို လောင်းထည့်ရပါမယ်။ နောက်ဆုံးမှ ပါးပါးလှီးထားတဲ့ ကြက်သွန်မိတ်နဲ့ ဝက်ဆီဖတ်လေးတွေကို ထည့်ပြီး ပူစပ်ပူစပ်အရသာလေး နဲ့အခိုးပွင့်သွားစေမယ့် အာပူလျှာပူကို သုံးဆောင်နိုင်မှာ ဖြစ်ပါတယ်။

ရှမ်းခေါက်ဆွဲ




 အားလုံးအဆင်ပြေအောင်ယေဘုယျနည်းပေးထားတာမို့မိမိတို့လိုအပ်သလိုအတိုးအလျှော့လုပ်နိုင်ပါတယ်..။

ပါဝင်ရမည့်ပစ္စည်းများ *************** #‎ဆန်ခေါက်ဆွဲ‬ ၁ထုပ် မြေပဲဆံလှော် ၅ကျပ်သား ရှမ်းချဉ် ၅ကျပ်သား ကြက်သွန်မိတ် ၁စည်း ငရုတ်သီးဆီကြော် ပဲငံပြာရည်အပျစ် အနည်းငယ် တို့ဖူးကြော် ဝက်ခေါက်ကြော် ပဲပုပ်စေ့လှော်ထောင်းပြီးသားအနည်းငယ် (optional) ပဲရွက်အနည်းငယ်

#‎ကြက်သွန်ဖြူဆီချက်‬ ကြက်သွန်ဖြူ ၄မွှာ တရုတ်မဆလာဇွန်းသေး၂ဇွန်း နှမ်းဖြူ အနည်းငယ်

#‎ကြက်သားဟင်းအနှစ်‬ ကြက်သားရင်ပုံသား ၂ခု ကြက်သွန်နီအနေတော် ၄လုံး ခရမ်းချဉ်သီးအနေတော် ၆လုံး ကြက်သွန်ဖြူ ၈မွှာ ငရုတ်သီးအစိမ်းမှုန့်ထမင်းစားဇွန်း ၂ဇွန်း ဆား အနည်းငယ် ပဲငံပြာရည်အကျဲ ၂ဇွန်း

ချက်ပုံချက်နည်း ***********

၁။ကြက်သားရင်ပုံသားများကိုသန့်စင်ပြီးအတုံးသေးသေးတုံးပါ။နနွင်းနဲ့ဆားအနည်းငယ်တို့နှင့်ရောနယ်ပါ။

၂။ဟင်းအနှစ်အတွက်ခရမ်းချဉ်သီးကိုအစေ့တွေဖယ်ပြီးပါးပါးလှီးပါ။ကြက်သွန်နီကြက်သွန်ဖြူတို့ကိုပါးပါးလှီးပါ။

၃။ဒယ်အိုးထဲဆီထည့်ပြီးဆီဆူလာလျှင်ကြက်သွန်နီကြက်သွန်ဖြူငရုတ်သီးအစိမ်းမှုန့်တို့ထည့်ပြီးဆီသတ်ပါ။

၄။အနံ့မွှေးလာလျှင်ခရမ်းချဉ်သီးတွေကိုအရင်ကြေအောင်ချက်ပါ။ပြီးမှကြက်သားတွေကိုထည့်လုံးပါ။၃မိနစ်ခန့်ကြာလျှင်ရေနွေးအနည်းငယ်ထည့်ပါ။

၅။ဆီပြန်အောင်ဆက်တည်ပါ။ဆားအနည်းငယ်နှင့်ပဲငံပြာရည်ထည့်မွှေပါ။

၆။ဟင်းအနှစ်အရည်အတွက်ရေနွေးအနည်းငယ်ထပ်တည့်ပြီးပွက်ပွက်ဆူအောင်တည်ထားပါ။

၇။ကြက်သွန်ဖြူဆီချက်အတွက်ကြက်သွန်ဖြူကိုအရင်ဆီသတ်ပါ။မီးပိတ်ပြီးမှတရုတ်မဆလာထည့်မွှေပါ။နှမ်းဖြူထည့်ပြီးပန်ကန်လုံးထဲပြောင်းထည့်ပါ။

၈။ဆန်ခေါက်ဆွဲတွေကိုရေနှစ်နာရီခန့်ကြီုစိမ်ပါ။

၉။မြေပဲဆံလှော်ကိုအခွံချွတ်ပြီးမညက်တညက်ထောင်းထားပါ။

၁၀။ကြက်သွန်မိတ်နှင့်ရှမ်းချဉ်ကိုသေးသေးလှီးထားပါ။

၁၁။ဟင်းချိုအတွက်ကြက်ရိုးတွေကိုချင်း၊ကြက်သွန်ဖြူတို့နှင့်ပြုတ်ထားပါ။

၁၂။မုန့်ဖတ်ပြုတ်ရန်အတွက်အဝကျယ်ရေနွေးအိုးကိုပွက်ပွက်ဆူအောင်တည်ထားပါ။

စားတော့မည်ဆိုသည့်အခါပြင်ဆင်ရမည့်အနေအထား ***************************************

စားနိုင်သလောက်မုန့်ဖတ်ကိုရှိးတံရှည်ဇကာထဲထည့်ပြီးပွက်ပွက်ဆူနေသောရေနွေးအိုးထဲစိမ်လိုက်ပါ။ပြီးလျှင်တူဖြင့်အနည်းငယ်မွှေပေးပါ။

ရေစစ်ပြီးစားမည့်ပန်းကန်ထဲထည့်ပါ။ကြက်သားဟင်းအနှစ်၊မြေပဲဆံလှော်မှုန့်၊ကြက်သွန်ဖြူဆီချက်၊စသောအစာပလာအနည်းငယ်စီထည့်ပြီးပြင်ပေးပါ။

 ပဲငံပြာရည်အပျစ်ကိုလက်ဖက်ရည်ဇွန်းဖြင့်ပါလေကာထည့်ပေးပါ။ကိုယ်ကြိုက်သလိုချဉ်ငံစပ်ဖြစ်အောင်လိုတာထပ်ထည့်ပါ။

ဟင်းချိုအတွက်ကြက်ရိုးပြုတ်ရည်ကိုခပ်ထည့်ပြီးကြက်သွန်မိတ်နှင့်ငရုတ်ကောင်းအနည်းငယ်ထည့်လိုက်လျှင်အဆင်သင့်စားဖို့အရသာပြီးပြည့်စုံတဲ့ရှမ်းခေါက်ဆွဲဖြစ်ပါပြီဗျာ..။


ဂျပန်စတိုင်လ် Sukiyaki ဟော့ပေါ့ပြုလုပ်နည်း




သတ်သတ်လွတ်ဖြစ်တာမို့ ဟင်းရွက်၊ပဲပြား၊ဂျပန်ခေါက်ဆွဲ စုံစုံလင်လင်ဖြင့် မိသားစု (သို့မဟုတ်) သူငယ်ချင်းတို့နှင့် အတူတူ ဟော့ပေါ့ လုပ်စားနိုင်ပါတယ်။ အရည်အရသာ ချိုဆိမ့်တဲ့အရသာရရှိမှာပါ။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ - Sukiyaki ခေါက်ဆွဲ ၂၅၀ ဂရမ်၊ မှိုခြောက်ပွင့် ၁၀ခု (ရေနွေးဖြင့်ပြုတ်ပြီး အညှာဖယ်ပေးပါ)၊ Enoki မှို (သို့မဟုတ်) Shimeji မှို ၂ထုပ်၊ ဂျပန်တိုဟူး ၃၀၀ ဂရမ်(အတုံးသေးများတုံးထားပါ)၊ တရုတ်နံနံ တစ်ခွက်စာ (တစ်လက်မအရွယ် ပိုင်းဖြတ်ပါ)၊ ကြက်သွန်မြိတ် ၂စည်း(အစောင်းပါးပါးလှီးပါ)၊ကြက်ဥ သုံးလုံး (ခလောက်ထားပါ) (Optional)။

ဆော့စ်ရည်တွင် ပါဝင်ပစ္စည်းများ - ဆာကေး(ဆန်ဝိုင်) တစ်ခွက်၊ Mirin (ဆန်ဝိုင်ချို) တစ်ခွက်၊ပဲငံပြာရည်(အကြည်) တစ်ခွက်၊ သကြား စားပွဲဇွန်း လေးဇွန်း၊ ရေ ၂၀၀ မီလီလီတာ။

ပြင်ဆင်နည်း

ဆော့စ်ရည်ပါဝင်ပစ္စည်းများဖြစ်သော (ဆာကေး၊Mirin၊ပဲငံပြာရည်၊သကြား၊ရေ)တို့ကို ဒယ်အိုးထဲထည့်ပြီး သကြားအရည်ပျော်သည်အထိ တစ်မိနစ်ခန့်တည်ပြီး ပြန်ဖယ်ထားပါ။ ဒယ်အိုးတစ်ခုထဲ ရေများများထည့်ပြီး ဆူလာလျှင် ဆား(လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်)၊ခေါက်ဆွဲများ ကို တစ်မိနစ်ခန့်ထည့်ပြုတ်ပေးပြီး ဆန်ကာဖြင့်ပြန်ဆယ်ပေးပါ။

ဟော့ပေါ့ပြုလုပ်နည်း

Electric Pot အိုးထဲသို့ ဆီ(စားပွဲဇွန်းတစ်ဇွန်း)ထည့်ပေးပြီး ဆီပူလာလျှင် တိုဟူးများကို အညိုရောင်သမ်းသည်အထိ ကြော်ပေးပါ။ ထို့နောက် ဆော့စ်ရည်တစ်ဝက်လောက်လောင်းထည့်ပေးပြီး ဆူသည်အထိ တည်ထားပါ။ဆူလာလျှင် ကြက်ဥမှလွဲ၍ (တိုဟူး၊ ခေါက်ဆွဲ၊မှို၊ကြက်သွန်မြိတ်၊တရုတ်နံနံ)တို့ကိုထည့်ပေးပါ။ ပြီးနောက် အဖုံးအုပ်ပြီး မီးအသင့်အတင့်ဖြင့် တည်ထားပါ။ ဟင်းရွက်များ၊ တိုဟူးများထပ်ထည့်လျှင် ဆော့စ်ရည်ထည့်ပေးပါ။ ဟင်းရွက်များနွမ်းသွားလျှင် ကြက်ဥခွက်ထဲ ဟင်းရွက်များကိုနှစ်ပြီး Sukiyaki ဂျပန်ဟော့ပေါ့ကို စိတ်ကြိုက်သုံးဆောင်လို့ရပါပြီ။


(Zawgyi) 

၀က္အာပူလွ်ာပူ




ပါဝင္ထားတဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့ 

ညႇပ္ေခါက္ဆဲြ       - ၅ က်ပ္သား

လွ်ာ( ျပဳတ္ၿပီး)      - ၁.၅ က်ပ္သား

ႏွလံုး(ျပဳတ္ျပီး)      - ၁.၅ က်ပ္သား

ဝက္ဆီဖတ္          - အနည္းငယ္

င႐ုတ္သီးစိမ္း       - အနည္းငယ္

ၾကက္သြန္မိတ္      - အနည္းငယ္

င႐ုတ္ေကာင္း     - သင့္ရံု

ဆားသၾကား - သင့္ရံုစီျဖစ္ပါတယ္။

ခ်က္ျပဳတ္နည္း အဆင့္ဆင့္ကိုလည္း ေလ့လာၾကည့္ပါဦးေနာ္...

ပထမဆံုး လွ်ာနဲ႔ ႏွလံုးကို သၾကား၊ ဆားသင့္ရံုစီထည့္ျပဳတ္ၿပီး က်က္တဲ့အခါ အေနေတာ္ အရြယ္အစားအတံုးေလးေတြ လီွးထားလိုက္ပါတယ္။

ဟင္းရည္အတြက္ ဝက္႐ိုး၊ ၾကက္႐ိုးကို ျပဳတ္ထားရပါတယ္။ အ႐ိုးကေန အရသာရည္ ထြက္ၿပီဆိုတာနဲ႔  င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ င႐ုတ္ေကာင္း မႈန္႔ထည့္ၿပီး ဆက္ျပဳတ္ထားပါတယ္။ ဟင္းရည္ဆူပြက္လာလို႔ ခဏအၾကာမွာ မီးဖိုကခ်ၿပီး  အ႐ိုးနဲ႔ ငရုတ္သီး၊ ငရုတ္ေကာင္းဖတ္ေတြကို ဆန္ခါနဲ႔စစ္ထားလိုက္ပါတယ္။

စစ္ၿပီးဟင္းရည္ကို အရသာအတြက္ ဆား၊ သၾကား မွ်တေအာင္ထည့္လိုက္ပါတယ္။ ပူပူေႏြးေႏြးစားႏိုင္မယ့္ အာပူလွ်ာပူ တစ္ပဲြစာ အတြက္ ဟင္းရည္ကို ပန္းကန္တစ္လံုးစာ အိုးထဲထည့္ၿပီး မီးဖိုမွာ ပြက္ၿပီးတဲ့အခါ အဆင္သင့္ ျပင္ထားတဲ့ လွ်ာ၊ နွလံုးတို႔ကိုပါ ထည့္ပြက္လိုက္ၿပီး  ညႇပ္ေခါက္ဆဲြထည့္ထားတဲ့ ပန္းကန္ထဲကို ေလာင္းထည့္ရပါမယ္။ ေနာက္ဆံုးမွ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္မိတ္နဲ႔ ဝက္ဆီဖတ္ေလးေတြကို ထည့္ၿပီး ပူစပ္ပူစပ္အရသာေလး နဲ႔အခိုးပြင့္သြားေစမယ့္ အာပူလွ်ာပူကို သံုးေဆာင္ႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။

႐ွမ္းေခါက္ဆြဲ




 အားလံုးအဆင္ေျပေအာင္ေယဘုယ်နည္းေပးထားတာမို႔မိမိတို႔လိုအပ္သလိုအတိုးအေလွ်ာ့လုပ္ႏိုင္ပါတယ္..။

ပါဝင္ရမည့္ပစၥည္းမ်ား *************** #‎ဆန္ေခါက္ဆဲြ‬ ၁ထုပ္ ေၿမပဲဆံေလွာ္ ၅က်ပ္သား ႐ွမ္းခ်ဥ္ ၅က်ပ္သား ၾကက္သြန္မိတ္ ၁စည္း င႐ုတ္သီးဆီေၾကာ္ ပဲငံၿပာရည္အပ်စ္ အနည္းငယ္ တို့ဖူးေၾကာ္ ၀က္ေခါက္ေၾကာ္ ပဲပုပ္ေစ့ေလွာ္ေထာင္းၿပီးသားအနည္းငယ္ (optional) ပဲရြက္အနည္းငယ္

#‎ၾကက္သြန္ၿဖဴဆီခ်က္‬ ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၄မႊာ တ႐ုတ္မဆလာဇြန္းေသး၂ဇြန္း ႏွမ္းၿဖဴ အနည္းငယ္

#‎ၾကက္သားဟင္းအႏွစ္‬ ၾကက္သားရင္ပံုသား ၂ခု ၾကက္သြန္နီအေနေတာ္ ၄လံုး ခရမ္းခ်ဥ္သီးအေနေတာ္ ၆လံုး ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၈မႊာ င႐ုတ္သီးအစိမ္းမႈန့္ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း ဆား အနည္းငယ္ ပဲငံၿပာရည္အက်ဲ ၂ဇြန္း

ခ်က္ပံုခ်က္နည္း ***********

၁။ၾကက္သားရင္ပံုသားမ်ားကိုသန့္စင္ၿပီးအတံုးေသးေသးတံုးပါ။နႏြင္းနဲ့ဆားအနည္းငယ္တို့ႏွင့္ေရာနယ္ပါ။

၂။ဟင္းအႏွစ္အတြက္ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုအေစ့ေတြဖယ္ၿပီးပါးပါးလွီးပါ။ၾကက္သြန္နီၾကက္သြန္ၿဖဴတို့ကိုပါးပါးလွီးပါ။

၃။ဒယ္အိုးထဲဆီထည့္ၿပီးဆီဆူလာလွ်င္ၾကက္သြန္နီၾကက္သြန္ၿဖဴင႐ုတ္သီးအစိမ္းမႈန့္တို့ထည့္ၿပီးဆီသတ္ပါ။

၄။အနံ့ေမႊးလာလွ်င္ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကိုအရင္ေၾကေအာင္ခ်က္ပါ။ၿပီးမွၾကက္သားေတြကိုထည့္လံုးပါ။၃မိနစ္ခန့္ၾကာလွ်င္ေရေႏြးအနည္းငယ္ထည့္ပါ။

၅။ဆီၿပန္ေအာင္ဆက္တည္ပါ။ဆားအနည္းငယ္ႏွင့္ပဲငံၿပာရည္ထည့္ေမႊပါ။

၆။ဟင္းအႏွစ္အရည္အတြက္ေရေႏြးအနည္းငယ္ထပ္တည့္ၿပီးပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ထားပါ။

၇။ၾကက္သြန္ၿဖဴဆီခ်က္အတြက္ၾကက္သြန္ၿဖဴကိုအရင္ဆီသတ္ပါ။မီးပိတ္ၿပီးမွတ႐ုတ္မဆလာထည့္ေမႊပါ။ႏွမ္းၿဖဴထည့္ၿပီးပန္ကန္လံုးထဲေၿပာင္းထည့္ပါ။

၈။ဆန္ေခါက္ဆဲြေတြကိုေရႏွစ္နာရီခန့္ၾကီဳစိမ္ပါ။

၉။ေၿမပဲဆံေလွာ္ကိုအခံြခၽြတ္ၿပီးမညက္တညက္ေထာင္းထားပါ။

၁၀။ၾကက္သြန္မိတ္ႏွင့္႐ွမ္းခ်ဥ္ကိုေသးေသးလွီးထားပါ။

၁၁။ဟင္းခ်ိဳအတြက္ၾကက္႐ုိးေတြကိုခ်င္း၊ၾကက္သြန္ၿဖဴတို့ႏွင့္ၿပဳတ္ထားပါ။

၁၂။မုန့္ဖတ္ၿပဳတ္ရန္အတြက္အ၀က်ယ္ေရေႏြးအိုးကိုပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ထားပါ။

စားေတာ့မည္ဆိုသည့္အခါျပင္ဆင္ရမည့္အေနအထား ***************************************

စားႏိုင္သေလာက္မုန့္ဖတ္ကို႐ွိးတံ႐ွည္ဇကာထဲထည့္ၿပီးပြက္ပြက္ဆူေနေသာေရေႏြးအိုးထဲစိမ္လိုက္ပါ။ၿပီးလွ်င္တူၿဖင့္အနည္းငယ္ေမႊေပးပါ။

ေရစစ္ၿပီးစားမည့္ပန္းကန္ထဲထည့္ပါ။ၾကက္သားဟင္းအႏွစ္၊ေၿမပဲဆံေလွာ္မႈန့္၊ၾကက္သြန္ၿဖဴဆီခ်က္၊စေသာအစာပလာအနည္းငယ္စီထည့္ၿပီးၿပင္ေပးပါ။

 ပဲငံၿပာရည္အပ်စ္ကိုလက္ဖက္ရည္ဇြန္းၿဖင့္ပါေလကာထည့္ေပးပါ။ကိုယ္ၾကိဳက္သလိုခ်ဥ္ငံစပ္ၿဖစ္ေအာင္လိုတာထပ္ထည့္ပါ။

ဟင္းခ်ိဳအတြက္ၾကက္႐ုိးၿပဳတ္ရည္ကိုခပ္ထည့္ၿပီးၾကက္သြန္မိတ္ႏွင့္င႐ုတ္ေကာင္းအနည္းငယ္ထည့္လိုက္လွ်င္အဆင္သင့္စားဖို႔အရသာၿပီးျပည့္စံုတဲ့႐ွမ္းေခါက္ဆြဲျဖစ္ပါၿပီဗ်ာ..။


ဂ်ပန္စတိုင္လ္ Sukiyaki ေဟာ့ေပါ့ျပဳလုပ္နည္း




သတ္သတ္လြတ္ျဖစ္တာမို႔ ဟင္းရြက္၊ပဲျပား၊ဂ်ပန္ေခါက္ဆြဲ စံုစံုလင္လင္ျဖင့္ မိသားစု (သို႕မဟုတ္) သူငယ္ခ်င္းတို႔ႏွင့္ အတူတူ ေဟာ့ေပါ့ လုပ္စားႏိုင္ပါတယ္။ အရည္အရသာ ခ်ိဳဆိမ့္တဲ့အရသာရရွိမွာပါ။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား - Sukiyaki ေခါက္ဆြဲ ၂၅၀ ဂရမ္၊ မႈိေျခာက္ပြင့္ ၁၀ခု (ေရေႏြးျဖင့္ျပဳတ္ျပီး အညွာဖယ္ေပးပါ)၊ Enoki မႈိ (သို႕မဟုတ္) Shimeji မႈိ ၂ထုပ္၊ ဂ်ပန္တိုဟူး ၃၀၀ ဂရမ္(အတံုးေသးမ်ားတံုးထားပါ)၊ တရုတ္နံနံ တစ္ခြက္စာ (တစ္လက္မအရြယ္ ပိုင္းျဖတ္ပါ)၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ ၂စည္း(အေစာင္းပါးပါးလွီးပါ)၊ၾကက္ဥ သံုးလံုး (ခေလာက္ထားပါ) (Optional)။

ေဆာ့စ္ရည္တြင္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား - ဆာေကး(ဆန္၀ိုင္) တစ္ခြက္၊ Mirin (ဆန္၀ိုင္ခ်ိဳ) တစ္ခြက္၊ပဲငံျပာရည္(အၾကည္) တစ္ခြက္၊ သၾကား စားပြဲဇြန္း ေလးဇြန္း၊ ေရ ၂၀၀ မီလီလီတာ။

ျပင္ဆင္နည္း

ေဆာ့စ္ရည္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားျဖစ္ေသာ (ဆာေကး၊Mirin၊ပဲငံျပာရည္၊သၾကား၊ေရ)တို႕ကို ဒယ္အိုးထဲထည့္ျပီး သၾကားအရည္ေပ်ာ္သည္အထိ တစ္မိနစ္ခန္႔တည္ျပီး ျပန္ဖယ္ထားပါ။ ဒယ္အိုးတစ္ခုထဲ ေရမ်ားမ်ားထည့္ျပီး ဆူလာလွ်င္ ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္)၊ေခါက္ဆြဲမ်ား ကို တစ္မိနစ္ခန္႔ထည့္ျပဳတ္ေပးျပီး ဆန္ကာျဖင့္ျပန္ဆယ္ေပးပါ။

ေဟာ့ေပါ့ျပဳလုပ္နည္း

Electric Pot အိုးထဲသို႔ ဆီ(စားပြဲဇြန္းတစ္ဇြန္း)ထည့္ေပးျပီး ဆီပူလာလွ်င္ တိုဟူးမ်ားကို အညိဳေရာင္သမ္းသည္အထိ ေၾကာ္ေပးပါ။ ထို႔ေနာက္ ေဆာ့စ္ရည္တစ္၀က္ေလာက္ေလာင္းထည့္ေပးျပီး ဆူသည္အထိ တည္ထားပါ။ဆူလာလွ်င္ ၾကက္ဥမွလြဲ၍ (တိုဟူး၊ ေခါက္ဆြဲ၊မႈိ၊ၾကက္သြန္ျမိတ္၊တရုတ္နံနံ)တို႕ကိုထည့္ေပးပါ။ ျပီးေနာက္ အဖံုးအုပ္ျပီး မီးအသင့္အတင့္ျဖင့္ တည္ထားပါ။ ဟင္းရြက္မ်ား၊ တိုဟူးမ်ားထပ္ထည့္လွ်င္ ေဆာ့စ္ရည္ထည့္ေပးပါ။ ဟင္းရြက္မ်ားႏြမ္းသြားလွ်င္ ၾကက္ဥခြက္ထဲ ဟင္းရြက္မ်ားကိုႏွစ္ျပီး Sukiyaki ဂ်ပန္ေဟာ့ေပါ့ကို စိတ္ၾကိဳက္သံုးေဆာင္လို႕ရပါျပီ။

No comments: