Friday, February 28, 2020

နံရိုးေပါင္းဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲ -ေျမအိုးၾကက္ဆီထမင္း

ေျမအိုးၾကက္ဆီထမင္း
--------------------------


 ဒါကေတာ့ ေျမအိုးၾကက္ဆီထမင္းခ်က္နည္းေလးပါ။ အိမ္မွာ လူနည္းတာပဲျဖစ္ျဖစ္၊ အိမ္သားေတြ  အစားမညီတာပဲျဖစ္ျဖစ္ မိမိစားခ်င္တာကို ခ်က္မစားရဘူးဆိုတာ မျဖစ္ရေလ ေအာင္ ရည္ရြယ္ပါတယ္။ တစ္ေယာက္စာ တစ္အိုးေလးကို ၁၅ မိနစ္နဲ႔ မိနစ္ ၂၀ ၾကာ အခ်ိန္ေလးေပး႐ုံနဲ႔ ခ်က္စားလို့ရပါတယ္။

ၾကက္ဆီထမင္းခ်က္ရန္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ရွမ္းဆန္  -  ေပါင္းအိုးဆန္ခ်ိန္ခြက္ ၁ ခြက္
• ၾကက္ေပါင္  -  ၁ ေခ်ာင္း
• သၾကား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္ျပဳတ္ရည္  -  ေပါင္းအိုးဆန္ခ်ိန္ခြက္ ၁ ခြက္
• ၾကက္ဆီဖတ္  -  ၁ ဖတ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၁ လုံး
• ခ်င္း  -  ၅ ျပား (ပါးပါးလႊာထားပါ)
• ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• နံနံပင္အျမစ္  -  ၂ ပင္
• ကြက်ဥ  -  ၁ လုံး

ျပဳလုပ္နည္း
 ဦးစြာ ၾကက္ဆီဖတ္ကို ဆီ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္းႏွင့္ မီးေအးေအးနဲ႔ ေၾကာ္ပါ။ လႊာထားေသာ ခ်င္းကို ထည့္ပါ။ ၾကက္ဆီဖတ္မ်ား ျြကပ္ရြလာလၽွင္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပားရိုက္ထည့္ၿပီး ျြကပ္ရြလာလၽွင္ ရပါၿပီ။ ၾကက္ေပါင္လုံးကို ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ႏွင့္ ျပဳတ္ပါ။ ျပဳတ္သည့္အခါ အဖုံးဖြင့္ၿပီး ျပဳတ္လၽွင္ ၾကည္လင္ေသာ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ကို ရပါမယ္။ ၾကက္သားႏူးၿပီဆိုလၽွင္ ၾကက္ဆီထမင္း ခ်က္လို့ရပါၿပီ။ ဆန္ကို ေရေဆးၿပီး ေရကုန္ေအာင္ စစ္ထားပါ။ ခ်က္မည့္ေျမအိုးထဲ နံနံပင္အျမစ္
၂ ပင္ထည့္ပါ။ ဆန္ထည့္ထားပါ။ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ထဲ ဆားႏွင့္ သၾကား ေပ်ာ္ဝင္ေအာင္ေမႊၿပီး ဆန္ထည့္ထားေသာ ေျမအိုးထဲ ေလာင္းထည့္ပါ။ ၾကက္ဆီကို စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္းထည့္ၿပီး အဖုံးအုပ္ တည္ပါ။ မီးအလယ္အလတ္နဲ႔တည္ၿပီး ဆူလာလၽွင္လုံးဝ မီးေလၽွာ့ခ်တည္ပါ။ ေရခန္းစျပဳလာလၽွင္ ၾကက္ေပါင္ႏွင့္ ျပဳတ္ထားေသာၾကက္ဥကို ျခမ္းထည့္ၿပီး အဖုံးအုပ္ထားပါ။ ေရခန္းၿပီး အေငြ႕လွိုင္ လာလၽွင္ မီးပိတ္၍ မီးဖိုေပၚမွာ ၁ မိနစ္ခန႔္ထားၿပီး သုံးေဆာင္လို့ရပါၿပီ။
-----------------------------
ပန္းခေရ

နံရိုးေပါင္းဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲ
------------------------------


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ခ်င္း  -  ၂၀ ဂရမ္
• ကရေဝးရြက္  -  ၂ ရြက္
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၂၀ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၃၅ ဂရမ္
• င႐ုတ္ေကာင္းေစ့  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ႏြယ္ခ်ိဳ  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ေရေႏြးဆူဆူ  -  ၂ လီတာ (ဝက္နံရိုးျပဳတ္ရန္)
• ဆား  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္အၾကည္  -  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ဝက္နံရိုး  -  ၈ဝဝ ဂရမ္
• ေရေႏြး  -  ၅ဝဝ မီလီလီတာ
• ေခါက္ဆြဲ  -  ၆ဝဝ ဂရမ္
• ထိုင္ဝမ္မုန္ညင္း  -  ၃ဝဝ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဒယ္အိုးထဲ ခ်င္း၊ ကရေဝးရြက္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ႏွင့္ ႏြယ္ခ်ိဳ တို့ကို မီးေအးေအးနဲ႔ ေလွာ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ေရေႏြးဆူဆူေလာင္းထည့္ပါ။ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္းႏွင့္ ဝက္နံရိုးတို့ကို ထည့္ၿပီး ဆူေအာင္တည္ပါ။ ေရဆူလာလၽွင္ အျမႇုပ္မ်ားကို ခပ္ထုတ္ပစ္ပါ။ ၄၅ မိနစ္ခန႔္ တည္ပါ။ ဝက္နံရိုးျပဳတ္ရည္ ရလာလၽွင္ ျပဳတ္ရည္ကို ဇလုံထဲ စစ္ထည့္ပါ။
၂။ ၿပီးလၽွင္ ဝက္နံရိုးျပဳတ္ရည္တစ္ဝက္ကို  ေရေႏြး ၅ဝဝ မီလီလီတာ ထည့္ၿပီး တည္ပါ။ မိနစ္အနည္းငယ္ခန႔္ ဆူေအာင္တည္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ေခါက္ဆြဲထည့္ျပဳတ္ပါ။ ၁၀ မိနစ္ခန႔္ ျပဳတ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ေခါက္ဆြဲကို ဆန္ခါထဲ ဆယ္ထည့္ထားပါ။ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ရည္နဲ႔ ထိုင္ဝမ္ မုန္ညင္းကို ျပဳတ္ပါ။
၃။ ၿပီးလၽွင္ ပန္းကန္ထဲ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ဝက္နံရိုး ျပဳတ္ရည္ အနည္းငယ္ႏွင့္ ျပဳတ္ထားတဲ့ေခါက္ဆြဲတို့ကို ထည့္ၿပီး သမေအာင္ နယ္ပါ။ ႏွံ့စပ္သြားၿပီဆိုလၽွင္ ျပဳတ္ထားတဲ့ ထိုင္ဝမ္မုန္ညင္း၊ ဝက္နံရိုး၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ႏွင့္ င႐ုတ္ ေကာင္းမွုန႔္တို့ကို ထည့္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
-------------------------------------
Tin Tin Oo

No comments: