Friday, February 21, 2020

ေဂြးေတာက္ရြက္ ၾကက္ေတာင္ပံဟင္းခ်ိဳ -ေက်ာက္ပြင့္အစပ္ဟင္း-င႐ုတ္သီးစိမ္းရခိုင္ခ်က္- ထန္းသီးဆံအညာခ်က္ -ငါးအေခ်ာင္းေၾကာ္ (Crispy Fish Fingers)

ေဂြးေတာက္ရြက္ ၾကက္ေတာင္ပံဟင္းခ်ိဳ
--------------------------------------------


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္ေတာင္ပံ  -  ၈ဝဝ ဂရမ္
• ေဂြးေတာက္ရြက္  -  ၇၀ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၁၀ ဂရမ္
• ခ်င္း  -  ၇ ဂရမ္
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ခ႐ုဆီ  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဆန္ေလွာ္မွုန႔္  -  ၂၀ ဂရမ္
• ေရ  -  ၂ လီတာ
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၃ ဇြန္း
• ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ အိုးထဲ ဆီအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ခ်င္းတို့ကို ဆီသတ္ပါ။ 
၂။ ၾကက္ေတာင္ပံႏွင့္ ေရထည့္ၿပီး မီးေအးေအးျဖင့္ မိနစ္ ၃၀ ခန႔္ ခ်က္ပါ။ 
၃။ ၾကက္ေတာင္ပံမ်ား ႏူးအိလာလၽွင္ ဆန္ေလွာ္မွုန႔္ထည့္ပါ။ အရသာအတြက္ ဆားႏွင့္ ခ႐ုဆီထည့္ပါ။ အရသာမ်ားထည့္ၿပီး ဟင္းခ်ိဳကို ဆူေအာင္ တည္ပါ။ ေဂြးေတာက္ ရြက္မ်ား ထည့္၍  အေပၚမွ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ျဖဴးၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
--------------------------
Htain Lin Maung 

ေက်ာက္ပြင့္အစပ္ဟင္း
------------------------------


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ေက်ာက္ပြင့္  -  ၂ ပြင့္
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၁ လုံး
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၅ ႁမႊာ
• ငါးပိ  -  အနည္းငယ္
• င႐ုတ္သီးစိမ္း  -  ၄ ေတာင့္
• ေရွာက္ရြက္  -  ၄ ရြက္
• နႏြင္းမွုန႔္  -  အနည္းငယ္
• ဆီ  -  အနည္းငယ္
• ဆား  -  အနည္းငယ္
• သၾကား  -  အနည္းငယ္
• ငံျပာရည္  -  အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္  -  အနည္းငယ္
• သံပရာသီး  -  အနည္းငယ္
• ခ်င္း  -  အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္နည္း
 ‌ေက်ာက္ပြင့္ကို အေနေတာ္လွီးထားပါ။ ၿပီးလၽွင္ င႐ုတ္သီးစိမ္း
ကို ဓားျပားရိုက္ပါ။ သံပရာသီးကို အရည္ညႇစ္ရန္အတြက္ လွီးထားပါ။ ေရွာက္ရြက္ကို ပါးပါးလွီးပါ။ ဒယ္အိုးကို အပူေပးၿပီး ဆီထည့္ပါ။ ဆီပူ လာၿပီဆိုလၽွင္ နႏြင္းမွုန႔္ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ နႏြင္းမွုန႔္ အနံ့ေမႊးလာလၽွင္ ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္းႏွင့္ ၾကက္သြန္နီ ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ၊ ခ်င္းအနံ့ေမႊးလာၿပီဆိုလၽွင္ ငါးပိထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ ငါးပိနံ့ေမႊးလာၿပီဆိုလၽွင္ င႐ုတ္သီးစိမ္းထည့္ၿပီး ဆီသတ္ ပါ။ အရသာမ်ားအျဖစ္ ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္၊ သၾကားႏွင့္ ငံျပာရည္ ထည့္ပါ။ ေရအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး အႏွစ္ရေအာင္ ခ်က္ပါ။ ေရဆူလာ ၿပီဆိုလၽွင္ ေက်ာက္ပြင့္ထည့္ပါ။ ေက်ာက္ပြင့္ ထည့္ၿပီးလၽွင္ ေရ အနည္း ငယ္ထပ္ထည့္ၿပီး ၅ မိနစ္ခန႔္ ႏွပ္ထားပါ။ ၅ မိနစ္ခန႔္ ႏွပ္ၿပီးသြားလၽွင္ သံပရာသီးထည့္ပါ။ ဆီျပန္ ေရက်န္ အေနအထားရၿပီဆိုလၽွင္ 
ေရွာက္ရြက္ထည့္ပါ။ အနံ့အရသာ ျပည့္စုံၿပီဆိုလၽွင္ ပန္းကန္မွာျပင္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
--------------------------------------------------
Eant Wint Htut

ငါးအေခ်ာင္းေၾကာ္ (Crispy Fish Fingers)
----------------------------------------------------


 ယိုးဒယားစတိုင္ ငါးအေခ်ာင္းေၾကာ္ကို ပုံမွန္အားျဖင့္ တန္ပူရာမွုန႔္နဲ႔ ေၾကာ္ပါတယ္။ ေရႊလိပ္ျပာကို သုံးလို့ရပါတယ္။ ယခုေၾကာ္ထားတာကေတာ့ အျပင္က ေပါင္မုန႔္ေျခာက္ ကပ္ထားၿပီး ပုံစံတစ္မ်ိဳးနဲ႔ ေၾကာ္ထားတာေလးပါ။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ငါးတန္ငါးအသား  -  ၅ဝဝ ဂရမ္
• ယိုးဒယားငံျပာရည္  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း 
• ခ႐ုဆီ  -  ၁ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္အျဖဴ  -  အနည္းငယ္ 
• တန္ပူရာမွုန႔္ (ေရႊလိပ္ျပာ)  -  ၁ ထုပ္
• ေပါင္မုန႔္ေျခာက္  -  တစ္ပန္းကန္  
 (သုံးလိုလၽွင္)
• ဆီ  -  ေၾကာ္ရန္ (အလုံအေလာက္)

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ငါးတန္ငါးအသားကို အသုံးျပဳပါက အသားရဲ့  အနီေရာင္၊ အညိဳေရာင္ အပိုင္းမ်ားကို သန႔္စင္ ေပးပါ။ ညႇီနံ့ျပင္းလို့ပါ။ ငါးကို ေရေဆးသန႔္စင္၍ ေရစစ္ၿပီး အေခ်ာင္းေလးမ်ား လွီးျဖတ္ထားပါ။
၂။ လွီးၿပီးပါက ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲ ထည့္ၿပီး ငံျပာရည္၊ ခ႐ုဆီႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္အျဖဴတို့ကို ထည့္ၿပီး နယ္ထားပါ။
၃။ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္မွာ တန္ပူရာမွုန႔္ေဖ်ာ္ထားပါ။ မပ်စ္မက်ဲ အေနအထား ေဖ်ာ္ပါ။
၄။ အားလုံးအဆင္သင့္ျဖစ္လၽွင္ ဆီအိုးတည္ထားပါ။ ဆီပူလာလၽွင္ အရသာနယ္ၿပီးသား ငါးကို မုန႔္ႏွစ္ရည္ထဲ ႏွစ္၍ ဆီပူထဲ ထည့္ေၾကာ္ပါ။ ငါးမ်ားကို ဆက္တိုက္ ထည့္ၿပီးလၽွင္ မီးအရွိန္ကို အျမင့္ဆုံးအထိ တင္ၿပီး ေၾကာ္ပါက ငါးအေခ်ာင္းေၾကာ္ ျြကပ္ရြၿပီး ေဖာင္းေဖာင္းေလးေတြ ရရွိမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ (ေပါင္မုန႔္ေျခာက္ကပ္လိုပါက မုန႔္ႏွစ္ကပ္ၿပီး ေပါင္မုန႔္ေျခာက္ကပ္၍ ဆီပူထဲ ထည့္ေၾကာ္ပါ။)
၅။ အဆက္မျပတ္ေမႊေပးၿပီး ေရႊဝါေရာင္ရပါက ဆယ္ယူ၍ ဆီစစ္ကာ Thai Chilli Sauce မွာ သံပရာသီးညႇစ္ၿပီး တည္ခင္းသုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
--------------------------------------------
Sofia

င႐ုတ္သီးစိမ္းရခိုင္ခ်က္
----------------------------------


   ရခိုင္ဟင္းလ်ာေတြဟာ ဆီအသုံးနည္းၿပီး ပူပူစပ္စပ္ကေလးနဲ႔ ခ်ဥ္ငန္စပ္အရသာကဲလို့ ႏွုတ္ၿမိန္ေစတဲ့အတြက္ အႀကိဳက္မ်ားၾကတာ ျဖစ္ပါတယ္။ င႐ုတ္သီးကို ရခိုင္ရိုးရာပုံစံခ်က္ထားတဲ့ င႐ုတ္သီးခ်က္က အတို့အျမႇုပ္စုံစုံလင္လင္နဲ႔ စားၾကတဲ့
အခါ  ထမင္းဝိုင္းမွာ င႐ုတ္သီးခ်က္တစ္ခြက္နဲ႔တင္ အျခားဟင္းအမည္မ်ား မလိုေအာင္ ျပည့္စုံတယ္လို့ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္သူမ်ားက ေျပာၾကပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• င႐ုတ္သီးစိမ္းေတာင့္  -  ၁၀ က်ပ္သား
• ေရငန္ငါး (ပင္လယ္ငါး)  -  ၁၀ က်ပ္သား
• မၽွင္ငါးပိ  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• မန္က်ည္းသီး  -  ခုံညင္းလုံးခန႔္
• ဆား၊ နႏြင္းမွုန႔္၊ နံနံပင္  -  သင့္႐ုံ

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ င႐ုတ္သီးရခိုင္ခ်က္ ခ်က္ရန္ မည္သည့္ ပင္လယ္ ငါးမ်ိဳးမဆို သုံးနိုင္ပါသည္။ ေရခ်ိဳငါးမ်ားႏွင့္
လည္း ခ်က္နိုင္ပါသည္။ ငါးကို သန႔္စင္ေအာင္ ေဆးေၾကာၿပီး ဆားႏွင့္ နႏြင္းမွုန႔္ထည့္၍ ေရႏွင့္ ျပဳတ္ၿပီး အရိုးဖယ္ကာ အသားႏႊင္ထားပါ။ ဆီကို သီးျခားမသုံးဘဲ ငါးမွထြက္သည့္ သဘာဝအဆီ ျဖင့္သာ ခ်က္ျပဳတ္ၾကျခင္း ျဖစ္ပါသည္။
၂။ င႐ုတ္သီးစိမ္းေတာင့္မ်ား အညႇာေျြခ၍ ေရေဆးၿပီး ဆုံတြင္ ေလးစိတ္ကြဲ ေထာင္း ထားပါ။ မန္က်ည္းသီးကို ေရစိမ္ၿပီး မန္က်ည္းရည္တြင္ မၽွင္ငါးပိကို ထည့္ေဖ်ာ္ ထားပါ။ နံနံပင္မ်ား သင္ထားပါ။
၃။ အားလုံးအသင့္ျဖစ္လၽွင္ ခ်က္မည့္အိုးထဲ အဆာအားလုံးထည့္၍ ေရသင့္႐ုံ
ထည့္ၿပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္က်ိဳကာ မပ်စ္မက်ဲအေနအထားေလးျဖင့္ ခ်က္ပါ။ ဟင္းရည္အိုးက်က္လၽွင္ နံနံပင္အုပ္ၿပီး အတို့အျမႇုပ္စုံစုံလင္လင္ျဖင့္  ဆီလြတ္ င႐ုတ္သီးရခိုင္ခ်က္ကို ၿမိန္ၿမိန္ယွက္ယွက္ သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
------------------------------
ဦးစံလြင္(ငါးဦးစီး)

ထန္းသီးဆံအညာခ်က္
----------------------------


 ယခုလိုေဆာင္းဦးေပါက္ရာသီမွာ ထန္းသီးဆံ မ်ားကို ေပါေပါေလာေလာ ေတြ႕ေနရပါၿပီ။ အခ်ိဳ့က ထန္းသီးဆံ ႏုႏုကေလးမ်ားကို ေရစိမ္ထားတဲ့ ေကာက္ ညႇင္းဆန္နဲ႔နယ္၍ ႏွစ္ေနေလာက္ျပၿပီး အခ်ဥ္တည္
ကာ မန္က်ည္းရြက္ႏုကေလးေတြနဲ႔ ေရာခ်က္ၿပီး ပုစြန္ ငါးပိ အခတ္ကေလးနဲ႔ ထသီးဆံ (ထန္းသီးဆံ) အညာ ခ်က္ ခ်က္ၾကပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ထန္းသီးဆံ (အေနေတာ္)  -  ၅ ခု
• ဆီ  -  ၂  ၁/၂ က်ပ္သား
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၂ လုံး
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၁ လုံး
• မၽွင္ငါးပိ  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးစိမ္းေတာင့္  -  ၅ ေတာင့္
• ဆား၊ နႏြင္းမွုန႔္  -  သင့္႐ုံ

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ထန္းသီးဆံကို ေရေဆး၍ အေပၚယံအခြံပါးကေလးမ်ား စင္ေအာင္ ခြာၿပီး မထူ မပါးေလး လွီးထားပါ။
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီကို အခြံႏႊာ၍ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းေထာင္းၿပီး င႐ုတ္သီးစိမ္းေတာင့္ ေလးမ်ားကို ထက္ျခမ္းျခမ္းပါ။
၃။ အားလုံးအသင့္ျဖစ္လၽွင္ ဆီအိုးထဲမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ ေထာင္းၿပီးသား အေရာ ကို ဆီသတ္ၿပီး ထန္းသီးစိတ္ေလးမ်ားထည့္ကာ ဆား၊ နႏြင္းမွုန႔္ႏွင့္ မၽွင္ငါးပိ
တို့ကို ေရေဖ်ာ္ထည့္ၿပီး ဖိုမွာတည္ပါ။
၄။ ဟင္းအိုးဆီ ဆူသံေပးလာလၽွင္ အသီးႏူးေအာင္ လုံးေရထည့္ၿပီး ဆီျပန္ေအာင္ တည္ပါ။ ဆီျပန္လာလၽွင္ င႐ုတ္သီးစိမ္းထက္ျခမ္းခြဲမ်ား အုပ္၍ ဖိုမွခ်ပါ။ င႐ုတ္ သီးစိမ္းနံ့ေလးသင္းၿပီး ဝါးလိုက္သည့္အခါ အိအိထုတ္ထုတ္ႏွင့္ အရသာ တစ္မ်ိဳးထူးသည့္ ထန္းသီးဆံအညာခ်က္ကေလး အသင့္ရပါၿပီ။
------------------------------
စံလြင္ (ငါးဦးစီး)

No comments: