မႏၲေလးမုန႔္တီ
Mandalay မုန႔္တီ ( နန္းလတ္) ၁၅ပြဲစာအတြက္
ၾကက္သားဟင္းအတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့..
ျမန္မာၾကက္ - ၁ေကာင္ ( ၆၀ က်ပ္သား)(ေလးျခမ္းျခမ္းထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅၀ ဂရမ္
ခ်င္း - ၃၀ ဂရမ္
နႏြင္းမွုန႔္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
အသားမွုန႔္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ေရ - ၆၀၀ မီလီလီတာ
ဆီနီခ်က္ရန္လိုအပ္တာေတြကေတာ့……
ဆီ - ၅၀ က်ပ္သား
အေရာင္တင္မွုန႔္ - စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
င႐ုတ္သီးအစပ္မွုန႔္ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅၀ ဂရမ္
ဆီဝါခ်က္ရန္ လိုအပ္တေတြကေတာ့…
ဆီ - ၄၀ က်ပ္သား
နႏြင္းမွုန႔္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ၾကက္သြန္နီ - ၈၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၄၀ ဂရမ္
မုန႔္ႂကြပ္ေၾကာ္ရန္လိုအပ္တာေတြကေတာ့…
ေခါက္ဆြဲဖတ္အစို - ၂၀၀-၃၀၀ ဂရမ္
ေၾကာ္ရန္ဆီ
င႐ုတ္သီးေၾကာ္အတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့…
င႐ုတ္သီးအၾကမ္းဖတ္ - ၇၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - အနည္းငယ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
ဆီခ်က္မွရတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္နဲ႔အနီ
ဆား - အနည္းငယ္
ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁၀ ဇြန္း
Mandalay မုန႔္တီ ၁၅ ပြဲစာအတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့….
မုန႔္တီဖတ္အစို ( နန္းႀကီး/နန္းလတ္) - ၁ပိသာ ၅၀ က်ပ္သား
ကုလားပဲမွုန႔္အက်က္မွုန႔္ - ၁၅ ဇြန္း
ငံျပာရည္ (က်ိဳၿပီးသား) - စားပြဲဇြန္း ၁၅ ဇြန္း
ပဲပင္ေပါက္ - ၃၀ က်ပ္သား ( ၄၇၀ ဂရမ္)
နံနံပင္ - ၁၀ ပင္
ျပဳလုပ္နည္း
1. ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုေထာင္းပါ။ ၿပီးလၽွင္ ၾကက္သားကို ေထာင္းထားတဲ့ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နႏြင္းမွုန႔္၊ အေရာင္တင္မွုန႔္၊ ဆား၊ အသားမွုန႔္တို့နဲ႔နယ္ပါ။
2. အိုးထဲကိုဆီထည့္ၿပီး ၾကက္သားထည့္ၿပီးေမႊေပးပါ။.ၿပီးလၽွင္ ေရထည့္ၿပီး ၾကက္သားႏူးသည္အထိခ်က္ပါ။ ေရခမ္းၿပီးဆီျပန္သည္အထိခ်က္ပါ။
3. ၿပီးလၽွင္ ၾကက္သားကို ဆယ္ၿပီးအေအးခံထားပါ။
4. ၾကက္သားအေအးလာရင္ အသာထြင္းၿပီးထားပါ။
5. အရိုးကို အိုးတစ္လုံးထဲထည့္ၿပီး ေရထည့္ၿပီး ဆက္ျပဳတ္ထားပါ။ အရသာအတြက္ ငံျပာရည္၊ ဆား၊ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ပါက အခ်ိဳမွုန႔္ ဒါမွမဟုတ္ အသားမွုန႔္ထည့္ပါ။
6. ဆီနီခ်က္ရန္အတြက္ ဆီအိုးတည္ပါ။ ဆီပူလာရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ၿပီးေၾကာ္ပါ။ ေမႊးလာရင္ မီးပိတ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ င႐ုတ္သီးႏွစ္မ်ိဳးထည့္ၿပီး ေမႊေပးပါ။ ၿပီးလၽွင္ ဆန္ခါျဖင့္စစ္ထားပါ။
7. ဆီဝါခ်က္ရန္အတြက္.ဆီအိုးတည္ပါ။ ဆီပူလာရင္ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ၿပီးေၾကာ္ပါ။ ေမႊးလာရင္ မီးဖိုေပၚမွခ်ၿပီး ဆီေငြ႕ေသေအာင္ထားပါ။ ၿပီးလၽွင္ နႏြင္းမွုန႔္ထည့္ၿပီး ေမႊေပးပါ။ ၿပီးလၽွင္ ဆန္ခါျဖင့္စစ္ထားပါ။
8. င႐ုတ္သီးေၾကာ္ရန္ ဆီအိုးတည္ပါ။ ဆီပူလာရင္ေထာင္းထားတဲ့ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ င႐ုတ္သီးထည့္ၿပီးေၾကာ္ပါ။ ဆားထည့္ၿပီး ေမႊေပးပါ။ ဆီနီ ဆီခ်က္စဥ္က စစ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကို င႐ုတ္သီးေၾကာ္နဲ႔ျပန္ေမႊေပးပါ။
9. ငံျပာရည္ကို အိုးထဲထည့္ၿပီးက်က္ေအာင္ခ်က္ပါ။
10. ပဲပင္ေပါက္ကို ေရေႏြးေဖ်ာထားပါ။ နံနံပင္ကိုလွီးထားပါ။ ပဲမွုန႔္အက်က္မွုန႔္ကို ပန္းကန္ထဲအဆင္သင့္ထည့္ထားပါ။
11. အခ်ဥ္အတြက္ ၾကက္သြန္နီကို အကြင္းလိုက္လွီးထားပါ။သံပရာသီးကို စိတ္ထားပါ။
12. မုန႔္ဖတ္ တစ္ပြဲစာ ၁၅၀ ဂရမ္ကို ပန္းကန္ထဲထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ အခ်ိဳမွုန႔္အနည္းငယ္ (မႀကိဳက္လၽွင္ မထည့္ဘဲလည္းရတယ္). ပဲမွုန႔္အက်က္မွုန႔္ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ငံျပာရည္ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ဆီနီ စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း၊ ဆီဝါ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ပဲပင္ေပါက္၊ နံနံပင္၊ ၾကက္သားထည့္ၿပီးနယ္ပါ။
13. မုန႔္ႂကြပ္ေၾကာ္ထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္ခ်ဥ္ဟင္းခ်ိဳတို့ျဖင့္သုံးေဆာင္ပါ။
ျမိတ္ကတ္ေၾကးကိုက္
ဆန္ေခါက္ဆြဲ - ၄၀၀ ဂရမ္
ျပည္ၾကီးငါးအေကာင္အေသး - ၁၅၀ ဂရမ္ ( ၄ ေကာင္)
ပုစြန္ - ၁၅၀ ဂရမ္
စားေတာ္ပဲျပဳတ္ - အနည္းငယ္
ဘဲဥ - ၂ လံုး
ပုလဲဧရာ အုန္းရည္ရွလကာ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ငရုတ္သီးအေတာင့္ပြ - ၁၀ ေတာင့္ ( ၂၅ ဂရမ္)
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ ျမႊာ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
ပဲပင္ေပါက္ - ၁၂၀ ဂရမ္
ကုဆိုင္ - ၂၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္ျမိတ္ - ၂ ပင္
ဆီ - ၃ + ၂ စားပြဲဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
အသားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
ဆား - အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု
1. ဆန္ျပားေခါက္ဆြဲကို ဓားျဖင့္လွီးျပီး ေၾကာ္ရ လြယ္ကူေစရန္ တစ္ဖတ္ခ်င္းစီ ခြာထားပါ။
2. ျပဳတ္ထားတဲ့ ငရုတ္သီးေျခာက္ကို ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။ ျပီးလွ်င္ အုန္းရည္ရွလကာရည္နဲ႔ေရာျပီး ေမႊထားပါ။
3. ျပည္ၾကီးငါးရဲ႕ အတြင္းဖက္ပိုင္းကို ဓားျဖင့္မႊန္းပါ။ ျပီးလွ်င္ အေကာင္ၾကီးပါက ၄ ပိုင္းျဖတ္ထားပါ။
4. ေခါက္ဆြဲေၾကာ္မည့္ ဒယ္အိုးအၾကီးထဲကို ဆီ ၃ ဇြန္းထည့္ပါ။ ဆီပူလာရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ။
5. အနံ႔ေမႊးလာသည္ႏွင့္ အုန္းရည္ရွလကာရည္နဲ႔ေရာထားတဲ့ ငရုတ္သီးအႏွစ္ ၃ ဇြန္းထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။
6. ျပီးလွ်င္ ပုစြန္နဲ႔ျပည္ၾကီးငါးထည့္ျပီး ေၾကာ္ပါ။
7. ဆန္ေခါက္ဆြဲထည့္ျပီး ေၾကာ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ပဲငံျပာရည္၊ အသားမႈန္႔၊ ဆားထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။
8. ေမႊျပီးတာနဲ႔ ေခါက္ဆြဲကို ေဘးမွာကပ္ျပီး အလည္မွာ ဆီ ၂ ဇြန္းထည့္ပါ။
9. ဆီပူလွ်င္ ဘဲဥ၂ လံုးေဖာက္ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။
10. ၾကက္ဥက်က္ရင္ ဆန္ေခါက္ဆြဲနဲ႔ျပန္ေရာျပီး ေၾကာ္ပါ။
11. ပဲပင္ေပါက္၊ ကုဆိုင္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ထည့္ျပီး မီးပိတ္ပါ။ ျပီးေနာက္ေမႊေပးပါ။ ျပီးလွ်င္ စားေတာ္ပဲျပဳတ္ျဖဴးေပးပါ။
ထိုင္းဆန္ျပားေၾကာ္
-----------------------
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဆန္ျပားအစို - ၅ဝဝ ဂရမ္
• ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ကိုက္လန္ - ၃ ပင္
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
Marinate လုပ္ရန္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့-
• ၾကက္သား - ၂ဝဝ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
• ပုစြန္ - ၁၅၀ ဂရမ္
(အခြံခြာၿပီး အခြံကို ျပဳတ္ရည္လုပ္ရန္သိမ္းထားပါ)
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ - အနည္းငယ္
• ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ၾကက္ရိုး - ၁ ျခမ္း
• ပုစြန္အခြံ - ၁၅၀ ဂရမ္
• ေရ
• ေကာ္မွုန႔္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ခ႐ုဆီ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္အျဖဴ - အနည္းငယ္
• ႏွမ္းဆီေမႊး - အနည္းငယ္
• ကြက်ဥအကာ - ၁ လုံး
င႐ုတ္ခ်ဥ္တည္ရန္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့-
• င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၅ ေတာင့္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
• ရွလကာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
• ဆား - အနည္းငယ္
• သၾကား - အနည္းငယ္
ေဆာ့စ္အတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့-
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
• တ႐ုတ္ပဲငါးပိ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• အရိုးျပဳတ္ရည္ - ၂ ခြက္
• ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ၁/၂ ဇြန္း
• ေကာ္မွုန႔္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္အျဖဴ - အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ပုစြန္အခြံကို ပန္းေရာင္သန္းသည္အထိ ေလွာ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ အရိုးျပဳတ္ရည္အိုးထဲ ထည့္ၿပီး ျပဳတ္ပါ။ မီးေအးေအးနဲ႔ တည္ထားၿပီး ဆန္ခါျဖင့္ စစ္ထားပါ။
၂။ ေခါက္ဆြဲနဲ႔ တြဲစားရန္ င႐ုတ္ခ်ဥ္လုပ္ဖို့အတြက္ င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ပါးပါးလွီးၿပီး ရွလကာရည္၊ ဆားႏွင့္ သၾကားထည့္ၿပီး အခ်ဥ္တည္ထားပါ။
၃။ ၾကက္သားကို Marinate လုပ္ရန္ လိုအပ္တဲ့ ပါဝင္ပစၥည္းအားလုံးႏွင့္ နယ္ၿပီး
ႏွပ္ထားပါ။
၄။ ဒယ္အိုးထဲ ဆီအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ဆီပူလာသည္ႏွင့္ ဆန္ျပားထည့္ပါ။
၅။ ၿပီးလၽွင္ ပဲငံျပာရည္အေနာက္ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ ဆန္ျပားကို နီညိဳေရာင္သန္းေအာင္ ေၾကာ္ၿပီး ဆယ္ယူထားပါ။
၆။ ေဆာ့စ္ခ်က္ရန္အတြက္ ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ တ႐ုတ္ပဲငါးပိ ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။
၇။ ၿပီးလၽွင္ ႏွပ္ထားတဲ့ ၾကက္သားထည့္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။ ၾကက္သားအေရာင္ေျပာင္းသည္ ႏွင့္ ျပဳတ္ရည္ထည့္ၿပီး တည္ထားပါ။
၈။ ျပဳတ္ရည္ဆူလာလၽွင္ ကိုက္လန္ထည့္ပါ။
၉။ ၿပီးလၽွင္ ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ သၾကားႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ထည့္ၿပီး ဆူေအာင္ တည္ပါ။
၁၀။ ဟင္းရည္ပ်စ္ေစရန္ ေကာ္မွုန႔္ကို ေရေဖ်ာ္ၿပီး ထည့္ပါ။
၁၁။ ၿပီးလၽွင္ ေၾကာ္ထားတဲ့ ဆန္ျပားအေပၚမွာ ေလာင္းပါ။
၁၂။ ဆန္ျပားေၾကာ္ကို င႐ုတ္သီးစိမ္းခ်ဥ္ႏွင့္ တြဲၿပီး စားပါ။
--------------------------------------
Myint Oo Tha
ယိုးဒယားၾကက္ေကာင္လုံးကင္
(Thai Style Grilled Chicken)
------------------------------------
ယိုးဒယားၾကက္ကင္ကို အရသာအမ်ိဳးမ်ိဳးရွိတဲ့အထဲက ဒီနည္းေလးကေတာ့ အရသာ တစ္မူထူးၿပီး သင္းပ်ံ႕ေမႊးႀကိဳင္လို့ ကင္လို့မေလာက္တဲ့အထဲမွာ ပါပါတယ္။ ႏွစ္သစ္ကူးပြဲေတာ္ မ်ားနဲ႔ ပါတီပြဲမ်ားအတြက္ အေနာက္တိုင္းပုံစံအရသာနဲ႔ ကြဲျပား ေစမယ့္ ထိုင္းၾကက္ကင္ကို ျပင္ဆင္ေပးထားတဲ့ ၾကက္ကင္ နည္းေလးကို မၽွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္ - ၁ ေကာင္
(၂ ၁/၂ ကီလို)
• ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - စားပြဲဇြန္း ၈ ဇြန္း
• ခ႐ုဆီ - ၅ ဇြန္း
• ဟင္းခတ္မွုန႔္ - ၁ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္း - ၁ ဇြန္း
• စပါးလင္ - ၂ ေခ်ာင္း
• ယိုးဒယားမဆလာ - ၂ ဇြန္း
• ႏွမ္းဆီ - ၃ ဇြန္း
• အုန္းနို့ (ခရင္မ္) - ၅ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္တစ္ေကာင္ကို ေရေဆးသန႔္စင္ၿပီး ေရစစ္ထားပါ။
၂။ စပါးလင္ကို ပါးပါးလွီးျဖတ္၍ င႐ုတ္ေကာင္းႏွင့္ေရာၿပီး ႀကိတ္ထားပါ။
၃။ ေရစစ္ထားေသာၾကက္ကို ဇလုံတစ္လုံးထဲ ထည့္ၿပီး ပါဝင္ေသာ ဟင္းစပ္ပစၥည္းမ်ား ထည့္၍ သမေအာင္ေမႊပါ။ ၾကက္ရဲ့ ဝမ္းဗိုက္အတြင္းႏွင့္ အေရခြံကို ဟ၍ အတြင္းသို့ အရသာမ်ားဝင္ေအာင္ နယ္ၿပီး တစ္ည (သို့) အနည္းဆုံး ၃ နာရီခန႔္ ႏွပ္ထားပါ။
၄။ ဥလနည ကို ၁၈၀ ဒီဂရီအပူေပးထားပါ။ ႏွပ္ထားေသာၾကက္ကို ဗန္းေအာက္ေျခမွာ မကပ္ေအာင္ ႏွစ္သက္ရာ အာလူးႏွင့္ မုန္လာဥတို့ကို ခင္းၿပီး ထည့္ပါ။
၅။ ဗန္းအေပၚမွ အလူမီနီယံစကၠဴအုပ္ၿပီး ၁ နာရီခန႔္ ကင္ပါ။ ၁ နာရီခန႔္ ကင္ၿပီးပါက အေပၚဖုံးအုပ္ထားသည္ကို ဖြင့္ၿပီး ၁၅ မိႏွစ္ခန႔္ အေရာင္ရသည္အထိ ကင္ပါ။
၆။ ၾကက္အေပၚမွာ ဗန္းေအာက္ေျခမွ ထြက္လာေသာ ေဆာ့စ္မ်ားကို ဆမ္းေပးပါ။ အညိဳေရာင္သန္းလာပါက ထုတ္ယူ၍ ႏွစ္သက္ရာအခ်ဥ္ႏွင့္ တြဲဖက္တည္ခင္းၿပီး သုံးေဆာင္ နိုင္ပါၿပီ။
၇။ အလိုက္ဖက္ဆုံးအခ်ဥ္မွာ မန္က်ည္းမွည့္၊ ထန္းလ်က္၊ င႐ုတ္သီးမွုန႔္တို့ႏွင့္ ေရာက်ိဳၿပီး ရွမ္းနံနံႏွင့္ ဆန္ေလွာ္မွုန႔္ထည့္ထားေသာ အခ်ဥ္ျဖစ္ပါတယ္။
------------------------------------
Sofia
Mandalay မုန႔္တီ ( နန္းလတ္) ၁၅ပြဲစာအတြက္
ၾကက္သားဟင္းအတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့..
ျမန္မာၾကက္ - ၁ေကာင္ ( ၆၀ က်ပ္သား)(ေလးျခမ္းျခမ္းထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅၀ ဂရမ္
ခ်င္း - ၃၀ ဂရမ္
နႏြင္းမွုန႔္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
အသားမွုန႔္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ေရ - ၆၀၀ မီလီလီတာ
ဆီနီခ်က္ရန္လိုအပ္တာေတြကေတာ့……
ဆီ - ၅၀ က်ပ္သား
အေရာင္တင္မွုန႔္ - စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
င႐ုတ္သီးအစပ္မွုန႔္ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅၀ ဂရမ္
ဆီဝါခ်က္ရန္ လိုအပ္တေတြကေတာ့…
ဆီ - ၄၀ က်ပ္သား
နႏြင္းမွုန႔္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ၾကက္သြန္နီ - ၈၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၄၀ ဂရမ္
မုန႔္ႂကြပ္ေၾကာ္ရန္လိုအပ္တာေတြကေတာ့…
ေခါက္ဆြဲဖတ္အစို - ၂၀၀-၃၀၀ ဂရမ္
ေၾကာ္ရန္ဆီ
င႐ုတ္သီးေၾကာ္အတြက္လိုအပ္တာေတြကေတာ့…
င႐ုတ္သီးအၾကမ္းဖတ္ - ၇၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - အနည္းငယ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
ဆီခ်က္မွရတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္နဲ႔အနီ
ဆား - အနည္းငယ္
ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁၀ ဇြန္း
Mandalay မုန႔္တီ ၁၅ ပြဲစာအတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့….
မုန႔္တီဖတ္အစို ( နန္းႀကီး/နန္းလတ္) - ၁ပိသာ ၅၀ က်ပ္သား
ကုလားပဲမွုန႔္အက်က္မွုန႔္ - ၁၅ ဇြန္း
ငံျပာရည္ (က်ိဳၿပီးသား) - စားပြဲဇြန္း ၁၅ ဇြန္း
ပဲပင္ေပါက္ - ၃၀ က်ပ္သား ( ၄၇၀ ဂရမ္)
နံနံပင္ - ၁၀ ပင္
ျပဳလုပ္နည္း
1. ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုေထာင္းပါ။ ၿပီးလၽွင္ ၾကက္သားကို ေထာင္းထားတဲ့ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နႏြင္းမွုန႔္၊ အေရာင္တင္မွုန႔္၊ ဆား၊ အသားမွုန႔္တို့နဲ႔နယ္ပါ။
2. အိုးထဲကိုဆီထည့္ၿပီး ၾကက္သားထည့္ၿပီးေမႊေပးပါ။.ၿပီးလၽွင္ ေရထည့္ၿပီး ၾကက္သားႏူးသည္အထိခ်က္ပါ။ ေရခမ္းၿပီးဆီျပန္သည္အထိခ်က္ပါ။
3. ၿပီးလၽွင္ ၾကက္သားကို ဆယ္ၿပီးအေအးခံထားပါ။
4. ၾကက္သားအေအးလာရင္ အသာထြင္းၿပီးထားပါ။
5. အရိုးကို အိုးတစ္လုံးထဲထည့္ၿပီး ေရထည့္ၿပီး ဆက္ျပဳတ္ထားပါ။ အရသာအတြက္ ငံျပာရည္၊ ဆား၊ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ပါက အခ်ိဳမွုန႔္ ဒါမွမဟုတ္ အသားမွုန႔္ထည့္ပါ။
6. ဆီနီခ်က္ရန္အတြက္ ဆီအိုးတည္ပါ။ ဆီပူလာရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ၿပီးေၾကာ္ပါ။ ေမႊးလာရင္ မီးပိတ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ င႐ုတ္သီးႏွစ္မ်ိဳးထည့္ၿပီး ေမႊေပးပါ။ ၿပီးလၽွင္ ဆန္ခါျဖင့္စစ္ထားပါ။
7. ဆီဝါခ်က္ရန္အတြက္.ဆီအိုးတည္ပါ။ ဆီပူလာရင္ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ၿပီးေၾကာ္ပါ။ ေမႊးလာရင္ မီးဖိုေပၚမွခ်ၿပီး ဆီေငြ႕ေသေအာင္ထားပါ။ ၿပီးလၽွင္ နႏြင္းမွုန႔္ထည့္ၿပီး ေမႊေပးပါ။ ၿပီးလၽွင္ ဆန္ခါျဖင့္စစ္ထားပါ။
8. င႐ုတ္သီးေၾကာ္ရန္ ဆီအိုးတည္ပါ။ ဆီပူလာရင္ေထာင္းထားတဲ့ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ င႐ုတ္သီးထည့္ၿပီးေၾကာ္ပါ။ ဆားထည့္ၿပီး ေမႊေပးပါ။ ဆီနီ ဆီခ်က္စဥ္က စစ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကို င႐ုတ္သီးေၾကာ္နဲ႔ျပန္ေမႊေပးပါ။
9. ငံျပာရည္ကို အိုးထဲထည့္ၿပီးက်က္ေအာင္ခ်က္ပါ။
10. ပဲပင္ေပါက္ကို ေရေႏြးေဖ်ာထားပါ။ နံနံပင္ကိုလွီးထားပါ။ ပဲမွုန႔္အက်က္မွုန႔္ကို ပန္းကန္ထဲအဆင္သင့္ထည့္ထားပါ။
11. အခ်ဥ္အတြက္ ၾကက္သြန္နီကို အကြင္းလိုက္လွီးထားပါ။သံပရာသီးကို စိတ္ထားပါ။
12. မုန႔္ဖတ္ တစ္ပြဲစာ ၁၅၀ ဂရမ္ကို ပန္းကန္ထဲထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ အခ်ိဳမွုန႔္အနည္းငယ္ (မႀကိဳက္လၽွင္ မထည့္ဘဲလည္းရတယ္). ပဲမွုန႔္အက်က္မွုန႔္ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ငံျပာရည္ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ဆီနီ စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း၊ ဆီဝါ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ပဲပင္ေပါက္၊ နံနံပင္၊ ၾကက္သားထည့္ၿပီးနယ္ပါ။
13. မုန႔္ႂကြပ္ေၾကာ္ထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္ခ်ဥ္ဟင္းခ်ိဳတို့ျဖင့္သုံးေဆာင္ပါ။
ျမိတ္ကတ္ေၾကးကိုက္
ဆန္ေခါက္ဆြဲ - ၄၀၀ ဂရမ္
ျပည္ၾကီးငါးအေကာင္အေသး - ၁၅၀ ဂရမ္ ( ၄ ေကာင္)
ပုစြန္ - ၁၅၀ ဂရမ္
စားေတာ္ပဲျပဳတ္ - အနည္းငယ္
ဘဲဥ - ၂ လံုး
ပုလဲဧရာ အုန္းရည္ရွလကာ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ငရုတ္သီးအေတာင့္ပြ - ၁၀ ေတာင့္ ( ၂၅ ဂရမ္)
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ ျမႊာ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
ပဲပင္ေပါက္ - ၁၂၀ ဂရမ္
ကုဆိုင္ - ၂၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္ျမိတ္ - ၂ ပင္
ဆီ - ၃ + ၂ စားပြဲဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
အသားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
ဆား - အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု
1. ဆန္ျပားေခါက္ဆြဲကို ဓားျဖင့္လွီးျပီး ေၾကာ္ရ လြယ္ကူေစရန္ တစ္ဖတ္ခ်င္းစီ ခြာထားပါ။
2. ျပဳတ္ထားတဲ့ ငရုတ္သီးေျခာက္ကို ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။ ျပီးလွ်င္ အုန္းရည္ရွလကာရည္နဲ႔ေရာျပီး ေမႊထားပါ။
3. ျပည္ၾကီးငါးရဲ႕ အတြင္းဖက္ပိုင္းကို ဓားျဖင့္မႊန္းပါ။ ျပီးလွ်င္ အေကာင္ၾကီးပါက ၄ ပိုင္းျဖတ္ထားပါ။
4. ေခါက္ဆြဲေၾကာ္မည့္ ဒယ္အိုးအၾကီးထဲကို ဆီ ၃ ဇြန္းထည့္ပါ။ ဆီပူလာရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ။
5. အနံ႔ေမႊးလာသည္ႏွင့္ အုန္းရည္ရွလကာရည္နဲ႔ေရာထားတဲ့ ငရုတ္သီးအႏွစ္ ၃ ဇြန္းထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။
6. ျပီးလွ်င္ ပုစြန္နဲ႔ျပည္ၾကီးငါးထည့္ျပီး ေၾကာ္ပါ။
7. ဆန္ေခါက္ဆြဲထည့္ျပီး ေၾကာ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ပဲငံျပာရည္၊ အသားမႈန္႔၊ ဆားထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။
8. ေမႊျပီးတာနဲ႔ ေခါက္ဆြဲကို ေဘးမွာကပ္ျပီး အလည္မွာ ဆီ ၂ ဇြန္းထည့္ပါ။
9. ဆီပူလွ်င္ ဘဲဥ၂ လံုးေဖာက္ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။
10. ၾကက္ဥက်က္ရင္ ဆန္ေခါက္ဆြဲနဲ႔ျပန္ေရာျပီး ေၾကာ္ပါ။
11. ပဲပင္ေပါက္၊ ကုဆိုင္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ထည့္ျပီး မီးပိတ္ပါ။ ျပီးေနာက္ေမႊေပးပါ။ ျပီးလွ်င္ စားေတာ္ပဲျပဳတ္ျဖဴးေပးပါ။
ထိုင္းဆန္ျပားေၾကာ္
-----------------------
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဆန္ျပားအစို - ၅ဝဝ ဂရမ္
• ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ကိုက္လန္ - ၃ ပင္
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
Marinate လုပ္ရန္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့-
• ၾကက္သား - ၂ဝဝ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
• ပုစြန္ - ၁၅၀ ဂရမ္
(အခြံခြာၿပီး အခြံကို ျပဳတ္ရည္လုပ္ရန္သိမ္းထားပါ)
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ - အနည္းငယ္
• ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ၾကက္ရိုး - ၁ ျခမ္း
• ပုစြန္အခြံ - ၁၅၀ ဂရမ္
• ေရ
• ေကာ္မွုန႔္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ခ႐ုဆီ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္အျဖဴ - အနည္းငယ္
• ႏွမ္းဆီေမႊး - အနည္းငယ္
• ကြက်ဥအကာ - ၁ လုံး
င႐ုတ္ခ်ဥ္တည္ရန္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့-
• င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၅ ေတာင့္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
• ရွလကာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
• ဆား - အနည္းငယ္
• သၾကား - အနည္းငယ္
ေဆာ့စ္အတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့-
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
• တ႐ုတ္ပဲငါးပိ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• အရိုးျပဳတ္ရည္ - ၂ ခြက္
• ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ၁/၂ ဇြန္း
• ေကာ္မွုန႔္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္အျဖဴ - အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ပုစြန္အခြံကို ပန္းေရာင္သန္းသည္အထိ ေလွာ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ အရိုးျပဳတ္ရည္အိုးထဲ ထည့္ၿပီး ျပဳတ္ပါ။ မီးေအးေအးနဲ႔ တည္ထားၿပီး ဆန္ခါျဖင့္ စစ္ထားပါ။
၂။ ေခါက္ဆြဲနဲ႔ တြဲစားရန္ င႐ုတ္ခ်ဥ္လုပ္ဖို့အတြက္ င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ပါးပါးလွီးၿပီး ရွလကာရည္၊ ဆားႏွင့္ သၾကားထည့္ၿပီး အခ်ဥ္တည္ထားပါ။
၃။ ၾကက္သားကို Marinate လုပ္ရန္ လိုအပ္တဲ့ ပါဝင္ပစၥည္းအားလုံးႏွင့္ နယ္ၿပီး
ႏွပ္ထားပါ။
၄။ ဒယ္အိုးထဲ ဆီအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ဆီပူလာသည္ႏွင့္ ဆန္ျပားထည့္ပါ။
၅။ ၿပီးလၽွင္ ပဲငံျပာရည္အေနာက္ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ ဆန္ျပားကို နီညိဳေရာင္သန္းေအာင္ ေၾကာ္ၿပီး ဆယ္ယူထားပါ။
၆။ ေဆာ့စ္ခ်က္ရန္အတြက္ ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ တ႐ုတ္ပဲငါးပိ ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။
၇။ ၿပီးလၽွင္ ႏွပ္ထားတဲ့ ၾကက္သားထည့္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။ ၾကက္သားအေရာင္ေျပာင္းသည္ ႏွင့္ ျပဳတ္ရည္ထည့္ၿပီး တည္ထားပါ။
၈။ ျပဳတ္ရည္ဆူလာလၽွင္ ကိုက္လန္ထည့္ပါ။
၉။ ၿပီးလၽွင္ ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ သၾကားႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ထည့္ၿပီး ဆူေအာင္ တည္ပါ။
၁၀။ ဟင္းရည္ပ်စ္ေစရန္ ေကာ္မွုန႔္ကို ေရေဖ်ာ္ၿပီး ထည့္ပါ။
၁၁။ ၿပီးလၽွင္ ေၾကာ္ထားတဲ့ ဆန္ျပားအေပၚမွာ ေလာင္းပါ။
၁၂။ ဆန္ျပားေၾကာ္ကို င႐ုတ္သီးစိမ္းခ်ဥ္ႏွင့္ တြဲၿပီး စားပါ။
--------------------------------------
Myint Oo Tha
ယိုးဒယားၾကက္ေကာင္လုံးကင္
(Thai Style Grilled Chicken)
------------------------------------
ယိုးဒယားၾကက္ကင္ကို အရသာအမ်ိဳးမ်ိဳးရွိတဲ့အထဲက ဒီနည္းေလးကေတာ့ အရသာ တစ္မူထူးၿပီး သင္းပ်ံ႕ေမႊးႀကိဳင္လို့ ကင္လို့မေလာက္တဲ့အထဲမွာ ပါပါတယ္။ ႏွစ္သစ္ကူးပြဲေတာ္ မ်ားနဲ႔ ပါတီပြဲမ်ားအတြက္ အေနာက္တိုင္းပုံစံအရသာနဲ႔ ကြဲျပား ေစမယ့္ ထိုင္းၾကက္ကင္ကို ျပင္ဆင္ေပးထားတဲ့ ၾကက္ကင္ နည္းေလးကို မၽွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္ - ၁ ေကာင္
(၂ ၁/၂ ကီလို)
• ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - စားပြဲဇြန္း ၈ ဇြန္း
• ခ႐ုဆီ - ၅ ဇြန္း
• ဟင္းခတ္မွုန႔္ - ၁ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္း - ၁ ဇြန္း
• စပါးလင္ - ၂ ေခ်ာင္း
• ယိုးဒယားမဆလာ - ၂ ဇြန္း
• ႏွမ္းဆီ - ၃ ဇြန္း
• အုန္းနို့ (ခရင္မ္) - ၅ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္တစ္ေကာင္ကို ေရေဆးသန႔္စင္ၿပီး ေရစစ္ထားပါ။
၂။ စပါးလင္ကို ပါးပါးလွီးျဖတ္၍ င႐ုတ္ေကာင္းႏွင့္ေရာၿပီး ႀကိတ္ထားပါ။
၃။ ေရစစ္ထားေသာၾကက္ကို ဇလုံတစ္လုံးထဲ ထည့္ၿပီး ပါဝင္ေသာ ဟင္းစပ္ပစၥည္းမ်ား ထည့္၍ သမေအာင္ေမႊပါ။ ၾကက္ရဲ့ ဝမ္းဗိုက္အတြင္းႏွင့္ အေရခြံကို ဟ၍ အတြင္းသို့ အရသာမ်ားဝင္ေအာင္ နယ္ၿပီး တစ္ည (သို့) အနည္းဆုံး ၃ နာရီခန႔္ ႏွပ္ထားပါ။
၄။ ဥလနည ကို ၁၈၀ ဒီဂရီအပူေပးထားပါ။ ႏွပ္ထားေသာၾကက္ကို ဗန္းေအာက္ေျခမွာ မကပ္ေအာင္ ႏွစ္သက္ရာ အာလူးႏွင့္ မုန္လာဥတို့ကို ခင္းၿပီး ထည့္ပါ။
၅။ ဗန္းအေပၚမွ အလူမီနီယံစကၠဴအုပ္ၿပီး ၁ နာရီခန႔္ ကင္ပါ။ ၁ နာရီခန႔္ ကင္ၿပီးပါက အေပၚဖုံးအုပ္ထားသည္ကို ဖြင့္ၿပီး ၁၅ မိႏွစ္ခန႔္ အေရာင္ရသည္အထိ ကင္ပါ။
၆။ ၾကက္အေပၚမွာ ဗန္းေအာက္ေျခမွ ထြက္လာေသာ ေဆာ့စ္မ်ားကို ဆမ္းေပးပါ။ အညိဳေရာင္သန္းလာပါက ထုတ္ယူ၍ ႏွစ္သက္ရာအခ်ဥ္ႏွင့္ တြဲဖက္တည္ခင္းၿပီး သုံးေဆာင္ နိုင္ပါၿပီ။
၇။ အလိုက္ဖက္ဆုံးအခ်ဥ္မွာ မန္က်ည္းမွည့္၊ ထန္းလ်က္၊ င႐ုတ္သီးမွုန႔္တို့ႏွင့္ ေရာက်ိဳၿပီး ရွမ္းနံနံႏွင့္ ဆန္ေလွာ္မွုန႔္ထည့္ထားေသာ အခ်ဥ္ျဖစ္ပါတယ္။
------------------------------------
Sofia
No comments:
Post a Comment