Friday, November 15, 2019

အံ့၀င့္ထြဋ္ ရဲ႕ ဟင္းလ်ာအခ်ိ

ဝက္သားႏွင့္ ပုံလုံသီး ပဲငါးပိအစပ္ဟင္း
---------------------------------------------


 ဒီဟင္းလ်ာကေတာ့ ဟင္းအႏွစ္လည္း ပါၿပီး အရသာလည္းရွိတဲ့ ရိုးရွင္းလြယ္ကူတဲ့ ဟင္းလ်ာျဖစ္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ပုံလုံသီး  -  ၁ဝဝ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္  -  အနည္းငယ္
• နံနံပင္  -  အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၄ ႁမႊာ
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၁ လုံး
• ဆား  -  လိုအပ္သလို
• သၾကား  -  လိုအပ္သလို
• ပဲငံျပာရည္အေနာက္  -  လိုအပ္သလို
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္  -  လိုအပ္သလို
• ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း
• ေကာ္ရည္  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ပဲငါးပိခ်ဥ္စပ္  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ခ႐ုဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဝက္သား  -  ၂၅၀ ဂရမ္ (ႀကိတ္သား)

ျပဳလုပ္နည္း
 ဦးစြာ ပုံလုံသီးကို အခြံႏႊာ၍ အေစ့ထုတ္ၿပီး အေနေတာ္အတုံးေလး
မ်ား တုံးပါ။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ႏွင့္ နံနံပင္ကို ပါးပါးလွီးပါ။ ဒယ္အိုးကို အပူေပး ၿပီး ဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလာၿပီဆိုလၽွင္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ၾကက္သြန္နီကို ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ အနံ့ေမႊးလာၿပီဆိုလၽွင္ ဝက္သား စဥ္းေကာ ထည့္ပါ။ ဝက္သားစဥ္းေကာ အနံ့ေမႊးလာၿပီဆိုလၽွင္ ေကာ္ရည္၊ ပဲငါးပိခ်ဥ္စပ္အႏွစ္ ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ အရသာမ်ားအျဖစ္ ခ႐ုဆီ၊ ပဲငံျပာရည္ အေနာက္၊ သၾကား၊ ဆားႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္တို့ကို ထည့္ပါ။ အနံ့ေမႊးလာ ၿပီဆိုလၽွင္ လွီးထားေသာ ပုံလုံသီးမ်ား ထည့္ပါ။ ေရအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ပုံလုံသီးလည္း က်က္၍ အႏွစ္ရသည္အထိ ခ်က္ပါ။ ပုံလုံသီးႏူးၿပီဆိုလၽွင္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ နံနံပင္ႏွင့္ ခ႐ုဆီတို့ကို ထည့္ပါ။ အနံ့၊ အရသာျပည့္စုံၿပီ ဆိုလၽွင္ ပန္းကန္မွာျပင္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
-----------------------------------
Eant Wint Htut

အာလူးႏွင့္ ပဲၾကာဆံသုပ္
-------------------------------


 ဒီဟင္းလ်ာကေတာ့ အရသာရွိၿပီး ရိုးရွင္းလြယ္ကူတဲ့ ဟင္းလ်ာပဲျဖစ္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• အာလူး - ၂ဝဝ ဂရမ္
• ပဲၾကာဆံ - ၅၀ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္နီ - ၂ လုံး
• ေရွာက္ရြက္ - ၅ ရြက္
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - အနည္းငယ္
• ပုစြန္ေျခာက္မွုန႔္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဆား - လိုအပ္သလို
• ငံျပာရည္ - လိုအပ္သလို
• သၾကား - လိုအပ္သလို
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ - လိုအပ္သလို
• ေျမပဲေထာင္း - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ႏွမ္း - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း

ျပဳလုပ္နည္း
 ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးပါ။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို အေနေတာ္လွီးပါ။ ေရွာက္ရြက္ကို ပါးပါးလွီးပါ။ အာလူးကို အေနေတာ္လွီးျဖတ္ပါ။ ေရွာက္ရြက္ထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္နီ
ထည့္ပါ။ ပဲၾကာဆံကို ေရထဲ ဆားအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ေရေႏြးေျဖာပါ။ ေရေႏြးေျဖာထား
ေသာ ပဲၾကာဆံကို ေရေအးျဖင့္ အေအးခံၿပီးေနာက္ ဇလုံထဲ ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ေျမပဲ၊ ပုစြန္ေျခာက္မွုန႔္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္၊ ႏွမ္း၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္၊ ဆား၊ သၾကား၊ ငံျပာရည္ႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္တို့ကို ထည့္၍ နယ္ၿပီး သုပ္ပါ။ အနံ့၊ အရသာျပည့္စုံၿပီဆိုလၽွင္ ပန္းကန္မွာျပင္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
---------------------------------
Eant Wint Htut

ဝက္ေခါက္ႏွင့္  ထိုင္ဝမ္မုန္ညင္းသုပ္
----------------------------------------


 ဒီဟင္းလ်ာကေတာ့ ခ်ိဳဆိမ့္စပ္ဟင္းလ်ာေလးပါ။ အရသာလည္းရွိၿပီး လြယ္ကူရိုးရွင္းတဲ့ ဟင္းလ်ာတစ္ခု ပါ။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဝက္ေခါက္
• ထိုင္ဝမ္မုန္ညင္း - ၅ ခု
• ဆီခ်က္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ႏွမ္း - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆား - လိုအပ္သလို
• သၾကား - လိုအပ္သလို
• ေျမပဲ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ - လိုအပ္သလို
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၁ လုံး
• ၾကက္သြန္နီ - ၁ လုံး
• သံပရာသီး - ၁ လုံး
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - အနည္းငယ္
• နံနံပင္ - အနည္းငယ္
• ငံျပာရည္ - လိုအပ္သလို
• င႐ုတ္သီး - အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္နည္း
 ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ပါးပါးလွီးပါ။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို အေနေတာ္ လွီးပါ။ သံပရာသီးကို အရည္ညႇစ္ရန္အတြက္ လွီးပါ။ နံနံပင္ႏွင့္ င႐ုတ္သီးကို ပါးပါးလွီးပါ။ ထိုင္ဝမ္မုန္ညင္းကို ေရေႏြးပူပူထဲ ဆား အနည္းငယ္ျဖင့္ ေရေႏြးေျဖာပါ။ ၿပီးလၽွင္ ဝက္ေခါက္၊
ႏွမ္း၊ ေျမပဲ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္၊ သၾကား၊ ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္၊ ငံျပာရည္၊ ဆီခ်က္၊ သံပရာရည္ ထည့္ၿပီး နယ္သုပ္ပါ။ အနံ့၊ အရသာႏွင့္ ျပည့္စုံပါက ပန္းကန္မွာ ျပင္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
----------------------------------
Eant Wint Htut

ဝက္သားလက္ဖက္ႏွပ္
------------------------------------


 ဒီဟင္းလ်ာကေတာ့ လက္ဖက္အရသာနဲ႔ ဝက္သားရဲ့ ဆိမ့္တဲ့အရသာတို့ကို ေပါင္းစပ္ ဖန္တီးထားတဲ့  ဟင္းလ်ာျဖစ္ပါတယ္။ လြယ္ကူရိုးရွင္းသလို အရသာလည္းရွိတဲ့ ဟင္းလ်ာေလးပါ။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဝက္သားလႊာ - ၂၅၀ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္နီ - ၁ လုံး
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၄ ႁမႊာ
• ခ်င္း - အနည္းငယ္
• လက္ဖက္ႏွပ္ (အဆိမ့္) - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ဆား - လိုအပ္သလို
• သၾကား - လိုအပ္သလို
• ငံျပာရည္ - လိုအပ္သလို
• နႏြင္းမွုန႔္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၃ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၃ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၅ ေတာင့္
• ေရွာက္ရြက္ - ၅ ရြက္
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - အနည္းငယ္
• သံပရာသီး

ျပဳလုပ္နည္း
 ၾကက္သြန္ၿမိတ္ႏွင့္ ေရွာက္ရြက္ကို ပါးပါးလွီးပါ။ သံပရာရည္ညႇစ္ဖို့အတြက္ သံပရာသီးကို လွီးပါ။ င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ပါးပါးလွီးပါ။ ဝက္သားကို အေနေတာ္လွီးပါ။ ဒယ္အိုးကို အပူေပးၿပီး ဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလာၿပီဆိုလၽွင္ နႏြင္းမွုန႔္ထည့္ပါ။ နႏြင္းမွုန႔္နံ့ ေမႊးလာၿပီဆိုလၽွင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ ႏွင့္ ခ်င္းထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ အနံ့ေမႊးလာလၽွင္ ဆား၊ သၾကား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ႏွင့္ ငံျပာရည္
တို့ကို ထည့္ပါ။ လက္ဖက္ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ အႏွစ္ရရန္အတြက္ ေရအနည္းငယ္ထည့္ပါ။ ဟင္းအႏွစ္ရၿပီဆိုလၽွင္ ဝက္သားထည့္ပါ။ ေရအနည္းငယ္ ထပ္ထည့္ပါ။ ပါးပါးလွီးထားေသာ င႐ုတ္သီးစိမ္း ထည့္ပါ။ သံပရာရည္ညႇစ္ထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္ၿမိတ္ထည့္ပါ။ ေရွာက္ရြက္ထည့္ပါ။ အနံ့၊ အရသာ ျပည့္စုံၿပီဆိုလၽွင္ ပန္းကန္မွာျပင္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
----------------------------------------
Eant Wint Htut

No comments: