Friday, November 1, 2019

ရွမ္းပဲပုပ္ထမင္းေၾကာ္ႏွင့္ ဝက္သားဂ်ဴးျမစ္ေထာင္း _ ပန္းေသးေခါက္ဆြဲဟင္းရည္ _Fish Bone Vegetables Soup

မၽွစ္ႏုစပါးလင္သုပ္
-----------------------


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• မၽွစ္ႏု  -  ပန္းကန္လုံး ၁ လုံး
• စပါးလင္  -  ၂ ေခ်ာင္း (ပါးပါးလွီးပါ) (အတြင္းသားပဲ  ယူပါ)
• ေျမပဲေလွာ္  -  အနည္းငယ္ (ေထာင္းထားပါ)
• ႏွမ္းေလွာ္  -  အနည္းငယ္ (ေထာင္းထားပါ)
• င႐ုတ္သီးစိမ္း  -  ၃ ေတာင့္
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၁ လုံး (ပါးပါးလွီးပါ)
• နံနံပင္  -  အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္  -  အနည္းငယ္
• ၾကက္သားမွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆား  -  အနည္းငယ္ (လိုမွထည့္ရန္)
• သံပရာသီး  -  ၁ လုံး
• င႐ုတ္သီးေလွာ္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
 ပန္းကန္လုံး=တ႐ုတ္ပန္းကန္လုံး

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ မၽွစ္ႏုကို ေသခ်ာစြာျပဳတ္ၿပီး ေရေဆးထားပါ။ ၿပီးလၽွင္ အမၽွင္ေလးမ်ား ျဖစ္ေအာင္ ျခစ္ထားပါ။
၂။ ၄င္းမၽွစ္ကို ေရစင္ေအာင္ညႇစ္ၿပီး ၄င္းမၽွစ္ထဲ ၾကက္သြန္နီ၊ စပါးလင္၊ နံနံပင္၊ ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း၊ ႏွမ္းေထာင္း၊ ဆား၊ ၾကက္သားမွုန႔္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ ဆီခ်က္ႏွင့္ သံပရာရည္တို့ကို ထည့္ၿပီး သမေအာင္ေမႊပါ။
 မၽွစ္မငန္ရန္ သတိထားပါ။
----------------------------------
Tin Tin Oo

ၾကက္ေပါင္အခ်ိဳခ်က္
---------------------------


 ၾကက္သားကိုေတာ့ ဒီတစ္ခါ ရိုးရိုးရွင္းရွင္းနဲ႔ လြယ္လြယ္ကူကူ ကေလးအႀကိဳက္ ျဖစ္ေအာင္ အခ်ိဳေလးခ်က္တယ္။ ေျမအိုးနဲ႔ခ်က္တာမို့ အသားက ႏူးလြယ္တယ္။ ေရ အမ်ားႀကီး မထည့္ရဘူး။ အိမ္က သမီးကေတာ့ ဒီလိုခ်က္တဲ့ေန႔ဆိုရင္ စားလိုက္တာ အေျပာင္ပဲ။ အိမ္မွာေတာ့ ထမင္းနည္းနည္းနဲ႔ အသား၊ ငါးနဲ႔အရြက္တို့ကို ပိုေကၽြးျဖစ္တယ္။ လုပ္ရတာလည္း မခက္လို့ ခ်က္ၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

• ၾကက္ေပါင္  -  ၅ ခု
• ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ၊ ခ်င္း  -  ေထာင္းထား
• ပန္းေရာင္ဆား  -  အနည္းငယ္
• နႏြင္းမွုန႔္  -  အနည္းငယ္
• ပဲငံျပာရည္အၾကည္  -  ထမင္းစားဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္အေနာက္  -  ထမင္းစားဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ခ႐ုဆီ  -  ထမင္းစားဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ဆီ  -  ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္ေပါင္ကို ေရေဆးသန႔္စင္ၿပီး ဆား၊ နႏြင္းမွုန႔္၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္/အေနာက္၊ ခ႐ုဆီတို့ႏွင့္ နယ္ၿပီး ၁ နာရီခန႔္ ႏွပ္ထားပါ။
၂။ ေျမအိုးထဲ ဆီကို အပူေပးၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ၊ ခ်င္းအေထာင္းကို ဆီသတ္ပါ။ ဆီသတ္တာ ေမႊးလာၿပီဆိုလၽွင္ ႏွပ္ထားတဲ့ ၾကက္သားကို ထည့္ၿပီး ေရမထည့္ဘဲ ၾကက္သားအေရာင္ ေျပာင္းၿပီး ေမႊးလာသည္အထိ မီးေအးေအးျဖင့္ တည္ပါ။
၃။ ေမႊးလာၿပီဆိုလၽွင္ ေရကို ေကာ္ဖီခြက္တစ္ခြက္ရဲ့ သုံးပုံႏွစ္ပုံ ထည့္ၿပီး မီးေအးေအးနဲ႔ တည္ပါ။
၄။ ေရခန္းၿပီဆိုလၽွင္ အႏွစ္ခ်ိဳခ်ိဳေလးနဲ႔ ၾကက္ေပါင္အခ်ိဳခ်က္ေလး ရပါၿပီ။
------------------------------
May's Healthy Food

Fish Bone Vegetables Soup
---------------------------------------



 အရိုးျပဳတ္ရည္ဟာ တုပ္ေကြးကို ကာကြယ္နိုင္တဲ့ ပရိုတင္းဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ စြပ္ျပဳတ္ရည္က တုပ္ေကြးကို ကာကြယ္ေစနိုင္သလို  ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္း စသည္တို့ ကလည္း ေရာဂါကို ကာကြယ္ေစနိုင္ပါတယ္။ ပုံမွန္လုပ္ေနက် ၾကက္ရိုးျပဳတ္ရည္အျပင္ ငါးအရိုးျပဳတ္ရည္လည္း လုပ္လို့ရတာမို့ ဒီတစ္ခါေတာ့ ငါးအရိုးျပဳတ္ရည္နဲ႔ စြပ္ျပဳတ္ကို လုပ္ၾကည့္မယ္ေနာ္။ ငါးဖယ္အရိုးကို အသုံးျပဳထားတာမို့ အရိုးေတြမပါေအာင္လို့ ဆန္ခါနဲ႔ ေသခ်ာစစ္ဖို့ေတာ့ လိုအပ္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

• သန႔္စင္ၿပီး ငါးဖယ္ရိုး
• ဆား  -  အနည္းငယ္
• ခ်င္း  -  လက္တစ္ဆစ္ (ထုထားပါ)
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၁ လုံး
 (အေပၚခြံဖယ္ၿပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းေလး ထုေထာင္းပါ)
• စပါးလင္  -  ၂ ေခ်ာင္း
 (ထုေထာင္းၿပီး ခ်ည္ထားပါ)
• င႐ုတ္ေကာင္းအေစ့ကို ေလွာ္ၿပီး ၾကမ္းၾကမ္းေလး
 ေထာင္းပါ။
• မုန္လာဥျဖဴ
• မုန္လာဥနီ
• အာလူး

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ေရေႏြးဆူဆူထဲ စပါးလင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ခ်င္း တို့ကို ထည့္ၿပီး ေမႊးလာမွ ငါးအရိုးမ်ား ထည့္ပါ။ ဆား ထည့္ၿပီး မီးေအးေအးနဲ႔ မိနစ္ ၂၀ ခန႔္ တည္ပါ။
၂။ အရိုးျပဳတ္ရည္ရၿပီဆိုလၽွင္ ငါးအရိုးမ်ားကို ဆန္ခါနဲ႔ စစ္ၿပီး အရည္ၾကည္ကိုသာ ယူၿပီး မုန္လာဥနီ၊ မုန္လာဥျဖဴႏွင့္ အာလူးတို့ကို ႏူးေအာင္ ထည့္ ျပဳတ္ပါ။ အေပါ့အငန္ ျမည္းၿပီး လိုသလိုျပင္ပါ။
၃။ ၿပီးလၽွင္ ကေလးေရာ လူႀကီးပါ မိုးရာသီအတြက္ အေကာင္းဆုံး အာဟာရျဖည့္တဲ့ အရိုးျပဳတ္ရည္ကို ရပါၿပီ။
၄။ ငါးၾကင္းကိုေပါင္းၿပီး အသားႏႊင္ထည့္မည္ဆိုလၽွင္ အခ်ိဳအရသာပိုေလးတာမို့ ပြဲျပင္ေတာ့ ထည့္ေပး ထားပါတယ္။
 တစ္ႏွစ္ေအာက္ကေလးအတြက္ဆိုရင္ ဆား၊ င႐ုတ္ ေကာင္းမပါဘဲ ခ်က္ပါ။
--------------------------------------
May's Healthy Food

ပန္းေသးေခါက္ဆြဲဟင္းရည္
-------------------------------------


 ခ်စ္ရတဲ့ ပရိသတ္ေတြအတြက္ အိမ္မွာ ကိုယ္တိုင္ျပဳလုပ္နိုင္မယ့္ ေခါက္ဆြဲလုပ္နည္းေလးကို ေဖာ္ျပေပးထားၿပီး ေခါက္ဆြဲနဲ႔ တြဲဖက္စားသုံးနိုင္မယ့္ ပန္းေသးေခါက္ဆြဲဟင္းရည္ ေလးကို ေဖာ္ျပေပးထားပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဂ်ဳံ  -  ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ၂ ခြက္
• ေကာ္မွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ေဆာ္ဒါ  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၄ ဇြန္း
• ကြက်ဥ  -  ၂ လုံး
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

ေခါက္ဆြဲျပဳလုပ္နည္း
 ဇလုံတစ္လုံးထဲ ဂ်ဳံ၊ ေကာ္မွုန႔္၊ ေဆာ္ဒါ၊ ၾကက္ဥႏွင့္ ဆားတို့ကို ထည့္၍ သမေအာင္ နယ္ၿပီး
၃ နာရီခန႔္ ႏွပ္ထားပါ။ ႏွပ္ထားေသာဂ်ဳံကို တလိမ့္တုံးျဖင့္ ပါးပါးေလးျဖစ္သည္အထိ လွိမ့္ၿပီး ဓားျဖင့္ အေနေတာ္အျပား ပုံစံေလးလွီးပါ။ ေရေႏြးဆူဆူထဲမွာ ၁ မိနစ္ခန႔္ ျပဳတ္ၿပီး ေရစစ္ထားပါ။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္သား  -  ၄ဝဝ ဂရမ္
• ဆား  -  အနည္းငယ္
• သၾကား  -  အနည္းငယ္
• အရသာမွုန႔္  -  အနည္းငယ္
• မဆလာ  -  အနည္းငယ္
• နႏြင္းမွုန႔္  -  အနည္းငယ္
• ဆီ  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၅ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၂ လုံး
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၂ လုံး
• ခ်င္း  -  အနည္းငယ္
• ကရေဝးရြက္  -  ၁ ရြက္
• င႐ုတ္သီးအစိမ္းမွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ေရ  -  ၁ လီတာ
• ပဲငံျပာရည္အေနာက္  -  အနည္းငယ္
• ေဂၚဖီ  -  အနည္းငယ္
• သံပရာသီး  -  ၁ လုံး
• င႐ုတ္သီးအက်က္မွုန႔္  -  အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဦးစြာ ၾကက္သားကို ဆား၊ သၾကား၊ အရသာမွုန႔္၊ မဆလာ၊ နႏြင္းမွုန႔္တို့ႏွင့္ နယ္ပါ။
၂။ အိုးထဲ ဆီထည့္ၿပီး ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ခ်င္း၊ ကရေဝးရြက္ႏွင့္ င႐ုတ္သီးအစိမ္းမွုန႔္တို့ကို ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။
၃။ နယ္ထားေသာ ၾကက္သားကို ထည့္ပါ။ မဆလာအနည္းငယ္၊ ဆားႏွင့္ ပဲငံရည္ အေနာက္တို့ကို ထည့္ပါ။ ေရ ၁ လီတာခန႔္ထည့္ၿပီး မိနစ္ ၂၀ ခန႔္ တည္ပါ။
၄။ ပန္းကန္ထဲမွာ ေခါက္ဆြဲ၊ ခ်က္ထားေသာ ၾကက္သားဟင္းရည္၊ ပါးပါးလွီးထားေသာ ေဂၚဖီအနည္းငယ္၊ င႐ုတ္သီးအက်က္မွုန႔္ႏွင့္ ျခမ္းထားေသာ သံပရာသီးတို့ကို ထည့္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
-------------------------------------------
ပန္းခေရ

ရွမ္းပဲပုပ္ထမင္းေၾကာ္ႏွင့္ ဝက္သားဂ်ဴးျမစ္ေထာင္း
--------------------------------------------------------


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ပဲပုပ္ေျခာက္အျပား (အမွုန႔္)  -  ၃ ခု
• ပဲပုပ္အစို  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၁ လုံး
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးစိမ္း  -  ၂ ေတာင့္
• ေျမပဲခြဲျခမ္း (ေလွာ္)  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဂ်ဴးဖူး  -  ၁ ဖူး
• နႏြင္းမွုန႔္  -  အနည္းငယ္
• ဆား  -  အနည္းငယ္
• ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ထမင္း  -  ပန္းကန္လုံး ၁ လုံး
ဝက္သားဂ်ဴးျမစ္ေထာင္းအတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဂ်ဴးျမစ္  -  ၁၀ က်ပ္သား
• ေျမပဲေလွာ္  -  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ဝက္သား  -  အနည္းငယ္
• င႐ုတ္သီးစိမ္း  -  ၇ ေတာင့္
• သံပရာသီး
• ဆား  -  အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဦးစြာ ဆီပူလာလၽွင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းႏွင့္ နႏြင္းမွုန႔္တို့ကို ဆီသတ္ပါ။
၂။ အနံ့ေမႊးလာလၽွင္ ပဲပုပ္အစိုႏွင့္ ေျမပဲ ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ထမင္းထည့္ပါ။
၃။ ပဲပုပ္မွုန႔္ထည့္၊ ဂ်ဴးဖူးထည့္ၿပီး ဆားထည့္ပါ။
၄။ ဂ်ဴးျမစ္ေထာင္းရန္ င႐ုတ္သီးစိမ္းႏွင့္ ေျမပဲေလွာ္ကို ေထာင္းပါ။ ၿပီးလၽွင္ ဝက္သား ျပဳတ္ၿပီးသား
ထည့္ၿပီး ဆားထည့္ပါ။ သံပရာသီးကို ညႇစ္ပါ။
------------------------------
Jenny

No comments: