Friday, September 28, 2018

၀က္သားႏွင့္ သရက္သီးခ်ဥ္စပ္သုပ္ - အသီးအရြက္စံုဟင္းရည္ - ပူဒီနာငါးပိေထာင္း

၀က္သားႏွင့္ သရက္သီးခ်ဥ္စပ္သုပ္


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ဝက္သားသံုးထပ္သား  –  ၃၀ဝ ဂရမ္
သရက္သီးစိမ္း  –  ၁ လံုး
ၾကက္သြန္နီ  –  ၁ လံုး
င႐ုတ္သီးစိမ္း  –  ၇ ေတာင့္ခန္႔
နံနံပင္  –  အနည္းငယ္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး  –  ၁ လံုး
ေျမပဲဆံ  –   စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း (ေထာင္းၿပီး)
ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္  –  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္  –  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆား  –  အနည္းငယ္
သၾကားရည္  –  အနည္းငယ္
ငံျပာရည္ အၾကည္  –  လိုအပ္သလို
သံပရာသီး  –  ၁ လံုး

ျပဳလုပ္နည္း
၁။       ဝက္သားကို ေရ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္း၊ နံနံပင္ (အျမစ္)၊ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္၊ င႐ုတ္ေကာင္း မႈန္႔တို႔ျဖင့္ ႏူးအိလာေအာင္ ျပဳတ္ပါ။
၂။       ဝက္သားႏူးအိသြားၿပီဆိုလွ်င္ အေအးခံၿပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။
၃။       ဇလံုတစ္လံုးထဲ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ဝက္သား၊ သရက္သီးတစ္ျခမ္း (အခြံႏႊာ ပါးပါးလွီး)၊ င႐ုတ္သီး (ပါးပါးလွီး)၊ နံနံပင္(ပါးပါးလွီး)၊ သံပရာတစ္လံုး အရည္ညႇစ္ၿပီး အခြံပါထည့္၊ အရသာမ်ားႏွင့္ က်န္တဲ့ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား အားလံုးထည့္ၿပီး နယ္ၿပီး သုပ္ပါ။
၄။       အရသာမွာ ခ်ဥ္၊ စပ္၊ ဆိမ့္ၿပီး ခ်ိဳတဲ့အရသာရၿပီဆိုလွ်င္ ထမင္းနဲ႔ပဲျဖစ္ျဖစ္၊ ဒီအတိုင္းပဲ ျဖစ္ျဖစ္ စားလို႔ရပါၿပီ။

*        ဒီအသုပ္ေလးက ဝက္သားရဲ႕ အီတဲ့အရသာနဲ႔ သရက္သီးရဲ႕ခ်ဥ္တဲ့အရသာႏွစ္ခုကို မွ်တေအာင္ ဖန္တီးထားတာျဖစ္တဲ့အတြက္ တကယ္ကို ထူးျခားၿပီး အရသာ တကယ္ရွိတယ္ဗ်ာ။
          သရက္သီးက အရမ္းခ်ဥ္ေနမယ္ဆိုရင္ သံပရာမထည့္ပါနဲ႔။ သၾကားရည္နည္းနည္း ပိုထည့္ေပးပါ။ အခ်ဥ္အရသာႀကိဳက္တယ္ဆိုလွ်င္ သၾကားရည္မထည့္ဘဲ သုပ္လည္း ရပါတယ္။
          ေနာက္တစ္ခုက ဝက္သား အရမ္းႏူးျပဲသြားေအာင္ မျပဳတ္ပါနဲ႔။ ႏူးၿပီး အေခါက္ေလးက နည္းနည္းေလး အိၿပီး မာဆတ္ဆတ္ေလးျဖစ္ေနတဲ့ အေနအထားဆိုလွ်င္ ပိုေကာင္းပါတယ္။
          သုပ္တဲ့အခါမွာလည္း ဝက္သားျပဳတ္ရည္ေလး နည္းနည္းထည့္ၿပီး သုပ္ၾကည့္ပါ။ ပိုစားေကာင္းပါတယ္။
          င႐ုတ္သီးအျပင္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ထည့္ၿပီးသုပ္လည္း ရပါတယ္။ ဝက္သားျပဳတ္ထားတဲ့ အရည္ကိုလည္း အရသာျပင္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ (သို႔) နံနံပင္ထည့္ၿပီး ဟင္းခ်ိဳလုပ္ေသာက္လို႔ ရပါေသးတယ္။
          အိုေက… ဒါဆိုရင္ ဒီတစ္ပတ္ ပိတ္ရက္ေလးမွာ ဝက္သားႏွင့္ သရက္သီးခ်ဥ္စပ္သုပ္ေလး သုပ္စားလို႔ရၿပီေပါ့ဗ်ာ။

ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - အံ့၀င့္ထြဋ္ (MRTV4)

အသီးအရြက္စံုဟင္းရည္


 ဒီအသီးအရြက္စံုဟင္းရည္ကို တိုင္းရင္းသားခ်က္နည္းတစ္မ်ိဳးကို နည္းယူၿပီး ခ်က္ျပဳတ္ထားတာျဖစ္ပါတယ္။ ခ်က္နည္းမွာ ေဖာ္ျပထားတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားတင္မက မိမိႏွစ္သက္ရာမ်ားေပါင္းစပ္ၿပီး ခ်က္ျပဳတ္ႏိုင္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ပဲပုပ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
 (ကင္ၿပီး ေထာင္းၿပီးသား)
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၄ ႁမႊာ
• င႐ုတ္သီးစိမ္းအနီ - ၄ ေတာင့္
• ဆား - အနည္းငယ္
• ခရမ္းကေစာ့သီး - အလံုး ၂၀
• ဖ႐ံုၫြန္႔ - ပန္းကန္လံုး ၁ လံုး
• ဆူးပုပ္ - ပန္းကန္လံုး ၁/၂ လံုး

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ င႐ုတ္သီးတို႔ကို မီးျပင္းျပင္းနဲ႔ ေမႊးလာေအာင္ ေလွာ္ေပးၿပီး ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားပါ။
၂။ ေရ ၅၀ဝ မီလီလီတာကို ဆူေအာင္တည္ၿပီး ေထာင္းထားေသာ အဆာမ်ားနဲ႔ ပဲပုပ္မႈန္႔ မ်ား ထည့္ေပးပါ။ ခရမ္းကေစာ့သီးမ်ားနဲ႔ ဖ႐ံုၫြန္႔မ်ားထည့္ၿပီး တည္ပါ။ ဆားခတ္ၿပီး အရသာ ျမည္းပါ။ ေနာက္ဆံုး ဆူးပုပ္ထည့္ၿပီး ခ်က္ျပဳတ္ျခင္းကို အဆံုးသတ္ႏိုင္ပါၿပီ။
ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - ကိုသစ္ထူး

ပူဒီနာငါးပိေထာင္း


 ျမန္မာထမင္းဝိုင္းမွာ ျမန္မာထမင္းဟင္းအရသာကို ပိုၿပီး ျပည့္စံုဖို႔ဆိုလွ်င္ ဒီလို အရန္ဟင္းေလး လိုပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ငါးပိ                         - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း  (မီးကင္ထားပါ)
• င႐ုတ္သီးစိမ္း           - ၂၀ ေတာင့္ (မီးကင္ထားပါ)
• င႐ုတ္သီးမွည့္အေတာင့္ရွည္    - ၂ ေတာင့္ (မီးကင္ထားပါ)
• ပူဒီနာ                           - ၄ ပင္ (ေခြ်ထားပါ)
• ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔              - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဆား                           - အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ မီးကင္ထားတဲ့ င႐ုတ္သီးကို ဆားအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ေထာင္းပါ။
၂။ ၿပီးလွ်င္ ငါးပိႏွင့္ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔ထည့္ၿပီး ေထာင္းပါ။
၃။ ပူဒီနာထည့္ေထာင္းပါ။
၄။ ၿပီးလွ်င္ ေထာင္းထားတဲ့ ပူဒီနာ ငါးပိေထာင္းကို မီးျပန္ကင္ပါ။
၅။ မီးျပန္ကင္ထားတဲ့ ပူဒီနာငါးပိေထာင္းက ပိုေမႊးၿပီး စားေကာင္းတယ္။ မီးျပန္မကင္ လည္း စားလို႔ေကာင္းပါတယ္။
.....................................
MyintOoTha


No comments: