Friday, September 21, 2018

Mantou 馒头 - Rainbow Donut - မႏၱေလးငွက္ေပ်ာေပါင္း - ျမန္မာ့႐ုိးရာ ၾကာဆံသုပ္




ျမန္မာ့႐ုိးရာ ၾကာဆံသုပ္
(Myanmar Vermicelli Salad)
......................................................
ျမန္မာနိုင္ငံမွာ ေနရာေဒသေပၚမႈတည္ၿပီး ၾကာဆံသုပ္ သုပ္နည္းမ်ား ကဲြျပားသြားၾကပါတယ္။
ဒါေပမဲ့ အေျခခံေလးေတြကေတာ့ ဆင္ပါတယ္။ မစည္ကိုယ္တိုင္လည္း ၾကာဆံသုပ္ကို သိပ္ႀကိဳက္ပါတယ္။
အခ်ိန္ရလို႔ သူငယ္ခ်င္းအေပါင္းအသင္းမ်ားနဲ႔ ဆံုလို႔ကေတာ့ အေၾကာင္းျပခ်က္မ်ိဳးစံုသံုးကာ
ၾကာဆံသုပ္ေကြၽးဖို႔ပဲ အရင္ဆံုးစဥ္းစားပါတယ္။ မစည္ရဲ႕ သုပ္နည္းလက္ရာကို သုပ္စားလို႔ရေအာင္ ျပန္ရွယ္လိုက္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
......................
• ဆန္ၾကာဆံ - ၂ဝဝ ဂရမ္ (ေရေႏြးေဖ်ာထားပါ)
• ၾကက္ဥ - ၃ လံုး (ျပဳတ္ၿပီး အခြံဖယ္ၿပီး အဝိုင္းေလးေတြလွီးထားပါ)
• သခြားသီး - ၂ လံုး (အလံုးလိုက္ေရေဆးၿပီး ျခစ္နဲ႔ အေခ်ာင္းေလးေတြျခစ္ထားပါ)
• ေဂၚဖီ - ၅ ရြက္ (ခတ္ပါးပါး မွ်င္မွ်င္ေလးေတြ လွီးထားပါ)
• ၾကက္သြန္နီ - ၃ လံုး ( ေဒါင္လိုက္ ပါးပါးေလးလွီးထားပါ)
• အာလူး - ၃ လံုး (ႏူးေအာင္ျပဳတ္ၿပီး၊ ပါးပါးလီွးထားပါ)
• ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ - လိုသေလာက္
• ပူစီနံ - ၁ စည္း (အရြက္ေခြ်ၿပီး ခတ္ၾကမ္းၾကမ္းေလးေတြလီွးထားပါ။ အပင္႐ုိးမ်ား ခ်န္ထားပါ)
• ပဲမုန္႔အက်က္မႈန္႔ - လိုသေလာက္
• ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔ - စားပဲြဇြန္း ၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးအက်က္မႈန္႔ - စားပဲြဇြန္း ၁ ဇြန္း ခဲြ
• ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ - စားပဲြဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ငံျပာရည္ - စားပဲြဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္ - စားပဲြဇြန္း ၂ ဇြန္း  (ျပဳတ္ၿပီးသား ၾကာဆံနယ္ထားရန္)


အသုပ္အခ်ဥ္လုပ္ရန္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
.....................................................
• မန္က်ည္းမွည့္ - စားပဲြဇြန္း ၃ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးေဆာ့စ္ - စားပဲြဇြန္း ၁ဝ ဇြန္း
• သၾကားညိဳ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ၾကက္သားမႈန္႔ - စားပဲြဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ပူစီနံအပင္႐ုိး - ၁ စည္း
• အသီးအရြက္ျပဳတ္ရည္  - စားပဲြဇြန္း ၅ ဇြန္း

ျပဳလုပ္နည္း
..................
၁။  ေရေႏြးေဖ်ာထားေသာ ဆန္ၾကာဆံႏူးအိလာလွ်င္ ေရစင္ေအာင္ဆန္ခါႏွင့္စစ္ၿပီး
ပဲငံျပာရည္ျဖင့္ နွံ႔ေအာင္ခပ္ဖြဖြေလး လက္နဲ႔နယ္ပါ။

၂။ ေဇာက္နက္အိုးအေသးေလးထဲကို အသုပ္အခ်ဥ္လုပ္ရန္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား အားလံုးထည့္ၿပီး
မီးမွ်င္မွ်င္ေလးျဖင့္ မၾကာခဏေမႊေပးပါ။ သၾကားေပ်ာ္ၿပီး အရည္ထိတည္ပါ။ အရည္ေပ်ာ္ၿပီး
အနည္းငယ္ အရည္ခန္းလာလွ်င္ မီးဖိုေပၚမွခ်ၿပီး အေအးခံပါ။ ေအး သြားလွ်င္ သံဆန္ခါစစ္နဲ႔ အရည္စစ္ထားပါ။
က်န္အဖတ္မ်ား လြတ္ပစ္လို႔ရပါၿပီ။

၃။ ဇလံုအႀကီးထဲမွာ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလံုး ကိုယ့္စိတ္ႀကိဳက္ ထည့္၍သုပ္ပါ။
အေပါ့အငန္အစပ္ ဆားျမည္းၿပီး လိုတာထပ္ျဖည့္ပါ။ ခ်က္ခ်င္းစားပါ။ မုန္႔တီ ဟင္းရည္ေလးနဲ႔ တဲြစားလွ်င္အလိုက္ဆံုးပါ။



မွတ္ခ်က္ - တို႔ဟူး၊ အေၾကာ္မ်ားလည္း ထည့္သုပ္လို႔ရပါတယ္။

................................................
Syi Lwin Foods Garden

သီးေမြွးနွင့္လုပ္တဲ ့မႏၱေလးငွက္ေပ်ာေပါင္း

ဖီးျကမ္းငွက္ေပ်ာသီးကိုအလြယ္တကူ၀ယ္လို ့မရတဲ ့ေနရာကလူေတြအတြက္စမ္းလုပ္ျကည့္ထားတာပါ။ ညီမေလးတေယာက္နဲ ့သူငယ္ခ်င္းတေယာက္က သူတို ့ေနတဲ ့ေနရာမွာ ဖီးျကမ္းမရွိဘူး သီးေမြွးနဲ ့ေကာဆိုလို ့လုပ္ျကည့္လိုက္တာ။ သီးေမြွးနဲ ့ေပါင္းတာ က ပိုေမြွးျပီး ပိုခ်ိဳတယ္။စားလို ့ေကာင္းတယ္။ လုပ္နည္းကေတာ့တူူတူပါပဲ။ သီးေမြွးကပိုခ်ဳိေတာ့ ထန္းလ်က္ကိုေလ်ာ့ထည့္ထားပါတယ္။ ျပန္ေတာ့ေရးေပးလိုက္မယ္ေနာ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ထန္းညက္အညို - ၅ က်က္သား
၂။ က်က္ျပီးသားနြားနို ့- ၁ လီတာ
၃။ သီးေမြွး ငွက္ေပ်ာသီး - ၁၀ လုံး
၄။ ဆား - အနည္းငယ္
၅။ အုံးသီးဖတ္- ၁ ခြက္
၆။ ေရ - ၃ လီတာ


ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ငွက္ေပ်ာေပါင္းျပဳလုပ္မည့္ ေရ ၅လီတာေလာက္ဆံ့တဲ ့အိုးထဲမွာ ေရ၊ ထန္းညက္၊ ဆားအနည္းငယ္ကို တည္ပါ။ ထန္းညက္ နွင့္ ဆားအ၇ည္ေပ်ာ္သြား၇င္ တဖက္က အိုးခံျပီး ေရစစ္နွင့္ စစ္ပါ။ ထန္းညက္ ထဲမွအမွိဳက္မ်ား ပါရင္ စစ္သြားေအာင္လို ့ပါ။
၂။ စစ္ျပီးေသာ ထန္းညက္ရည္ထဲတြင္ ငွက္ေပ်ာသီးမ်ားထည့္ျပီး နာရိီ၀က္ခန္ ့မီးေအးေအးျဖင့္ တည္ထားပါ။အ၇ည္ အ၇မ္းပစ္သြား၇င္ေ၇အနည္းငယ္ထပ္ထည့္ပါ။ ငွက္ေပ်ာသီးမ်ားေပ်ာ့ျပီး အခ်ိဳရည္မ်ား၀င္သြားပါလိမ့္မည္။
၃။ အဲေနာက္ နြားနို ့ကိုထည့္ရ်္ မီးေအးေအးနွင့္ပဲတည္ပါ။ နြားနို ့ကိုထည့္ျပီးခ်ိန္တြင္ နြားနို ့ပြက္လာရင္ ေ၀က်တက္လို ့ဂရုတစိုက္ေမြွေပးပါ။ မလိုင္အဖတ္ေလးေတြရလာပါလိမ့္မည္။ လိုခ်င္တဲ့ အခ်ိဳရည္ အေနအထားနဲ ့မလိုင္ဖတ္မ်ားမ်ားရလာခ်ိန္တြင္ မီးဖိုေပၚမွခ်ပါ။
၄။ ငွက္ေပ်ာေပါင္းေလးကိုထည့္ အုံးသီးဖတ္ကို အေပၚက ျဖဴး အခ်ိဳထက္ျကိုက္ရင္ သျကားပါျဖဴးျပီး စားနိုင္ပါျပီ။



ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - အိစံ

Chinese Steamed Bun
...........................
 အခုေပါင္းထားတဲ့ ေပါင္မုန္႔ေလးကို မန္ထိုလို႔လည္းေခၚၿပီး တ႐ုတ္ႏိုင္ငံေျမာက္ပိုင္းမွာ နာမည္ႀကီးပါတယ္။ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံေျမာက္ပိုင္းက ဆန္ထက္စာရင္ ဂ်ဳံထြက္ရွိမႈက ပိုမ်ားတာေၾကာင့္ မန္ထိုေပါက္စီကို အျမဲတမ္း အစားအစာအေနနဲ႔ စားသံုးၾကပါတယ္။ ျဖဴေဖြးတဲ့ ဂ်ဳံနဲ႔လုပ္ထားတဲ့ မန္ထိုေပါက္စီေတြက စက္မႈမထြန္းကားခင္ တ႐ုတ္ျပည္မွာ အရမ္းကို ေစ်းႀကီးတဲ့ ေပါက္စီျဖစ္လာပါတယ္။

 တ႐ုတ္ႏိုင္ငံေျမာက္ပိုင္းမွာ မန္ထို၊ ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲနဲ႔ Bing ဆိုတဲ့ ေပါင္မုန္႔ကို ေန႔စဥ္စားသံုးၾကပါတယ္။ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံေတာင္ပိုင္းမွာေတာ့ ထမင္းကို အဓိကထား စားၾကပါတယ္။ အဲဒီမန္ထုိေပါက္စီကို ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ ပဲအႏွစ္ေတြ၊ အေစ့အဆန္ေတြ ထည့္ၿပီး တစ္ခါတည္းထည့္ေပါင္းလုပ္လာၾကပါတယ္။ အကယ္၍ ဘာမွမထည့္ထားဘူးဆိုလွ်င္ ေနာက္ဆံုးထြက္လာတဲ့ မန္ထိုကို ထက္ျခမ္းခြဲကာ အသားေတြ၊ အရြက္ေၾကာ္ေတြ ထည့္ၿပီး စားၾကပါတယ္။ အကယ္၍ အသားထည့္ၿပီး လုပ္လွ်င္ေတာ့ ေပါက္စီလို႔ ေခၚပါတယ္။


ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ေပါက္စီဂ်ံဳ  -  ၂၀၀ ဂရမ္
တေဆး (Yeast)  -  ၃ ဂရမ္
သၾကား  -  ၃၀ ဂရမ္
ေရ  -  ၁၀၀ ဂရမ္
ဆား  -  အနည္းငယ္
အေစ့အဆန္မ်ား  -  လက္တစ္ဆုပ္စာ (Almond, ဗာဒံ​ေစ့ စသျဖင့္)

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ပါ၀င္ပစ္ၥည္းမ်ားအားလံုးကို ေရာၿပီး သမေအာင္နယ္ပါ။ ဂ်ံဳသားကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ဆြဲၾကည့္လိုက္လို႔ ျပတ္မထြက္ေတာ့ဘူးဆိုလွ်င္ အေစ့အဆန္မ်ားကို ေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ႀကိတ္ၿပီး ေရာနယ္ပါ။ ဂ်ံဳသားကို ၁ နာရီခန္႔ အပြခံပါ။

၂။ ဂ်ံဳသား (၂ ဆ) ပြလာၿပီဆိုလွ်င္ ဖိၿပီး ေလထုတ္ပါ။ ဂ်ံဳသားကို ထူထူရွည္ရွည္ေလးျဖစ္ေအာင္ လိွမ့္ၿပီး ဓားနဲ႔ျဖတ္ေပးပါ။ ဂ်ဳံသားကို ထပ္ၿပီး အပြခံပါ။

၃။ ေပါင္မုန္႔လံုးေလးေတြကို ေပါင္းတဲ့အိုးထဲမွာ မိနစ္၂၀-၂၅ မိနစ္ ခန္႔ၾကာေအာင္ ထည့္ေပါင္းပါ။ အကယ္၍ ေပါင္းသည့္အိုးမရွိလွ်င္ ေအာက္က ေရေႏြးအိုးတည္ၿပီး အေပၚက ဆန္ခါတင္ပါ။ ၎င္းအေပၚကေန ထည့္ေပါင္းေပးလို႔ ရပါၿပီ။ မုန္႔သားေတြ ကပ္မသြားေအာင္ ဆုျမတ္က ပန္းကန္ေပၚ ဂ်ဳံျဖဴးၿပီး ေပါင္မုန္႔တင္ၿပီး ေပါင္းပါတယ္။ ေပါင္မုန္႔ေအာက္ကေန စကၠဴကပ္ၿပီး ေပါင္းေပးလည္း ရပါတယ္။ မေပါင္းခင္ ဂ်ဳံသားေတြကို စီတဲ့အခါမွာ နည္းနည္းခြာၿပီး ေပါင္းေပးပါ။ ဂ်ဳံသားေတြ ပြလာၿပီး က်ပ္သြားမွာစိုးလို႔ပါ။


.......
ဆုျမတ္ဦး

Rainbow Donut
(သက္တံေရာင္စံုဒိုးနပ္)
....................................
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
• ဂ်ံဳမႈန္႔ - ၁  ၁/၂ ခြက္
• သၾကားျဖဴ႐ိုး႐ိုး - ၁/၂ ခြက္
• ေဘကင္ေပါင္ဒါပြေဆး - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ေထာပတ္ (အခန္းအပူခ်ိန္) - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
 (မိုက္ခ႐ိုေဝ့မွာ စကၠန္႔အနည္းငယ္ အပူေပးၿပီး ေပ်ာ္ပါေစ)
• ၾကက္ဥ (အလံုးႀကီး) - ၁ လံုး (အခန္းအပူခ်ိန္)
• ႏြားႏို႔ - ၁/၄ ခြက္
• ဗနီလာအနံ႔ရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
• Food Color  အေရာင္ဆိုးေဆး - နီ၊ ျပာ၊ စိမ္း၊ ဝါ
 (စိတ္ႀကိဳက္အေရာင္ရသည္အထိ)


ျပဳလုပ္နည္း
 ၁။ အိုးႀကီးတစ္အိုးမွာ ဂ်ံဳမႈန္႔၊ သၾကားျဖဴႏွင့္ ေဘကင္ေပါင္ဒါ ပြေဆးတို႔ကို ေရာေႏွာၿပီး သမေအာင္ ေမႊပါ။
 ၂။ ေနာက္အိုးေသးတစ္အိုးမွာ ၾကက္ဥကို ေခါက္ထည့္ၿပီး နည္းနည္း႐ိုက္ပါ။
 ၃။ ႏြားႏို႔ႏွင့္ ေထာပတ္ရည္ကို ေရာထည့္ၿပီး သမေအာင္ ေမႊပါ။
 ၄။ ဗနီလာအနံ႔ရည္ကို ေရာထည့္ၿပီး သမေအာင္ ေမႊပါ။
 ၅။ ၾကက္ဥႏြားႏို႔ အေရာအေႏွာကို ဂ်ံဳမႈန္႔အေရာအေႏွာထဲ ေလာင္းထည့္ၿပီး ဇြန္းႀကီးတစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ သမေအာင္ ေမႊပါ။
 ၆။ မုန္႔ႏွစ္ရည္ကို ခြက္ေသး ၄ ခြက္မွာ အညီအမွ်ခြဲထည့္ၿပီး တစ္ခြက္စီကို နီ၊ ျပာ၊ စိမ္း၊ ဝါ အေရာင္ ၃ စက္စီ (သို႔) ကိုယ့္စိတ္ႀကိဳက္ အေရာင္ရလာသည္အထိ ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
 ၇။ မုန္႔ႏွစ္ရည္အေရာင္တစ္မ်ိဳးစီကို အလံုပိတ္ႏိုင္တဲ့ Zip ပါတဲ့ ပလတ္စတစ္အိတ္ထဲ ေလာင္းထည့္ပါ။ (နီ၊ ျပာ၊ စိမ္း၊ ဝါ ပလတ္စတစ္အိတ္ ၄ အိတ္ရပါမယ္။)
 ၈။ ေထာပတ္ (သို႔) Cooking Spray သုတ္လိမ္းထားတဲ့ ဒိုးနပ္ပဲန္ထဲ အနီေရာင္မုန္႔ႏွစ္ရည္ကို တစ္ကြက္အရင္ အညီအညာညႇစ္ထည့္ပါ။
 ၉။ ေနာက္တစ္ဆင့္ အျပာ၊ အစိမ္း၊ အဝါ အစီအစဥ္အလိုက္ ညႇစ္ထည့္ပါ။
 ၁၀။ အာဗင္ကို 350˚F (180˚C) ခ်ိန္ၿပီး ၁၀ မိနစ္ ႀကိဳအပူ ေပးၿပီးလွ်င္ မုန္႔ဗန္းကို ၉ မိနစ္ ဖုတ္ပါ။
 ၁၁။ Donut Pan ကို အာဗင္က ထုတ္ယူၿပီး ခဏအေအးခံၿပီးလွ်င္ အဆင္သင့္စားသံုးႏိုင္ပါၿပီ။

 (မွတ္ခ်က္ - Donut ၆ ခု ရပါမယ္။)


.........................................
Dexter Bistro


ေတာ႕ပိုကီး ဆန္မႈန္႕ ၀က္ဗိုက္အသားျပား ေရႊအပ္မႈိ နဲ႕ ဘာဘီခယူေဆာ႕ (Rice cake, Bacon & Enoki Mushroom with BBQ Sauce)

ကုိရီးယား ေတာ႕ပိုကီးကို ကေလး လူၾကီး အၾကိဳက္ဆံုး အရသာနဲ႕ တီထြင္ထားတာေလး လုပ္စားၾကည္႕လို႕ရေအာင္ ရွယ္ေပးလိုက္တယ္ေနာ္..


ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား 

၀က္ဗိုက္သားျပား ၁၆၀ ဂရမ္ (အေနေတာ္ လွီးထားပါ)
ေရႊအပ္မႈိ ၈၅ ဂရမ္
ႏွမ္းဆီ ဇြန္း ၁ စားပဲြဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁ တက္ (နဴတ္နဴတ္စင္းထားပါ)
ဘာဘီခယူေဆာ႕ ဇြန္း ၄-၅ စားပဲြဇြန္း
ေတာ႕ပိုကီးဆန္မႈန္႕ ၁ ခြက္
ငရုတ္ပြနီ၊စိမ္း ခြက္ တစ္၀က္ (ပါးပါး ရွည္ရွည္လွီးထားပါ)
Eryngii မိႈ ၁၀၀ ဂရမ္ (ပါးပါး လွီးထားပါ)
နွမ္းနက္ေစ႕ လက္ဖက္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ငရုတ္ေကာင္းနက္ အနည္းငယ္
ဆား အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျမိတ္ ၂  ပင္ ပါးပါးလွီးထားပါ

ျပဳလုပ္နည္း (Mehod)

၁။ မကပ္ေသာ ဒယ္အိုးထဲ နွမ္းဆီထည္႕ၿပီး ပူေအာင္တည္ပါ။ ဆီပူလ်င္ ၾကက္သြန္ ျဖဴ  နွင္႕ ၀က္သားျပားထည္႕ၿပီး အိုးပူေပးပါ။ ေသခ်ာနွွံ႕ေအာင္ ေမႊေပးပါ။ အသား အညိဳေရာင္းသန္းလာလ်င္ နွမ္းနက္ ကလဲြလို႕ က်န္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား ထည္႔ၿပီး ေမႊေပးပါ၊ ဆန္မႈန္႕ နဴးအိတယ္႕ အထိတည္ပါ။ ၾကက္သြန္ျမိတ္ မ်ား ျဖဴးၿပီး ပူပူေလးသံုးေဆာင္ပါ။


Syilwin Foodgarden 

No comments: