Monday, July 2, 2018

အရက္၏ က်န္းမာေရးအႏၱရာယ္မ်ား အပိုင္း (၁)



........................................................

💢 MWD: ဆရာ႐ွင့္..အရက္ဆိုရာမွာ ဘယ္လိုမ်ိဳးဓာတ္ပစၥည္းေတြပါဝင္တယ္ဆိုတာရယ္ အရက္အမ်ိဳးအစားေတြကိုဘယ္လိုမ်ိဳး သတ္မွတ္ ေခၚေဝၚတယ္ဆိုတာ အရင္ဆံုးေျပာျပေပးပါ..

Dr.KML:အရက္ကိုဓာတုေဗဒအေခၚအရ Ethyl alcohol လို႔ေခၚပါတယ္.. အတိုေကာက္အားျဖင့္ Ethanol လို႔လည္းလူသိမ်ားပါတယ္.. ဓာတုေဖာ္ျမဴလာအရ C2H5-OH ျဖစ္ၿပီး Ethlygroup (C2H5) မွာ Hydroxyl group (OH) ေပါင္းစပ္ထားတာျဖစ္ပါတယ္.. အရက္ကိုထုတ္လုပ္ရာမွာ အသံုးျပဳတဲ့ကုန္ၾကမ္းပစၥည္းနဲ႔ ထုတ္လုပ္တဲ့နည္းစနစ္ေပၚမူတည္ၿပီး အရက္အမ်ိဳးအစားေတြ ကြဲျပားသြားပါတယ္.. ပါဝင္တဲ့ အီသေနာရာခိုင္ႏႈန္းလည္း ကြဲျပားသြားပါတယ္..အဓိက အုပ္စုႀကီး (၃) စုခြဲထားပါတယ္.. ဘီယာ (Beer)၊ ဝိုင္ (Wine) နဲ႔ ယမကာ (Distilled beverage) တို႔ျဖစ္ပါတယ္..

💢 MWD: အရက္ကိုေသာက္လိုက္ရင္ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ဘယ္လိုမ်ိဳးျဖစ္ပ်က္ေျပာင္းလဲသြားတယ္ဆိုတာလည္း ေဆးပညာ႐ႈေထာင့္ကေန ႐ွင္းျပေပးပါဆရာ..

Dr.KML: ဒီေနရာမွာ (၂) ပိုင္းခြဲေျပာခ်င္ပါတယ္.. အရက္ေသာက္ၿပီးတာနဲ႔ လတ္တေလာျဖစ္ပ်က္ေျပာင္းလဲမႈနဲ႔ အၿမဲတေစ ေသာက္သံုးမႈေၾကာင့္ ျဖစ္လာရတဲ့ နာတာ႐ွည္ေျပာင္းလဲမႈတို႔ျဖစ္ပါတယ္..လတ္တေလာအေနနဲ႔ အရက္ကိုေသာက္မယ္ဆိုရင္လည္း ေသာက္တဲ့အရက္အမ်ိဳးအစားနဲ႔ ပမာဏေပၚမူတည္ၿပီး ကြဲျပားမႈ႐ွိပါတယ္.. ဆရာအေနနဲ႔ျဖစ္လာႏိုင္တဲ့ အက်ိဳးဆက္ေတြကို တစ္ဆင့္ခ်င္းဆီ ႐ွင္းျပေပးပါမယ္..

- အရက္ကိုပါးစပ္ကေနေသာက္ၿပီးရင္ အစာေရမ်ိဳျပြန္(Esophagus) ကတစ္ဆင့္ အစာအိမ္ (Stomach) ထဲကိုေရာက္သြားပါတယ္.. အစာအိမ္ထဲေရာက္တာနဲ႔ ခ်က္ခ်င္းဆိုသလိုပဲ အစာအိမ္ရဲ႕နံရံေတြကေန အရက္ကို စုပ္ယူပါတယ္.. အစာအိမ္ကိုျဖတ္သန္းၿပီး အူသိမ္ထဲကို မေရာက္ခင္ တစ္ခဏအတြင္းမွာပဲ ေသာက္လိုက္တဲ့အရက္ပမာဏရဲ႕ ၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္းကို အစာအိမ္နံရံက စုပ္ယူၿပီးျဖစ္ပါတယ္.. ၿပီးရင္ အစာအိမ္ေသြးေၾကာေတြကေနတစ္ဆင့္ အသည္းကို ပို႔ေပးပါတယ္..

- က်န္တဲ့ ၈၀ ရာခိုင္ႏႈန္းကေတာ့ အူသိမ္ကိုေရာက္ၿပီး အူသိမ္နံရံတစ္ေလ်ာက္ စုပ္ယူမႈေၾကာင့္ အူသိမ္ကေန အူမႀကီးမေရာက္ခင္မွာဘဲ အားလံုးကိုစုပ္ယူၿပီးျဖစ္ပါတယ္.. အဲ့ဒီလိုစုပ္ယူၿပီးတဲ့ အရက္အားလံုးဟာ အသည္းကို Portal vein ကေန တစ္ဆင့္ေရာက္႐ွိသြားပါတယ္..

- အသည္းဆိုတာခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ႐ွိတဲ့ စက္႐ံုႀကီးတစ္ခုလိုျဖစ္ပါတယ္..ကြ်န္ေတာ္တို႔စားလိုက္တဲ့ အစားအစာအားလံုးကို အစာအိမ္နဲ႔အူလမ္းေၾကာင္းတစ္ေလွ်ာက္ အဆင့္အဆင့္ေခ်ဖ်က္စုပ္ယူၿပီးရင္ အသည္းကိုေရာက္ပါတယ္.. ဒီေတာ့ အသည္းကိုေရာက္လာတဲ့အထဲမွာ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္တာေတြ႐ွိသလို မလိုအပ္တာေတြလည္းပါေနပါတယ္.. အရက္ဆိုတာ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ဘယ္ေနရာမွာမွ အသံုးမဝင္တဲ့ဓာတ္ပစၥည္းျဖစ္ပါတယ္.. ဒါ့ေၾကာင့္ သူ႔ကိုဖ်က္ဆီးၿပီး စြန္႔ထုတ္ဖို႔အသည္းက စီစဥ္ေဆာင္႐ြက္ရပါတယ္..

- ပထမအဆင့္အေနနဲ႔ အရက္ (Ethyl alcohol) ကို အသည္းမွာ႐ွိတဲ့ ADH (Alcohol Dehydrogenase) အင္ဇိုင္းရဲ႕အကူအညီနဲ႔ Acetaldehyde အျဖစ္ကို ေျပာင္းလဲေပးလိုက္ပါတယ္..Oxidation ျပဳလုပ္တယ္လို႔ေခၚပါတယ္.. အဲ့ဒီအက္ဆီတဲလ္ဒီဟိုက္ေတြဟာ အဆိပ္ အေတာက္ျဖစ္ေစပါတယ္.. ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစတဲ့ဓာတ္ပစၥည္းျဖစ္ပါတယ္.. ကင္ဆာေရာဂါအပါအဝင္ ခႏၶာကိုယ္ အစိတ္အပိုင္းအားလံုးကို ဖ်က္ဆီးႏိုင္စြမ္း႐ွိပါတယ္.. အစာအိမ္ရဲ႕နံရံမွာလည္း ADH အင္ဇိုင္းေတြ႐ွိေတာ့ အစာအိမ္နံရံထဲမွာလည္း အက္ဆီတဲလ္ဒီဟိုက္အျဖစ္ အခ်ိဳ႕ေျပာင္းလဲသြားပါတယ္..

- ဒုတိယအဆင့္အေနနဲ႔ Acetaldehyde ေတြကို Acetaldehyde Dehydrogenase (ALDH) ရဲ႕အကူအညီနဲ႔ Acetic acid အျဖစ္ကို ေျပာင္းလဲလိုက္ပါတယ္.. သူက ပထမ Acetaldehyde ေလာက္ေတာ့ အဆိပ္အေတာက္မျဖစ္ေတာ့ပါဘူး.. ေနာက္ဆံုး CO2 နဲ႔ H2O အျဖစ္ ၿပိဳကြဲၿပီး ခႏၶာကိုယ္ကေနစြန္႔ထုတ္လိုက္ပါတယ္..

- အသည္းကေန အယ္လ္ကိုေဟာကိုေခ်ဖ်က္ရာမွာ တစ္နာရီကို အယ္လ္ကိုေဟာယူနစ္ ၁ ယူနစ္သာေခ်ဖ်က္ႏိုင္ပါတယ္.. အကယ္၍ တစ္နာရီအတြင္းမွာ ၁ ယူနစ္ထက္ပိုၿပီးေသာက္ခဲ့ရင္ အသည္းရဲ႕ေခ်ဖ်က္ႏိုင္တဲ့ပမာဏထက္ပိုသြားတဲ့အတြက္ ခုနကပိုေနတဲ့ အယ္လ္ကိုေဟာေတြဟာ ေသြးထဲကတစ္ဆင့္တစ္ကိုယ္လံုးကို ပ်ံ႕ႏွံ႔ေရာက္႐ွိသြားပါတယ္..

- ပထမႏွလံုးကိုေရာက္ပါတယ္.. ႏွလံုးမွာ႐ွိတဲ့ ေသြးေၾကာေတြေရာ တစ္ကိုယ္လံုးမွာ႐ွိတဲ့ ေသြးေၾကာေတြပါ က်ယ္ကုန္လို႔ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ (Blood pressure) က်ေစပါတယ္.. ၿပီးရင္ ႏွလံုးရဲ႕ညာဖက္အခန္းကေန ေသြးထဲကတစ္ဆင့္ အဆုတ္ကိုေရာက္ပါတယ္.. အဆုတ္ကေန အသက္ရႈထုတ္လိုက္တဲ့ေလထဲမွာ CO2 နဲ႔အတူ အယ္လ္ကိုေဟာေတြပါထြက္သြားလို႔ အရက္နံ႔ရေစပါတယ္..

- ႏွလံုးရဲ႕ဘယ္ဖက္အခန္းကေန တစ္ကိုယ္လံုးကိုေရာက္ပါတယ္..အေရျပားကိုေရာက္ရင္ ေသြးေၾကာေတြက်ယ္လို႔နီရဲလာပါတယ္.. ေခြ်းပိုထြက္လာပါမယ္.. ၿပီးရင္ အေရျပားကေနတစ္ဆင့္ အယ္လ္ကိုေဟာေတြ စြန္႔ထုတ္လို႔ ေခြ်းနဲ႔အတူ အရက္နံ႔ပါရမွာျဖစ္ပါတယ္..

 - ဟိုမုန္းစနစ္ေတြကိုလည္း ထိခိုက္ေစပါတယ္.. ဆီးသြားမႈကိုထိန္းခ်ဳပ္ေပးတဲ့ ADH ဟိုမုန္းမထြက္ႏိုင္ေအာင္ ဟန္႔တားေပးလိုက္တဲ့အတြက္ ဆီးပိုသြားေစပါတယ္.. ဒါ့ေၾကာင့္ အရက္ေသာက္ၿပီးရင္ ဆီး႐ႊင္တယ္လို႔ေျပာၾကတာျဖစ္ပါတယ္.. ဆီးသြားတဲ့အတြက္ ေရဓာတ္ပါဆံုး႐ံႈးမႈ႐ွိပါတယ္.. Dehydration ျဖစ္ေစပါတယ္..

- ေနာက္ဆံုးအေနနဲ႔ ဦးေႏွာက္နဲ႔အာ႐ံုေၾကာအဖြဲ႔အစည္းကို ေရာက္သြားၿပီး ခႏၶာကိုယ္လႈပ္႐ွားမႈထိန္းသိမ္းတဲ့ေနရာကို ထိခိုက္ေစပါတယ္ (Movements become disrupted)... ဒါ့ေၾကာင့္ဒယိမ္းဒယိုင္ျဖစ္လာပါမယ္.. လမ္းေလွ်ာက္လို႔မေကာင္းေတာ့ပါဘူး.. ဒါ့အျပင္ စဥ္းစားခ်င့္ခ်ိန္ႏိုင္စြမ္းကိုလည္းထိခိုက္ပါတယ္ (Judgement becomes impaired)..ဒီထက္ပိုၿပီး ပမာဏမ်ားမ်ားေသာက္ခဲ့ရင္ သတိလစ္သြားပါမည္(Unconscious).. ၿပီးရင္ အသက္႐ႈႏႈန္းေႏွးေကြးသြားပါမယ္ (Respiratory depression) နဲ႔ ေနာက္ဆံုး ေသဆံုးတဲ့အထိျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္.. အခုေျပာခဲ့တာေတြကေတာ့ အရက္ကိုေသာက္ရင္ ႐ုတ္တရက္ျဖစ္လာႏိုင္တဲ့ အႏၱရာယ္ေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္..ေသာက္တဲ့ပမာဏနဲ႔ အမ်ိဳးအစားအေပၚမူတည္ၿပီး နည္းတာမ်ားတာပဲ ကြာျခားသြားမွာျဖစ္ပါတယ္..တစ္ေန႔ကို နည္းနည္းစီနဲ႔ ေရ႐ွည္စြဲေသာက္ရင္ေတာ့ တစ္မ်ိဳးျဖစ္မွာျဖစ္ပါတယ္..

💢 MWD: ဆရာခုနကေျပာတဲ့အထဲမွာ Alcohol unit ဆိုတာ ဘာကိုဆိုလိုတာပါလဲ ဆရာ..

Dr.KML: အရက္အမ်ိဳးအစား၊ ပါဝင္တဲ့ အယ္လ္ကိုေဟာပမာဏေပၚမူတည္ၿပီး အမ်ိဳးမ်ိဳးကြဲျပားေနတာမို႔ ဘယ္ေ႐ြ႕ဘယ္မွ်ေသာက္ရင္ ဘယ္လိုျဖစ္ႏိုင္တယ္လို႔ေျပာဆိုတဲ့အခါမွာ စံသတ္မွတ္ခ်က္တစ္ခု လိုအပ္လာပါတယ္.. ဒါကို Alcohol unit လို႔ေခၚပါတယ္.. “အယ္လ္ကိုေဟာ ယူနစ္ ၁ ယူနစ္ဆိုတာကေတာ့ အရက္စစ္စစ္၏ (Pure alcohol) 10ml (သို႔မဟုတ္) 8 gm ကို ဆိုလိုတာျဖစ္ပါတယ္.. အဲဒီ့ပမာဏဟာ သာမန္လူႀကီးတစ္ေယာက္အတြက္ ေသြးထဲမွာ႐ွိတဲ့ အရက္ကို ၁ နာရီ အတြင္းမွာ လံုး၀ေခ်ဖ်က္ႏုိင္တဲ့ပမာဏ ျဖစ္ပါတယ္.. ဒါကေတာ့ အသက္အ႐ြယ္၊ က်ား/မ၊ ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္၊ အသည္းရဲ႕လုပ္ငန္းေဆာင္တာေပၚမူတည္ၿပီး အေျပာင္းအလဲေတာ့ ႐ွိႏိုင္ပါတယ္..” အဲ့ဒီပမာဏ (Alcohol 1 unit) ဟာ ဘာနဲ႔ညီသလဲဆိုရင္ အယ္လ္ကိုေဟာ တစ္ယူနစ္ ပါဝင္ေသာ အရက္အမ်ိဳးအစားမ်ား
- အယ္လ္ကိုေဟာ ၄% ပါဝင္သည့္ဘီယာ 250 ml
- အယ္လ္ကိုေဟာ ၁၃% ပါဝင္သည့္ဝိုင္ 76 ml
- အယ္လ္ကိုေဟာ ၄၀% ပါဝင္သည့္ဝီစကီ 25 ml
ဥပမာ-အယ္လ္ကိုေဟာ ၁၃.၅ % ပါဝင္တဲ့ ဝိုင္ပုလင္းတစ္ပုလင္း (750 ml) ဆိုရင္ အယ္လ္ကိုေဟာယူနစ္ (၁၀) ယူနစ္ ပါဝင္ေနပါတယ္.. UK ႏိုင္ငံမွာ သတ္မွတ္ခ်က္အရ ေယာက်ာ္းျဖစ္ေစ မိန္းမျဖစ္ေစ လူႀကီးတစ္ေယာက္ဟာ တစ္ပတ္ကိုအယ္လ္ကိုေဟာယူနစ္ (၁၄) ယူနစ္ထက္ ပိုမေသာက္သင့္ဘူးလို႔ဆိုပါတယ္.. ဒီ့ထက္ပိုေသာက္ရင္ က်န္းမာေရးကိိုထိခိုက္ေစပါမယ္.. အဲ့ဒီလိုေသာက္ရင္ေတာင္ ၁ ရက္ထဲ(၁၄) ယူနစ္ေသာက္လို႔မရပါဘူး.. အနည္းဆံုး ၃-၄ ရက္ ျဖန္႔ၿပီး မွ်မွ်တတေသာက္ရပါမယ္.. ၿပီးေတာ့ တစ္ပတ္မွာအနည္းဆံုး ၂-၃ ရက္ေတာ့ နားေပးရပါမယ္ (Alcohol-free days) လို႔ဆိုပါတယ္..

💢 MWD: ဒါဆိုရင္ တစ္ပတ္ကို (၁၄) ယူနစ္ထက္ ပိုၿပီးေရ႐ွည္စြဲေသာက္မယ္ဆိုရင္ ျဖစ္လာႏိုင္တဲ့ဆိုးက်ိဳးေတြကိုလဲ သိပါရေစ ဆရာ..

Dr.KML: အရက္ကို ေရ႐ွည္စြဲေသာက္မယ္ဆိုရင္ ျဖစ္လာႏိုင္တဲ့ဆိုးက်ိဳးေတြကို အဓိက (၃) မ်ိဳးေတြ႕ႏိုင္ပါတယ္..
(၁) လူမႈေရးဆိုင္ရာဆိုးက်ိဳးႏွင့္ ျပႆနာမ်ား (Social Problems)
(၂) စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာဆိုးက်ိဳးႏွင့္ ျပႆနာမ်ား (Psychiatric Problems)
(၃) ခႏၶာကိုယ္အစိတ္အပိုင္းမ်ား ႐ုပ္ပိုင္းဆိုင္ရာထိခိုက္ပ်က္စီးသည့္ ျပႆနာမ်ား (Physical Problems) ဆိုၿပီး ျဖစ္ပါတယ္.. ေသာက္တာ မ်ားေလေလ၊ ေသာက္တဲ့ကာလၾကာ႐ွည္ေလေလ ဒီျပႆနာေတြပိုၿပီး ႀကီးေလျဖစ္ပါတယ္..

💢 MWD: အရက္ေၾကာင့္ လူမႈေရးဆိုင္ရာဆိုးက်ိဳးေတြကို နည္းနည္းထပ္႐ွင္းျပေပးပါဆရာ..

Dr.KML:အရက္ေသာက္ေနသူအတြက္ လုပ္ငန္းခ်ိန္မွာ ထိခိုက္လာႏိုင္ပါတယ္.. အလုပ္မွာအဆင္မေျပျဖစ္ၿခင္း၊ ရာထူးမတိုးျခင္း၊ ကိုယ္တုိင္ဦးစီးလုပ္ကိုင္ေဆာင္ရြက္ေနသူေတြဆိုရင္ လုပ္ငန္းမ်ားမေအာင္ျမင္ျဖစ္ျခင္း၊ သူမ်ားဆီမွာ ၀န္ထမ္းလုပ္တဲ့လူဆိုရင္ အလုပ္ျပဳတ္တဲ့အထိ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္.. ေပါင္းသင္းဆက္ဆံေရးလည္း ထိခိုက္လာပါလိမ့္မယ္.. လူအမ်ားက ကိုယ့္ကိုအရက္သမားလို႔ သတ္မွတ္လိုက္ရင္ ေပါင္းခ်င္သင္းခ်င္တဲ့သူေတြ ေလ်ာ့နည္းသြားပါမယ္.. အိမ္ေထာင္ေရး အဆင္မေျပမႈေတြ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္.. အရက္မူးေနသူတစ္ေယာက္ဟာ ဥပေဒခ်ိဳးေဖာက္ဖို႔ အင္မတန္လြယ္ကူပါတယ္.. ဥပေဒခ်ိဳးေဖာက္မႈေတြျဖစ္လို႔ မၾကာခဏတရားရင္ဆိုင္ ရျခင္းေတြ ျဖစ္တတ္ပါတယ္..

💢 MWD: အရက္ေၾကာင့္ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးျဖစ္ႏိုင္တယ္ဆိုတာကေရာ ဆရာ..

Dr.KML: အရက္စြဲေနသူတစ္ေယာက္အေနနဲ႔ စိတ္နဲ႔ပတ္သက္တဲ့ခ်ိဳ႕ယြင္းမႈေတြျဖစ္ေလ့႐ွိပါတယ္..
(၁) Depression- စိတ္က်ေရာဂါျဖစ္ျခင္း အျဖစ္မ်ားပါတယ္.. အရက္ကိုယ္၌က စိတ္က်ေစဖို႔လုပ္ေဆာင္ေပးတာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္ (Alcohol has a direct depressant effect) အရက္စြဲေနသူအေနနဲ႔ စိတ္ဓာတ္တက္ျြကမႈလံုးဝမ႐ွိေတာ့ဘဲ စိတ္ဓာတ္က်ဆင္းကာ ေနာက္ဆံုး မိမိကိုယ္မိမိ သတ္ေသတဲ့အထိ (Suicide) ျဖစ္တတ္ပါတယ္..

(၂) Anxiety- စိတ္လႈပ္႐ွားမႈျဖစ္တဲ့အခါ အရက္ေသာက္လိုက္ရင္ အခ်ိန္တိုအတြင္း စိတ္ၿငိမ္သြားေတာ့ဟုတ္သလို႐ွိပါတယ္.. အဲ့ဒီလိုနဲ႔ အရက္ကိုမေသာက္ရမေနႏိုင္ေအာင္ ျဖစ္ေစပါတယ္.. အရက္မေသာက္ရတဲ့အခါ စိတ္လႈပ္႐ွားမႈေတြ၊ စိတ္ဂေယာက္ဂယက္ေတြ ပိုၿပီးျဖစ္လာေလ့႐ွိပါတယ္..ဒီလိုနဲ႔သံသရာလည္ေနပါတယ္..

(၃) Alcoholic hallucinosis- အရက္ေၾကာင့္ တကယ္မ႐ွိတာကို အ႐ွိလို႔ထင္ေနတာမ်ိဳးကိုဆိုလိုတာပါ.. အသံမ႐ွိဘဲ အသံေတြၾကားေနရျခင္း၊ ထင္ေယာင္ထင္မွားေတြျဖစ္ျခင္းတို႔ျဖစ္ပါတယ္..အရပ္ထဲမွာေတာ့ အရက္ေၾကာင္ ေၾကာင္ေနတယ္လို႔ ေျပာေလ့႐ွိပါတယ္..

💢 MWD: အရက္ေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္႐ုပ္ပိုင္းဆိုင္ရာ ထိခိုက္ပ်က္စီးမႈအေၾကာင္းကိုလည္း ဆက္ၿပီး႐ွင္းျပေပးပါ ဆရာ..

Dr.KML:အရက္ေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္အစိတ္အပိုင္းအားလံုး ဦးေခါင္းကေနေျခဖ်ားအထိ အားလံုးကိုထိခိုက္ေစပါတယ္.. အရက္ဆိုတာ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အဆိပ္အေတာက္တစ္မ်ိဳးပါပဲ.. အဓိကအေနနဲ႔
(၁) အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာထိခိုက္ပ်က္စီးမႈျပႆနာမ်ား (Gastro-intestinal problems)
(၂) အသည္းထိခိုက္ပ်က္စီးမႈ ျပႆနာမ်ား (Liver damage problems)
(၃) ဦးေႏွာက္ႏွင့္ အာ႐ံုေၾကာအဖြဲ႕အစည္းပ်က္စီးမႈ ျပႆနာမ်ား (Neurological problems)
(၄) အျခားအဖြဲ႔အစည္းမ်ားထိခိုက္ပ်က္စီးမႈ ျပႆနာမ်ား (Other system problems) ဆိုၿပီး ခြဲျခားေလ့လာႏိုင္ပါတယ္..

💢 MWD: အရက္ေၾကာင့္ အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာထိခိုက္မႈေတြကို သိပါရေစဆရာ..

Dr.KML: အရက္ဆိုတာတိုက္စားတတ္တဲ့ အာနိသင္႐ွိပါတယ္..အရက္ကိုေသာက္လိုက္ရင္ ပါးစပ္ကေနတစ္ဆင့္အစာေရမ်ိဳ တစ္ေလွ်ာက္ပူၿပီးဆင္းသြားပါလိမ့္မယ္.. ၾကာ႐ွည္ေသာက္ရင္ အစာေရမ်ဳိျပြန္နဲ႔ အစာအိမ္ တစ္ေလွ်ာက္ရဲ႕အတြင္းဆံုးအလႊာမွာ႐ွိတဲ့ အခြ်ဲေလးေတြထုတ္ေပးတဲ့ဆဲလ္ေလးေတြကို ပ်က္စီးေစပါတယ္.. အဲ့ဒီခြ်ဲထုတ္တဲ့ဆဲလ္ေလးေတြ (Mucous lining) ႐ွိမွ အစာေတြ မ်ိဳတဲ့အခါ ေလွ်ာေလွ်ာ႐ႈ႐ႈ ျဖစ္မွာပါ.. အဲ့ဒီဆဲလ္ေတြပ်က္စီးေတာ့ ေနာက္ပိုင္းမွာ အတြင္းသားနဲ႔အရက္နဲ႔ ပိုမိုထိေတြ႕လာတာနဲ႔အမွ် ေရာင္ရမ္းမႈေတြျဖစ္ေစပါတယ္..အစာေရမ်ိဳေရာင္တာ (Oesophagitis)၊ အစာအိမ္ေရာင္တာ (Gastritis)၊ အူေရာင္တာ (Enteritis)နဲ႔ ပန္ကရိယေရာင္တာ (Pancreatitis)တို႔ ျဖစ္တတ္ပါတယ္.. အကယ္၍အသည္းပါထိခိုက္ၿပီး အသည္းေျခာက္ေရာဂါ (Cirrhosis of liver) ျဖစ္ရင္ အစာအိမ္ ေသြးေၾကာေတြေဖာင္းေနတဲ့အတြက္ အစာအိမ္ေသြးေၾကာ ေပါက္တာေတြျဖစ္တတ္ပါတယ္.. အူထဲမွာ႐ွိတဲ့ အက်ိဳးျပဳဘက္တီးရီးယားေတြကို အရက္ကေသေစတဲ့အတြက္ အက်ိဳးျပဳ ဘက္တီးရီးယားေတြ ေလ်ာ့နည္းသြားၿပီး မၾကာခဏဆိုသလို ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာျဖစ္တတ္ပါတယ္ (Malabsorption).. ပိုၿပီးဆိုးတဲ့လူေတြမွာေတာ့ အစာေရမ်ိဳကင္ဆာ (Oesophageal cancer)၊ အစာအိမ္ကင္ဆာနဲ႔ အူမႀကီးကင္ဆာေတြ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္..

~ ေဒါက္တာခင္ေမာင္လြင္ (FAME Pharmaceuticals)

..... ဆက္ရန္.....

# MWD Health Talk Programme

No comments: