Monday, April 9, 2018

သၾကၤန္​ထမင္း (မြန္႐ိုးရာ) - မုန္႔လံုးေရေပၚ - မုန္႔လက္ေဆာင္း

သၾကၤန္​ထမင္း (မြန္႐ိုးရာ) 


ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား 

ဆန္ Rice ၁ ဗူး (နို႔ဆီဗူး)
ဖေယာင္း Candle အနည္းငယ္
ငါးေျခာက္ Dry Fish ၂၀ သား
ပုစြန္ေျခာက္ Dry Prawn ၂ ဇြန္း (ထမင္းစားဇြန္း)
နႏြင္း Tumeric အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္နီ Onion ၆ လုံး(အေနေတာ္)
သရက္သီးစိမ္း Green Mango ၃ လုံး
ဆား Salt အနည္းငယ္
ႏွမ္းနက္ Sesame အနည္းငယ္
ပုစြန္ငပိ Shrimp Paste ၃ဇြန္း (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း)
ပဲမွုန႔္အက်က္ Split Pea Powder(roasted) ၁ ဇြန္း (ထမင္းစားဇြန္း)
င႐ုတ္သီးေျခာက္ Dry Chilli ၅ေတာင့္
ဆီ Oil ၅  ဇြန္း (ထမင္းစားဇြန္း)

ျပင္ဆင္ပုံ

၁ ။ သရက္သီးမ်ားကို အေနေတာ္ျခစ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီကို ေလးစိပ္စိပ္ၿပီး အလႊာေလးမ်ားလုပ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ ခ်က္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးထားပါ။ င႐ုပ္သီးအေျခာက္ေတာင့္ကို ေၾကာ္ထားပါ။ ငါးေျခာက္ကို ပိုင္းျဖတ္ထားပါ။

ေရထမင္းျပဳလုပ္ပုံ

၁ ။ ဆန္၁လုံးကိုထည့္ၿပီး ေရမ်ားမ်ားနဲ႔ (၂၀မိနစ္ခန႔္) ျပဳတ္ထားပါ။ ဆန္မ်ား ထမင္းအေနအထားရလာပါက ေရမ်ားသြန္ၿပီး ေရစစ္ပါ။ စစ္ထားသာထမင္းကို ေရခဲေရေအးေအးျဖင့္ စိမ္ထားပါ။


သရက္သီးသုပ္ျပဳလုပ္ပုံ

၁ ။ ပန္းကန္လုံး၁လုံးထဲသို႔ ျခစ္ထားေသာ သရက္သီးကိုထည့္ပါ။ ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီကိုထည့္ပါ။ ပဲမွုန႔္၊ ဆား၊ ပုစြန္ေျခာက္မွုန႔္၊ ဆီခ်က္၊ ႏွမ္းနက္တို႔ကို ထည့္ၿပီး ႏွံ့ေအာင္နယ္လိုက္ပါ။

ငါးေျခာက္ေၾကာ္ျပဳလုပ္ပုံ

၁ ။ ေရေႏြးအိုးဆူေအာင္တည္ထားပါ။ ေရေႏြးဆူလာရင္ ငါးေျခာက္မ်ားကို ထည့္ၿပီး၂၀ - ၃၀မိတစ္ခန႔္ျပဳတ္ထားပါ။ ငါးေျခာက္မ်ားႏူးလာရင္ ဆယ္ၿပီးင႐ုတ္ဆုံထဲထည့္ၿပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ။

၂ ။ မီးဖိုေပၚဒယ္အိုးတင္ၿပီး ဆီပူလာေအာင္ထားပါ။ ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမွုန႔္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ စိမ္းစားငပိထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ ျခစ္ထားေသာသရက္သီး ထည့္ပါ။ ေရအနည္းငယ္ ထည့္ၿပီးေမႊပါ။ ေရခမ္းလာေအာင္ထားပါ။

၃ ။ ေရခမ္းလာရင္ ေထာင္းထားေသာငါးေျခာက္ကို ထည့္ပါ။ ဆား၊ ေလးစိပ္စိပ္ထားေသာၾကက္သြန္နီ တို႔ကိုထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ ၾကက္သြန္နီမ်ားႏူးလာသည္အထိ ခ်က္ပါ။ ၾကက္သြန္မ်ားႏူးလာရင္ မီးပိတ္လိုက္ပါ။ အရသာရွိေသာ ငါးေျခာက္ေၾကာ္ကိုရရွိပါမည္။

ဖေယာင္းသင္းနံ့ျပဳလုပ္ပုံ

၁ ။ ေျမအိုး (သို႔) စဉ့္အိုးထဲသို႔ စြဲေနေသာမီးခဲကိုထည့္ပါ။ ထိုမီးထဲသို႔ ဖေယာင္းကိုထည့္ၿပီး ေျမအိုး၁လုံးျဖင့္ အေပၚကေနအုပ္လိုက္ပါ။ ဖေယာင္းေငြ႕မ်ားကိုကုန္သည္အထိအုပ္ထားပါ။

၂ ။ အုပ္ထားေသာအိုးကိုလွန္ၿပီး အေပၚကေနအဝတ္ပါး ၁ထည္အုပ္လိုက္ပါ။ အုပ္ထားေသာအဝတ္အေပၚကေန ေရမ်ားေလာင္းထည့္ေပးပါ။ ဖေယာင္းနံ့သင္းသင္းနဲ႔ ေရကိုရရွိၿပီး သရက္သီးသုပ္၊ ငါးေျခာက္ေၾကာ္တို႔ျဖင့္ တြဲဖက္ၿပီး စားသုံးနိုင္ပါၿပီ။

 we.com.mm 

"မုန္႔လံုးေရေပၚ" လုပ္နည္း
-----------------


ျမန္မာႏွစ္ကူးအခါ လုပ္စားေလ့႐ွိတဲ့ ရာသီစာတခုေပမဲ့လည္း ျမန္မာမ်ားအတြက္ကေတာ့ အခ်ိန္အခါမေရြး ႏွစ္သက္မွာစားသံုးၾကတဲ့ မုန္႔ေလးဘဲျဖစ္ပါတယ္။ ျပဳလုပ္နည္းမွာ လြယ္ကူၿပီး မုန္႔ႏွစ္အခ်ိဳးမွာ ပံုစံႏွစ္မ်ိဳးျပဳလုပ္ေလ့႐ွိပါတယ္။ ေကာက္ညင္းနဲ႔ပဲ သီးသန္႔လုပ္ႏိုင္သလို အခ်ိဳ႕မွာအေစးဓာတ္ေလ်ာ့နည္းေစရန္ ဆန္မႈန္႔ ေလးခ်ိဳးတခ်ိဳးေရာၿပီး ျပဳလုပ္ၾကပါတယ္။ လုပ္နည္းေလးမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။
.
ပါဝင္ပစၥည္း
********
ေကာက္ညင္းမႈန္႔ - ၄၀၀ ဂရမ္
ဆား - ဇြန္းတဝက္ လၻက္ဇြန္း
ထန္းလ်က္ - ၁၅၀ ဂရမ္
အုန္းသီးဆံ - တစ္ပန္းကန္
.
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
***********
(၁) ေကာက္ညင္းမႈန္႔ကို ဆားထည့္ၿပီး ေရေျဖးေျဖးဆီထည့္ကာ မုန္႔ႏွစ္ လံုးလို႔ရေသာအေနထားထိ နယ္ေပးပါ။
(၂) ၿပီးလ်ွင္ အဖံုးအုပ္ၿပီး မိနစ္(၃၀)ခန္႔ ႏွပ္ထားေပးပါ။
(၃) ထန္းလ်က္ကို အခဲေသးေသးေလးမ်ား စိတ္ထားပါ။ အုန္းသီးျခစ္ထားပါ။ ေရေႏြးအိုး အဆင္သင့္တည္ထားပါ။ ေရေအး တစ္ဇလံုအသင့္ထားပါ။
(၄) အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါက မုန္႔လံုးစတင္လံုးႏိုင္ပါၿပီ။
(၅) မုန္႔ႏွစ္ကို အေနေတာ္အလံုးေလးမ်ား ျပဳလုပ္ၿပီး အနည္းငယ္ ဖိျပားၿပီး ထန္းလ်က္ခဲထည့္ကာ လံုေအာင္ျပန္ပိတ္ၿပီး လံုးေပးပါ။
(၆) ေရေႏြးအိုးပြက္ပါက လံုးထားၿပီးသား မုန႔္လံုးေလးမ်ားကို ထည့္ျပဳတ္ပါ။ ေယာက္မျဖင့္ တခ်က္ေမြေပးပါ။
(၇) ျပန္လည္ဆူပြက္ၿပီး မုန္႔လုံုးေလးမ်ား ေရေပၚေပၚလာပါက မုန္႔လံုးက်က္ၿပီးျဖစ္၍ ဆယ္ယူၿပီး ေရေဆးဇလံုတြင္ စိမ္ထားေပးပါ။
(၈) ေအးသြားေသာမုန္႔လံုးကို ဆယ္ယူေရစစ္ၿပီး အုန္းသီးဆံ(ျခစ္ျပီးသား အုန္းသီးအမ်ွင္) ျဖင့္ လူးကာ တည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။

ေကာက္ညင္းဆန္ကို မုန္႕ျကိတ္စက္ျဖင့္ျကိတ္ျပီး
အေအးခံ၍ မာေအာင္ျပဳလုပ္ ျပန္ႏွယ္ကာ ျပဳလုပ္ေန
ျကလ်ွက္လည္း အစဥ္အဆက္ရွိေနပါသည္။

...........

Sofia

မုန္႔လက္ေဆာင္းလုပ္နည္း


ပူျပင္းတဲ႔ ရာသီမွာ ရင္ေအးခ်မ္းေအာင္ မုန္႔လက္ေဆာင္ေလး ျမည္းသြားၾကပါအုန္းေနာ္။ မုန္႔လက္ေဆာင္ကို ထန္းလ်က္ရည္နဲ႔ လုပ္သလုိ အုန္းနုိ႔ရည္နဲ႔လည္း တြဲစားၾကပါတယ္။ ၀တ္ရည္ကေတာ႔ ၂မ်ဳိးလုံးၾကိဳက္တာမုိ႔ လုပ္နည္း၂ခုလံုး မွ်ေ၀ေပးထားပါတယ္…

မုန္႔လက္ေဆာင္း ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ မုန္႔လက္ေဆာင္းဖက္ – ၁ျပည္
ထန္းလ်က္ မုန္႔လက္ေဆာင္း ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၂။ ထန္းညက္ – ၄၀၀ ဂရမ္
၃။ ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္



အုန္းနုိ႔ မုန္႔လက္ေဆာင္း ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
၄။ အုန္းသီး – ၁လံုး (အရည္ညွစ္ထားျပီသား)
၅။ သၾကား – ၂၀က်ပ္သား
၇။ ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္


ျပဳလုပ္နည္း
၁။ လုပ္ျပီးသား မုန္႔လက္ေဆာင္းဖတ္ မ်ားကို ဒယ္အုိး အၾကီးတစ္ခုထည္႔ျပီး ေရစိမ္ထားေပးပါ။

၂။ အရင္ဆံုး အုန္းနုိ႔ မုန္႔လက္ေဆာင္းအတြက္ ဒယ္ထဲသို႔ အုန္းနုိ႔ရည္မ်ား ထည္႔ကာ သၾကား(၂၀က်ပ္သား) ထည္႔ျပီ သၾကားမ်ား အရည္ေပ်ာ္ေအာင္ အပူအနည္းငယ္ေပးလိုက္ပါ။
၃။ ျပီလွ်င္ ဆားအနည္းငယ္ထည္႔ျပီ အုန္းနုိ႔ရည္မ်ားကို ျပန္အေအးခံထားေပးပါ။
၄။ အေအးခံျပီမွ ခြက္တစ္ခုထဲ မုန္႔လက္ေဆာင္း တ၀က္ခန္႔ထည္႔ကာ အုန္းနုိ႔ရည္ထည္႔ေပးပါ။

၅။ ျပီမွ မုန္႔လက္ေဆာင္း ပိုစိမ္႔သြားေအာင္ နုိ႔စိမ္း စားပြဲတင္ဇြန္းခန္႔ ထည္႔လိုက္ေသးတယ္။

၆။ ေရခဲတုံးအနည္းငယ္ထည္႔ျပီ အုန္းနုိ႔ မုန္႔လက္ေဆာင္းေလးကို သံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ။

၇။ ထန္းလ်က္ရည္နဲ႔ မုန္႔လက္ေဆာင္းမွ ၾကိဳက္သူမ်ားအတြက္ေတာ႔ ထန္းလ်က္မ်ားကို ဒယ္ထဲ ေရ အနည္းငယ္ထည္႔ျပီး မီးျပင္းျပင္းျဖင္႔ က်ဳိထားေပးျပီး မပ်စ္မက်ဲ အေနထားေရာက္လွ်င္ ဆားအနည္းငယ္ထည္႔ျပီ ထန္းညက္ရည္ ခြက္တစ္ခုထဲ ျပန္ထည္႔ထားကာ အေအးခံထားေပးပါ။

၈။ ျပီမွ ခြက္ထဲ မုန္႔လက္ေဆာင္ဖက္ တ၀က္ထည္႔ျပီ ထန္းလ်က္ရည္မ်ားကုိထည္႔ကာ ေရခဲတံုးေလးမ်ားထည္႔ေပးပါ။
၉။ ခ်စ္သူမ်ားေန႔မွာ ကိုယ္ခ်စ္သူနဲ႔ မုန္႔လက္ေဆာင္းေအးေအးေလးေတြကို ရင္ခုန္စြာ သံုးေဆာင္ၾကစုိ႔ေနာ္..

Wutyee Food House မွ ကူးယူပါသည္။

Note: ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ နာမည္မ်ားတြင္ မူရင္းတင္ထားေသာ Page ၏ Links မ်ားျဖင့္ ခ်ိတ္ဆက္ထားပါသျဖင့္ သြားၾကည့္ႏိုင္ပါသည္။

No comments: