Sunday, April 1, 2018

ၾကက္ေသာက္ဆမ္း - ျပည္ၾကီးငါးနဲ႔သခြားသီးသုပ္ - အာလူးကတ္တလိတ္


             ၾကက္ေသာက္ဆမ္းေလးက ခ်ဥ္ခ်ဥ္ငန္ငန္စပ္စပ္ၾကိဳက္သူေတြအတြက္အေတာ္အဆင္ေျပတဲ့ နည္းေလးပါ။ ကၽြန္မတို႔လိုေပါ့။ ကၽြန္မက ခ်ဥ္ငန္စပ္ ၾကိဳက္တက္သူေလ။ ေနာက္အာပူရြက္ေမႊးလည္း ေမႊးတယ္ ပူပူေလးနဲ႔ အရည္က်ဲခ်က္ရင္ ဆမ္းစားလို႔ရတာေပ့ါ။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ဗမာၾကက္                  - ၁ ေကာင္ (၆၀ က်ပ္သား)
ဆင္ခရမ္းခ်ဥ္သီး          - ၅ လံုး
မရမ္းျပားေျခာက္          - ၁၀ ျပားခန္႔
ငရုတ္သီးစိမ္း               - ၇ ေတာင့္
အာပူရြက္                   - ၆ ရြက္ခန္႔
ငါးပိ                          - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
စပါးလင္                    - ၂ ေခ်ာင္း
ဆား                         - အခ်ဳိဇြန္း ၁ ဇြန္း
အသားမႈန္႔                   - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
နႏြင္း                        - အခ်ဳိဇြန္း ၁ ဇြန္း
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔            - အခ်ဳိဇြန္း တစ္၀က္
ၾကက္သြန္နီ                  - ၁ လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ                 - ၂ ျမႊာ

ျပဳလုပ္နည္း
-ငရုတ္သီးနဲ႔ ၾကက္သြန္နီ/ ျဖဴကုိ ေရာေထာင္းထားပါ။ ၾကက္သားကိုအေနေတာ္တံုးျပီး ဆား၊ နႏြင္းနယ္ကာ ထားပါ။ စပါးလင္ကုိ ထုျပီး ထံုးထားပါ။
-ၾကက္သား၊ စပါးလင္၊ ၾကက္သြန္ေထာင္းထားတာေတြကို ဆီပါေလကာထည့္ျပီး လံုးပါ။ ၾကက္အေရာင္ေျပာင္းကာမွ မွ်င္ငါးပိေလးကို ေရေဖ်ာ္ထည့္ပါ။ အနည္းငယ္ထပ္ျပီး လံုးေပးေနပါ။ ပြက္လာပါေစ။ ပြက္ပြက္ျမည္လာမွ ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ေရဆူသည္အထိတည္ပါ။
-ၾကက္သားႏူးကာနီးမွ ဆင္ခရမ္းသီးအစိတ္ေလးေတြထည့္ပါ။ မရမ္းျပားေလးမ်ားထည့္ပါ။ ၾကက္သားေရာ၊ ဆင္ခရမ္းသီးေရာ ႏူးလာျပီဆုိရင္ အာပူရြက္ခတ္ကာ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီ။

ျပည္ၾကီးငါးနဲ႔သခြားသီးသုပ္


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား 
ျပည္ႀကီးငါး             - ၂၀၀ ဂရမ္ 
သခြားသီး               - အလံုးႀကီး တစ္လံုး 
ၾကက္သြန္နီ             - ၁ လံုး 
ခရမ္းခ်ဥ္သီး            - ၁ လံုး 
သံပရာသီး               - ၁ လံုး 
ပူစီနံ                       - အနည္းငယ္ 
င႐ုတ္သီးစိမ္း            - ၅ ေတာင့္ခန္႔
 ၾကက္သားမႈန္႔           - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္၀က္
 ငံျပာရည္                 - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

 ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
 ပထမဦးဆံုး ျပည္ႀကီးငါးကို ေရေႏြးဆူဆူထဲမွာ ၃ မိနစ္ခန္႔ျပဳတ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ ေရေအးထဲစိမ္ထားၿပီး အေအးခံေပးပါ။ သခြားသီးကို အခြံခြာ အေစ့ထုတ္ၿပီး အမွ်င္မ်ားျခစ္ထားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ျပည္ႀကီးငါး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ ပူစီနံ တုိ႔ကိုပါးပါးလွီးပါ။ ၿပီးရင္ ဇလံုတစ္ခုထဲမွာ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးေရာထည့္ၿပီး သံပရာရည္ႏွင့္ အရသာကိုလိုအပ္သလိုထည့္ၿပီး သုပ္ေပးပါ။ အရသာမွာ ခ်ိဳ၊ ခ်ဥ္၊ စပ္ အရသာရၿပီး ပူစီနံႏွင့္ သခြားသီးနံ႔ေလးသင္းေနၿပီဆိုရင္ေတာ့ ပန္းကန္ျပင္ၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။

အာလူးကတ္တလိတ္
အာလူး           - ၅၀ က်ပ္သား
ၾကက္သား         - ၁၀ က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ          - ၁၅ က်ပ္သား
ၾကက္သြန္ျဖဴ (ရွမ္းဥ)          - ၁ ဥ
မဆလာ                 - အနည္းငယ္
ဆား                      - အနည္းငယ္
ခေနာ                     - အနည္းငယ္
ဆီ                      - ၂၅ က်ပ္သား

ၾကက္ဥ              - ၁ လံုး (အကာသံုးရန္)


စာႂကြင္​း ။   ။ ဟင္းအတြဲအစပ္သေဘာ မဟုတ္ေပမယ့္ စားခ်င္​စရာ ခ်က္ျပဳတ္ပံုေလးေတြကို ကူးယူေ၀မွ်ျခင္းျပဳမိပါတယ္ ထမင္းၿမိန္ၾကပါေစ။

No comments: