Friday, February 9, 2018

ၿမိတ္ကတ္ေၾကးကိုက္ - ၀က္​သားတုတ္​ထိုး - ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲ

*** ၿမိတ္ကတ္ေၾကးကိုက္ ***


ကတ္ေၾကးကိုက္မွာဆုိရင္ ၿမိတ္ကတ္ေၾကးကိုက္က နာမည္ႀကီးၿပီး လူႀကိဳက္မ်ားပါတယ္... ၿမိတ္ကတ္ေၾကးကိုက္က တျခား ကတ္ေၾကးကိုက္ေတြထက္ ပင္လယ္စာ ပုိမ်ားပါတယ္။ တခ်ဳိ ့ဆို ကမာ၊ ရွပ္၊ ပုဇြန္ ေျခေထာက္တုိ႔က အစထည့္ၿပီး ခ်က္ၾကပါတယ္။ ခ်က္နည္းေလးကို ၾကည့္ရေအာင္…

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ကတ္ေၾကးကိုက္ မုန္႔ဖတ္ – ၄၀ က်ပ္သား
ပုဇြန္က်ား – ၂၀ က်ပ္သား (အၿမွီးခ်န္ကာ အခြံႏြာၿပီး ေက်ာခြဲထားေပးပါ)
ကင္းမြန္ (သို႔) ျပည္ႀကီးငါး – ၂၀ က်ပ္သား (အညွိအခၽြဲေတြ စင္ေအာင္ ရွာလကာရည္နဲ႔ အရင္ေဆးၿပီးမွ ေရနဲ႔ ျပန္ေဆးထားပါ။ ၿပီးလွ်င္ ၾကက္ေျခခတ္ပံု ဓားျဖင္႔ မႊန္းထားေပးထားပါ)
ဂဏန္းေခ်ာင္း – ၇ ေခ်ာင္း (အေစာင္းပါးပါး လွီးပါ)
ကမာ – ၇ ေကာင္ (ရွာလကာရည္နဲ႔ အရင္ေဆးၿပီးမွ ေရနဲ႔ ျပန္ေဆးထားပါ)
ၾကက္သား – ၁၅ က်ပ္သား (အေစာင္း ပါးပါးလွီးပါ) (optional)
ပဲပင္ေပါက္ – ၁၀ က်ပ္သား (ေရစင္ေအာင္ ေဆးထားပါ)
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ – ၅ စည္း ( ပါးပါးလွီးထားပါ)
ႂကက္သြန္ျဖဴ – ၆ မႊာ (ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းေပးပါ)
ဘဲဥ – ၄ လံုး (ဆားအနည္းငယ္ ထည့္၍ ခေလာက္ထားေပးပါ)
ပဲျပဳတ္ – ၁၀ က်ပ္သား

အရသာအတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ပအုန္းရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၆ ဇြန္း (ပအုန္းရည္အစား ရွာလကာရည္ထည့္လို႔ ရပါတယ္)
ပဲငံျပာရည္ (အၾကည္) – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ (အေနာက္) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ၾကက္သားမႈန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း

ျပင္ဆင္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး ၾကက္သား၊ ကင္ပြန္း၊ ပုဇြန္က်ားမ်ားကို ( ဆား၊ ၾကက္သားမႈန္႔ (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္) စီ္ျဖင့္ နယ္ထားေပးပါ။
၂။ ၿပီးလွ်င္ ခေလာက္ထားေသာ ဘဲဥကို ဒယ္အိုးထဲ ထည့္၍ ေၾကာ္ေပးၿပီး ပါးပါးျပန္လွီးေပးထားပါ။
၃။ ထုိ႔ေနာက္ ခ်က္ျပဳတ္ရန္ ပန္းကန္တစ္ခုထဲတြင္ ျပင္ဆင္ထားေပးပါ။

ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ ဒယ္ထဲသို႔ ဆီ (စားပြဲတင္ဇြန္း ၆ ဇြန္း) ထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားကို ထည့္ၿပီး ဆီသပ္ေပးပါ။
၂။ ၿပီးလွ်င္ ငရုတ္သီးမႈန္႔ (စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္း) ထည့္ကာ ၁ စကၠန္႔မွ် ေမႊေပးပါ။
၃။ ထုိ႔ေနာက္ ၾကက္သား၊ ပုဇြန္က်ား၊ ျပည္ႀကီးငါး၊ ကမာ၊ ဂဏန္းေခ်ာင္းမ်ားကို ထည့္၍ မက်က္တက်က္ အေနထား ေရာက္သည္အထိ ေရာေမႊေပးပါ။
၄။ ထုိခ်ိန္မွ ကတ္ေၾကးကိုက္မုန္႔ဖတ္ကို ဇလံုတစ္ခုထဲ ထည့္၍ (ပအုန္းရည္ (စားပြဲတင္ဇြန္း ၆ ဇြန္း)၊ ဆား (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္)၊ ၾကက္သားမႈန္႔ (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း)၊ ပဲငံျပာရည္ အေနာက္၊ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္) တုိ႔ျဖင့္ သမေအာင္ နယ္ၿပီး ဒယ္ထဲသို႔ ေလာင္းထည့္လိုက္ပါ။
၅။ ၿပီးေနာက္ ႏွံ ့ေအာင္ ေရာေမႊလိုက္ပါ။ အရသာအေပါ႔အငံျမည္း၍ ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း)၊ ၾကက္သားမႈန္႔ (စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္း)၊ သၾကား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း) ထည့္ေပးပါ။
၆။ အရသာအေနေတာ္မွ ပဲပင္ေပါက္၊ ပဲျပဳတ္၊ ၾကက္ဥတုိ႔ ထည့္ေပးပါ။
၇။ မီးဖိုမွ ခ်ခါနီးမွ ၾကက္သြန္ၿမိတ္မ်ားကို ျဖဴးေပးၿပီး အရသာရွိရွိ ၿမိတ္ကတ္ေၾကးကိုက္ကို သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။


ဝက္သားဒုတ္ထိုး   
❤❤❤❤❤


(ဝက္အူမၾကီး ဒုုတ္ထိုုး)
ဝက္အူမၾကီး - ၃၀ သား
ဆား - အနည္းငယ္ ရွလကာရည္ - အနည္းငယ္
ရွလကာရည္ - အနည္းငယ္
Maggi Seasoning Sauce - အနည္းငယ္
ငရုုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
နာနတ္ပြင့္ - ၂ ပြင့္
ဆီ - အနည္းငယ္
ေရေႏြး

(ဝက္သား သံုုးထပ္သား ဒုုတ္ထိုုး)
ဝက္သား သံုုးထပ္သား - ၂၅ သား
နာနတ္ပြင့္ - ၂ ပြင့္
Maggi Seasoning Sauce - အနည္းငယ္
ဆား & ငရုုပ္ေကာင္းမႈန့္ - အနည္းငယ္
ေရေႏြး

(ၾကက္အူ ဒုုတ္ထိုုး)
ၾကက္အူ - ၂၀ သား
ဆား - အနည္းငယ္
ရွလကာရည္ - အနည္းငယ္
Maggi Seasoning Sauce - အနည္းငယ္
ငရုုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
နာနတ္ပြင့္ - ၂ ပြင့္
ဆီ - အနည္းငယ္
ေရေႏြး

(တြဲဖက္စားရန္)
အခ်ဥ္ရည္ ၊ ငရုုပ္ဆီ ၊
ငရုုပ္ဆီ
ၾကက္သြန္ျဖဴ
ငရုုပ္သီးစိမ္း
ျပဳလုုပ္နည္း

(ဝက္အူမၾကီး ဒုုတ္ထိုုး)
ဝက္အူမၾကီးကိုု ဆား ၊ ရွလကာရည္ တိုု႔နွင့္ အထပ္ထပ္ အခါခါ ေဆးပါ ။
ျပီးလ်င္ ဝက္အူမၾကီးကိုု Maggi Seasoning Sauce ၊ ဆား ၊ ငရုုတ္ေကာင္းမႈန္႔ တိုု႔နွင့္ နယ္္ရ်္ နွပ္ထားပါ ။
ဒယ္အိုုးထဲတြင္ ဆီအနည္းငယ္ ထည့္ရ်္ နွပ္ထားေသာ ဝက္အူမၾကီးကိုု အေရာင္နီလာသည္အထိ ထည့္ရ်္ လွိမ့္ပါ ။
ျပီးလ်င္ နာနတ္ပြင့္ နွင့္ ေရေႏြးကိုု ဝက္အူမၾကီး ျမွပ္သည္အထိ ထည့္ရ်္ မီးေအးေအးျဖင့္ တည္ပါ ။ ေရလိုုက နဲနဲျခင္း ထပ္ရ်္ ထည့္နိုုင္ပါသည္ ။
ဝက္အူမၾကီးက က်က္ပါက အေအးခံရ်္ မထူမပါး လွီးရ်္ အခ်ဥ္ရည္နွင့္ တိုု႔ျပီး သံုုးေဆာင္နိုုင္ပါသည္ ။

(ဝက္သား သံုုးထပ္သား ဒုုတ္ထိုုး)
ဝက္သား သံုုးထပ္သားကိုု Maggi Seasoning Sauce ၊ ဆား ၊ ငရုုတ္ေကာင္းမႈန္႔ တိုု႔နွင့္ နယ္္ရ်္ နွပ္ထားပါ ။
ဒယ္အိုုးထဲတြင္ ဝက္သား သံုုးထပ္သားကိုု ထည့္ျပီး နာနတ္ပြင့္ နွင့္ ေရေႏြးကိုု ျမွပ္သည္အထိ ထည့္ရ်္ မီးေအးေအးျဖင့္ တည္ပါ ။ ေရလိုုက နဲနဲျခင္း ထပ္ရ်္ ထည့္နိုုင္ပါသည္ ။
ဝက္သား သံုုးထပ္သားကိုု နူးျမည့္သည္အထိ တည္ရန္ မလိုုပါ ။
အသားနူးက အေအးခံရ်္ မထူမပါး လွီးျပီး အိုုးထဲမွ ဝက္သားအရည္ကိုု ဆန္းျပီး အခ်ဥ္ရည္နွင့္ တိုု႔ျပီး သံုုးေဆာင္နိုုင္ပါသည္ ။

(ၾကက္အူ ဒုုတ္ထိုုး)
ၾကက္အူမ်ားကိုု ဆား ၊ ရွလကာရည္ တိုု႔နွင့္ အထပ္ထပ္ အခါခါ ေဆးပါ ။
ျပီးလ်င္ ၾကက္အူမ်ားကိုု Maggi Seasoning Sauce ၊ ဆား ၊ ငရုုတ္ေကာင္းမႈန္႔ တိုု႔နွင့္ နယ္္ရ်္ နွပ္ထားပါ ။
ဒယ္အိုုးထဲတြင္ ဆီအနည္းငယ္ ထည့္ရ်္ နွပ္ထားေသာ ၾကက္အူမ်ားကိုု အေရာင္နီလာသည္အထိ ထည့္ရ်္ လွိမ့္ပါ ။
ျပီးလ်င္ နာနတ္ပြင့္ နွင့္ ေရေႏြးကိုု ၾကက္အူမ်ား ျမွပ္သည္အထိ ထည့္ရ်္ မီးေအးေအးျဖင့္ တည္ပါ ။
ၾကက္အူသည္ နူးလြယ္ရ်္ ေရအမ်ားၾကီး မထည့္ရပါ ။ ေရလိုုက နဲနဲျခင္း ထပ္ရ်္ ထည့္နိုုင္ပါသည္ ။
ၾကက္အူမ်ား က်က္ပါက အေအးခံျပီး တလုုပ္စာစီ လွီးရ်္ အခ်ဥ္ရည္နွင့္ တိုု႔ျပီး သံုုးေဆာင္နိုုင္ပါသည္ ။
ဝက္အူမၾကီး ဒုုတ္ထိုုး ၊ ဝက္သား သံုုးထပ္သား ဒုုတ္ထိုုး ၊ ၾကက္အူ ဒုုတ္ထိုုး တိုု႔ကိုု အခ်ဥ္ရည္ ၊ ငရုုပ္ဆီ ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ငရုုပ္သီးစိမ္းတိုု႔နွင့္ တြဲဖက္ရ်္ စားၾကပါသည္ ။

ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲ



ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲကို ေရႊေတာင္မွာ သြားစားစရာမလိုဘူးေနာ္။အိမ္မွာလည္း ခ်က္စားလို.ရပါတယ္။စားလို.အရမ္းေကာင္းျပီး ခ်က္ရတာလည္း လြယ္ပါတယ္။ပိတ္ရက္မွာ ေဘာ္ဒါေတြ အိမ္မွာခ်က္စားလို.ရေအာင္ ခ်က္နည္းေလးပါ ျပန္လည္မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။

ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲခ်က္ရန္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား



ျကက္သား ရင္ဗံုသား -၂ ခု (အတံုးေသးေသးလွီးထားပါ)
ျကက္ရိုး - အနည္းငယ္ (အရည္ေသာက္အတြက္ျပဳတ္ထားပါ)
ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲေျခာက္ - ၁ စည္း
အုန္းနို. - ၁ ဗူး
ျကက္သြန္နီ - ၄ လံုး (ပါးပါးလီွး)
ျကက္သြန္ျဖဴ - ၅ မႊာ (ေသးေသးစိတ္)
သံပုရာသီး - ၄ လံုး (၄ စိပ္စိပ္)
နံနံပင္ - ၁ စည္း (ေရေဆး လွီးထားပါ)
ပဲက်က္မႈန္.- အနည္းငယ္
ငရုတ္သီီးအက်က္မႈန္.- အနည္းငယ္
ဆား -အနည္းငယ္
ျကက္သားမႈန္. - အနည္းငယ္
ဆီ - အနည္းငယ္

ခ်က္ျပဳတ္နည္း 



ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲအတြက္ ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို ျပဳတ္ျပီး ဆယ္ထားပါ။
ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲနဲ.တြဲစားရန္ အျကြပ္ေျကာ္အတြက္ ျပဳတ္ျပီးသားေခါက္ဆြဲ လက္နွစ္ဆုပ္စာ ဆီပူပူမွာ အညိဳေရာင္သန္းလာတဲ့အထိ အျကြပ္ေျကာ္ျပီး ဆယ္ထားပါ။

အုန္းနို. အနွစ္အတြက္ အုန္းနို.တစ္ဗူးကို ဆီျပန္ျပီး အနွစ္ရသည္အထိ က်ိဳျပီး ပန္းကန္ထဲထည့္ထားပါ။

ျကက္သားဟင္းခ်က္ရန္ ဒယ္ထဲဆီပူလာရင္ ျကက္သြန္ျဖဴဆီသတ္ပါ။ျကက္သားထည့္ေမႊပါ။
၂ မိနစ္ခန္.ျကာလ်ွင္ ေရ ၂ ဗူးခန္.ထည့္တည္ပါ။ဆား၊ျကက္သားမႈန္.ထည့္ပါ။
အရသာျမည္းပါ။ျကက္သားက်က္ျပီး
ေရ ၁ ဗူးခန္.က်န္လ်ွင္ မီးပိတ္လိုက္ပါ။
ဟင္းရည္မ်ားမ်ားျကိဳက္ရင္ ေရပိုထည့္ပါ။

ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲ ျပင္ဆင္နည္း

ေဇာက္ပန္းကန္ထဲ ေခါက္ဆြဲ၊အျကြပ္ေျကာ္၊
ျကက္သြန္နီ၊အုန္းနို.အနွစ္၊
ပဲအက်က္မႈန္.၊သံပုရာသီး၊ငရုတ္သီးမႈန္.၊နံနံပင္ထည့္ပါ။
ျပီးရင္ ျကက္သားဟင္းရည္ခပ္ထည့္ျပီး ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲတစ္ပြဲကို အရသာရွိရွိ သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ ;)

မွတ္ခ်က္။   ။ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲနဲ.တြဲဖက္စားသံုးရန္ အရည္ေသာက္အတြက္ ျကက္ျပဳတ္ရည္ကို အရသာမႈန္.ထည့္ျပီး ျကက္သြန္မိတ္ ဒါမွမဟုတ္ တရုတ္နံနံပင္ထည့္ပါ။

Credit to Kyaw Min Htwe

No comments: