Friday, February 23, 2018

ၾကက္႐ိုးဟင္းရည္ - ၿမိတ္​ငါးပိေထာင္း - သရက္သီးေခတၱာဟင္း


ၿမိတ္ငါးပိေထာင္းဟင္း

 ၿမိတ္တံငါသည္ဟင္းလို႔လည္း ေခၚလို႔ရမယ္ထင္ပါတယ္။ ပင္လယ္ကရလာတဲ့ ငါးအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ ပုစြန္ အေသးေလးေတြကို အိမ္မွာ အဆင္သင့္ရွိေနတဲ့ ၿမိတ္ငါးပိေထာင္းနဲ႔ ပအံုးရည္နဲ႔ ခ်က္တဲ့ ေဒသအစားအစာ ေလးပါ။


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ၿမိတ္ငါးပိေထာင္းနည္း ~

ငါးပိ  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း (မီးကင္ထားပါ)
င႐ုတ္သီးမွည့္အနီ (အစို)  -  ၅၀ဝ ဂရမ္
င႐ုတ္သီးစိမ္း  -  ၁၅၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၃၅ ဂရမ္ (မီးကင္ထားပါ)
ပုစြန္ေျခာက္  -  ၄၀ ဂရမ္
အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္တာနဲ႔ ေရာၿပီး ေထာင္းထားပါ။

ၿမိတ္ငါးပိေထာင္းဟင္းအတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့-
ကင္းမြန္  -  ၃၀ဝ ဂရမ္ (သန္႔ရွင္းထားပါ)
ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ ငါးအေသး  -  ၃၅၀ ဂရမ္
(ငါးမုတ္အျဖဴအေသးကို သံုးထားပါတယ္)
ပုစြန္အေသး  -  ၁၅၀ ဂရမ္
ငါးနပ္  -  ၃၅၀ ဂရမ္
ပအံုးရည္  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
ေရ  -  ၇၀ဝ မီလီလီတာ

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ အိုးတစ္လံုးထဲ ေရထည့္ၿပီး ဆူေအာင္တည္ပါ။
၂။ ေရဆူသည္ႏွင့္ ပအံုးရည္ႏွင့္ ၿမိတ္ငါးပိေထာင္း ၃ ဇြန္းထည့္ပါ။
၃။ ၿပီးလွ်င္ ပင္လယ္စာအားလံုးထည့္ၿပီး ခ်က္ပါ။
၄။ ၿပီးလွ်င္ ဆားထည့္ၿပီး ခ်က္ပါ။
၅။ အရမ္းလြယ္ကူျမန္ဆန္ၿပီး အရသာရွိတဲ့ ဟင္းေလးရပါၿပီ။ (ပိုေနတဲ့ ၿမိတ္ငါးပိ ေထာင္းကို သိမ္းထားပါ။)

သရက္သီးေခတၲာဟင္း
...............................


 ရွမ္းအစားအစာတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ သရက္သီးဟင္းရည္ေလးျဖစ္ပါတယ္။ သရက္သီးစိမ္းတစ္လံုးရွိ႐ံုနဲ႔ ဟင္းတစ္ခြက္အျဖစ္ တည္ခင္းႏိုင္မယ့္ အခ်ဥ္ဟင္းေလးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ပဲပုပ္ေထာင္းေၾကာ္နဲ႔လိုက္ဖက္တဲ့ ထမင္းၿမိန္ေစမယ့္ အဆီကင္း ဟင္းတစ္ခြက္လည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ခ်က္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• သရက္သီးစိမ္း - ၁ လံုး
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး  - ၁ လံုး
• ၾကက္သြန္နီ - ၁ လံုး
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  - ၃ ႁမႊာ
• ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း - လက္တစ္ဆုပ္
• ဆား - စားပြဲဇြန္း တစ္ဝက္
• ဟင္းခတ္မႈန္႔  - အနည္းငယ္
• နံနံပင္ - အနည္းငယ္

ပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ သရက္သီးစိမ္းကို အခြံႏႊာၿပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။
၂။ ၾကက္သြန္နီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပါးပါးစိတ္ထားပါ။
 ေျမပဲဆံေလွာ္ၿပီး ေထာင္းထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပား႐ိုက္ထားပါ။
၃။ အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါက ဟင္းရည္ခ်က္မယ့္အိုးထဲ သရက္သီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္ သီးတို႔ကိုထည့္ပါ။ ေရတစ္ပန္းကန္လံုးထည့္ၿပီး ဆူပြက္ေအာင္ တည္ပါ။
၄။ ဆူပြက္ပါက ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔ႏွင့္ ေျမပဲေထာင္းထည့္ၿပီး သရက္သီးအနည္းငယ္ အိေအာင္ တည္ေပးပါ။
၅။ သရက္သီးႏူးအိပါက အရသာအေပါ့အငန္ျမည္းၿပီး နံနံပင္ခတ္ကာ တည္ခင္း သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
............................
Sofia

(ခ်က္ျပဳတ္ျပသူမ်ား - မအိသက္ ျမင့္ဦးသာSofia)

No comments: