Friday, August 3, 2012

တိုင္းရင္းသားဟင္းလ်ာ စားျမိန္စရာ



ပါးစပ္ေလးေတြ ၀လံုးျဖစ္သြားေလာက္ေအာင္ပဲ တိုင္းရင္းသားရိုးရာ ဟင္းလ်ာေလးေတြက တစ္မ်ိဳးအရသာထူးပါတယ္။ ဒီလိုအရသာထူး တဲ့ ဟင္းလ်ာေတြမွာ ၾကည့္လိုက္ရင္ ဆီပါ၀င္မႈႏႈန္းကလည္း နည္းပါတယ္။ လတ္ဆတ္တဲ့ အသီးအရြက္သားငါးေတြနဲ႕ခ်က္ျပဳတ္ထား တာမို႕ စားရတာကိုက တစ္မ်ိဳးေလးပါ။ဒါေၾကာင့္ ဟင္းခ်က္နည္းေလးေတြကို ေ၀မွ်တဲ့ ျပည္ေထာင္စုရိပ္သာလမ္းေပၚက Feel ျမန္မာစား ေသာက္ဆိုင္ေလးကို သြားျပီး စားေသာက္ၾကည့္ၾကပါစို႕လို႕ သတင္းေပးလိုက္ပါတယ္။

စားရခဲတဲ့ ပေဒါင္ရိုးရာ ဟင္းလ်ာ၊ ရွဴးရွဴးရွဲရွဲအရသာ ရခိုင္ရိုးရာ ဟင္းလ်ာ၊ ထမင္းစားျမိန္ေစမယ့္ ရွမ္းရိုးရာ တစ္မ်ိဳးစီကိုေရြးခ်ယ္ထား ပါတယ္။ 

ကယန္းဟင္း
လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ အသီးအရြက္စံုမွာ အသားေရာျပြမ္းခ်က္ျပဳတ္ထားတဲ့ ပေဒါင္ရိုးရာဟင္းလ်ာတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ထူးျခားခ်က္အေန နဲ့က မက္ခါးသီးအမႈန္႕ကို ထည့္သြင္းခ်က္ျပဳတ္ထားတာေတြ႕ရပါတယ္။ မက္ခါးပင္ဟာ ေအးတဲ့ေဒသမွာ ေပါက္ေရာက္ေလ့ရွိတဲ့ ေဆး ဖက္၀င္အပင္ျဖစ္ျပီး တရုတ္လို ၀ွာေက်ာင္းလို႕ေခၚတယ္လို႕ သိရပါတယ္။

ဟင္းခ်က္စရာအသားကိုသံုးတဲ့ေနရာမွာ ကယန္းတိုင္းရင္းသားေတြဟာ တာရွည္ခံေအာင္အေျခာက္လွန္းထားတဲ့ ၾကက္သားေျခာက္၊ ၀က္သားေျခာက္ေတြကို အသံုးျပဳေလ့ရွိၾကေပမဲ့ ဟင္းခ်က္စရာ၀ယ္ယူရလြယ္တဲ့ ျမိဳ႕ျပေနရာမ်ိဳးမွာေတာ့ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ အသား မ်ိဳးကို ေရြးခ်ယ္ျပီး ခ်က္ျပဳတ္ႏိုင္မွာျဖစ္ပါတယ္။အခုဟင္းပြဲမွာေတာ့ ၀က္နံရိုးကို အသံုးျပဳထားတာျဖစ္ပါတယ္။

ကယန္းဟင္းအတြက္ လိုအပ္ပေသာပစၥည္းမ်ား
၀က္နံရိုး (၅၀)က်ပ္သား၊ ပဲလိပ္ျပာ (၁၀)က်ပ္သား၊ မွ်စ္ႏု (၁၀)က်ပ္သား၊ ေရႊဖရံုသီး (၂၅) က်ပ္သား၊ ေဂၚရခါးသီး (၁) လံုး၊ မုန္႕ညႇင္းထုပ္ (၁၀)က်ပ္သား၊ ေဂၚရခါးညႊန္႕ (၁)စည္း၊ ဖရံုညႊန္႕ (၁)စည္း၊ ဟင္းႏုနယ္ (၁) စည္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း - စားပြဲဇြန္း (၁)ဇြန္း၊ ငရုတ္သီး စိမ္း (အေသး) - အေတာင့္ (၃၀)၊ မက္ခါးသီးအမႈန္႕ - ဇြန္းေသး (၃)ဇြန္း ေမာက္ေမာက္၊ ဆား - ဇြန္းေသး (၁)ဇြန္း၊ ဆီ - စားပြဲဇြန္း (၁)ဇြန္း။

ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ေရႊဖရံုသီး၊ ေဂၚရခါးသီးနဲ႕ မွ်စ္မ်ားကို အတံုးခပ္ၾကီးၾကီးတံုးပါတယ္။ မုန္ညင္းထုပ္ကို လက္ႏွစ္ဆစ္ခန္႕လွီးထားပါတယ္။ အရြက္အညႊန္႕ မ်ားကို သင့္ေတာ္တဲ့အေနအထားလွီးျဖတ္ထားပါတယ္။ ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္မ်ားကို ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါတယ္။

၀က္နံရိုးမ်ားကို အေနေတာ္တံုးျပီး ဆား၊နႏြင္းနယ္ထားပါတယ္။

အိုးတစ္လံုးမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီသတ္ျပီး ၀က္နံရိုးမ်ားကိုထည့္လိွမ့္ပါတယ္။

ပဲလိပ္ျပာနဲ႕ မွ်စ္ကိုပါေရာထည့္လိုက္ျပီး ေရထည့္တည္လိုက္ပါတယ္။ ဆားနဲ႕ဟင္းခပ္မႈန္႕ထည့္ပါတယ္။

၀က္နံရိုးမ်ား ႏူးအိလာတဲ့အထိခ်က္ေပးျပီး အသီးမ်ားကိုထည့္ပါတယ္။ အသီးႏူးလာတဲ့အခါ အရြက္မ်ားကိုထည့္ပါတယ္။
ေနာက္ဆံုး မီးဖိုေပၚက ခ်ခါနီးအခ်ိန္မွာ ငရုတ္သီးစိမ္းေထာင္းနဲ႕ မက္ခါးသီးအမႈန္႕ကို ထည့္လိုက္ျပီး ခ်ိဳခ်ိဳခါးခါးနဲ႕ အရသာတမူထူးျခားတဲ့ ကယန္းဟင္းကို သံုးေဆာင္ႏိုင္မွာျဖစ္ပါတယ္။ 
( ဟင္းပြဲထဲပါတာကိုၾကည့္ရတာက ပဲလိပ္ျပာဆိုတာ ကြၽန္ေတာ္တို႕အေခၚ ေရႊပဲသီးကိုမ်ား ေခၚသလားပဲ။ ျပင္ဆင္ထားပံုကေတာ့ ဟင္းခ်ိဳပန္းကန္လို ခပ္ပက္ပက္ထဲမွာ ေရႊဖရံုသီး၊ေဂၚရခါးသီး အတံုးေလးေတြကို ျဖန္႕ခင္းတယ္။ အလယ္က ၀က္နံရိုးနဲ႕အရြက္ေတြကို လွလွပပထည့္၊ အရည္ေလးေတြလည္းပါသည္ေပါ့။)

အင္းေလးအစားအစာ
ရွမ္းရိုးရာဟင္းပြဲေတြအေနနဲ႕ ေတာင္ၾကီး၊ အင္းေလး၊ ေညာင္ေရႊအစရွိတဲ့ ေဒသေတြက အလွဴပြဲေတြမွာ ေကြၽးေမြးဧည့္ခံေလ့ရွိတဲ့ ဟင္းလ်ာအတြဲအစပ္ရွိပါတယ္။ ပဲေဆးခါးဟင္း သို႕မဟုတ္ ငါးေဆးခါးဟင္း၊ ၀က္သားဆီျပန္ခ်က္၊ ဂ်ဴးျမစ္သုပ္၊ ငါးေျခာက္ႏွပ္၊ ဇီးျဖဴသီးေထာင္းစတဲ့ ဟင္းလ်ာေတြျဖစ္ပါတယ္။ နာမည္ၾကားလိုက္တာနဲ႕တင္ ျမိန္လွတာမို႕ ဒီဟင္းလ်ာအတြဲအစပ္ေတြထဲက ခ်က္စားေနက်မဟုတ္တဲ့ ေဆးခါးဟင္းနဲ႕ ဂ်ဴးျမစ္ရွမ္းသုပ္ကို စူးစမ္းၾကည့္ခဲ့ပါတယ္။

ဂ်ဴးျမစ္သုပ္
ဂ်ဴးျမစ္ရွမ္းသုပ္ဟာ ေျမျပန္႕က လူေတြနဲ႕ သိပ္မစိမ္းလွေပမဲ့ အသုပ္သုပ္တဲ့ ပံုစံမွာေတာ့ တစ္ဦးနဲ႕တစ္ဦး အနည္းငယ္စီကြဲျပား ေလ့ရွိၾကပါတယ္။

လိုအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့
ဂ်ဴးျမစ္ (၂၅)က်ပ္သား၊ မန္က်ည္းသီး (၁)က်ပ္သားခန္႕၊ နႏြင္းမႈန္႕ - အနည္းငယ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ - စားပြဲဇြန္း(၅) ဇြန္း၊ ႏွမ္းေထာင္း (ႏွမ္းနက္) - စားပြဲဇြန္း(၄)ဇြန္း၊ ပဲပုပ္ (၂)ခ်ပ္၊ ဆား - အနည္းငယ္။

အသုပ္ျပဳလုပ္နည္း
အသုပ္ဆိုတဲ့အတိုင္း ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ ဆီခ်က္ေလးကေတာ့ မပါမျဖစ္မို႕လို႕ ျပင္ဆင္ထားရပါမယ္။
ပဲပုပ္ႏွစ္ခ်ပ္ကိုကင္ျပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းပါတယ္။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္အတြက္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားကိုျပဳတ္ျပီး အေစ့ထုတ္ကာ ၾကိတ္ေခ်ထားႏိုင္ပါတယ္။
ဂ်ဴးျမစ္မ်ားကို နႏြင္းနဲ႕ မန္က်ည္းသီးထည့္ျပဳတ္ျပီး ခဏအၾကာမွာျပန္ဆယ္ကာ ေရေအးထဲစိမ္လိုက္ပါတယ္။
ေရေအးထဲစိမ္ထားတဲ့ ဂ်ဴးျမစ္ေတြကို အေနေတာ္လွီးျဖတ္ ေရစစ္ျပီးတဲ့အခါ ၾကက္သြန္ဆီခ်က္ (၃)ဇြန္း၊ ႏွမ္းေထာင္း၊ပဲပုပ္ကင္ေထာင္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္နဲ႕ ဆားအနည္းငယ္ထည့္နယ္သုပ္ျပီး စိတ္ၾကိဳက္အရသာျပင္ဆင္ႏိုင္ျပီျဖစ္ပါတယ္။

ငါးရံ႕ေဆးခါးဟင္း
ေဆးခါးဟင္းကေတာ့ ေဆးခါးပင္မႈန္႕၊ ခရမ္းကေဆာ့သီးအမႈန္႕၊ ဇီးျဖဴသီးအမႈန္႕နဲ႕ ေဂြးသီးေျခာက္မႈန္႕တို႕ကို ေပါင္းစပ္ထားတဲ့ ေဆးခါး မႈန္႕ကိုထည့္သြင္းခ်က္ျပဳတ္ထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ေတာင္ၾကီး အင္းေလးအစရွိတဲ့ ရွမ္းျပည္ေဒသမ်ားမွာ ေဆးခါးမႈန္႕ကို အသင့္၀ယ္ယူ ရရွိႏိုင္တယ္လို႕သိရပါတယ္။ ေဆးခါးဟင္းကို အင္းေလးမွာ ငါးဖိန္းလိုငါးမ်ိဳးနဲ႕ခ်က္ေလ့ရွိၾကသလို ပဲနဲ႕လည္းပဲေဆးခါးဟင္းအျဖစ္ ခ်က္ ေလ့ရွိၾကပါတယ္။ ဒီမွာေတာ့ ငါးဖိန္းမရႏိုင္တဲ့အတြက္ ငါးရံ႕ေဆးခါးဟင္းအျဖစ္ ခ်က္မွာျဖစ္ပါတယ္။ ဒါမွမဟုတ္ မိမိႏွစ္သက္ရာ ငါးအမ်ိဳး အစားကို ေရြးခ်ယ္ခ်က္ျပဳတ္ႏိုင္ပါတယ္တဲ့။

ငါးေဆးခါးဟင္းအတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့ -
ငါးရံ႕ (၂၅)က်ပ္သား၊ ခရမ္းသီးအေသး(အရွည္) (၅)လံုး၊ ၾကက္ဟင္းခါးသီး (၅)က်ပ္သားခန္႕၊ နံနံပင္ (၂) က်ပ္သား (ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားပါ)၊ ပဲပုပ္ (မီးကင္ျပီးေထာင္းထားပါ) (၂) ခ်ပ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း - စားပြဲဇြန္း(၁)ဇြန္း၊ ခ်င္းေထာင္း - စားပြဲဇြန္း(၁) ဇြန္း၊ ဆန္ေလွာ္မႈန္႕ (၁၀)က်ပ္သား (ေရေဖ်ာ္ထားပါ)၊ ဆား - သင့္ရံု၊ ေဆးခါး - ဇြန္းေသးတစ္၀က္။

ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ငါးနဲ႕ခရမ္းသီးကို ဆားအနည္းငယ္ထည့္နယ္ျပီး ေရတစ္၀က္ခန္႕ထည့္ထားတဲ့ အိုးတစ္လံုးမွာ ႏူးရံုျပဳတ္လိုက္ပါတယ္။ ႏူးလာတဲ့အခါ ခရမ္းဦးမ်ားကိုေထာင္းျပီး ငါးကိုအသားႏႊာကာ ျပဳတ္ရည္အိုးထဲကို ျပန္ထည့္ပါတယ္။ ဟင္းရည္ဆူလာတဲ့အခါ ၾကက္ဟင္းခါးသီးထည့္ ပါတယ္။ ဟင္းရည္ထဲမွာ ၾကက္ဟင္းခါးသီးေပ်ာ္၀င္သြားတဲ့အထိ တည္လိုက္ျပီး က်န္ရွိေနတဲ့ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားနဲ႕ အရသာမ်ားအားလံုးကို ထည့္လိုက္ပါတယ္။ ေနာက္ဆံုးအၾကိမ္ ဟင္းအိုးဆူလာျပီဆိုရင္ေတာ့ ငါးရံ႕ေဆးခါးဟင္းပူပူေႏြးေႏြးကို ျမည္းစမ္းႏိုင္ျပီျဖစ္ပါတယ္။

ရခိုင္ရိုးရာ ငါးေသာက္ေရဆမ္းဟင္း
ရခိုင္ရိုးရာ ဟင္းအမယ္ေတြထဲက ငါးေသာက္ေရဆမ္းဟင္းကလည္း ထမင္းျမိန္ေစလြန္းလွတာမို႕ နည္းလမ္းေလး ေပးလိုက္ခ်င္ပါတယ္။ ငါးေသာက္ေရဆမ္းခ်က္ရာမွာလည္း ၾကိဳက္ရာငါးကို ေရြးခ်ယ္ႏိုင္ပါတယ္။

ဒီ့အတြက္ လိုအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ -
ငါး (၅၀)က်ပ္သား၊ ဆား - သင့္ရံု၊နႏြင္း - သင့္ရံု၊ စပါးလင္ - (၅)ပင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (၄)ဥ၊ ငါးပိ(ထိုင္းငါးပိ) - စားပြဲဇြန္း (၁)ဇြန္း၊ ဆီ စားပြဲဇြန္း (၂)ဇြန္း၊ ပဒဲေကာ (၄)က်ပ္သား၊ မရမ္းျပားေျခာက္ - (၁၀)ျပား၊ မန္က်ည္းသီးစိမ္းေတာင့္ (အႏု) - (၅)က်ပ္သား (အခြံျခစ္ ထားပါ)၊ ၾကက္သြန္နီ (၅) ဥ (မထူမပါးလွီးထားပါ)၊၊ ငရုတ္သီးစိမ္း - စိတ္ၾကိဳက္ထည့္ပါ။

ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ငါးကို အကြင္းၾကီးၾကီး သို႕မဟုတ္ အတံုးၾကီးၾကီးလွီးျပီး ဆား၊ နႏြင္းနယ္ထားပါ။ စပါးလင္ႏွစ္ပင္ကိုထုျပီး ထံုးထားပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ မ်ားကို ဓားျပားရိုက္ထားပါတယ္။ အိုးတစ္လံုးမွာ ေရထည့္ျပီး ငါး၊ စပါးလင္၊ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ငါးပိကိုထည့္ကာ ငါးက်က္တဲ့အထိ ျပဳတ္လိုက္ ပါတယ္။

ေနာက္တစ္ဆင့္အေနနဲ႕ စပါးလင္(၃)ပင္ခန္႕နဲ႕ ပဒဲေကာကို ႏုပ္ႏုပ္စင္းျပီး ဆီသတ္ပါတယ္။ ဆီသတ္တာက်က္တဲ့အခါ ငါးမ်ားနဲ႕ ျပဳတ္ ရည္အိုးထဲက အရည္မ်ားအားလံုးကို ေရာထည့္လိုက္ပါတယ္။

တစ္ဆက္တည္းမွာပဲ မရမ္းျပားေျခာက္၊ မန္ကည္းသီးစိမ္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္းမ်ားကိုပါထည့္လိုက္ျပီး မန္က်ည္းသီးစိမ္းေတာင့္ႏုႏုေလးမ်ား ဟင္းရည္ထဲမွာ ေပ်ာ္၀င္သြားတဲ့အထိ ဆူပြက္ေနေအာင္ခ်က္ျပီးတဲ့အခါ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီမ်ားကိုျဖဴးထည့္ျပီး ဟင္းအိုးခ်လို႕ ရပါျပီ။

အရသာရွိရွိႏူးအိေနတဲ့ ငါးအသားေတြနဲ႕ ေမႊးရနံ႕ရရံုနဲ႕တင္ ဗိုက္ဆာလာေစမယ့္ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္အရသာ ငါးေသာက္ေရဆမ္းဟင္းလ်ာကို ခ်က္မယ္ဆိုရင္ အဲဒီေန႕မွာ ထမင္းပိုခ်က္ထားဖို႕ေတာ့ အၾကံျပဳလိုက္ပါေရေစေနာ့..။

No comments: