Friday, October 29, 2021

Chapati - Puri - Khaja - Paratha

 Chapati - Puri - Khaja - Paratha


Chapati




ချပါတီလုပ်နည်းအမျိုမျိုးရှိပါတယ်အခြေခံအားဖြင့်တော့တူညီကြပြီးပါဝင်ပစ္စည်းအနည်းငယ်ကွဲပြားကြပါတယ်။ဂျုံကြမ်းကိုသာအသုံးပြုပြီး ပြုလုပ်ရပါတယ်။


ခ်ပါတီ Dough

*********

Wheat Flour - ၃၅၀ဂရမ် (ဂျုံကြမ်း) 

ကြက်ဥ - တစ္လုံး

ဆား - လ်ဘက်ဇွန်း တစ်ဝက်

သကြား - နှစ်ဇွန်း စားပွဲတင်ဇွန်း

ရေ -  ၁၇၅ ml

ဆီ - ၂၀ ဂရမ်

ပြုလုပ်နည်း

*******

(၁)ဇလုံတခုတွင်ဂျုံမှုန့်နှင့်ပါဝင်ပစ္စည်းများကိုထည့်ပြီးဆယ်မိနစ်ခန့်နှယ် ပြီး နှပ်ထားပါ။

(၂)ဂျုံနှပ်လျှင်မိမိနှစ်သက်ရာဆိုဒ်အလုံးလေးများလုံးပါ(ခုလုပ္ထားတဲ့ ဆိုဒ်ရှစ်ခုရပါတယ်)

(၃)ပြီးလျှင်လုံးထားသောဂျုံကိုလိမ့်တုံးဖြင့်ဖြန့်ပြီးအလယ်တွင်ဆီသုတ်ကာလေးထောင့်လေးခေါက်ပြီးဘမ်းတခုတွင်ထည့်၍ဖုံးအုပ်ထားပါ။

(၄)ဂျုံလုံးအားလုံးခေါက်ပြီးပါကပထမဆုံးအလုံးမှစကာဂျုံမှုန့်ဖြူးပြီးသာသာ ဖြန့်ပါ ။

(၅)အိုးတခုတွင်ဆီ (သို့ ) ထောပတ်သုတ်ပြီး ကြော်ပါ။ မီးပျင်းရပါမယ်။ အရောင်ရလျှင်တဖက်ကိုလှန်ပြီးဆက်ကြော်ပါ။ အပေါ် မျက်နှာပြင်ကိုထောပတ်သို့ ဆီသုတ်ပေးပါ။ (၆)နှစ်ဘက်လုံးအရောင်ရလျှင်ချ ပြီးမသုံးဆောင်မှီအိုးတခုတွင် ထည့်ပြီးလေလုံ အောင်အုပ်ထားပါ။ (လေသလပ်ကမာခြောက်ခြောက် ဖြစ်တတ်ပါတယ်)

(၇) ကြက်သားဟင်း၊ အာလူးဟင်း၊ ပဲဟင်း၊ စွတ်ပြုတ် နှစ်သက်ရာဖြင့် (ကြက်သွန်၊ခရမ်းချဉ်သီးပူစီနံ) အချဉ်သုပ်ပြီး တွဲဖက်သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။

ချက်ပြုတ်ပြသူ - Sofia


အာလူးပူရီ




ပါဝင်ပစ္စည်းများ

ဂျုံကြမ်း (ဂျုံနယ်ရန်)  -  ၁၀ ကျပ်သား (ဂျုံနုလည်း အသုံးပြုလို့ရပါတယ်)

ဆား  -  လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း 

သကြား  -  လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၂ ဇွန်း

ဆီ  -  စားပွဲဇွန်း ၃ ဇွန်း 

ရေ  -  အကြမ်းပန်းကန်လုံး ၂ လုံးခန့်

ဂျုံမှုန့် (ဖြူးရန်အတွက်)  -  အနည်းငယ် 

ပူရီကြော်ရန်အတွက်

ဆီ  -  ၁၀ ကျပ်သား 


ပြုလုပ်နည်း

 ဦးစြာ ဂျုံထဲ ဆား၊ သကြားနှင့် ရေထည့်ပြီး ပျော့ပျောင်းလာအောင် နယ်ပါ။ နယ်သားကျလာလျှင် ဆီထည့်ပြီး ထပ်၍နယ်ပါ။ ဂျုံသား နယ်သားကျပြီး ချောမွတ်လာပြီဆိုလျှင် အဝတ်ရေစိုလေးအုပ်ပြီး ၁ နာရီခန့် နှပ်ထားပါ။ ဂျုံနှပ်ချိန်ပိုလေ မုန့်သား ပိုကောင်းလေပါ။ အချိန်စေ့လျှင် ဂျုံလုံး ၁၀ လုံးခန့် ရအောင်လုံးပါ။ ပြီးလျှင် ဂျုံမှုန့်အနည်းငယ်ဖြူးပြီး ဂျုံလုံးကို လှိမ့်တံနှင့် လှိမ့်ကာ ပါးပါးဝိုင်းဝိုင်း လေးရအောင် လှိမ့်ပါ။ ဆီပူအိုးတည်ပြီး မီးအလယ်အလတ်နဲ့ ပူရီကို ကြော်ပါ။ ကြော်သည့်အခါ ဇွန်းနှင့် ပူရီကို ဖိထားလျှင် ဖောင်း တက်လာပြီး ပူရီဖောင်းဖောင်းအိအိလေးရပါမယ်။


အာလူးဟင်းချက်ရန်အတွက် - 

အာလူး  -  ၂၅ ကျပ်သား 

ဆီ  -  ၂  ၁/၂ ကျပ်သား

ကြက်သွန်နီ  -  ၁ လုံး 

မဆလာ  -  လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း 

မုန်ညင်းစေ့  -  လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း 

ဇီရာ  -  လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း

နနွင်းမှုန့်  -  အနည်းငယ် 

ဆား  -  လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၂ ဇွန်း 

သကြား  -  လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း 

အရသာမှုန့်  -  ဇွန်းဖျားနှင့် အနည်းငယ်

ပျဉ်းတော်သိမ်ရွက်  -  အနည်းငယ်


ပြုလုပ်နည်း

 အာလူးကို ပြုတ်၍ အခွံနွှာပြီး လက်နှင့် အတုံးလေးများရအောင် ခြေထားပါ။ ဆီပူအိုး တည်ပြီး ဆီပူလာလျှင် ပျဉ်းတော်သိမ်ရွက်၊ မုန်ညင်းစေ့၊ နနွင်းမှုန့်နှင့် ဇီရာတို့ကို ၁၀ စက္ကန့်မျှ ထည့်ပြီး ဆီသတ်ပါ။ ပြီးလျှင် ကြက်သွန်နီထည့်၍ ဆီသတ်ပါ။ကြက်သွန်နီ အနည်းငယ် မပျော့မမာဖြစ်လာလျှင် မဆလာထည့်ပြီး အာလူးထည့်၍ မွှေပါ။ ဆား၊ အရသာ၊ သကြားထည့်ပါ။ ရေနွေးအနည်းငယ်ထည့်ပြီး အဖုံးအုပ် ၍ ချက်ပါ။ ဆီကျန်၊ ရေကျန် အနေအထားလေး ဖြစ်ရပါမယ်။

...............

ပန်းခရေ

*** အချဉ်က ကြက်သွန်နီ+ခရမ်းချဉ်သီး+သခြါးသီး+ပူစီနံ+သံပရာရည်ညှစ်ပြီး ငရုပ်သီးစိမ်းလေးကိုက်စား အရမ်းလိုက်ဖက်ပါတယ်။



Khaja ခါဂျာမုန့်လုပ်နည်း

😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋




 ပွဲဈေးတန်း၊ မုန့်ဈေးတန်းတွေမှာ မြင်လိုက်ရရင် ခါဂျာအရှည်ကြီးတွေကို ဝယ်မစားရမနေနိုင်အောင်ပါပဲ။ ဝါးဗန်းကြီးထဲမှာ ထပ္ထားတဲ့ ခါဂျာအထပ်ထပ်တွေက ပွဲဈေးတန်းလာသူတွေကို ဆွဲဆောင်မှုအရမ်းရှိလှတယ်။ ဒီခါဂျာလုပ်နည်းကတော့ အသေးစားလေးဖြစ်လို့ မီနီ ခါဂျာလို့ ခေါ်ရမယ်ထင်တယ်။


ပါဝင်ပစ္စည်းများ

ဂျုံမှုန့် - ၁၂၀ ဂရမ်

ဆီ - စားပွဲဇွန်း ၃ ဇွန်း

ဆား - အနည်းငယ်

ရေ - စားပွဲဇွန်း ၄ ဇွန်း

သကြားရည်အတွက် လိုအပ်တာတွေကတော့

သကြား - ၁ ခွက်

ရေ - ခွက်တစ်ဝက်


ပြုလုပ်နည်း

 ဂျုံမှုန့်နဲ့ ဆားကို ဇလုံထဲ ထည့်ပါ။  ဆီထည့်ပြီး အရင်နယ်ရပါမယ်။ အားလုံးနှံ့သွားပြီဆိုမှ ရေကို နည်းနည်းချင်းစီ ထည့်ပြီး နယ်ရပါမယ်။ ဇလုံထဲမွာ ဂျုံမှုန့် လုံးဝမမြင်ရတော့တဲ့အထိ နယ်ပါ။ ဒါဆိုရင် မုန့်သားရပါပြီ။ အဖုံးဖုံးထားပါ။ သကြားကျိုဖို့အတွက် အိုးအေသးတစ္လုံး ထဲကို သကြားနဲ့ရေထည့်ပြီး ပျစ်အောင် ကျိုရပါမယ်။ ပျစ်လာရင် လက်နဲ့ စမ်းကြည့် ပါ။ လက်မှာ စေးကပ်နေပြီဆိုရင် ရပါပြီ။ စားပြဲကို ဂျုံ အနည်းငယ် ဖြူးပါ။ နယ္ထားတဲ့ မုန့်သားကို စားပွဲပေါ် တင်ပြီး နယ်ပါ။ မုန့်သားချောလာရင် ရပါပြီ။ ပြီးလျှင် မုန့်သားကို ၅ ပိုင်း ဖြတ်ပါ။ ဖြတ်ထားတဲ့တစ်ပိုင်းစီကို အလုံးဖြစ်အောင် ပြန်လုံးပါ။ တစ္လုံးစီကို ယူပြီး ဂျုံ ဖြူးထားတဲ့ စားပွဲပေါ် မွာ စက်ဝိုင်းပုံရအောင် တလိမ့် တုံးနဲ့ လိမ့်ပါ။ ကော်ပြန့်ဖတ်လို ပါးနေရပါမယ်။ ဘယ် လောက်ကြီးအောင် လိမ့်ရမလဲဆိုရင် အသားကင်တဲ့ ဝါးချောင်းအရှည်စာလောက် ရွိရ ပါမယ်။ လိမ့်ပြီးရင် ဘေးနားမှာထားပါ။ နောက်တစ်ချပ်ရအောင်လိမ့်ပါ။ ပြီးလျှင် ဘေးမှာချထားတဲ့ ပထမအချပ်ပေါ်ကို ဆီသုတ်ပါ။ ဂျုံအနည်းငယ် ဖြူးပါ။ ပြီးလျှင် ဒုတိယ အခ်ပ္ကို ပထမအချပ်ပေါ် တင်ထားပါ။ ကျန်တဲ့ ၃ ချပ် ကိုလည်း ဆက်ပြီး ထပ်ပါ။ ထပ်တိုင်းမှာ ဆီသုတ် ဂျုံ ဖြူးရမှာ ဖြစ်ပါတယ်။ ၅ ချပ် မြောက် အထပ်ပေါ်ကို  လည်း ဆီသုတ် ဂျုံဖြူးပါ။ ပြီးလျှင် ဆလင်ဒါပုံစံအရှည် ဖြစ်အောင် လိပ်ပါ။

 လိပ်တဲ့အခါမှာ အစွန်ဆုံးအထပ်တွေမှာ ကွာကျနေရင် ရေနည်းနည်းစွတ်ပြီး ဖိပေးပါ။ ပြီးလျှင် အပိုင်း ၈ ပိုင်း ဖြတ်ပါ။ မုန့်သား အရစ်ပေါင်းများစွာပါတဲ့ မုန့်သားအဝိုင်း ၈ ဝိုင်းရပါမယ်။ တစ်ပိုင်းကို ယူပြီး ထောင်ထား ပါ။ ပြီးလျှင် လက်နဲ့ အသာဖိခ်ပါ။ မုန့်သား အရှည်အချောင်း ရပါမယ်။ ကျန်တဲ့ ရ ခုကိုလည်း ဆက်လုပ်ပါ။ ပြီးလျှင် ဆီအိုးထဲ ထည့်ပြီး ကြော်ပါ။ နီညိုရောင်သန်းရင် ဆယ္ထားပါ။ အားလုံးကြော်ပြီး သွားရင်  တစ်ခုချင်းစီကို သကြားရည်မှာ နှစ်ပြီး ဆည်ထားပါ။

-------------------------

Myint Oo Tha


မြင်းခြံ ကြက်သား၊ ပလတာ




မြင်းခြံစတိုင် ကြက်သား နှင့် ပလတာချက်နည်းလေးပါ။ အညာမွာ ခေါ်တဲ့ ပလတာက ရန်ကုန်မှာက အထပ္တရာ ပလတာလို့ ခေါ်ပါတယ်။ ပလတာ လုပ်ပုံ အဆင့်ဆင့်ပါ ဖော်ပြထားတာမို့ လုပ်ရလည်း လြယ္ကူမွာပါ။ အညာ ကြက်သား၊ ပလတာချက်နည်းရဲ့ ထူးခြားချက်က မြင်းခြံ မုန့်ကြွပ်ရယ်၊ ပဲဟင်းရည်နဲ့ တွဲဖက်ပြီ သုံးဆောင်ရတာပါပဲ။ အရမ်းလည်း စားလို့ကောင်းတာမို့ ခုပဲ တူတူ လုပ်စားကြည့်ရအောင်


ပလတာအတွက် ပါ၀င်ပစ္စည်းများ

ဂျုံမှုန့်  ခွက်၂ခွက်

နွားနို့(အပူ)(သို့)ရေပူ  ခွက် ၄ပုံ၃ပုံ

ဆီ  စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်း

ဆား  လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်း

သကြား  လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်း

Baking powder  လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တ၀က်


ပလတာ ပြုလုပ်နည်း

၁။ ဇောက်ပန်းကန်လုံးထဲ (ဂျုံမှုန့်၊ ဆား၊ သကြား၊ baking powder) တို့ကို ထည့်ပြီ ရောမွှေထားပါ။

၂။ ပြီလျှင် ဆီထည့်ပြီ နွားနို့ကို ဖြည်းဖြည်းခြင်း ထည့်ပြီ ဂျုံဒိုး နူညံ့သည်အထိ သမအောင် လက်ဖြင့် ဂျုံကို နာနာနုယ်ပေးပါ။

၃။ ပြီနောက် ရောနုယ်ထားသော ဂျုံဒိုးကို အ၀တ်သန့်စိုဖြင့် အုပ်ပြီ အနည်းဆုံး မိနစ် ၂၀ခန့် နုပ်ထားပေးပါ။

၄။ ပြီလျှင် ဂျုံးဒိုးကို အရွယ်တူ အလုံး ၆လုံးလုံးပေးပြီ အပေါ်မှ ဆီအနည်းငယ် သုပ်ပေးပါ။

၅။ ဂျုံလုံးဒိုးများကို အပေါ်မှ အ၀တ်စို(သို့)ပလတ်စတစ်အကြည် အုပ်ပြီ နောက်ထပ် ၁၀မိနစ်ခန့် ထပ်နုပ်ပေးပါ။

၆။ ထို့နောက် စားပြဲကို ဆီအနည်းငယ် သုတ်ပြီ ဂျုံဒိုးလုံးကို အပြားလုပ်ပြီ ဒလိမ့်တုံးဖြင့် ဂျုံဒိုး ပါးလွှားသွားသည်အထိ လိမ့်ပေးပါ။

၇။ ပြီနောက် ဂျုံဒိုးပြားကို အလယ်မှ ဓားဖြင့် ထပ်ခြမ်းခြမ်းလိုက်ပါ။

၈။ ပြီမှ ထပ်ခြမ်းခြမ်းထားသော ဂျုံဒိုးပြားတစ်ခုကို ပုံတွင် ပါသည့်အတိုင်း အထပ်ထပ်လေးများ ဆုံးတဲ့အထိ ထပ်သွားပါ။

၉။ ပြီလျှင် ဒိုးပြားကို ပုံတွင် ပါသည့်အတိုင်း အ၀ိုင်းလိမ့်ပေးပါ။

၁၀။ ထို့နည်းအတိုင်း ကျန်ဂျုံဒိုးများကို ပြုလုပ်ပေးပါ။

၁၁။ အ၀ိုင်းလိမ့်ထားသော ဂျုံဒိုးများကို ဒလိမ့်တုံးဖြင့် ၃လက်မခွဲအရွယ် ပြန်လိမ့်ပေးပါ။

၁၂။ ပြီနောက် ဒယ်ထဲ ဂီ(သို့)ဆီ(စားပွဲတင်ဇွန်း ၆ဇွန်း) ထည့်ပြီ ဆီပူလျှင် ဂျုံဒိုးများထည့်ပြီ အရောင်ရသည်အထိ တဖက် ၁မိနစ်နှုန့်ဖြင့် ကြော်ပေးပါ။


ကြက်သား ပလတာဟင်း နဲ့ တွဲဖက် ပါ၀င်ပစ္စည်းများ

ကြက်ရင်ဗုံ  ၁ခု (ဆား၊ ကြက်သားမှုန့်၊ ဆနွင်းမှုန့် အနည်းငယ်ဖြင့် ေ၇ာနုယ်ပြီ ကျက်အောင် ပြုတ်ပြီ ၁လက်မအရွယ် အ၇ှည်ပါးပါးလှီးပါ)

သခြာသီး  ၁ခု (အစေ့ထုတ်ပြီ အရှည်ပါးပါးလှီးပါ)

ကြက်သွန်နီ  ၃လုံး (ပါးပါးလွီးပါ)

အညာ မုန့်ကြွပ်  လက်၂ဆုတ်စာ

နံနံပင်  ၁စည်း (ပါးပါးလွီးပါ)


ပဲဟင်းရည်အတွက် ပါ၀င်ပစ္စည်းများ

ကုလားပဲ(အစိမ်းမှုန့်)  စားပွဲတင်ဇွန်း ၂ဇွန်း (ရေ(၃၀၀ မီလီလီတာ)ဖြင့် ရောမွှေထားပါ)

ဂျင်း  လက်မ၀က် (ညက်အောင် ထောင်းပါ)

ငရုတ္သီး ဆီချက်  စားပွဲတင်ဇွန်း ၅ဇွန်း

ကြက်သွန်ဖြူ  ၂မွှာ (ညှက်အောင် ထောင်းပါ)

ကြက်သွန်နီ(ဥေသး)  ၈ဥ

ဆား  လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်း

ငါးငံပြာရည်  စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်း

သကြား  လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၂ဇွန်း

အချိုမှုန့်  လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ဇွန်း

ကြက်ပြုတ်ရည်  ၁ခွက် (၂၀၀ မီလီလီတာ)



ပဲဟင်းရည် ချက်နည်း

၁။ အရင်ဆုံး ကြက်ပြုတ်ရည်ကို ဆူအောင် မီးအတင့်သင့်ဖြင့်တည်ထားပါ။

၂။ ဆူလာလျှင် ပဲအရည်၊ ကြက်သွန်နီ၊ ဂျင်း၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ ဆား၊ ငံပြာရည်၊ သကြား၊ အချိုမှုန့် တို့ကို ထည့်ပြီ မီးအတင့်သင့်ဖြင့် ပဲပြုတ်ရည် တ၀က်ခမ်းသည်အထိ ဇွန်းဖြင့် မွှေကာ တည်ထားပေးပါ။


ကြက်သား နှင့် ပလတာပြင်ဆင်နည်း

၁။ ခွက်ထဲ (ပလတာ၊ ကြက်သွန်နီ၊ သခြာသီး၊ မုန့်ကြွပ်၊ ကြက်သား၊ နံနံပင်၊ ငရုတ်သီးဆီချက်) တို့ကို ထည့်ပေးပါ။

၂။ ပြီမှ ပဲဟင်းရည်ကို အပေါ်မှ ဆမ်း၊ နံနံပင်အုပ်ပြီ အရသာရွိစြာ အညာစတိုင် ကြက်သား၊ ပလတာဟင်းကို သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။

ချက်ပြုတ်ပြသူ - Wutyee Foodhouse



Chapati – Puri – Khaja – Paratha


Chapati




ခ်ပါတီလုပ္နည္းအမ်ိဳမ်ိဳးရွိပါတယ္အေျခခံအားျဖင့္ေတာ့တူညီၾကၿပီးပါဝင္ပစၥည္းအနည္းငယ္ကြဲျပားၾကပါတယ္။ဂ်ဳံၾကမ္းကိုသာအသုံးျပဳၿပီး ျပဳလုပ္ရပါတယ္။


ခ်ပါတီ Dough

*********

Wheat Flour - ၃၅၀ဂရမ္ (ဂ်ဳံၾကမ္း) 

ၾကက္ဥ - တစ္လုံး

ဆား - လၻက္ဇြန္း တစ္ဝက္

သၾကား - ႏွစ္ဇြန္း စားပြဲတင္ဇြန္း

ေရ - ၁၇၅ ml

ဆီ - ၂၀ ဂရမ္

ျပဳလုပ္နည္း

*******

(၁)ဇလုံတခုတြင္ဂ်ဳံမႈန့္ႏွင့္ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကိုထည့္ၿပီးဆယ္မိနစ္ခန့္ႏွယ္ ၿပီး ႏွပ္ထားပါ။

(၂)ဂ်ဳံႏွပ္လွ်င္မိမိႏွစ္သက္ရာဆိုဒ္အလုံးေလးမ်ားလုံးပါ(ခုလုပ္ထားတဲ့ ဆိုဒ္ရွစ္ခုရပါတယ္)

(၃)ၿပီးလွ်င္လုံးထားေသာဂ်ဳံကိုလိမ့္တုံးျဖင့္ျဖန့္ၿပီးအလယ္တြင္ဆီသုတ္ကာေလးေထာင့္ေလးေခါက္ၿပီးဘမ္းတခုတြင္ထည့္၍ဖုံးအုပ္ထားပါ။

(၄)ဂ်ဳံလုံးအားလုံးေခါက္ၿပီးပါကပထမဆုံးအလုံးမွစကာဂ်ဳံမႈန့္ျဖဴးၿပီးသာသာ ျဖန့္ပါ ။

(၅)အိုးတခုတြင္ဆီ (သို႔ ) ေထာပတ္သုတ္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။ မီးပ်င္းရပါမယ္။ အေရာင္ရလွ်င္တဖက္ကိုလွန္ၿပီးဆက္ေၾကာ္ပါ။ အေပၚ မ်က္ႏွာျပင္ကိုေထာပတ္သို႔ ဆီသုတ္ေပးပါ။ (၆)ႏွစ္ဘက္လုံးအေရာင္ရလွ်င္ခ် ၿပီးမသုံးေဆာင္မွီအိုးတခုတြင္ ထည့္ၿပီးေလလုံ ေအာင္အုပ္ထားပါ။ (ေလသလပ္ကမာေျခာက္ေျခာက္ ျဖစ္တတ္ပါတယ္)

(၇) ၾကက္သားဟင္း၊ အာလူးဟင္း၊ ပဲဟင္း၊ စြတ္ျပဳတ္ ႏွစ္သက္ရာျဖင့္ (ၾကက္သြန္၊ခရမ္းခ်ဥ္သီးပူစီနံ) အခ်ဥ္သုပ္ၿပီး တြဲဖက္သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။

ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - Sofia


အာလူးပူရီ




ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

ဂ်ဳံၾကမ္း (ဂ်ဳံနယ္ရန္) - ၁၀ က်ပ္သား (ဂ်ဳံႏုလည္း အသုံးျပဳလို႔ရပါတယ္)

ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း 

သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း

ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း 

ေရ - အၾကမ္းပန္းကန္လုံး ၂ လုံးခန့္

ဂ်ဳံမႈန့္ (ျဖဴးရန္အတြက္) - အနည္းငယ္ 

ပူရီေၾကာ္ရန္အတြက္

ဆီ - ၁၀ က်ပ္သား 


ျပဳလုပ္နည္း

 ဦးစြာ ဂ်ဳံထဲ ဆား၊ သၾကားႏွင့္ ေရထည့္ၿပီး ေပ်ာ့ေပ်ာင္းလာေအာင္ နယ္ပါ။ နယ္သားက်လာလွ်င္ ဆီထည့္ၿပီး ထပ္၍နယ္ပါ။ ဂ်ဳံသား နယ္သားက်ၿပီး ေခ်ာမြတ္လာၿပီဆိုလွ်င္ အဝတ္ေရစိုေလးအုပ္ၿပီး ၁ နာရီခန့္ ႏွပ္ထားပါ။ ဂ်ဳံႏွပ္ခ်ိန္ပိုေလ မုန့္သား ပိုေကာင္းေလပါ။ အခ်ိန္ေစ့လွ်င္ ဂ်ဳံလုံး ၁၀ လုံးခန့္ ရေအာင္လုံးပါ။ ၿပီးလွ်င္ ဂ်ဳံမႈန့္အနည္းငယ္ျဖဴးၿပီး ဂ်ဳံလုံးကို လွိမ့္တံႏွင့္ လွိမ့္ကာ ပါးပါးဝိုင္းဝိုင္း ေလးရေအာင္ လွိမ့္ပါ။ ဆီပူအိုးတည္ၿပီး မီးအလယ္အလတ္နဲ႕ ပူရီကို ေၾကာ္ပါ။ ေၾကာ္သည့္အခါ ဇြန္းႏွင့္ ပူရီကို ဖိထားလွ်င္ ေဖာင္း တက္လာၿပီး ပူရီေဖာင္းေဖာင္းအိအိေလးရပါမယ္။


အာလူးဟင္းခ်က္ရန္အတြက္ - 

အာလူး - ၂၅ က်ပ္သား 

ဆီ - ၂ ၁/၂ က်ပ္သား

ၾကက္သြန္နီ - ၁ လုံး 

မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း 

မုန္ညင္းေစ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း 

ဇီရာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

နႏြင္းမႈန့္ - အနည္းငယ္ 

ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း 

သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း 

အရသာမႈန့္ - ဇြန္းဖ်ားႏွင့္ အနည္းငယ္

ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္႐ြက္ - အနည္းငယ္


ျပဳလုပ္နည္း

 အာလူးကို ျပဳတ္၍ အခြံႏႊာၿပီး လက္ႏွင့္ အတုံးေလးမ်ားရေအာင္ ေျခထားပါ။ ဆီပူအိုး တည္ၿပီး ဆီပူလာလွ်င္ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္႐ြက္၊ မုန္ညင္းေစ့၊ နႏြင္းမႈန့္ႏွင့္ ဇီရာတို႔ကို ၁၀ စကၠန့္မွ် ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ၾကက္သြန္နီထည့္၍ ဆီသတ္ပါ။ၾကက္သြန္နီ အနည္းငယ္ မေပ်ာ့မမာျဖစ္လာလွ်င္ မဆလာထည့္ၿပီး အာလူးထည့္၍ ေမႊပါ။ ဆား၊ အရသာ၊ သၾကားထည့္ပါ။ ေရႏြေးအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး အဖုံးအုပ္ ၍ ခ်က္ပါ။ ဆီက်န္၊ ေရက်န္ အေနအထားေလး ျဖစ္ရပါမယ္။

...............

ပန္းခေရ

*** အခ်ဥ္က ၾကက္သြန္နီ+ခရမ္းခ်ဥ္သီး+သခြါးသီး+ပူစီနံ+သံပရာရည္ညွစ္ၿပီး င႐ုပ္သီးစိမ္းေလးကိုက္စား အရမ္းလိုက္ဖက္ပါတယ္။



Khaja ခါဂ်ာမုန့္လုပ္နည္း

😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋




 ပြဲေဈးတန္း၊ မုန႔္ေဈးတန္းေတြမွာ ျမင္လိုက္ရရင္ ခါဂ်ာအရွည္ႀကီးေတြကို ဝယ္မစားရမေနနိုင္ေအာင္ပါပဲ။ ဝါးဗန္းႀကီးထဲမွာ ထပ္ထားတဲ့ ခါဂ်ာအထပ္ထပ္ေတြက ပြဲေဈးတန္းလာသူေတြကို ဆြဲေဆာင္မႈအရမ္းရွိလွတယ္။ ဒီခါဂ်ာလုပ္နည္းကေတာ့ အေသးစားေလးျဖစ္လို႔ မီနီ ခါဂ်ာလို႔ ေခၚရမယ္ထင္တယ္။


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

ဂ်ဳံမႈန႔္ - ၁၂၀ ဂရမ္

ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း

ဆား - အနည္းငယ္

ေရ - စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း

သၾကားရည္အတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့

သၾကား - ၁ ခြက္

ေရ - ခြက္တစ္ဝက္


ျပဳလုပ္နည္း

 ဂ်ဳံမႈန႔္နဲ႕ ဆားကို ဇလုံထဲ ထည့္ပါ။ ဆီထည့္ၿပီး အရင္နယ္ရပါမယ္။ အားလုံးႏွံ႕သြားၿပီဆိုမွ ေရကို နည္းနည္းခ်င္းစီ ထည့္ၿပီး နယ္ရပါမယ္။ ဇလုံထဲမွာ ဂ်ဳံမႈန႔္ လုံးဝမျမင္ရေတာ့တဲ့အထိ နယ္ပါ။ ဒါဆိုရင္ မုန႔္သားရပါၿပီ။ အဖုံးဖုံးထားပါ။ သၾကားက်ိဳဖို႔အတြက္ အိုးအေသးတစ္လုံး ထဲကို သၾကားနဲ႕ေရထည့္ၿပီး ပ်စ္ေအာင္ က်ိဳရပါမယ္။ ပ်စ္လာရင္ လက္နဲ႕ စမ္းၾကည့္ ပါ။ လက္မွာ ေစးကပ္ေနၿပီဆိုရင္ ရပါၿပီ။ စားပြဲကို ဂ်ဳံ အနည္းငယ္ ျဖဴးပါ။ နယ္ထားတဲ့ မုန႔္သားကို စားပြဲေပၚ တင္ၿပီး နယ္ပါ။ မုန႔္သားေခ်ာလာရင္ ရပါၿပီ။ ၿပီးလွ်င္ မုန႔္သားကို ၅ ပိုင္း ျဖတ္ပါ။ ျဖတ္ထားတဲ့တစ္ပိုင္းစီကို အလုံးျဖစ္ေအာင္ ျပန္လုံးပါ။ တစ္လုံးစီကို ယူၿပီး ဂ်ဳံ ျဖဴးထားတဲ့ စားပြဲေပၚ မွာ စက္ဝိုင္းပုံရေအာင္ တလိမ့္ တုံးနဲ႕ လိမ့္ပါ။ ေကာ္ျပန႔္ဖတ္လို ပါးေနရပါမယ္။ ဘယ္ ေလာက္ႀကီးေအာင္ လိမ့္ရမလဲဆိုရင္ အသားကင္တဲ့ ဝါးေခ်ာင္းအရွည္စာေလာက္ ရွိရ ပါမယ္။ လိမ့္ၿပီးရင္ ေဘးနားမွာထားပါ။ ေနာက္တစ္ခ်ပ္ရေအာင္လိမ့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ေဘးမွာခ်ထားတဲ့ ပထမအခ်ပ္ေပၚကို ဆီသုတ္ပါ။ ဂ်ဳံအနည္းငယ္ ျဖဴးပါ။ ၿပီးလွ်င္ ဒုတိယ အခ်ပ္ကို ပထမအခ်ပ္ေပၚ တင္ထားပါ။ က်န္တဲ့ ၃ ခ်ပ္ ကိုလည္း ဆက္ၿပီး ထပ္ပါ။ ထပ္တိုင္းမွာ ဆီသုတ္ ဂ်ဳံ ျဖဴးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ၅ ခ်ပ္ ေျမာက္ အထပ္ေပၚကို လည္း ဆီသုတ္ ဂ်ဳံျဖဴးပါ။ ၿပီးလွ်င္ ဆလင္ဒါပုံစံအရွည္ ျဖစ္ေအာင္ လိပ္ပါ။

 လိပ္တဲ့အခါမွာ အစြန္ဆုံးအထပ္ေတြမွာ ကြာက်ေနရင္ ေရနည္းနည္းစြတ္ၿပီး ဖိေပးပါ။ ၿပီးလွ်င္ အပိုင္း ၈ ပိုင္း ျဖတ္ပါ။ မုန႔္သား အရစ္ေပါင္းမ်ားစြာပါတဲ့ မုန႔္သားအဝိုင္း ၈ ဝိုင္းရပါမယ္။ တစ္ပိုင္းကို ယူၿပီး ေထာင္ထား ပါ။ ၿပီးလွ်င္ လက္နဲ႕ အသာဖိခ်ပါ။ မုန႔္သား အရွည္အေခ်ာင္း ရပါမယ္။ က်န္တဲ့ ရ ခုကိုလည္း ဆက္လုပ္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ဆီအိုးထဲ ထည့္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။ နီညိုေရာင္သန္းရင္ ဆယ္ထားပါ။ အားလုံးေၾကာ္ၿပီး သြားရင္ တစ္ခုခ်င္းစီကို သၾကားရည္မွာ ႏွစ္ၿပီး ဆည္ထားပါ။

-------------------------

Myint Oo Tha


ျမင္းျခံ ၾကက္သား၊ ပလတာ




ျမင္းျခံစတုိင္ ၾကက္သား ႏွင္႔ ပလတာခ်က္နည္းေလးပါ။ အညာမွာ ေခၚတဲ႔ ပလတာက ရန္ကုန္မွာက အထပ္တရာ ပလတာလုိ႔ ေခၚပါတယ္။ ပလတာ လုပ္ပံု အဆင္႔ဆင္႔ပါ ေဖာ္ျပထားတာမုိ႔ လုပ္ရလည္း လြယ္ကူမွာပါ။ အညာ ၾကက္သား၊ ပလတာခ်က္နည္းရဲ႔ ထူးျခားခ်က္က ျမင္းျခံ မုန္႔ၾကြပ္ရယ္၊ ပဲဟင္းရည္နဲ႔ တြဲဖက္ျပီ သံုးေဆာင္ရတာပါပဲ။ အရမ္းလည္း စားလုိ႔ေကာင္းတာမုိ႔ ခုပဲ တူတူ လုပ္စားၾကည္႔ရေအာင္…


ပလတာအတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ဂ်ဳံမွုန္႔ – ခြက္၂ခြက္

ႏြားႏုိ႔(အပူ)(သုိ႔)ေရပူ – ခြက္ ၄ပံု၃ပံု

ဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း

ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း

သၾကား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း

Baking powder – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္


ပလတာ ျပဳလုပ္နည္း

၁။ ေဇာက္ပန္းကန္လံုးထဲ (ဂ်ဳံမွုန္႔၊ ဆား၊ သၾကား၊ baking powder) တုိ႔ကို ထည္႔ျပီ ေရာေမႊထားပါ။

၂။ ျပီလွ်င္ ဆီထည္႔ျပီ ႏြားႏုိ႔ကို ျဖည္းျဖည္းျခင္း ထည္႔ျပီ ဂ်ဳံဒုိး ႏူညံ႔သည္အထိ သမေအာင္ လက္ျဖင္႔ ဂ်ဳံကို နာနာနုယ္ေပးပါ။

၃။ ျပီေနာက္ ေရာႏုယ္ထားေသာ ဂ်ဳံဒုိးကို အ၀တ္သန္႔စုိျဖင္႔ အုပ္ျပီ အနည္းဆံုး မိနစ္ ၂၀ခန္႔ ႏုပ္ထားေပးပါ။

၄။ ျပီလွ်င္ ဂ်ဳံးဒုိးကို အရြယ္တူ အလံုး ၆လံုးလုံးေပးျပီ အေပၚမွ ဆီအနည္းငယ္ သုပ္ေပးပါ။

၅။ ဂ်ဳံလံုးဒိုးမ်ားကို အေပၚမွ အ၀တ္စုိ(သုိ႔)ပလတ္စတစ္အၾကည္ အုပ္ျပီ ေနာက္ထပ္ ၁၀မိနစ္ခန္႔ ထပ္ႏုပ္ေပးပါ။

၆။ ထုိ႔ေနာက္ စားပြဲကို ဆီအနည္းငယ္ သုတ္ျပီ ဂ်ဳံဒိုးလံုးကို အျပားလုပ္ျပီ ဒလိမ္႔တုံးျဖင္႔ ဂ်ဳံဒုိး ပါးလႊားသြားသည္အထိ လိမ္႔ေပးပါ။

၇။ ျပီေနာက္ ဂ်ဳံဒိုးျပားကို အလယ္မွ ဓားျဖင္႔ ထပ္ျခမ္းျခမ္းလုိက္ပါ။

၈။ ျပီမွ ထပ္ျခမ္းျခမ္းထားေသာ ဂ်ဳံဒိုးျပားတစ္ခုကို ပံုတြင္ ပါသည္႔အတုိင္း အထပ္ထပ္ေလးမ်ား ဆံုးတဲ႔အထိ ထပ္သြားပါ။

၉။ ျပီလွ်င္ ဒုိးျပားကုိ ပံုတြင္ ပါသည္႔အတုိင္း အ၀ိုင္းလိမ္႔ေပးပါ။

၁၀။ ထုိ႔နည္းအတုိင္း က်န္ဂ်ဳံဒုိးမ်ားကို ျပဳလုပ္ေပးပါ။

၁၁။ အ၀ုိင္းလိမ္႔ထားေသာ ဂ်ဳံဒုိးမ်ားကို ဒလိမ္႔တုံးျဖင္႔ ၃လက္မခြဲအရြယ္ ျပန္လိမ္႔ေပးပါ။

၁၂။ ျပီေနာက္ ဒယ္ထဲ ဂီ(သုိ႔)ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၆ဇြန္း) ထည္႔ျပီ ဆီပူလွ်င္ ဂ်ဳံဒုိးမ်ားထည္႔ျပီ အေရာင္ရသည္အထိ တဖက္ ၁မိနစ္နွုန္႔ျဖင္႔ ေၾကာ္ေပးပါ။


ၾကက္သား ပလတာဟင္း နဲ႔ တြဲဖက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ၾကက္ရင္ဗံု – ၁ခု (ဆား၊ ၾကက္သားမွုန္႔၊ ဆႏြင္းမွုန္႔ အနည္းငယ္ျဖင္႔ ေ၇ာႏုယ္ျပီ က်က္ေအာင္ ျပဳတ္ျပီ ၁လက္မအရြယ္ အ၇ွည္ပါးပါးလွီးပါ)

သခြာသီး – ၁ခု (အေစ႔ထုတ္ျပီ အရွည္ပါးပါးလွီးပါ)

ၾကက္သြန္နီ – ၃လံုး (ပါးပါးလွီးပါ)

အညာ မုန္႔ၾကြပ္ – လက္၂ဆုတ္စာ

နံနံပင္ – ၁စည္း (ပါးပါးလွီးပါ)


ပဲဟင္းရည္အတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ကုလားပဲ(အစိမ္းမွုန္႔) – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း (ေရ(၃၀၀ မီလီလီတာ)ျဖင္႔ ေရာေမႊထားပါ)

ဂ်င္း – လက္မ၀က္ (ညက္ေအာင္ ေထာင္းပါ)

ငရုတ္သီး ဆီခ်က္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၅ဇြန္း

ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂မႊာ (ညွက္ေအာင္ ေထာင္းပါ)

ၾကက္သြန္နီ(ဥေသး) – ၈ဥ

ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း

ငါးငံျပာရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း

သၾကား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း

အခ်ဳိမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း

ၾကက္ျပဳတ္ရည္ – ၁ခြက္ (၂၀၀ မီလီလီတာ)



ပဲဟင္းရည္ ခ်က္နည္း

၁။ အရင္ဆံုး ၾကက္ျပဳတ္ရည္ကို ဆူေအာင္ မီးအတင္႔သင္႔ျဖင္႔တည္ထားပါ။

၂။ ဆူလာလွ်င္ ပဲအရည္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆား၊ ငံျပာရည္၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမွုန္႔ တုိ႔ကုိ ထည္႔ျပီ မီးအတင္႔သင္႔ျဖင္႔ ပဲျပဳတ္ရည္ တ၀က္ခမ္းသည္အထိ ဇြန္းျဖင္႔ ေမႊကာ တည္ထားေပးပါ။


ၾကက္သား ႏွင္႔ ပလတာျပင္ဆင္နည္း

၁။ ခြက္ထဲ (ပလတာ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ သခြာသီး၊ မုန္႔ၾကြပ္၊ ၾကက္သား၊ နံနံပင္၊ ငရုတ္သီးဆီခ်က္) တုိ႔ကို ထည္႔ေပးပါ။

၂။ ျပီမွ ပဲဟင္းရည္ကို အေပၚမွ ဆမ္း၊ နံနံပင္အုပ္ျပီ အရသာရွိစြာ အညာစတုိင္ ၾကက္သား၊ ပလတာဟင္းကို သံဳးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီ။

ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - Wutyee Foodhouse


No comments: