Friday, July 5, 2019

ငပုတ္ေျခာက္ေၾကာ္ ထမင္းသုပ္ - ၀က္လက္ ထမင္းေပါင္း - ေျမအုိး ၾကက္သားထမင္း

ေလးပင္ေသာ အငံဓာတ္ကို ၾကိဳက္နွစ္သက္သူမ်ားအတြက္ ငပုတ္ေျခာက္အငံအရသာျဖင္႕ တီထြင္ထားေသာ ထမင္းသုပ္က စားၿပီးလ်င္ ျ႔ပီးျပည္႕စံု တင္းတိမ္ေစပါသည္။ သုပ္စားၾကည္႕လိုက္ေနာ္…

ငပုတ္ေျခာက္ေၾကာ္ ထမင္းသုပ္  (Fried Mergui Salted Fish with Rice Salad)



ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား  ငပုတ္ေျခာက္ေၾကာ္ရန္ (အုပ္စု က)
ငပုတ္ေျခာက္ ၁၅က်ပ္သား (အတံုးေသးေသးေတြတံုးထားပါ)
ငရုတ္သီးခြဲျခမ္း ၂ ဇြန္း စားပဲြဇြန္း
အသီးအရြက္ဆီ ၇ - ၈ ဇြန္း စားပဲြဇြန္း
ငံျပာရည္ ၁ ဇြန္း ခြဲ လက္ဖက္ဇြန္း
ၾကက္သြန္နီ ၃ လံုး (ေထာင္းထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ တက္ (ေထာင္းထားပါ)
နႏြင္းမႈန္႕ တစ္၀က္ ဇြန္း လက္ဖက္ဇြန္း

အသုပ္သုပ္ရန္ (အုပ္စု ခ) ၂ ေယာက္စာသုပ္ရန္
ထမင္း ၂ ခြက္
ပူစီနံ ၃ ပင္ (အရြက္ေတြေခြ်ထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီေၾကာ္ ၁ ဇြန္း စားပဲြဇြန္း
ငံျပာရည္ အနည္းငယ္
ဆား  အနည္းငယ္
ေဂၚဖီ ခြက္ တစ္၀က္ (ဟင္းခ်က္ရန္တိုင္းေသာခြက္)
သံပုရာရည္ ၁ - ၂ ဇြန္း စားပဲြဇြန္း (လိုသေလာက္ထည္႕ပါ)

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ အေၾကာ္ အိုးထဲ သို႕ ဆီ ထဲ႕ ပါ ပူ လာလွ်င္ အုပ္စု(က)မွ ၾကက္သြန္နီ၊ျဖဴ နွင္႕ နႏြင္းမႈန္႕ ကိုအရင္ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ႏြမ္းလာလွ်င္ က်န္ အုပ္စု (က) မွ ပါ၀င္ ပစၥည္းမ်ား ထည္႕ၿပီး နွံ႕ေအာင္ေမႊပါ။

၂။ အားလံုံး ေမႊးၿပီး  ေရႊေရာင္ သန္းလာလွ်င္ ငပုတ္ေျခာက္တံုးမ်ား ထည္႕ပါ။ ၾကက္သြန္အနွစ္ျဖင္႕ေသခ်ာေရာေအာင္ ေမြပါ၊

၃။ ႏွံ႕ေအာင္ ေမႊေပးပါ။ ငပုတ္ေျခာက္ အနည္းငယ္ၾကြပ္ၿပီး အနံေမႊးလ်င္ ဆားျမည္းပါ လိုတာထပ္ျဖည္႕နိုင္ပါတယ္။ မီးဖိုေပၚမွခ်ထားပါ။

၄။ ဖန္ဇလံုၾကီးထဲ ၂ ေယာက္စာ အုပ္စု (ခ) မွပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား ထည္႕ပါ။ ၿပီးလ်င္ ဆီသတ္ထားေသာ ငပုတ္ေျခာက္ အနွစ္ကို လိုသေလာက္ စားပဲြဇြန္း ၄- ၅ ဇြန္း ေလာက္ ထည္႕ၿ႔ပီး လက္ျဖင္႕ေသခ်ာနယ္ပါ။ ဆားျမည္းပါ လိုတာျဖည္႕ပါ။  ၾကက္သြန္နီ၊ျဖဴေၾကာ္ မ်ား အသုပ္ေပၚမွ ထပ္ျဖဴးၿပီး ခ်က္ခ်င္းသံုးေဆာင္ပါ။ ထမင္းသုပ္  ကို  ပဲဟင္းေရၾကဲ၊ ဘူးသီးဟင္းခါး၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ ဟင္းရည္ေသာက္တို႕ျဖင္႕ တဲြစားမယ္ဆိုရင္ အင္မတင္ လိုက္ ဖက္ပါတယ္။

*မွတ္ခ်က္ -လတ္ဆတ္ပူစီနံရြက္ မ်ားမ်ားျဖင္႕ တို႕ျဖင္႕စားလ်င္လဲလိုက္ဖက္ပါတယ္။

Syilwin Foodgarden

၀က္လက္ ထမင္းေပါင္း
------------------------------------
ထုိင္းစတုိင္ Khao Kha Moo ၀က္လက္ ထမင္းေပါင္း။ ၀က္လက္အျပင္ ၀က္အူ၊ ၀က္အဆီအသားကိုပါ တရုတ္ဟင္းခတ္ အေမႊးၾကိဳင္တြနဲ႔ ေရာခ်က္ထားတာမုိ႔ အရသာေရာ၊ အနံ႔ပါ စားလုိ႔ အ၇မ္း ေကာင္းမြန္ပါတယ္။။ ၀က္လက္ ထမင္းေပါင္းနဲ႔ ကိုက္လန္၊ ၾကက္ဥတုိ႔နဲ႔ အလြန္လိုက္ဖက္ပါတယ္။ ခုပဲ တူတူ ခ်က္ၾကည္႔ရေအာင္..


------------------------------------
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

    ၀က္လက္ – ၂ခု (၁.၅ ကီလိုဂရမ္) (၂လက္မအရြယ္ ပိုင္းျဖတ္ သန္႔စင္ေအာင္ ေဆးေၾကာထားပါ)
    ၀က္အူ - ၂၀ က်ပ္သား (အတြင္းပိုင္းကို ေသခ်ာ သန္႔စင္ေပးပါ)
    ၀က္အဆီအသားတြဲယွက္ -  ၄၀ က်ပ္သား
    ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၆မႊာ (ပါးပါးလွီးပါ)
    ဂ်င္း – လက္တဆစ္ (ပါးပါးလွီးပါ)

    ပဲငံျပာရည္(အၾကည္) – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း
    ပဲငံျပာရည္(အေနာက္) – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း
    သၾကား – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
    ဆန္၀ုိင္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း
    ဗီနီကာ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
    သစ္ဂ်ပို္း – ၁ခု
    နတ္နတ္ပြင္႔ – ၂ခု
    ကလေ၀ရြက္ – ၂ခု
    စီခြ်မ္႔ ငရုတ္ေကာင္း (Hua Jioa) – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
    ၾကက္ဥ – ၄လံုး (က်က္ေအာင္ ျပဳတ္ျပီ အခြံႏႊာထားေပးပါ)
    ေကာ္မွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း (ေရအနည္းငယ္ျဖင္႔ ေဖ်ာ္ထားေပးပါ)
    ကုိက္လန္ – ၁စည္း (ေရစင္ေအာင္ ေဆးျပီ ထက္ပိုင္းပိုင္းထားပါ) (တြဲဖက္စားရန္)
    ၾကာမဆုိင္ - ၁ထုပ္ (လက္မ၀က္အရြယ္မ်ား ပိုင္းျဖတ္ပါ)

 ------------------------------------
ခ်က္ျပဳတ္နည္း

၁။ အရင္ဆံုး ဒယ္ထဲ ဆီမ်ားမ်ား ထည္႔ျပီ ဆီပူေအာင္ တည္ထားေပးပါ။

၂။ ဆီပူလာျပီဆုိလွ်င္ ၀က္လက္မ်ားကို ေရႊညိဳေရာင္သန္းသည္အထိ ၄မိနစ္ခန္႔ မီးအတင္႔သင္႔ျဖင္႔ ေၾကာ္ေပးပါ။ (ဆီေပါက္တတ္သည္ သတိထားပါ)

၃။ ျပီလွ်င္ ၀က္လက္မ်ားကို ျပန္ဆယ္ထားပါ။

၄။ ေျမအုိး(သုိ႔) Pressure cooker ထဲ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း) ထည္႔ပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ သစ္ဂ်ပုိး၊ နတ္နတ္ပိုး၊ ကလေ၀ရြက္၊ ထည္႔ျပီ ၁မိနစ္ခန္႔ ေရာေမႊပါ။

၅။ ျပီမွ် ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ စီခြ်မ္႔ ငရုတ္ေကာင္းတုိ႔ကို ထည္႔ျပီ ဆီသပ္ေပးပါ။

၆။ ထုိ႔ေနာက္ ေရ(၄ခြက္ ၂လီတာ)၊ ဆန္၀ုိင္၊ ပဲငံျပာရည္(အၾကည္)၊ ပဲငံျပာရည္(အေနာက္)၊ ဗီနီကာ၊ သၾကား၊ ၀က္လက္၊ ၀က္အူ၊ ၀က္သားမ်ားကို ထည္႔ပါ။

ရ။ ၀က္လက္ႏူအိသည္အထိ ၂နာရီခန္႔ မီးအသင္႔တင္႔ျဖင္႔ အဖံုးအုပ္ကာ တည္ေပးပါ။

(သုိ႔)

ရ။ Pressure cooker နွင္႔ ခ်က္လွ်င္ ၁နာရီခန္႔ ခ်က္ေပးပါ။

၈။ ၀က္လက္ ႏူအိျပီဆုိလွ်င္ ျပဳတ္ထားေသာ ၾကက္ဥကို ထည္႔ျပီ ေနာက္ထပ္ ၁၀မိနစ္ တည္ေပးပါ။

၉။ ၀က္လက္၊ ၀က္အူ၊ ၀က္သားကို ဓားျဖင္႔ အ၀ိုင္းမ်ား ပိုင္းျဖတ္ေပးပါ။ ၾကက္ဥကို ၄စိပ္စိပ္ေပးျပီ ၾကာမဆုိင္ ႏွင္႔ ကုိက္လန္ကို ၀က္လက္စတူး အရည္ျဖင္႔ ေဖ်ာ္ေပးပါ။

၁၀။ ပန္းကန္ထဲ ထမင္း၊ ၀က္လက္၊ ၀က္အူ၊ ၀က္သား၊ ၾကက္ဥ၊ ကုိက္လန္၊ ၾကာမဆုိင္ တုိ႔ကို ျပင္ဆင္ေပးကာ ၀က္လက္ေဆာ႔ရည္မ်ားကို အေပၚမွ ဆမ္းေပးျပီ အရသာရွိစြာ သံုးေဆာင္လို႔ရပါျပီ…
------------------------------------
Wutyee Food house
------------------------------------

ေျမအုိး ၾကက္သားထမင္း
--------------------------------------------
မေလးရွားစတုိင္ ေျမအုိး ၾကက္သားထမင္း ခ်က္နည္းပါ။ ေျမအုိးနဲ႔ ခ်က္ထားတာမုိ႔ စားတဲ႔အခါ ပူပူေလးနဲ႔ အရသာ အရမ္းေကာင္းမြန္ပါတယ္။ အရင္ဆံုး ေျမအုိးထဲကို ထမင္းထည္႔၊ ျပီမွ ၾကက္သား၊ မွုိ၊ ၾကက္အူေခ်ာင္း ထည္႔ျပီ မီးနည္းနည္းျဖင္႔ ေျမအုိးျဖင္႔ေပါင္းခ်က္ထားလုိ႔လည္း ေျပာလုိ႔ရပါတယ္။ လုပ္စားရလည္း လြယ္ျပီ ေန႔လည္စာ၊ ညေနစာအျဖစ္နဲ႔ လုပ္စားႏုိင္တာမုိ႔ ခုပဲ တူတူခ်က္ၾကည္႔ရေအာင္…


--------------------------------------------
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

    ဆန္ – ၂ခြက္ (ေရစင္ေအာင္ ေဆးထားပါ)
    ၾကက္အူေခ်ာင္း – ၂ေခ်ာင္း (အပါးအေစာင္းလွီးျပီ ဆီျဖင္႔ ၁မိနစ္ခန္႔ ေၾကာ္ေပးထားပါ)
    ၾကက္ေပါင္ – ၂ခု (အတံုးမ်ား တံုးထားပါ)

    မွုိပြင္႔ေျခာက္ – ၅ခု (ေရေႏြးျပဳတ္ျပီ အညွာျဖတ္ ၄ျခမ္းျခမ္းပါ)
    ခရုဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
    ပဲငံျပာရည္(အေနာက္) – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
    ပဲငံျပာရည္(အၾကည္) – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
    ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂မႊာ (ႏွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
    ဆန္၀ုိင္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
    ဂ်င္း – လက္တဆစ္ (ေထာင္း အရည္ညွစ္ပါ)
    ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
    ဟင္းခတ္မွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
    ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
    သၾကား – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
    ၾကက္သြန္ျမိတ္ – စည္း၀က္ (ပါးပါးလွီးပါ)
--------------------------------------------
ထမင္းခ်က္နည္း

၁။ အရင္ဆံုး ဒယ္အုိးထဲ ေရ(သုိ႔) ၾကက္ျပဳတ္ရည္ ၃ခြက္ကိုထည္႔ျပီ ရုိးရိုးထမင္း ခ်က္သလုိ ခ်က္ေပးပါ။

၂။ ထမင္းက်က္ခါနီးလွ်င္ မီးပိတ္လုိက္ပါ။
--------------------------------------------
ခ်က္ျပဳတ္နည္း

၁။ အရင္ဆံုး ေဇာက္ပန္းကန္တစ္ခုထဲ (ၾကက္ေပါင္၊ ခရုဆီ၊ ပဲငံျပာရည္(အၾကည္)၊ အေနာက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ။ ဆန္၀ုိင္၊ ဂ်င္း၊ ဆား၊ ၾကက္သားမွုန္႔၊ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔၊ သၾကား) တုိ႔ကုိ သမေအာင္ ေရာႏုယ္ကာ အနည္းဆံုး နာရီ၀က္ခန္႔ ႏုပ္ထားေပးပါ။

၂။ ျပီေနာက္ ဒယ္ထဲ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း)ထည္႔ျပီ ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္သားမ်ားကို အေရာင္ရသည္အထိ ၁မိနစ္ခန္႔ ေရာေၾကာ္ေပးပါ။

၃။ ျပီလွ်င္ မွုိ၊ ၾကက္အူေခ်ာင္းမ်ား ထည္႔ျပီ ၾကက္သားျဖင္႔ သမေအာင္ မိနစ္၀က္ခန္႔ ေရာေမႊေပးပါ။

၃။ ျပီမွ ေျမအုိးထဲ ထမင္းထည္႔ပါ။ ထမင္းေပၚမွ ၾကက္သား၊ မွုိ၊ ၾကက္အူေခ်ာင္း၊ ေဆာ႔ရည္မ်ား ထည္႔ျပီ အဖံုးအုပ္ ၂၀-၂၅မိနစ္ခန္႔ မီးနည္းနည္းျဖင္႔ ၾကက္သားက်က္သည္အထိ ခ်က္ေပးပါ။

၄။ ေျမအုိး ၾကက္သားထမင္း ရျပီဆုိလွ်င္ အဖံုးဖြင္႔ျပီ အေပၚမွ ၾကက္သြန္ျမိတ္မ်ား ျဖဴးေပးပါ။

၅။ အရသာရွိေသာ မေလးရွားစတုိင္ ေျမအုိး ၾကက္သားထမင္းကို သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီ…
--------------------------------------------
Wutyee Food House
---------------------------------

No comments: