Friday, December 8, 2017

"ဝ" ႐ိုးရာဆန္ျပဳတ္ _ ယိုးဒယားၾကက္ဆီထမင္း _နတ္သုုဒၶါ

အထူးျပဳ ဟင္​းလ်ာေတြ မပါဘဲ ဆန္အထူးျပဳ စားစရာ ခ်က္ျပဳတ္မႈကို ဒီတစ္ပါတ္အတြက္ ကူးယူေ၀ငွလိုက္ပါတယ္။

"ဝ"  ႐ိုးရာဆန္ျပဳတ္
...................


"ဝ"႐ိုးရာဆန္ျပဳတ္ဆိုရင္ နားထဲမွာ နည္းနည္းစိမ္းေနၾကမယ္လို႔ ထင္ပါ တယ္။ "ဝ"လူမ်ိဳးေတြနဲ႔ အေနနီးစပ္တဲ့ေဒသမ်ားမွာ ေနထိုင္သူမ်ားကေတာ့ ရင္းႏွီးၿပီးသား ျဖစ္မွာပါ။ ဒီဆန္ျပဳတ္ခ်က္နည္းေလးကို မွ်ေဝေပးလာသူကေတာ့ ]ဝ}လူမ်ိဳးစု အမ်ားအျပားေနထိုင္တဲ့ ပန္စမ္းမွ ဆိုဖီယာရဲ႕ ညီမေလးျဖစ္ပါတယ္။ ထူးျခားတဲ့ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားနဲ႔ အရသာ ပူစပ္စပ္ရွိတဲ့ ]ဝ}ဆန္ျပဳတ္လုပ္နည္းေလး ျပန္လည္ မွ်ေဝေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
- ၾကက္သား - တစ္စိတ္
- ဆန္ - ေပါင္းအိုးဆန္ခ်ိန္ခြက္ တစ္ခြက္
- ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅ ႁမႊာ
- ေရ - ၂ လီတာခန္႔
- ဆား - ၁ ဇြန္း
- ဟင္းခတ္မႈန္႔ - အနည္းငယ္
- ဘိန္းေစ့ - လက္ႏွစ္ဆုပ္
- ဟြားေက်ာက္မႈန္႔ - ၁ ဇြန္း
- ေဂၚရခါးၫြန္႔ - ၁ စည္း
- စမုန္စပါးရြက္ - ၁ စည္း
- တြဲဖက္စားရန္ င႐ုတ္သီးေထာင္း

ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
၁။ ဦးစြာ ၾကက္သားကို  ေရေဆးသန္႔စင္ၿပီး ခ်င္းႏွင့္ၾကက္သြန္ျဖဴ ထုျပားထည့္ကာ ေရထည့္ၿပီး တည္ထားပါ။
၂။ ဆားႏွင့္ ဟင္းခတ္မႈန္႔ထည့္ပါ။ အေပၚတက္လာေသာ အျမႇဳပ္မ်ား  ခပ္ထုတ္ ေပးၿပီး ၾကက္သားႏူးပါက ဆယ္ယူထားပါ။
၃။ က်န္ၾကက္သားျပဳတ္ရည္ထဲ  ဆန္ကို ေရေဆးၿပီးထည့္ကာ ႏူးအိသည္အထိ တည္ေပးပါ။ လိုအပ္ပါက ေရကို အနည္းငယ္စီ ထပ္ထည့္ေပးပါ။
၄။ ဆန္ျပဳတ္ျပဳတ္ထားစဥ္ ဘိန္းေစ့ကို ေရေဆးသန္႔စင္ၿပီး (ခဲမပါေအာင္ က်င္ေပးပါ) ေရစစ္ကာ အနည္းငယ္ညက္႐ံု ေထာင္းထားပါ။
၅။ အေအးခံထားေသာ ၾကက္သားကို အသားမွ်င္ထားပါ။
၆။ ဆန္ျပဳတ္ေၾကညက္ၿပီး ႏူးအိပါက အသားမွ်င္ထားသည္ကို ထည့္ပါ။ ေထာင္းထားေသာဘိန္းေစ့ႏွင့္ ဟြားေက်ာက္မႈန္႔ထည့္ၿပီး သမေအာင္ေမႊ ေပးပါ။
၇။ ဆူပြက္ပါက အပ်စ္အက်ဲႏွင့္ အရသာကို လိုသလိုျပဳျပင္ကာ ေဂၚရခါးၫြန္႔ ႏွင့္ စမုန္စပါးရြက္ထည့္ၿပီး သမေအာင္ေမႊေပးပါ။ အရြက္က်က္ပါက ပန္းကန္ထဲထည့္ၿပီး င႐ုတ္သီးေထာင္းျဖင့္ တြဲဖက္ကာ ပူပူစပ္စပ္အရသာ ရွိတဲ့ "ဝ" ႐ိုးရာဆန္ျပဳတ္ကို တည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
............................
Sofia

ယိုးဒယားၾကက္ဆီထမင္း ♡ 
Thai Style Chicken Rice 
❀ ❀ ❀ 

ၾကက္ဆီထမင္းခ်က္ရန္အတြက္ဦးစြာပထမၾကက္ဆီအရင္ခ်က္ထားရပါတယ္။အသင့္သံုးၾကက္ဆီပုလင္းမ်ားလည္းစူပါမားကတ္မ်ားတြင္ရနိုင္ပါတယ္ဒီနည္းကယိုးဒယားၾကက္ဆီထမင္းအတြက္ျဖစ္ပါတယ္။ၾကက္ဆီဖတ္ကိုကိုယ့္အိမ္မွာစုထားတာျဖစ္ေစေစ်းကျဖစ္ေစဝယ္ယူႏိုင္ပါတယ္။

ၾကက္ဆီခ်က္ရန္ပါဝင္ပစၥည္း
********************
ၾကက္ဆီဖတ္တစ္ကီလိုကိုေရေဆးသန္႔စင္ၿပီးဒယ္အိုးတလံုးတြင္ထည့္ပါ။
စပါးလင္ - နွစ္ေခ်ာင္းထုၿပီးထံုးပါ။
ဂ်င္းခပ္ႀကီးႀကီးနွစ္တက္ထုျပားထားပါ။
သံပုရာသီးႀကီးႀကီးတလံုးထပ္ျခမ္းျခမ္းပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴဥႀကီးႀကီးအခြံမသင္ဘဲအလယ္ကေနထပ္ျခမ္းျခမ္းထားပါ။

ၾကက္ဆီခ်က္နည္း
*************
1.ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးကိုၾကက္ဆီဖတ္နွင့္ေရာၿပီးမီးျပင္းျဖင့္တည္ပါ။မၾကာမၾကာေမြေပးပါ။ 2.အိုးကပ္လာလ်ွင္မီးေလ်ာ့ၿပီးၾကက္ဆီဖတ္မ်ားႂကြပ္လာသည္ထိေၾကာ္ေပးပါ။
3.ၾကြပ္လာလ်ွင္ထြက္လာေသာဆီမ်ားကိုစစ္ထုတ္ျပီးပုလင္းတခုျဖင့္ထည့္ထားၿပီးမိမိခ်က္လိုေသာအခ်ိန္တြင္အဆင္သင့္ရွိေအာင္သိမ္းထားနိုင္ပါတယ္။

ၾကက္ဆီထမင္းခ်က္နည္း
*****************
ဆန္ - ၆ခြက္ ဆန္ခ်ိန္ခြက္
ၾကက္ဆီ - ၁၀၀ ဂရမ္
ေရ/ၾကက္ျပဳတ္ရည္ - ၇ခြက္ခြဲ
ဂ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ပါးပါးလွီး
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅ေျမာင္း ဓားျပားရိုက္
စပါးလင္ - တစ္ေခ်ာင္း ထုၿပီးထံုးထားပါ။
ဆြမ္းေမႊး႐ြက္ - နွစ္ပင္ ထံုးထားပါ။
ဆား - တစ္ဇြန္း စားပြဲတင္ဇြန္း
သၾကား - တစ္ဇြန္း
ဟင္းခပ္မႈန္႔/ၾကက္သားမႈန္႔ - တစ္ဇြန္း optional

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
**************
1.ဦးစြာဆန္ေဆးၿပီးေရစစ္ထားပါ။
2.ခ်က္မည့္အိုးတခုတြင္ခ်က္ၿပီးသားၾကက္ဆီကိုထည့္ပါ။
3.ဂ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴစပါးလင္တို႔ကိုၾကက္ဆီျဖင့္ဆီသပ္ပါ။
4.အနံ႔ေမႊးလာလ်ွင္ဆန္ထည့္ပါ။ ဆြမ္းေမြး႐ြက္ကုိ ထံုးၿပီးထည့္ပါ။
5.ေရကိုၾကက္ျပဳတ္ေရရွိကၾကက္ျပဳတ္ေရသံုးပါမရွိလ်ွင္ၾကက္သားမႈန္႔ျဖင့္ေဖ်ာ္ၿပီးသံုးနိုင္ပါတယ္။ေရခ်ိန္ကိုမိမိခ်က္ေနက်ဆန္ေပၚမူတည္ၿပီးထည့္ပါ။
6.အရသာဆားသၾကားဟင္းခပ္မႈန္႔ထည့္ၿပီးတည္ပါ။
7.ဆူပြက္လာလ်ွင္ၾကက္ဆီမ်ားအေပၚေအာက္နံွ႔ေအာင္နွစ္ခါေလာက္ေမြေပးၿပီးက်က္လ်ွင္ၾကက္ေပါင္းၾကက္ကင္ၾကက္ေၾကာ္မိမိနွစ္သက္ရာျဖင့္တြဲဖက္သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ။

ၾကက္ဆီထမင္းေဆာ့ျပဳလုပ္နည္း
******************
ပဲငပိအငံ - အခ်ိဳပန္းကန္လံုးတစ္လံုး
ပဲငံျပာရည္အၾကည္ -၅ဇြန္း စားပြဲတင္ဇြန္း
ဗီနီဂါ - ၅ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅ေျမာင္း
ဂ်င္း - လက္တစ္ဆစ္
သၾကား - ၃ဇြန္း
ငရုပ္သီး - ဆယ္ေတာင့္
နံနံပင္အျမစ္ - ဆယ္ပင္
ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးကိုေရာၿပီးစက္ျဖင့္ႀကိတ္ပါ။
ၾကက္ျပဳတ္ရည္အနည္းငယ္ထည့္ၿပီးမီးဖိုေပၚတြင္ဆူပြက္ေအာင္တည္ပါ။အရသာမွာခ်ဥ္ငံစပ္ျဖစ္ပါတယ္။ေဆာ့ကိုျပဳလုပ္ၿပီးေရခဲေသတၲာတြင္သိမ္းထားနိုင္ပါတယ္။
.....................
Sofia
http://sofiafoodparadise.blogspot.com

နတ္သုုဒၶါ



နတ္သုုဒၶါခ်က္နည္း ေမးထားတဲ့သူေတြအတြက္တင္ေပးလိုုက္ပါတယ္။ ေထာပတ္နံ႔ေမႊးေမႊးေလးနဲ႔ အလြန္စားလိုု႔ေကာင္းပါတယ္။ ၾကက္သားဆီျပန္၊ ဆိတ္သားဆီျပန္၊ ငပိေၾကာ္၊ သရက္ခ်ဥ္တိုု႔နဲ႔ တြဲစားရင္အလြန္လိုုက္ဖက္ပါတယ္။ လုုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ဆန္ - ေပါင္းအိုုးမွာပါေသာ ဆန္ခ်ိန္ေသာခြက္ျဖင့္ ၆ ခြက္ (basmati ဒံေပါက္ဆန္ကိုုအသုုံးျပဳလွ်င္ပိုုေကာင္းပါတယ္။)
၂။ ေထာပတ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း
၃။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
၄။ သျကား - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၅။ ကရေဝးရြက္ - ၅ ရြက္
၆။ သစ္ျကမ္းပိုုးေခါက္ - ၂ ခုု
၇။ ေလးညွင္းပြင့္ - ၁၀ ပြင့္
၈။ ဇီယာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
၉။ ဖာလာေစ့ - ၈ ေစ့
၁၀။ ျကက္သြန္နီေျကာ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း
၁၁။ စပ်စ္သီးေျခာက္ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၁၂။ သီဟိုုငွ္ေစ့ - ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း
၁၃။ မုုန္လာဥနီ - အၾကီး ၁ ဥ
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ မုုန္လာဥနီကိုု အတုုံးအေသးေလးေတြတုုံးထားပါ။
၂။ ဒယ္အိုုးထဲတြင္ ေထာပတ္ကိုု အပူေပးျပီး ေထာပတ္ပူလာလွ်င္ သစ္ျကမ္းပိုုးေခါက္ နွင့္ ကရေ၀းရြက္၊ ေလးညွင္းပြင့္၊ ဇီယာ၊ ဖာလာေစ့တိုု ့ကိုု ထည့္ရ်္ ေမြွးလာသည္အထိဆီသတ္ပါ။ ထိုု ့ေနာက္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ရ်္ ေထာပတ္ဆီကိုုဇကာနွင့္စစ္ထားပါ။ ကရေဝးရြက္ ၂ ရြက္နွင့္ သစ္ျကမ္းပိုုးေခါက္ကိုုပဲခ်န္ထားျပီး က်န္တာေတြကိုုလြွင့္ပစ္လိုုက္ပါ။ ဆီသတ္ထားေသာ ေထာပတ္ဆီကိုုဒယ္အိုုးထဲျပန္ထည့္အပူေပးျပီး ပူလာလွ်င္ သီဟိုုငွ္ေစ့ ႏွင့္ တုုံးထားေသာ မုုန္လာဥနီမ်ား ၂ မိနစ္ေလာက္ထည့္ေၾကာ္ပါ။ ထိုု႔ေနာက္မိီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
၃။ ထမင္းေပါင္းအိုုးထဲတြင္ ဆန္ကိုုေဆးျပီး ခါတိုုင္းခ်က္သလိုု ေရကိုုထည့္ပါ။ ျကက္သြန္နီေျကာ္၊ ဆား၊ သျကား တိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ ဆား နွင့္ သျကားမ်ားသမသြားေအာင္ေမြွပါ။  ေထာပတ္ နွင့္ ဆီတ္ထားေသာ သစ္ဂ်ပိုုးေခါက္နွင့္ ကရေ၀းရြက္မ်ား၊ မုုန္လာဥနီ၊ သီဟိုုငွ္ေစ႔တိုု႔ကိုု ထည့္ရ်္ သမသြားေအာင္ ေမြွျပီး ထမင္းခ်က္သလိုုခလုုပ္ႏွိပ္ရ်္ ခ်က္ပါ။
၅။ နတ္သုုဒၶါက်က္လွ်င္ စပ်စ္သီးေျခာက္ကိုုအေပၚမွျဖဴးျပီး ၁၅ မိနစ္ေလာက္ နွပ္ထားပါ။
၆။ အနံ ့ေမြွးေမြွး နွင့္ နတ္သုုဒၶါကိုုသုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီရွင္။

ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - အိစံ

No comments: