Saturday, September 26, 2015

အမဲသား ကခ်င္ခ်က္ - ပိန္းဥဟင္းရည္ - ကခ်င္ပဲပုပ္ေထာင္း



ညီေနာင္တိုင္းရင္းသားေတြထဲက မ်ိဳးႏြယ္စုတစ္ခုျဖစ္ေသာ ကခ်င္လူမ်ိဳးေတြရဲ႕ ဟင္းခ်က္စားတဲ့အခါ အသံုးျပဳတဲ့အသား၊ ငါးေတြသာ ကြဲျပားသြားေပမယ့္ ခ်က္ပံုခ်က္နည္း၊ ပါ၀င္တဲ့အသံုးျပဳပစၥည္း၊ အေမႊးအၾကိဳင္အရြက္ေတြဟာ အားလံုးအတူတူပဲျဖစ္ပါတယ္တဲ့။ ဆီကိုလည္း အမ်ားၾကီးမသံုးသလို ဟင္းအေရာင္တင္တဲ့ဟာေတြကိုလည္း သိပ္မသံုးျဖစ္ၾကဘူးေျပာပါတယ္။
ဒီကေန႕အဓိကဟင္းအေနနဲ႕ေတာ့ အမဲသားကခ်င္ခ်က္ေလးခ်က္မယ္ အရည္ေသာက္အျဖစ္ ပိန္းဥဟင္းရည္ေလးကို ၾကက္ရိုးမ်ားျဖင့္ မျပစ္မက်ဲေလးခ်က္မယ္၊ ျပီးေတာ့ ရွမ္းပဲပုပ္ေထာင္းတဲ့နည္းနဲ႕မတူ ကခ်င္ပဲပုပ္ေထာင္းေလး ေထာင္းစားၾကမယ္ေလ။
တိုင္းရင္းသားဟင္းလ်ာေတြခ်က္စားရာမွာ သူတို႕ထည့္သြင္းခ်က္ျပဳတ္တတ္တဲ့ပစၥည္းအခ်ိဳ႕က ကၽြန္ေတာ္တို႕ေစ်းေတြထဲမွာ ေသခ်ာရွာ ၀ယ္ရမယ္နဲ႕တူတယ္။ ဥပမာ - သစ္ၾကံပိုးေခါက္၊ ဖယ္ဖယ္ရြက္ ၊ မက္လင္ခ်ဥ္၊ မက္ခါသီး စတာေတြေပါ့။ ဒါေပမဲ့ ခ်က္နည္းသိေအာင္ ျပန္လည္ေ၀ငွျခင္းျဖစ္ပါတယ္ ေဘာ္ဒါတို႕ေရ။
ထမင္းျမိန္ပါေစ ခင္ဗ်။
အမဲသား ကခ်င္ခ်က္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
အမဲသား ၃၀က်ပ္သား၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၁၅ေတာင့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (ဥတစ္လံုး) ၁၅လံုး၊ မက္ခါသီး ၁၀ေစ့၊ ပင္စိမ္းရြက္ ၁စည္း၊ ဖယ္ဖယ္ရြက္ ၃ရြက္၊ ရွမ္းနံနံ ၁စည္း၊ နံနံပင္ ၁၅ပင္၊ ကုလားနံနံ ၁၅ပင္၊ ဆား/နႏြင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္၊ အခ်ိဳအရသာမႈန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း၁ဇြန္း၊ မက္လင္ခ်ဥ္ ၁ခု၊ ပဲဆီေမႊး ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
အမဲသားကို ေရေဆးျပီး ႏုပ္ႏုပ္စင္းထားပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းကို အညွာေျခြ၍ ေရေဆးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံႏႊာထားပါ။
ပင္စိမ္း၊ရွမ္းနံနံ၊ ကုလားနံနံ၊ နံနံပင္၊ ဖယ္ဖယ္ရြက္မ်ားကို ေရေဆးျပီး ပိုင္းျဖတ္ေပးပါ။ မက္လင္ခ်ဥ္ကို ေရေဆးျပီး ႏုပ္ႏုပ္စင္းပါ။
အားလံုးျပီးလွ်င္ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ အေမႊးအရြက္အားလံုးကို ေရာေထာင္း၍ အမဲသားအပါအ၀င္ ဆား၊နႏြင္း၊ အခ်ိဳအရသာမႈန္႕အားလံုးထည့္ျပီး သမေအာင္ ခပ္နာနာနယ္ေပးပါ။
ျပီးရင္ မက္လင္ခ်ဥ္နဲ႕ ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္တည္ပါ။ အသားႏူးတဲ့အထိခ်က္ပါ။ အသားႏူးသြားရင္ ဟင္းအိုး အေျခာက္ထား(ေရခန္းတဲ့အထိ)ျပီး မီးဖိုေပၚမွခ်လိုက္ပါ။ စားခ်င္စဖြယ္ရနံ႕ေလးနဲ႕ အမဲသား ကခ်င္ခ်က္ဟင္း က်က္ပါျပီ။
ပိန္းဥဟင္းရည္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ပိန္းဥ ၅၀က်ပ္သား၊ ၾကက္အရိုး ၂၅က်ပ္သား၊ သစ္ၾကံပိုးေခါက္ လက္တစ္ဆစ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁၅ျမြာ၊ ရွမ္းနံနံ ၁စည္း၊ ပင္စိမ္းရြက္ ၁စည္း၊ ကုလားပူစီနံ ၁စည္း၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ဇြန္း၊ အခ်ိဳအရသာမႈန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ၾကက္ရိုးကို အတံုးမၾကီးမေသး ခုတ္ထစ္ျပီး ေရေဆးပါ။
ပိန္းဥကို အခြံႏႊာျပီး ေရေဆးပါ။
သစ္ၾကံပိုးေခါက္နဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။
က်န္တဲ့အေမႊးရြက္အားလံုးကို ေရေဆးျပီး မႏုပ္တႏုပ္လွီးထားပါ။
အားလံုးျပင္ဆင္ျပီးလွ်င္ ဒန္အိုးၾကီးထဲတြင္ ၾကက္အရိုးမ်ားကိုထည့္ျပီး ေရမ်ားမ်ားထည့္ကာ သစ္ၾကံပိုးေခါက္နဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းထား တာကိုပါထည့္ျပီး ျပဳတ္ပါ။ ဆားထည့္ပါ။
ၾကက္အရိုးကို အခ်ိဳေရက်ေအာင္ ၄၅မိနစ္ခန္႕ျပဳတ္ျပီးမွ ပိန္းဥထည့္ပါ။ ပိန္းဥႏူးလာမွ အေမႊးရြက္မ်ား အားလံုးထည့္လိုက္ပါ။
ျပီးလွ်င္ ဟင္းအရည္အရသာျမည္းကာ မီးဖိုေပၚက ခ်လို႕ရပါျပီ။ ဟင္းရည္အနည္းအမ်ားကို မိမိစိတ္ၾကိဳက္ ခ်က္ႏိုင္ပါတယ္။
ခံတြင္းေတြ႕ေစမယ့္ ပိန္းဥဟင္းရည္ေလးကို ထမင္းနဲ႕ ပဲပုပ္ေထာင္းဟင္းနဲ႕ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ပါ။
ကခ်င္ပဲပုပ္ေထာင္း
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ပဲပုပ္ ၁၅ခ်ပ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁၅ျမႊာ၊ ပင္စိမ္းရြက္ ၁စည္း၊ ဖယ္ဖယ္ရြက္ ၅ရြက္၊ ရွမ္းနံနံ ၁စည္း၊ ကုလားနံနံ ၁စည္း၊ ခ်င္း(ဂ်င္း) လက္ႏွစ္ဆစ္၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ပဲပုပ္ခ်ပ္ကို သန္႕ရွင္းေအာင္ေရေဆး၍ ပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာ ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ပဲပုပ္ခ်ပ္ပြလာေအာင္ စိမ္ထားပါ။
ငရုပ္သီးစိမ္းနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေလွာ္ထားပါ။
ခ်င္း(ဂ်င္း)ကို အခြံႏႊာပါ။ အေမႊးရြက္မ်ားအားလံုးကို ေရေဆးျပီး လွီးျဖတ္ထားပါ။
အားလံုးျပင္ဆင္ျပီးရင္ ဂ်င္း၊ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုအရင္ဆံုး ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။ ျပီးွလွ်င္ အေမႊးရြက္အားလံုးကို ေထာင္းျပီး ေနာက္ဆံုးမွ ပဲပုပ္ကို နည္းနည္းခ်င္းစီ ထည့္ေထာင္းပါ။ ဆားထည့္ေထာင္းေပးပါ။ အားလံုးသမေအာင္ ေသေသခ်ာခ်ာ ႏွံ႕စပ္သြားေအာင္ ေထာင္းေပးရပါမယ္။
အခ်ိဳအရသာကိုေတာ့ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရင္ ထည့္သံုးပါ။
Credit: အန္တီမီးမီး

No comments: