Tuesday, March 15, 2011

ငါးဖယ္ဗိုင္းေတာင့္အုန္းႏို႕ဟင္း၊ ၀က္နံရိုးနဲ႕ ဆီးသီးေျခာက္ဟင္းခ်ိဳ၊ ကင္းပံုသီးႏွပ္

-->
Facebook ကို ဟိုသည္ေမႊေတာ့ အိမ္ရွင္မလက္ရာဆိုတဲ့ စာေရးဆရာမ လမင္းမိုမိုရဲ႔ စာမ်က္ႏွာကိုေတြ႕ရပါတယ္။ ဆရာမ လက္စြမ္းျပ ခ်က္တဲ့ ဟင္းအမယ္ေတြရဲ႕ ဓာတ္ပုံေတြကိုၾကည့္ျပီး သြားရည္က်ရတာေပါ့ေလ။ အခု ဆရာမခ်က္တဲ့ ဟင္းအမည္အခ်ိဳ႕ကို ျပန္လည္ ကူးယူေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။
အရသာရွိစြာ စားသံုးႏိုင္ၾကပါေစ။

(၁) ငါးဖယ္ဗိုင္းေတာင့္ အုန္းနို႕ဟင္း
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ငါးဖယ္ - ၂၅က်ပ္သား၊
အုန္းႏို႕ - အုန္းသီးေသးေသးတစ္ျခမ္းစာ၊
ဆီ - ငါးက်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ - ၂ဥ
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ငါးျမႊာ၊
ခ်င္း -လက္တစ္ဆစ္ခန္႕
ငရုတ္သီးစိမ္း - ၁၀ေတာင့္
ငါးပိစိမ္းစား - မန္က်ည္းေစ့ခန္႕
ပင္စိမ္းရြက္ -အနည္းငယ္၊
ဆား၊သၾကား၊နႏြင္းမႈန္႕ - အနည္းငယ္စီ

ၾကာခ်ိန္ - မိနစ္ ၂၀ခန္႕

- ခ်င္း၊ၾကက္သြန္ျဖဴတို႕ကို ငရုတ္ဆံုမွာေထာင္းလို႕ညက္ရင္ ငါးဖယ္ထည့္ကာ ေစးပိုင္သမေအာင္ေထာင္းပါ။
- ၾကက္သြန္နီကို ေတာက္ေတာက္စဥ္းထားပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းကို ကြဲရုံေထာင္းထားပါ။
- အုန္းသီးေသးေသးတစ္ျခမ္းကို အရည္ညႇစ္ျပီး စစ္ယူထားပါ။
- လက္မွာဆီဆြတ္ျပီး ငါးဖယ္ကို ဗိုင္းေတာင့္ပံုေလးေတြရေအာင္ လံုးေပးပါ။
- ဒယ္အိုးမွာဆီထည့္ျပီး ငါးဖယ္ဗိုင္းေတာင့္ေလးေတြကို တင္းရုံေလးခဏပဲေၾကာ္ေပးပါ။
- ငါးဖယ္ေၾကာ္ေတာင့္ေလးေတြကို ခပ္ဖယ္ဆီစစ္ထားျပီး ေၾကာ္ဆီကို ဟင္းခ်က္ဖို႕လံုေလာက္ရုံ နည္းနည္းခပ္ဖယ္ျပီး ေလွ်ာ့လိုက္ပါ။
- ဆီက်န္မွာ ၾကက္သြန္နီေတာက္ေတာက္စဥ္းကို နႏြင္းမႈန္႕အနည္းငယ္နဲ႕ ဆီသတ္ပါ။ ဆီေသရင္ ငါးပိစိမ္းစားေလးကို ေရေဖ်ာ္ထည့္ပါ။
- ငရုတ္သီးစိမ္း ေထာင္းထားတာကိုထည့္ပါ။ ငါးဖယ္ေၾကာ္ေလးေတြကိုထည့္လံုးျပီး ေျခာက္လာရင္ အုန္းႏို႕ရည္ထည့္ပါ။
- ငါးဖယ္ႏူးနပ္ေအာင္ အုန္းႏို႕ရည္ကို အတန္ၾကာဆူပါေစ။ ငါးဖယ္က်က္ေလာက္ရင္ ဆား၊နဲ႕ သၾကားအနည္းငယ္ထည့္ျပီး အေပါ့အငန္ျမည္းပါ။
- အရည္ကို ကို္ယ္လိုခ်င္သေလာက္ မပ်စ္မက်ဲခ်ိန္ဆထည့္ပါ။ အိုးခ်ခါနီး ပင္စိမ္းရြက္ေလးေတြ အုပ္ျပီး အဖံုးခဏဖံုးထားပါ။ မၾကာခင္ အိုးဖံုးဖြင့္ျပီး ပူပူေႏြးေႏြးသံုးေဆာင္ပါ။

ကင္းပံုသီးႏွပ္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ကင္းပံုသီးႏုႏု - ၁၅က်ပ္သားခန္႕၊ ၾကက္သြန္နီ - ႏွစ္ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ - သံုးမႊာ၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ - စားပြဲတင္ဇြန္းတစ္ဇြန္း၊ ဆီ - သံုးက်ပ္သားခန္႕၊ ဆား၊ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕၊နႏြင္းမႈန္႕ - အနည္းငယ္စီ

ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၁၅မိနစ္

ကင္းပံုသီးႏုႏုမ်ားကို ထက္၀က္ျခမ္း အေစ့ရင့္ထုတ္ျပီး ဆားရည္ ၁၀မိနစ္ခန္႕စိမ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီတို႕ကို ညက္ညက္ေထာင္း ထားပါ။
ကင္းပံုသီးကို ဆားရည္မွ ဆယ္ျပီးအရည္ကုန္ေအာင္ညႇစ္ပါ။
ဒယ္အိုးမွာ ကင္းပံုသီး၊ ဆီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ-နီေထာင္း၊ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ဆား၊ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕၊နႏြင္းမႈန္႕တို႕အားလံုးစုေပါင္းထည့္ျပီး လက္နဲ႕ ဆုပ္ညႇစ္ကာ အရသာစိမ့္၀င္ေအာင္ နယ္ေပးပါ။
ျပီးရင္ မီးဖိုေပၚတင္ျပီးလံုးခ်က္ပါ။ ကင္းပံုသီးအႏူးလိုရင္ ေရကိုဇြန္းေလးနဲ႕သာ ထည့္ေပးပါ။
ဆီၾကာၾကာျပန္ျပီး ဆီပူနဲ႕ႏူးကြၽမ္းပါေစ။ ထမင္းျမိန္ေစေသာ ဟင္းေကာင္းတစ္ခြက္ျဖစ္ပါတယ္။

(၃) ၀က္နံရိုးနဲ႕ ဆီးသီးေျခာက္ဟင္းခ်ိဳ
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၀က္နံရိုး - ၁၅က်ပ္သား၊ ဆီးသီးေျခာက္ - ၁၀လံုးခန္႕၊ ခ်င္း- လက္ႏွစ္ဆစ္ခန္႕၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ႏွစ္လံုး၊ မုန္႕ညႇင္းထုပ္ - ေျခာက္ရြက္၊ ခုႏွစ္ရြက္၊ ၾကက္သြန္နီ - ႏွစ္ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ - သံုးမႊာ၊ နံနံပင္- အနည္းငယ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း - ငါးေတာင့္၊ ငရုတ္ေကာင္း၊ဆား၊ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ - အနည္းငယ္စီ

ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - နာရီ၀က္ခန္႕

- ၀က္နံရိုးကို ခ်င္းပါးပါးလွီး ငရုတ္သီးစိမ္းထုထည့္ျပီးျပဳတ္ပါ။
- ၾကက္သြန္နီကို အဖတ္ခြာထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုထုထည့္ပါ။
- ၀က္နံရိုးအခ်ိဳရည္ထြက္တဲ့အထိ ၾကာၾကာျပဳတ္ထားပါ။ အခ်ိဳရည္ရေလာက္ရင္ ဆီးသီးေျခာက္ထည့္ပါ။ ၾကာၾကာျပဳတ္ေလ အခ်ဥ္ကဲ ေလမို႕ လိုသေလာက္သာခ်ဥ္ပါေစ။
- ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေလးစိတ္စိတ္၊ မုန္႕ညင္းထုပ္အရြက္တို႕ကို ၾကီးၾကီးလွီးျဖတ္ထားပါ။ ဟင္းရည္ကို ပန္းကန္ႏွစ္လံုးစာေလာက္မွန္းျပီး ဆား၊ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ထည့္ အေပါ့အငန္ျမည္းပါ။ အေနေတာ္ရင္ မုန္ညင္းထုပ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊နံနံပင္အားလံုးထည့္ျပီး အိုးကိုခ်ႏိုင္ပါျပီ။
- ပန္းကန္လံုးထဲ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ျဖဴးျပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။
- ခ်ဥ္ျဖံဳးျဖဳံးဟင္းရည္အက်ဲေလးမို႕ ဆိမ့္တဲ့၊အီတဲ့၊ခ်ိဳတဲ့ဟင္းမ်ိဳးနဲ႕ လိုက္ဖက္ပါတယ္။

No comments: