Wednesday, May 21, 2008

Cooking Fresh Meat

အမဲသားေကာက္စိုက္မခ်က္

*ခ်က္ျပဳတ္ပံု

အမဲသားေကာက္စိုက္မခ်က္ကို ခ်က္မယ္ဆိုရင္ အမဲသားကို အသားခ်ည္းမ၀ယ္ပါဘူး။ အသားနဲ႔ အရြတ္အေၾကာ တြဲလ်က္၀ယ္ပါတယ္။ အဲဒီ အေၾကာအရြတ္ပါတဲ့ ျပဳတ္လံုးလံုးျပီးသား အမဲသားအဖတ္ေလးေတြကို ပါးပါး ေသးေသးေလးလွွီးတယ္။ ျပီးေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးေတြလည္း ပါးပါးလီွးတယ္။ အညာ င႐ုတ္သီးေတာင့္ပြေတြကို ေလးစိပ္စိပ္၊ ၾကက္သြန္နီကိုရိတ္ရိတ္ေလးေတြ လွီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေလးေတြကို ေထာင္း၊ အားလံုးလည္း ျပီးေရာ ဒယ္ပိုင္းေလးထဲ အသားနဲ႔ အဆာပလာေတြ အကုန္ ေရာထည့္၊ ဒယ္အိုးထဲ ေရသံုးပံု ႏွစ္ပံုေလာက္ထည့္ ဆီေလးပါေလကာ ေလာင္းထည့္၊ မီးဖိုေပၚတင္ ေရေတြပြက္ပြက္ဆူလာေတာ့ အကုန္လံုးေရာေမႊ၊ ျပီးေတာ့ အေပၚေရ ကိုေသာက္ၾကည့္၊ အေပါ့အငန္ ျမည္း၊ ဆားလို၊မလုိၾကည့္၊ ခဏၾကာရင္ ဒန္အိုးအဖံုးေလး လွပ္ၾကည့္၊ေရ အေနေတာ္ေလာက္ဆိုရင္ ခ်လိုက္။ အမဲသားဖတ္ေလးေတြ ဟင္းရည္ထဲ ျမႇဳပ္ေနျပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ နီေတြကလည္း ေၾကသြားျပီး င႐ုတ္သီး အပြအဖတ္ေတြေဘာေလာေပၚေနတဲ့ ]အမဲသား ေကာက္စိုက္မခ်က္} ကိုေတြ႔ရပါလိမ့္မည္။

*ျပင္ဆင္ပံု

အမဲသား ေကာက္စိုက္သမခ်က္ ခ်က္ဖို႔ ပထမဆံုး အမဲသားကိုျပဳတ္လံုးလံုးပံုကို ေျပာျပပါ့မယ္။ အမဲသားကို သင့္႐ုံ ေတာ္႐ုံေလးေတြတံုး၊ ျပီးေတာ့ ဆားေလး နႏြင္းေလးေတာ္႐ုံနဲ႔နယ္၊ ေရကို အမဲသားတံုးေတြ ျမႇဳပ္ေနေအာင္ျဖည့္၊ မီးေသြး မီးေအးေအးေပၚမွာတင္၊ ေရခန္းခါနီးေတာ့ ဆီေလးနည္းနည္းထည့္ျပီး ေမႊေပးလိုက္တယ္။ ေရခန္းသြားေတာ့ ဟင္းအိုးကို မီးဖိုေပၚကခ်လိုက္ေရာ။ နႏြင္းေလးပါေလကာ ဆိုေတာ့ အမဲသားအညႇီေပ်ာက္သြားျပီး အမဲသား အတံုးေလးေတြကလည္း ခပ္၀ါ၀ါေလးေတြျဖစ္ေနပါလိမ့္မယ္။နႏြင္းသိပ္မ်ားသြားရင္ေတာ့ အမဲသားအတံုး အ၀ါၾကီးေတြ ျဖစ္ေနပါလိမ့္မယ္။ အသားတံုးေတြ နယ္တုန္းမွာ ဆားကိုေလွ်ာ့ထည့္ျပီးနယ္ရတယ္။ ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ ဆားအေပါ့အငန္ကို ေနာက္မွ ၾကည့္ျပီးျပင္တာပါ။ဟင္းအိုးကို ေရအျပည့္နဲ႔ မီးဖိုေပၚတင္လိုက္ျပီး ေရေတြ တပြက္ပြက္ဆူလာေတာ့ ဒန္အိုးဖံုးေလး ၈လပ္ ဂလပ္ဆိုျမည္လာမယ္။ အဲဒီအခါေရာက္ေတာ့မွ အဖံုးကို အသာေလးလွပ္ျပီး အေပၚေရေလးကို ျမည္းၾကည့္လိုက္၊ေပါ့ေသးတယ္ဆိုရင္ ဆားထပ့္ထည့္လိုက္လို႔ရတယ္။ အစကတည္းက ဆားက သိပ္မ်ားသြားမယ္ဆိုရင္ေတာ့ အမဲသားအတံုးေတြကို ဆားအငန္ဓာတ္၀င္သြားျပီး ျပန္ျပင္လို႔ ခက္သြားပါျပီ။ ဒါေၾကာင့္ အသားတံုးေတြကို စျပီးနယ္ကတည္းက ဆား၊နႏြင္းကို ေလွ်ာ့ထည့္ရတယ္။ ေနာက္ဆံုး ေရခန္းခါနီး ဆီထည့္ေတာ့လည္း အမ်ားၾကီးမထည့္ရဘူး။ အိုးေအာက္ေျခမွာ ဆီေလးနည္းနည္းပဲရွိေနျပီး အသားတံုးေတြ အိုးဖင္မွာ ကပ္မေန႐ုံေလာက္ပဲဆီကို တည့္ရတာ။ အဲလိုဟင္းခ်က္ဆီဆိုတာမွာလည္း ပဲဆီကို သံုးရပါတယ္။ ႏွမ္းဆီကို အဲလို အသားလံုးဖို႔ သံုးလိုက္ရင္ အသားေတြ ခါးသြားမယ္။ အဲဒီလို အသားေတြကို ေရနဲ႕ျ႔ပဳတ္ ပဲဆီေလးနဲ႔ လံုးတာကို ျပဳတ္လံုးလံုးတယ္လို႔ ေခၚပါတယ္။

No comments: