Friday, November 29, 2019

သရက္သီးပီဇာ _ထားဝယ္မုန႔္လက္သုပ္_ Buttermilk Fried Chicken_ထားဝယ္သနပ္ႏွင့္ မုန႔္ဖတ္သုပ္

ထားဝယ္သနပ္ႏွင့္ မုန႔္ဖတ္သုပ္
------------------------------------


 အသီးအရြက္ေတြကို အခ်ဥ္ေလးျဖင့္ျပဳတ္ၿပီး ဆီခ်က္ေလးႏွင့္ တြဲသုပ္တဲ့ အသုပ္ပုံစံမ်ိဳးေလးပါ။ ထမင္းပူပူႏွင့္ တြဲစားရသလိုပဲ မုန႔္ဖတ္ေလးျဖင့္ တြဲစားရင္လည္း လိုက္ဖက္ ပါတယ္။ အခ်ဥ္ကို မန္က်ည္းအႏွစ္ အသုံးျပဳၿပီးလည္း ျပဳလုပ္လို့ရပါတယ္။ ထားဝယ္ေတြ ျပဳလုပ္ေလ့ရွိတဲ့ သနပ္ပုံစံမ်ိဳးေလး ျဖစ္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ပဲေတာင့္ရွည္  -  ၃ဝဝ ဂရမ္
• ပန္းေဂၚဖီ  -  ၂ဝဝ ဂရမ္
• မၽွစ္  -  ၂ဝဝ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၂ဝဝ ဂရမ္
• မုန႔္ဖတ္  -  ၈ဝဝ ဂရမ္
• မန္က်ည္းႏွစ္အရည္  -  ၁၀ မီလီလီတာ
• ပအုံးရည္  -  ၁၀ မီလီလီတာ
• နႏြင္းမွုန႔္  -  အနည္းငယ္
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• သၾကား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• အရသာမွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၁ လုံး
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၁ လုံး
• င႐ုတ္သီး အစိမ္းမွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ေၾကာ္  -  အနည္းငယ္
• င႐ုတ္သီးေတာင့္ အေျခာက္ေၾကာ္  -  အနည္းငယ္


ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ပဲေတာင့္ရွည္၊ ပန္းေဂၚဖီႏွင့္ မၽွစ္တို့ကို အေနေတာ္အရြယ္ကေလးမ်ား လွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္နီကို ေလးစိတ္ စိတ္ပါ။
၂။ အိုးတစ္လုံးထဲ လွီးထားေသာအသီးအရြက္မ်ားကို ထည့္ၿပီး  မန္က်ည္းႏွစ္အရည္၊ ပအုံးရည္၊ ေရ၊ သၾကား၊ ဆားႏွင့္ အရသာမွုန႔္တို့ကို ထည့္ၿပီး ၁၀ မိနစ္ခန႔္ ျပဳတ္ပါ။ ျပဳတ္ထားေသာ အသီးအရြက္မ်ားကို ဆန္ခါျဖင့္ထည့္ၿပီး အေအးခံထားပါ။
၃။ ဆီခ်က္အတြက္ အိုးထဲ ဆီထည့္ၿပီး ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင့္ င႐ုတ္သီးမွုန႔္တို့ကို ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ အရသာအတြက္ ဆားႏွင့္ အရသာမွုန႔္ ကို ထည့္ပါ။
၄။ အေအးခံထားေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားထဲ ခ်က္ထားေသာ ဆီခ်က္ကို ထည့္ၿပီး သမေအာင္ နယ္ပါ။
၅။ ပန္းကန္ထဲ မုန႔္ဖတ္ႏွင့္ သုပ္ထားေသာ သနပ္တို့ကို ထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ င႐ုတ္သီးေတာင့္ အေျခာက္ေၾကာ္တို့ႏွင့္ တြဲဖက္စားသုံးနိုင္ပါၿပီ။
------------------------------
ထိန္လင္းေမာင္

Buttermilk Fried Chicken
---------------------------------



ပါဝင္ပစၥည္မ်ား
• ၾကက္သား  -  ရဝဝ ဂရမ္
• Buttermilk  -  ရဝဝ မီလီလီတာ
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴမွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးအစိမ္းမွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ေရေႏြး  -  ၁ လီတာ
• ဂ်ဳံမွုန႔္  -  ၂ဝဝ ဂရမ္
• ေျပာင္းဖူးမွုန႔္  -  ၃၀ ဂရမ္
• ဆီ  -  ၆ဝဝ မီလီလီတာ (ေၾကာ္ရန္)


ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္သားမ်ားကို ေသခ်ာစြာ ေဆးေၾကာသန႔္စင္ပါ။
၂။ ဇလုံထဲ ဆားထည့္၍ ေရေႏြးထည့္ၿပီး ၾကက္သားကို အနည္းဆုံး ၃ နာရီခန႔္ စိမ္ထားပါ။ ဆားစိမ္ထားေသာၾကက္သားကို ဆယ္ယူၿပီး ေသခ်ာ ေရသုတ္ပါ။
၃။ ဇလုံထဲ Buttermilk, င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴမွုန႔္ႏွင့္ င႐ုတ္သီးအစိမ္းမွုန႔္တို့ကို ထည့္ၿပီး သမေအာင္ ေမႊပါ။ ဆားရည္စိမ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ားကို ထည့္ၿပီး အနည္းဆုံး ၂ နာရီခန႔္ ထပ္မံ၍ စိမ္ပါ။
၄။ ဇလုံထဲ ဂ်ဳံမွုန႔္၊ ေျပာင္းဖူးမွုန႔္အနည္းငယ္၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴမွုန႔္ႏွင့္ င႐ုတ္သီး အစိမ္းမွုန႔္တို့ကို ထည့္ၿပီး သမေအာင္ နယ္ပါ။ Buttermilk ျဖင့္ စိမ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ားကို ထည့္ၿပီး ေသခ်ာစြာ အကာကပ္ပါ။
၅။ ၾကက္သားမ်ားကို ဆီနစ္ေအာင္ (Deep Fried) ေၾကာ္ဖို့အတြက္ ဆီမ်ား ထည့္ၿပီး ပူေအာင္ တည္ထားပါ။
၆။ ဆီအပူခ်ိန္ကို ေသခ်ာစြာတိုင္းၿပီး ၾကက္သားမ်ား ထည့္ေၾကာ္ပါ။
၇။ ေၾကာ္ၿပီးေသာ ၾကက္ေၾကာ္မ်ားကို သံဆန္ခါအကြက္ (Wire Rack) ေပၚမွာ  အေအး ခံၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
--------------------
ထိန္လင္းေမာင္

ထားဝယ္မုန႔္လက္သုပ္
-----------------------------


 ငါးနဲ႔ ပအုံးရည္၊ ၾကက္သြန္နီတို့ကို အေျခခံခ်က္ထားၿပီး အရည္ေသာက္ပုံစံပူပူေလးကို မုန႔္ဖတ္နဲ႔ တြဲစားေလ့ရွိတဲ့ တိုင္းရင္းသားအစားအစာတစ္မ်ိဳးပါ။ ထားဝယ္လူမ်ိဳးေတြ အျမဲတမ္းစားေလ့ရွိတဲ့ အစားအသာက္တစ္ခုဆိုရင္လည္း မမွားပါဘူး။ ေန႔ခင္း၊ ညေနဘက္ေတြမွာ စားေလ့ရွိၿပီး  ပအုံးရည္ရဲ့  အခ်ဥ္အရသာ၊ ငါး၊ ၾကက္သြန္နီတို့ရဲ့ အခ်ိဳအရသာတို့ ေပါင္းစပ္ထားတဲ့ ထားဝယ္မုန႔္လက္သုပ္က စားဖူးသူတိုင္းကို ခံတြင္းေတြ႕ေစပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ငါးရံ့  -  ၅ဝဝ ဂရမ်
• စပါးလင္  -  ၅ ေခ်ာင္း
• ပအုံးရည္  -  ၃၀ မီလီလီတာ
• နႏြင္းမွုန႔္  -  အနည္းငယ္
• မုန႔္ဖတ္  -  ၈ဝဝ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၄ဝဝ ဂရမ္
• ေရ  -  ၂ လီတာ
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• သၾကား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• အရသာမွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• သံပရာသီး  -  ၂ လုံး
• င႐ုတ္သီးမွုန႔္  -  အနည္းငယ္
• စာကေလးေခြ  -  ၁ ထုပ္


ျပဳလုပ္နည္း
၁။ အိုးထဲ စပါးလင္၊ ငါး၊ ပအုံးရည္ႏွင့္ ေရအနည္းငယ္ ထည့္ၿပီး ငါးအခ်ိဳရည္ထြက္သည္အထိ မိနစ္
၂၀ ခန႔္ တည္ပါ။
၂။ ငါးျပဳတ္ရည္ထဲမွ ငါးအသားကို ဆယ္ယူၿပီး အေအးခံပါ။ ငါးကို အသားႏႊင္ၿပီး ပန္းကန္လုံးထဲ ထည့္ထားပါ။
၃။  ဟင္းရည္ခ်က္မည့္အိုးထဲ ငါးျပဳတ္ရည္ႏွင့္ စပါးလင္ ျပန္ထည့္၍ ေရ ၂ လီတာခန႔္ ထည့္ၿပီး ဆူေအာင္ တည္ပါ။
၄။ ေရဆူလာလၽွင္ အသားႏႊင္ထားေသာ ငါးမ်ားႏွင့္ ေလးစိတ္စိတ္ထားေသာ ၾကက္သြန္နီကို ထည့္ပါ။
၅။ အရသာအတြက္ ဆား၊ သၾကားႏွင့္ အရသာမွုန႔္တို့ကို ထည့္ၿပီး အရသာျမည္းပါ။
၆။ ၾကက္သြန္နီမ်ား အေနေတာ္ ႏူးအိလာလၽွင္ မုန႔္လက္သုပ္ဟင္းရည္ရပါၿပီ။
၇။ ပန္းကန္ထဲ မုန႔္ဖတ္၊ ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ စာကေလး ေခြႏွင့္ ငံျပာရည္ အနည္းငယ္ထည့္၍ ခ်က္ထားေသာ ဟင္းရည္ပူပူေလး ေလာင္းထည့္ၿပီး စားသုံးနိုင္ပါၿပီ။
----------------------------
Htin Lin Maung

သရက္သီးပီဇာ
---------------------



ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ေရေႏြး  -  အနည္းငယ္
• ပြေဆး  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• သၾကား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁  ၁/၂ ဇြန္း
• ဂ်ဳံ  -  ၁၂၀ ဂရမ္
• ဆား  -  အနည္းငယ္
• ဆီ  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• Oregano Powder  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• သရက္သီးအႏွစ္  -  ၈၀ ဂရမ္
• နို့ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• Mozzarella Cheese  -  ၁ဝဝ ဂရမ္
• Almon Flat  -  အနည္းငယ္
• စပ်စ္သီးေျခာက္  -  အနည္းငယ္


ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဦးစြာ ေရေႏြးအနည္းငယ္ထဲ သၾကားႏွင့္ ပြေဆး ထည့္ေဖ်ာ္ၿပီး ခဏထားပါ။
၂။ ဇလုံတစ္လုံးထဲ ဂ်ဳံ၊ ဆီ၊ ဆား၊ Oregano Powder ထည့္ၿပီးေမႊပါ။ ၿပီးလၽွင္ ေရေဖ်ာ္ထားတဲ့ ပြေဆးထည့္ၿပီး မုန႔္သားကို အားရပါးရ လက္နဲ႔ ႏွံ့စပ္ေအာင္ နယ္ၿပီး ၁ နာရီခန႔္ ႏွပ္ထားပါ။
၃။ သရက္သီးအႏွစ္ႏွင့္ နို့ဆီကို ေရာၿပီး ေဖ်ာ္ထားပါ။Mozzarella Cheese  ကိုလည္း ျခစ္ထား ပါ။
၄။ ႏွပ္ထားတဲ့ မုန႔္သားကို အခ်ိန္ေစ့သြားၿပီဆိုလၽွင္ ဂ်ဳံမွုန႔္ အနည္းငယ္အသုံးျပဳၿပီး ဖ်န္းေပးပါ။ မုန႔္သားကို အဝိုင္းပုံေလးျဖန႔္ၿပီး အနားေလးကို လုံးေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ဖုတ္မည့္ဗန္းထဲ ထည့္ထားပါ။
၅။ အသင့္ျဖစ္ေနတဲ့ မုန႔္သားေပၚကို ေဖ်ာ္ထားတဲ့ သရက္သီးအႏွစ္ သုတ္ေပးပါ။ ၿပီးလၽွင္ Almon Flat, စပ်စ္သီးေျခာက္ေလးျဖဴးၿပီး ျခစ္ထားတဲ့ Mozzarella Cheese ကိုျဖဴးပါ။ ၿပီးလၽွင္ အပူခ်ိန္ ၁၈၀ ဒီဂရီႏွင့္ ၅ - ၁၀ မိနစ္အတြင္း ဖုတ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ အရသာရွိတဲ့ Pizza ေလး ရပါၿပီ။
---------------------------------------
#FoodMagazineMyanmar

အညာသေဘၤာသီးသုပ္
--------------------------------


 ယိုးဒယားသေဘၤာသီးေထာင္းေတြ ေခတ္စားလာေတာ့ ျမန္မာသေဘၤာသီးသုပ္က ေပ်ာက္ကြယ္လုနီးပါး ျဖစ္သြားပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို့ငယ္ငယ္က ေက်ာင္းမုန႔္စား တန္း၊ ဘုရားပြဲေဈးတန္းမွာဆိုရင္ ဝယ္စားျဖစ္ တာက သေဘၤာသီးသုပ္ပါပဲ။ ဆီဝါနဲ႔သုပ္ထား တဲ့ အဝါေရာင္သေဘၤာသီးသုပ္ကို ဖက္နဲ႔ထုပ္ ၿပီး စားရတယ္။ အညာသေဘၤာသီးသုပ္မွာ ထူးျခားတာက ပဲမွုန႔္အစိမ္းကို တိုဟူးက်ိဳသလို ေပ်ာ့ေပ်ာ့ေလးက်ိဳထားတဲ့ ပဲမွုန႔္ခ်က္ ထည့္ၿပီး သုပ္ထားတာပါ။ ၿပီးလၽွင္ ပဲမွုန႔္အက်က္မွုန႔္ မထည့္ဘဲ စြန္တာနီပဲေလွာ္ကို ေထာင္းၿပီး ထည့္ပါတယ္။ ေစးေစးပိုင္ပိုင္ေလးျဖစ္ေအာင္ နယ္ၿပီး သုပ္ရပါတယ္။ ၾကက္သြန္ဖူးေပါတဲ့ ရာသီဆိုရင္ ၾကက္သြန္ဖူးကို ပါးပါးလွီးၿပီး ထည့္ ပါတယ္။ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ ယိုးဒယားသေဘၤာသီး ေထာင္းကိုပဲ စြဲစြဲျမဲျမဲစားတဲ့ေခတ္မို့ အညာ သေဘၤာသီးသုပ္ ဒါမွမဟုတ္ ျမန္မာသေဘၤာ သီးသုပ္က ေပ်ာက္ကြယ္ေနပါၿပီ။ ဒီလမွာ အမွတ္တရအေနနဲ႔ သက္သတ္လြတ္ အညာ သေဘၤာသီးသုပ္နဲ႔ မိတ္ဆက္ေပးပါရေစ။
 (မရန္းျပားကို ေျခၿပီး သုပ္တဲ့ မြန္သေဘၤာ သီးသုပ္လည္း မျမင္ရ၊ မစားရတာ ၾကာပါၿပီ။)

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• သေဘၤာသီးအစိမ္း  -  ၁ စိတ္ (ျခစ္နဲ႔ ျခစ္ပါ)
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္  -  ၂ ပင္ (ပါးပါးလွီးပါ)
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး  -  ၁ လုံး (အတုံးေသးေသးတုံးပါ)
• ပဲမွုန႔္ခ်က္  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၄ ဇြန္း
• မန္က်ည္းရည္  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးေလွာ္မွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• နံနံပင္  -   ၂ ပင္ (ပါးပါးလွီးပါ)
• ကုလားပဲ အက်က္မွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဆီခ်က္အဝါ  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
 (ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ဆီသတ္ထားတဲ့ ဆီဝါ)
• ကုလားပဲမွုန႔္ခ်က္  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း

ပဲမွုန႔္ခ်က္နည္းကေတာ့-
• ကုလားပဲမွုန႔္အစိမ္း  -  ၇၅ ဂရမ္
• ေရ  -  ၅ဝဝ မီလီလီတာ
• ဆား  -  အနည္းငယ္
 (သက္သတ္လြတ္မဟုတ္လၽွင္ ဆားအစား ငံျပာရည္ထည့္ပါ။)

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ကုလားပဲမွုန႔္ခ်က္ဖို့အတြက္ ကုလားပဲမွုန႔္အစိမ္းကို ဆားထည့္ၿပီး ေရနဲ႔ ဦးစြာ ေဖ်ာ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ မီးဖိုေပၚတင္ၿပီး က်ိဳပါ။ တိုဟူးေႏြးက်ိဳထားတဲ့ နည္းနည္းပ်စ္ၿပီး တိုဟူးက်ိဳသလိုလည္း ခဲဖို့မလိုပါ။ ပ်စ္လာလၽွင္ ခြက္ထဲထည့္ၿပီး အေအးခံထားပါ။ ေအးသြား လၽွင္ တိုဟူးလို မခဲဘဲ အေပၚယံတင္းတဲ့ အေနအထားရပါမယ္။
၂။ အသုပ္သုပ္မည့္ဇလုံထဲ ျခစ္ထားတဲ့သေဘၤာသီးအစိမ္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ ဆား၊ ပဲမွုန႔္ခ်က္၊ မန္က်ည္းရည္၊ င႐ုတ္သီးေလွာ္မွုန႔္၊ ဆီခ်က္ အဝါႏွင့္ ကုလားပဲမွုန႔္အက်က္မွုန႔္တို့ကို ထည့္ၿပီး နယ္ပါ။ (ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ပါက သံပရာရည္ညႇစ္ၿပီး ထည့္ပါ။)
---------------------------------
Myint Oo Tha

No comments: