Thursday, May 19, 2011

အိမ္ရွင္မလက္ရာ (၁)

စာေရးဆရာမ လမင္းမိုမိုရဲ႕ လက္စြမ္းျပဟင္းလ်ာမ်ားစြာထဲက ဒီတစ္ခါေတာ့ ၾကက္သားကို ဘူးသီး၊ ဒန္႕သလြန္သီးနဲ႕ေရာျပီး ဆီျပန္ေရက်န္ေလးရယ္၊ သူနဲ႕လိုက္ဖက္တဲ့ ရခိုင္ငါးပိသုပ္ စပ္စပ္ေလးရယ္ တြဲဖက္ျပီးအရြက္ေၾကာ္အရန္ေလးကို ကန္စြန္းရြက္၊ဆူးပုပ္ရြက္နဲ႕ ရံုးပတီသီးေရာေၾကာ္တာေလးရယ္ကို ျပန္လည္ကူးယူတင္ဆက္ေပးလိုက္ပါတယ္။

ၾကက္သား၊ဘူးသီး၊ဒန္႕သလြန္သီးဟင္း
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သားႏုႏု - ၄၀သား၊ ဘူးသီး - တစ္စိတ္၊
ဒန္႕သလြန္သီး - ငါးေတာင့္၊ ဆီ - ၄က်ပ္သားခန္႕၊
ၾကက္သြန္နီ - သံုးဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ - သံုးမႊာ၊
ငရုတ္ပြေျခာက္ - သံုးေတာင့္၊ အေရာင္တင္ ငရတ္မႈန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
မန္က်ည္းမွည့္ - လက္တစ္ဆစ္ခန္႕၊ စိမ္းစားငါးပိ - လက္တစ္ဆစ္ခန္႕၊
ငရတ္သီးစိမ္း - ၁၀ေတာင့္၊ နံနံပင္ - အနည္းငယ္၊
ပုစြန္ငံျပာရည္ - အနည္းငယ္၊ ဆား၊နႏြင္း - အနည္းငယ္စီ
ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - မိနစ္ ၂၀ခန္႕
- ၾကက္သားကို အေနေတာ္အတံုးမ်ားတံုးျပီးပုစြန္ငံျပာရည္ အနည္းငယ္၊ နႏြင္းအနည္းငယ္နဲ႕နယ္ထားပါ။ ဘူးသီးကို ေလးေထာင့္တံုးတံုးထားပါ။ ဒန္႕သလြန္သီးကို အခြံျဖင့္အေနေတာ္ပိုင္းျဖတ္ အမွ်င္သပ္ျပီး အစိမ္းနံ႕ေလ်ာ့ေအာင္ ေရေႏြးပူပူနဲ႕ေလာင္းျပီး ေဆးထားပါ။
- ငရုတ္ပြေျခာက္ ၾကက္သြန္အျဖဴ၊ အနီေထာင္းထားတဲ့ အႏွစ္ကိုဆီသတ္ပါ။ နႏြင္းမႈန္႕နဲ႕ အေရာင္တင္ငရုတ္မႈန္႕ကို ဆီသတ္တဲ့ထဲထည့္ ပါ။ ဆီက်က္ျပီးဖ်စ္ဖ်စ္မည္လာရင္ မန္က်ည္းမွည့္ ေဖ်ာ္ထားတဲ့ေရနဲ႕ စိမ္းစားငါးပိေဖ်ာ္တဲ့ ေရကိုထည့္ေမႊပါ။
- ေမႊးလာရင္ ၾကက္သားထည့္လံုးပါ။ ေရကိုနည္းနည္းျခင္း ႏူးရုံထည့္ပါ။ ၾကက္သားတစ္၀က္ႏူးရင္ ဒန္႕သလြန္သီးနဲ႕ ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္ ပါ။ ဒန္႕သလြန္သီးနူးလာရင္ ဘူးသီးစိတ္ကိုထည့္ပါ။ ပုစြန္ငံျပာရည္၊ ဆားတို႕ထည့္ျပီး အေပါ့အငန္ျမည္းပါ။
- မၾကာခင္ နံနံပင္ေလးအုပ္ျပီး ခ်ႏိုင္ပါျပီ။ ဒီဟင္းမွာအေရးၾကီးတာက သံုးမ်ိဳးစလံုးအက်က္ညီညီမွာ ခ်ႏိုင္ဖို႕ တစ္မ်ိဳးခ်င္းထည့္ခ်ိန္မွန္း ႏိုင္ဖို႕ပဲျဖစ္ပါတယ္။
ရခိုင္ငါးပိသုပ္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ငါးပိစိမ္းစားအခ်ိဳ - စားပြဲတင္ဇြန္းတစ္ဇြန္း၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ - စားပြဲတင္ဇြန္း တစ္ဇြန္း၊
ၾကက္သြန္နီ - ႏွစ္ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ႏွစ္ျမႊာ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း - ေျခာက္ေတာင့္၊
ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕ - အနည္းငယ္၊ သံပရာသီး - တစ္လံုး၊
- ငါးပိစိမ္းစားကို ျမန္မာ့နည္း၊ ျမန္မာ့ဟန္ ေယာက္မေလးမွာကပ္ျပီး မီးကင္ေပးပါ၊ ခပ္ဖန္႕ဖန္႕ေလးဆိုရပါျပီ၊ ၾကြမ္းစရာမလိုပါ။
- ငါးပိက်က္လွ်င္ ပန္းကန္တစ္ခုတြင္ထည့္၍ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ နဲ႕ ငရုတ္သီးစိမ္းတို႕ကို ပါးပါးလွီးထားပါ။
- စားခါနီးလွ်င္ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ သံပရာရည္ညႇစ္ျပီး နယ္ရုံပါပဲ။ အင္မတန္ ထမင္းျမိန္ေစေသာ ျမန္မာ့ရုိးရာဟင္းရံတစ္ခြက္ပါရွင္။
ကန္စြန္းရြက္၊ ဆူးပုပ္ရြက္၊ ရုံးပတီသီးေၾကာ္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
သံပရာသီး- တစ္လံုး၊ ကန္စြန္းရြက္ - တစ္စည္း၊ ဆူးပုပ္ရြက္ - ေျခြျပီးလက္တစ္ဆုပ္ခန္႕၊
ရုံးပတီသီးႏုႏု - ငါးေတာင့္၊ေျခာက္ေတာင့္၊ ဆီ - ႏွစ္က်ပ္သားခန္႕၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ေလးျမႊာ၊
ဆား - အနည္းငယ္
ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - သံုးမိနစ္ခန္႕
- ေရေႏြးတစ္အိုးဆူပြက္ေအာင္တည္ထားပါ။
- သံပရာသီးတစ္လံုးကို ေရေႏြးဆူဆူထဲ ညႇစ္ထည့္လိုက္ပါ။ ကန္စြန္းရြက္အရိုးေတြကို ေရေႏြးဆူပြက္ေနတဲ့ထဲမွာ ခဏစိမ္ျပီး ျပန္ဆယ္ ကာေရေလာင္းထားပါ။ ဆူးပုပ္ရြက္ကို အဲဒီေရေႏြးဆူဆူထဲပဲ ခဏစိမ္ျပန္ဆယ္ထားပါ။ ရုံးပတီသီးကိုလည္း အေတာင့္လိုက္ ခဏႏူး ေအာင္စိမ္ပါ။ ရုံးပတီသီးကို ေရေႏြးစိမ္ျပီးမွ ေရေဆးျပီး ပါးပါးေစာင္းေစာင္းလွီးပါ။
- ဆီကို အပူေပးျပီးဆူရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုထုထည့္ပါ။ ကန္စြန္းရိုးနဲ႕ ဆူးပုပ္ရြက္အရင္ထည့္ေၾကာ္ပါ။ ခဏေမႊအျပီးမွာ ကန္စြန္းရြက္နဲ႕ ရုံးပတီသီးထည့္ႏိုင္ပါျပီ။ ဆားကိုႏွံ႕ေအာင္ျဖဴးေပးျပီး ႏွံ႕ေအာင္ေမႊေၾကာ္ပါ။ အိုးခ်တာနဲ႕ ပူပူကေလးသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။

No comments: