Friday, December 17, 2021

Sticky Rice Special

 Sticky Rice Special 

အုန်းနို့ အစာသွပ်ကောက်ညှင်းကင်

----------------------------------------




အစာပြေ လုပ်စားနိုင်ဖို့ အုန်းနို့ ကောက်ညှင်းကင်လေးကို ရွေးချယ်ထားပါတယ်။ အုန်းနို့နဲ့ ချက်ထားတာမို့ ကောက်ညှင်းကင်က ချိုစိမ့်ပြီ အထဲမွာ တူနာ အစာသြပ္ထားတာပါ။ အရမ်းလည်း စားလို့ ကောင်းတဲ့ ချက်နည်းတစ်ခု ဖြစ်တာမို့ ခုပဲ တူတူ လုပ်ကြည့်ရအောင်

-----------------------------------------------------------------------------

ကောက်ညှင်းချက်ရန် ပါ၀င်ပစ္စည်းများ

    ကောက်ညှင်းဆန် ၁ခြက္ခြဲ

    အုန်းနို့ခရင် ၁၆၀ မီလီလီတာ

    ရေ ၁ခွက်

    ဆား လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တ၀က်

    သကြား စားပွဲတင်ဇွန်း တ၀က်

----------------------------------------

တူနာအစာသွပ်ရန် ပါ၀င်ပစ္စည်းများ

    တူနာ(chunk) စည်သွပ် ၁ဘူး

    ဆား လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တ၀က်

    ငရုတ်ကောင်းမှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၃ပုံ၁ပုံ

    သံပရာရည် စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်း

    သကြား လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တ၀က်

    ကြက်သွန်မြိတ် အနည်းငယ် (ပါးပါးလွီးပါ)

----------------------------------------

ချက်ပြုတ်နည်း

၁။ အရင်ဆုံး ဇောက်ပန်းကန်လုံးထဲ (တူနာ၊ ဆား၊ ငရုတ်ကောင်းမှုန့်၊ သံပရာရည်၊ သကြား၊ ကြက်သွန်မြိတ်) တို့ကို သမအောင် ရောနုယ်ထားပါ။

၂။ ပြီနောက် Rice Cooker ထဲ (ကောက်ညှင်းဆန်၊ အုန်းနို့၊ ရေ၊ ဆား၊ သကြား) တို့ကို ထည့်ပြီ ထမင်းချက်သလိုပင် အုန်းနို့ကောက်ညှင်းကို ချက်ပေးပါ။

၃။ အုန်းနို့ ကောက်ညှင်း ရပြီဆိုလျှင် ဇောက်ပန်းကန်ထဲ ခေတ္တ အအေးခံပေးပါ။

၄။ ပြီနောက် ငပျောရွက်(သို့) aluminum foil သတ္တုပြားကို ဆီသုတ်ပေးပါ။

၅။ ကောက်ညှင်းများကို အလျားလိုက်ခင်းပေးပြီ အလယ်မှာ တူနာမ်ားကို ခင်းပေးပါ။

၆။ ကောက်ညှင်းကို တူနာအုပ်အောင် ပိတ်လိုက်ပြီ အရှညျအဝိုငျးဖွဈအောငျ ပုံတွင်ပါသည့်အတိုင်း ထုပ်ပေးပါ။

ရ။ ပြီလျှင် မီးကင်ပြားဖြင့် အုန်းနို့ ကောက်ညှင်းများကို တဖက္ကို ၁၀မိနစ်နှုန်းဖြင့် မိနစ်၂၀ခန့် ကင်ပေးပါ။

၈။ အုန်းနို့ ကောက်ညှင်းကင်ရပြီဆိုလျှင် ခေတ္တမျှ အအေးခံပြီ ၁လက်မအရွယ် အတုံးလေးများ ပိုင်းဖြတ်ကာ အရသာရွိစြာ သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ

----------------------------------------

---------------------------------------

Wutyee Foods 


ကောက်ညှင်းရွှေထမင်း 




(ရွှေထမင်း ပါဝင်ပစ္စည်း )


၁) ကောက်ညှင်း ၃ ခွက် 

၂) အုန်းနို့ ၁ ခွက်

၃) ထန်းလျှက်ရည် ၂ ခွက်

၄) ဆား ၃/၄ လဘ္ကက်စားဇွန်း 


ထမင်းအိုးမှာ ပါတဲ့ ဆန် ချိန် ခွက် ကို သုံးပါမယ် နော် ။

၁/ ကောက်ညှင်း ၃ခွက် ကို မနက်လုပ်ရင် ညထဲက ရေစိမ် မနက်ကြမှာ ပေါင်းပါ sweet rice/ glutinuous rice လို့ ခေါ်ပါတယ်။

၂/ ထန်းလျှက် ကို ပျော်အောင် ရေထည့်ပြီး ကျို ပါ , အမှိုက် စင်အောင် ရေစစ် နဲ့ စစ် ပါ။ အသားတင် ထန်းလျှက်ရည် ၁ ခွက် ကို အုန်းနို့ (coconut cream သုံးထားပါတယ်) ၁ ခွက်, ဆား သင့်ရုံ ( လဘ္ကက် စားဇွန်း ၃/၄ ခန့်) ထည့်ပြီး ပျစ်လာသည် အထိ ကျိုပါ။

၃/ ကောက်ညှင်း ထမင်း နဲ့ အုန်း ထန်းလျှက် ပျစ် ရည် ကို သမအောင်မွှေ ပြီး ဆီသုတ်မဟုတ် ထောပတ် သုပ္ထားတဲ့ ခွက်ထဲ မွာ ထည့် , အပေါ် ယံ မျက်နှာပြင် ကို ဆီသုတ် ထားတဲ့ ယောင်းမ နဲ့ ကျစ်အောင် နဲနဲ ဖိ ပြီး ညွိ ပါ.. 

အေးသွားရင် ဆီသုတ္ထားတဲ့ ဒါး နဲ့ လှီးပြီး အုန်းဖတ် လေး နဲ့ စားလို့ရပါပြီ ရှင် .. 

(Ma Khin Oo)


ချောကလက်ကောက်ညှင်းထုပ်




အုန်းနို့ကောက်ညှင်းကို ချောကလက်အစာသွပ်ပေါင်းထားခြင်းဖြစ်ပါတယ်။

ပါဝင်ပစ္စည်း

*******

ကောက်ညှင်း - ၂ခွက်

အုန်းနို့ - ၂၀၀ml

သကြား - ၂ ဇွန်း စားပွဲတင်

ဆား - အနည်းငယ်

ချောကလတ် - ၂တောင့်

ငှက်ပျောဖတ် - လိုသလောက်

ပြုလုပ်နည်း

******

(၁)ကောက်ညှင်းကိုရေဆေးပြီးတညစိမ်ပြီးရေစစ်ထားပါ။

(၂ )ထမင်းပေါင်းအိုးတွင်ကောက်ညှင်း၊ဆား၊သကြား၊အုန်းနို့ထည့်ပြီးရေတပြေးညီထည့်ပြီးတည်ပါ။

(၃)ခလုတ်ပြုတ်ပါကအဖုံးမဖွင့်ဘဲခဏ အေအးခံထားပါ။

(၄) ငှက်ပျောဖက်ကို သန့်ရှင်းပြီး မီးပြထားပါ။

(၅)ချောကလတ်ကို အချောင်းလေးများဖြတ်ထားပါ။

(၆)ငှက်ပျောဖက်ခင်းပြီးကောက်ညှင်းခပ်မာမာအနေထားကိုဇွန်းဖြင့့်ဖြန့်ထည့်ပါ။

(၇)အလယ်တွင်ချောကလတ်ထည့်ပြီးအပေါ်မှကောက်ညှင်းအနည်းငယ်ဖြင့်ပြန်အုပ်ပြီးထုပ်ပေးပါ။ကျိုးဖြင့်စည်းလိုကစည်းပါ။

(၈)အားလုံးထုပ်ပြီးပါကပေါင်းအိုးတွင်ရေခံပြီးမိနစ်၂၀ခန့်ပေါင်းပါ။

(၉)အတွင်းမှကောက်ညှင်းသေချာနှပ်ပါကအအေးခံကာထုတ်ယူသုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ ။

(Sofia Food paradise) 


ဒူးရင်းသီး အုန်းနို့ကောက်ညှင်းထုတ်




ဒီနေ့တော့ ဒူးရင်းသီး အုန်းနိူ့ ကောက်ညှင်းထုပ်လေးတွေ ထုတ်စားဖြစ်ပါတယ် အုန်းနို့အနံ့လေး သင်းနေပြီး စေးထမ်းထမ်း ချိုစိမ့်စိမ့်လေးနဲ့ အရမ်းကို စားလို့ကောင်းပါတယ်။

ငှက်ပျောရွက်နဲ့ ထုတ်တဲ့အတွက် ငှက်ပျောရွက်ကိုတော့ သေသေချာချာ ဆေးစေချင်ပါတယ် ငှက်ပျောရွက်မှာ ကပ်နေတတ်တဲ့ ဖုံတွေ ငှက်ချေးတွေ ကပ်နေတတ်ပါတယ် နောက်တစ်ခုက ခဲထားတဲ့ ငှက်ပျောရွက်တွေဆိုရင် ပိုပြီးသတိထားပြီး ဆေးပေးပါ။

ငှက်ပျောရွက်က လတ်လတ်ဆတ်ဆတ် မရေလေတာ့ ခဲထားတာကိုဘဲ သုံးရပါတယ် ခဲထားတဲ့ အထုတ္ကို ဖြေလိုက်တာနဲ့ ရွှံ့လိုမဲမဲ အဖတ်တွေ ကိုင်မိတဲ့အတွက် ရေကို၈ထပ်လောက် ဆေးရပါတယ် ရေဆေးပြီးပြန်တော့ တစ်ခါသုံး အဝတ်စနဲ့ သေသေချာချာ သုတ်ပေးပြီးမှ သုံးပေးတာ အကောင်းဆုံးပါဘဲ။

နောက်တစ်ခုက ခဲထားတဲ့ အရွက်တွေကို သုံးထားတဲ့အတွက် အရွက်တွေက စုတ်ပျဲလွယ်ပါတယ် ထိလိုက်တာနဲ့ ကွဲထွက်သွားတတ်တဲ့အတွက် ကြမ်းကြမ်းတမ်းတမ်း မကိုင်ဖို့လဲ သတိပေးပါရစေ။

ကောက်ညှင်းထုတ်ဖို့ အရွက်ကို ပိုင်းဖြတ်တဲ့ နေရာမှာလဲ အတိအက် ပိုင်းဖြတ်လို့ မရပြန်ပါဘူး မိမိအဆင်ပြေသလို ကောငျးတဲ့နရွေလေးတှကေို ရွေးပြီးပိုင်းဖြတ်ပေးပါ။

ကောက်ညှင်းထုတ်တော့မယ် ဆိုရင်လဲ အရွက်တစ်ထဲဆိုရင် ကွဲထွက်သွားတတ်တဲ့အတွက် အရွက်ကို နှစ်ထပ်သုံးထပ်လောက် ထပ်ပေးပြီးမှ ထုတ်ပေးပါလို့ အကြံပေးရင်း မာမာပြင်ဆင်ထားတဲ့ နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။


ပါ၀င်ပစ္စည်းများ (ငါးဖူးစာ)


ကောက်ညင်းဆန် - ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး နှစ်ဗူးခွဲ

ဒူးရင်းသီး - ၅မွှာ

သကြား - ထမင်းစားဇွန်း နှစ်ဇွန်း မောက်မောက် (အချိုကြိုက်ပါက ပိုထည့်ပါ)

အုန်းနို့့ - 300 ml

ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက် 

အုန်းသီးဖတ် - မိမိနှစ်သက်သလောက် သုံးပေးပါ

ငှက်ပျောရွက် - လိုသလောက် သုံးပေးပါ


ပြင်ဆင်ပုံ

ကောက်ညှင်းဆန်ကို ရေမြုပ်အောင်ထည့်ပြီး တစ်ညအိပ် ရေစိမ်ထားပါ။ နောက်နေ့မနက်မှာ တစ်ညအိပ် ရေစိမ်ထားသော ကောက်ညှင်းဆန်ကို ရေတစ်ထပ်ဆေးပြီး ဇကာထဲလောင်းထည့်ကာ ရေစစ်ထားပါ။


ဇောက်နက်ပြီး မကပ်သော အိုးအနေတော် တစ္လုံးထဲမွာ အုန်းနိူ့ ဆားနှင့် သကြားကို အပူပေးပြီး သကြား ပျော်သွားအောင် တည်ပေးထားပါ။ဆားနှင့်သကြား ပျော်သွားစေရန် မကြာ မကြာ မွှေမွှေပေးပါ။ဆားနှင့်သကြား ပျော်သွားပါက ရေစစ်ထားသော ကောက်ညှင်းများကိုထည့်ပြီး မွှေပေးပါ။ အိုးမကပ်အောင် မကြာခဏ မွှေကာ အုန်းနိူ့များ ခမ်းသွားသည်အထိ တည်ထားပါ။

ကောက်ညှင်းသား လှစေရန် ကောက်ညှင်းဆန်ကို ခပ်ဖြေးဖြေးဘဲ မွှေပေးပါ။ပြီးတာနဲ့ မီးဖိုမွဖယ္ကာ အေအးခံထားပါ။


ငှက်ပျောရွက်များအား အနေတော် ပိုင်းဖြတ်ပေးပြီး ရေစင်အောင် ဆေးပေးပါ။

လတ်လတ်ဆတ်ဆတ် ငှက်ပျောရွက် သုံးပါက ငှက်ပျောရွက်ကို ရေစင်အောင်ဆေးပြီး အနည်းငယ်ပျော့သွားအောင် microwave ထဲ ၁ မိနစ် (သို့) ၁ မိနစ်ခွဲခန့်ထည့်ပါ။Microwave မရွိပါက အနည်းငယ် နွမ်းသွားစေရန် နေပူပူမှာ တစ်နာရီလောက် နေလှန်းပေးပါ။နေမပူပါက မီးဖိုပေါ်မှာ မီးအပူရှိန် ခပ်ဝေးဝေးမှာထားပြီး အနည်းငယ် နွမ်းသွားအောင် ကင်ပေးပါ။မီးကင်ခြင်း နေပူလှန်းခြင်း မိုက်ခရိုဝေ့ မီးဖိုထဲမွာ အပူပြထားသော ငှက်ပျောရွက်များကို ကောက်ညှင်းမထုတ်ခင် ရေစင်အောင် ဆေးပေးပြီး တစ်ခါသုံး အဝတ်စလေးများဖြင့် သန့်ရှင်းသွားအောင် လိုက်သုတ်ပေးထားပါ။မာမာကတော့ ငှက်ပျောရွက် လတ်လတ်ဆတ်ဆတ် မရတဲ့အတွက် ခဲထားတဲ့ အရွက်များကို သုံးထားပါတယ်။ခဲထားတဲ့ အရွက်များက အင်မတန်မှ ညစ်ပါတ်ပါတယ် ဒါကြောင့်မို့ ရေစင်အောင်ဆေးပြီး အဝတ်စနှင့် သေသေချာချာ သုတ်ပေးပြီးမှ သုံးပါ။


ဒူးရင်းသီးကိုအစေ့ဖယ်ပြီး အနေအထားအတိုင်း တစ်ဝက်ပိုင်းပေးထားပါ။အဆင်သင့် ဖြစ်တာနဲ့ ငှက်ပျောရွက်ထဲသို့ ကောက်ညှင်း ထမင်းစားဇွန်း တစ် ဇွန်း မောက်မောက် ကို အနည်းငယ် ဖြန့်ပြီးထည့်ပေးပါ။ထိုကောက်ညှင်းပေါ်မှာ ဒူးရင်းသီး တစ်ခြမ်းကို တင်ပေးပါ။ဒူးရင်းသီး အပေါ်မှာ နောက်ထပ် ကောက်ညှင်း ထမင်းစားဇွန်း တစ် ဇွန်းကို ဖြန့်ပြီးတင်ပေးပါ။ပြီးတာနဲ့ ဘေးနှစ်ဘက်မှ တစ္စဆီယူကာ ကောက်ညှင်းအပေါ်မှာ အုပ်ပေးပါ။ 


ဘေးနှစ်ဖက် အုပ်ပြီးတာနဲ့ အောက်ဖက်မှ ငှက်ပျောရွက်ကို အပေါ်ဖက်ကို ခေါက်တင်ပေးပါ။ပြီးတာနဲ့ အပေါ်ဖက်မှ အရွက်စကို ထပ်အုပ်ပေးပါ။ငှက်ပျောရွက်က ရှည်နေပါက အနားသားမ်ားကို ထုတ်လို့ ရရုံဘဲထားပြီး ကပ်ကြေးနှင့် ညှပ်ထုတ်ပေးပါ။၈ ထုပ္လုံးကို အထက်ပါ နည်းအတိုင်း ကောက်ညှင်းဆန်များ ကုန်အောင် ထုတ်ပေးပါ။တစ်ထုတ် ထုတ်ပြီးတိုင်း အထုတ္ကို မှောက်ပြီး ဗန်းထဲမှာ ထည့်ထားပေးပါ။


အားလုံးထုတ်ပြီးတာနဲ့ အထုတ်နှစ်ထုတ်ကိုပူးပြီး ကြိုးနှင့်ခပ်တင်းတင်း ချည်ပေးပါ။မုန့်ထုတ်များ အားလုံးခြည်ပြီးတာနဲ့ ပေါင်းမည့်ဇကာထဲ စီပြီးထည့်ပေးပါ။ပေါင်းအိုးထဲကို ပေါင်းခံခုံ မထိအောင်ရေထည့်ပေးပါ။ရေထည့်ပြီးတာနဲ့ ပေါင်းခံဇကာကို တင်ပေးပြီး အိုးအဖုံး အုပ်ပေးပါ။ပြီးတာနဲ့ ပေါင်းအိုးရဲ့ steam ခလုတ္ကို နှိပ်ကာ မိနစ်နှစ်ဆယ်ကို နှိပ်ပေးပြီး ပေါင်းပေးပါ။မိနစ်နှစ်ဆယ် ပြည့်တာနဲ့ ပေါင်းအိုးထဲမှ လေကုန်အောင် ထုတ်ပေးပြီးမှ အိုးအဖုံးကို ဖွင့်ပေးပါ။


အိုးအဖုံး ဖွင့်ပြီးတာနဲ့ ဒူးရင်းသီးအုန်းနို့ ကောက်ညှင်းထုတ် မွှေးမွှေး အိအိလေးကို သုံးဆောင်ရန် ပြင်ပေးနိူင်ပါပြီ။

(မာမာ)


ကောက်ညှင်းနှင့် ဝက်ကြိတ်သားထုပ်

(Sticky Rice with Mince Meat Pocket) 

...........................................................




ပါဝင်ပစ္စည်းများ

....................... 

 ကောက်ညှင်းဆန် - ၂ ခွက် (ရေစိမ်ထားပါ)

 ဝက်ကြိတ်သား - ၂၅ ကျပ်သား

 ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်

 ပဲငံပြာရည်အချို - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၂ ဇွန်း

 ပဲငံပြာရည် အငန် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်းခွဲ

 နှမ်းဆီ - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၂ ဇွန်း

 နှမ်းနက်စေ့ - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၂ ဇွန်း

 သီဟိုဠ်စေ့လှော် - စားပွဲဇွန်း ၂ ဇွန်း 

 ငှက်ပျောရွက် - ၂ လက် 

 (အလည်ရိုးကိုဖယ်ပြီး အရွက်ကြီးပဲ နေပူလှန်းထားပါ)

 နှီးကြိုး - ၁ စည်း 


ပြုလုပ်နည်း

...............

၁။ ဖန်ဇလုံအကြီးထဲ ကောက်ညင်းဆန်၊ အသား၊ ဆား၊ ပဲငံပြာရည်အချို၊ အငန်၊ နှမ်းဆီ၊ နှမ်း၊ သီဟိုဠ်စေ့များ အားလုံးထည့်ပြီး ရောသမပါ။ 


၂။ ငှက်ပျောရွက်များကို အနေတော်အပိုင်းလေးတွေဖြတ်ထားပါ။ နေပူလှန်းတာကြာလျှင် မီးအပူနှင့် အနည်းငယ်နွမ်းသွားအောင် လုပ်ပေးပါ။ 

ထုပ်ရတာ အဆင်ပြေပါတယ်။


၃။ ဇောက်နက်အိုးကြီးထဲ ရေတစ်ဝက်လောက်ထည့်ပြီး ရေဆူအောင်တည်ထားပါ။


၄။ ငှက်ပျောရွက်ကိုဖျန့်ပြီးမှ နယ်နှပ်ထားသော ကောက်ညှင်းစားပွဲဇွန်းနှစ်ဇွန်းကို ငှက်ပျောရွက်အလယ်မှာထည့်ပါ။ ပြီးလျှင် ငှက်ပျော ရွက် ဘယ်ဘက်အရွက်ကို ကောက်ညှင်းပေါ်ခေါက်တင်ပါ။ပြီးလျှင် ညာဘက်မှ ငှက်ပျောရွက်ကိုခေါက်ပါ။ အရှည်လိုက်ကို အောက်ကနေပြီး ခေါက်ပြီးလျှင် အပေါ်ဘက်မှ ကျန်အပိုင်းကို ခေါက်တင်ပါ။ တစ်ထုပ်ချင်းကို ဒီအတိုင်းဆက်လုပ်ပါ။ ခေါက်ထားသောဘက်ကို အတွင်းမှာထားပြီး ၂ ထုပ်ပေါင်း နှီးကြိုးလေးနှင့် တင်းနေအောင်ချီပါ။


၅။ အသင့်တည်ထားသော ရေနွေးအိုးဆူလျှင် ကောက်ညှင်းထုပ်များထည့်ပြီး၊မိနစ် ၅ဝ လောက်ထည့်ပြီးပြုတ်ပါ။ အဖုံးအုပ်ပြီး တည်ပါ။ အငွေ့တက်လာပြီး ငှက်ပျောရွက်အရောင်ပြောင်းလာလျှင်ရပါပြီ။ ကောက်ညှင်းထုပ်များကို ရေထဲမှဆယ်ပြီး နှစ်ထပ်ပေါင်းအိုးထဲ ထည့်ပြီး ၁၅ မိနစ်လောက်ထည့်ပြီး ထပ်ပေါင်းပါ။ 

ရေစစ်ပြီး ကောက်ညှင်းစီးသွားအောင်ပါ။ ပူပူနွေးနွေး အချဉ်ရည်လေးနှင့်တွဲစားလျှင် လိုက်ဖက်ပါတယ်။ 


မှတ်ချက်- ကြိုက်နှစ်သက်သောအသားနှင့် အစားထိုးသုံးလို့ရပါတယ်။

...................................................

Syi Lwin 


Sticky Rice Special 

အုန္းနို႔ အစာသြပ္ေကာက္ညွင္းကင္

----------------------------------------




အစာေျပ လုပ္စားနိုင္ဖို႔ အုန္းနို႔ ေကာက္ညွင္းကင္ေလးကို ေ႐ြးခ်ယ္ထားပါတယ္။ အုန္းနို႔နဲ႕ ခ်က္ထားတာမို႔ ေကာက္ညွင္းကင္က ခ်ိဳစိမ့္ၿပီ အထဲမွာ တူနာ အစာသြပ္ထားတာပါ။ အရမ္းလည္း စားလို႔ ေကာင္းတဲ့ ခ်က္နည္းတစ္ခု ျဖစ္တာမို႔ ခုပဲ တူတူ လုပ္ၾကည့္ရေအာင္

-----------------------------------------------------------------------------

ေကာက္ညွင္းခ်က္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

    ေကာက္ညွင္းဆန္ ၁ခြက္ခြဲ

    အုန္းနို႔ခရင္ ၁၆၀ မီလီလီတာ

    ေရ ၁ခြက္

    ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္

    သၾကား စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္

----------------------------------------

တူနာအစာသြပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

    တူနာ(chunk) စည္သြပ္ ၁ဘူး

    ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္

    င႐ုတ္ေကာင္းမႈန့္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပုံ၁ပုံ

    သံပရာရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း

    သၾကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္

    ၾကက္သြန္ၿမိတ္ အနည္းငယ္ (ပါးပါးလွီးပါ)

----------------------------------------

ခ်က္ျပဳတ္နည္း

၁။ အရင္ဆုံး ေဇာက္ပန္းကန္လုံးထဲ (တူနာ၊ ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန့္၊ သံပရာရည္၊ သၾကား၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္) တို႔ကို သမေအာင္ ေရာႏုယ္ထားပါ။

၂။ ၿပီေနာက္ Rice Cooker ထဲ (ေကာက္ညွင္းဆန္၊ အုန္းနို႔၊ ေရ၊ ဆား၊ သၾကား) တို႔ကို ထည့္ၿပီ ထမင္းခ်က္သလိုပင္ အုန္းနို႔ေကာက္ညွင္းကို ခ်က္ေပးပါ။

၃။ အုန္းနို႔ ေကာက္ညွင္း ရၿပီဆိုလွ်င္ ေဇာက္ပန္းကန္ထဲ ေခတၱ အေအးခံေပးပါ။

၄။ ၿပီေနာက္ ငေပ်ာ႐ြက္(သို႔) aluminum foil သတၱဳျပားကို ဆီသုတ္ေပးပါ။

၅။ ေကာက္ညွင္းမ်ားကို အလ်ားလိုက္ခင္းေပးၿပီ အလယ္မွာ တူနာမ်ားကို ခင္းေပးပါ။

၆။ ေကာက္ညွင္းကို တူနာအုပ္ေအာင္ ပိတ္လိုက္ၿပီ အရှည်အဝုိင်းဖြစ်အောင် ပုံတြင္ပါသည့္အတိုင္း ထုပ္ေပးပါ။

ရ။ ၿပီလွ်င္ မီးကင္ျပားျဖင့္ အုန္းနို႔ ေကာက္ညွင္းမ်ားကို တဖက္ကို ၁၀မိနစ္ႏႈန္းျဖင့္ မိနစ္၂၀ခန့္ ကင္ေပးပါ။

၈။ အုန္းနို႔ ေကာက္ညွင္းကင္ရၿပီဆိုလွ်င္ ေခတၱမွ် အေအးခံၿပီ ၁လက္မအ႐ြယ္ အတုံးေလးမ်ား ပိုင္းျဖတ္ကာ အရသာရွိစြာ သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ

----------------------------------------

---------------------------------------

Wutyee Foods 


ေကာက္ညွင္းေ႐ႊထမင္း 




(ေ႐ႊထမင္း ပါဝင္ပစၥည္း )


၁) ေကာက္ညွင္း ၃ ခြက္ 

၂) အုန္းနို႔ ၁ ခြက္

၃) ထန္းလွ်က္ရည္ ၂ ခြက္

၄) ဆား ၃/၄ လဘၠက္စားဇြန္း 


ထမင္းအိုးမွာ ပါတဲ့ ဆန္ ခ်ိန္ ခြက္ ကို သုံးပါမယ္ ေနာ္ ။

၁/ ေကာက္ညွင္း ၃ခြက္ ကို မနက္လုပ္ရင္ ညထဲက ေရစိမ္ မနက္ၾကမွာ ေပါင္းပါ sweet rice/ glutinuous rice လို႔ ေခၚပါတယ္။

၂/ ထန္းလွ်က္ ကို ေပ်ာ္ေအာင္ ေရထည့္ၿပီး က်ိဳ ပါ , အမွိုက္ စင္ေအာင္ ေရစစ္ နဲ႕ စစ္ ပါ။ အသားတင္ ထန္းလွ်က္ရည္ ၁ ခြက္ ကို အုန္းနို႔ (coconut cream သုံးထားပါတယ္) ၁ ခြက္, ဆား သင့္႐ုံ ( လဘၠက္ စားဇြန္း ၃/၄ ခန့္) ထည့္ၿပီး ပ်စ္လာသည္ အထိ က်ိဳပါ။

၃/ ေကာက္ညွင္း ထမင္း နဲ႕ အုန္း ထန္းလွ်က္ ပ်စ္ ရည္ ကို သမေအာင္ေမႊ ၿပီး ဆီသုတ္မဟုတ္ ေထာပတ္ သုပ္ထားတဲ့ ခြက္ထဲ မွာ ထည့္ , အေပၚ ယံ မ်က္ႏွာျပင္ ကို ဆီသုတ္ ထားတဲ့ ေယာင္းမ နဲ႕ က်စ္ေအာင္ နဲနဲ ဖိ ၿပီး ညွိ ပါ.. 

ေအးသြားရင္ ဆီသုတ္ထားတဲ့ ဒါး နဲ႕ လွီးၿပီး အုန္းဖတ္ ေလး နဲ႕ စားလို႔ရပါၿပီ ရွင္ .. 

(Ma Khin Oo)


ေခ်ာကလက္ေကာက္ညွင္းထုပ္




အုန္းႏို႔ေကာက္ညွင္းကို ေခ်ာကလက္အစာသြပ္ေပါင္းထားျခင္းျဖစ္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္း

*******

ေကာက္ညွင္း - ၂ခြက္

အုန္းနို႔ - ၂၀၀ml

သၾကား - ၂ ဇြန္း စားပြဲတင္

ဆား - အနည္းငယ္

ေခ်ာကလတ္ - ၂ေတာင့္

ငွက္ေပ်ာဖတ္ - လိုသေလာက္

ျပဳလုပ္နည္း

******

(၁)ေကာက္ညွင္းကိုေရေဆးၿပီးတညစိမ္ၿပီးေရစစ္ထားပါ။

(၂ )ထမင္းေပါင္းအိုးတြင္ေကာက္ညွင္း၊ဆား၊သၾကား၊အုန္းနို႔ထည့္ၿပီးေရတေျပးညီထည့္ၿပီးတည္ပါ။

(၃)ခလုတ္ျပဳတ္ပါကအဖုံးမဖြင့္ဘဲခဏ အေအးခံထားပါ။

(၄) ငွက္ေပ်ာဖက္ကို သန္႔ရွင္းျပီး မီးျပထားပါ။

(၅)ေခ်ာကလတ္ကို အေခ်ာင္းေလးမ်ားျဖတ္ထားပါ။

(၆)ငွက္ေပ်ာဖက္ခင္းၿပီးေကာက္ညွင္းခပ္မာမာအေနထားကိုဇြန္းျဖင့့္ျဖန့္ထည့္ပါ။

(၇)အလယ္တြင္ေခ်ာကလတ္ထည့္ၿပီးအေပၚမွေကာက္ညွင္းအနည္းငယ္ျဖင့္ျပန္အုပ္ၿပီးထုပ္ေပးပါ။က်ိဳးျဖင့္စည္းလိုကစည္းပါ။

(၈)အားလုံးထုပ္ၿပီးပါကေပါင္းအိုးတြင္ေရခံၿပီးမိနစ္၂၀ခန့္ေပါင္းပါ။

(၉)အတြင္းမွေကာက္ညွင္းေသခ်ာႏွပ္ပါကအေအးခံကာထုတ္ယူသုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ ။

(Sofia Food paradise) 


ဒူးရင္းသီး အုန္းနို႔ေကာက္ညွင္းထုတ္




ဒီေန႕ေတာ့ ဒူးရင္းသီး အုန္းနိူ႕ ေကာက္ညွင္းထုပ္ေလးေတြ ထုတ္စားျဖစ္ပါတယ္ အုန္းနို႔အနံ႕ေလး သင္းေနၿပီး ေစးထမ္းထမ္း ခ်ိဳစိမ့္စိမ့္ေလးနဲ႕ အရမ္းကို စားလို႔ေကာင္းပါတယ္။

ငွက္ေပ်ာ႐ြက္နဲ႕ ထုတ္တဲ့အတြက္ ငွက္ေပ်ာ႐ြက္ကိုေတာ့ ေသေသခ်ာခ်ာ ေဆးေစခ်င္ပါတယ္ ငွက္ေပ်ာ႐ြက္မွာ ကပ္ေနတတ္တဲ့ ဖုံေတြ ငွက္ေခ်းေတြ ကပ္ေနတတ္ပါတယ္ ေနာက္တစ္ခုက ခဲထားတဲ့ ငွက္ေပ်ာ႐ြက္ေတြဆိုရင္ ပိုၿပီးသတိထားၿပီး ေဆးေပးပါ။

ငွက္ေပ်ာ႐ြက္က လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ မရေလေတာ့ ခဲထားတာကိုဘဲ သုံးရပါတယ္ ခဲထားတဲ့ အထုတ္ကို ေျဖလိုက္တာနဲ႕ ႐ႊံ႕လိုမဲမဲ အဖတ္ေတြ ကိုင္မိတဲ့အတြက္ ေရကို၈ထပ္ေလာက္ ေဆးရပါတယ္ ေရေဆးၿပီးျပန္ေတာ့ တစ္ခါသုံး အဝတ္စနဲ႕ ေသေသခ်ာခ်ာ သုတ္ေပးၿပီးမွ သုံးေပးတာ အေကာင္းဆုံးပါဘဲ။

ေနာက္တစ္ခုက ခဲထားတဲ့ အ႐ြက္ေတြကို သုံးထားတဲ့အတြက္ အ႐ြက္ေတြက စုတ္ပ်ဲလြယ္ပါတယ္ ထိလိုက္တာနဲ႕ ကြဲထြက္သြားတတ္တဲ့အတြက္ ၾကမ္းၾကမ္းတမ္းတမ္း မကိုင္ဖို႔လဲ သတိေပးပါရေစ။

ေကာက္ညွင္းထုတ္ဖို႔ အ႐ြက္ကို ပိုင္းျဖတ္တဲ့ ေနရာမွာလဲ အတိအက် ပိုင္းျဖတ္လို႔ မရျပန္ပါဘူး မိမိအဆင္ေျပသလို ကောင်းတဲ့နေရြလေးတွေကို ေ႐ြးၿပီးပိုင္းျဖတ္ေပးပါ။

ေကာက္ညွင္းထုတ္ေတာ့မယ္ ဆိုရင္လဲ အ႐ြက္တစ္ထဲဆိုရင္ ကြဲထြက္သြားတတ္တဲ့အတြက္ အ႐ြက္ကို ႏွစ္ထပ္သုံးထပ္ေလာက္ ထပ္ေပးၿပီးမွ ထုတ္ေပးပါလို႔ အႀကံေပးရင္း မာမာျပင္ဆင္ထားတဲ့ နည္းေလးကို မွ်ေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။


ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (ငါးဖူးစာ)


ေကာက္ညင္းဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူးခြဲ

ဒူးရင္းသီး - ၅မႊာ

သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း ေမာက္ေမာက္ (အခ်ိဳႀကိဳက္ပါက ပိုထည့္ပါ)

အုန္းနို႔့ - 300 ml

ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ 

အုန္းသီးဖတ္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ သုံးေပးပါ

ငွက္ေပ်ာ႐ြက္ - လိုသေလာက္ သုံးေပးပါ


ျပင္ဆင္ပုံ

ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ၿပီး တစ္ညအိပ္ ေရစိမ္ထားပါ။ ေနာက္ေန႕မနက္မွာ တစ္ညအိပ္ ေရစိမ္ထားေသာ ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ေရတစ္ထပ္ေဆးၿပီး ဇကာထဲေလာင္းထည့္ကာ ေရစစ္ထားပါ။


ေဇာက္နက္ၿပီး မကပ္ေသာ အိုးအေနေတာ္ တစ္လုံးထဲမွာ အုန္းနိူ႕ ဆားႏွင့္ သၾကားကို အပူေပးၿပီး သၾကား ေပ်ာ္သြားေအာင္ တည္ေပးထားပါ။ဆားႏွင့္သၾကား ေပ်ာ္သြားေစရန္ မၾကာ မၾကာ ေမႊေမႊေပးပါ။ဆားႏွင့္သၾကား ေပ်ာ္သြားပါက ေရစစ္ထားေသာ ေကာက္ညွင္းမ်ားကိုထည့္ၿပီး ေမႊေပးပါ။ အိုးမကပ္ေအာင္ မၾကာခဏ ေမႊကာ အုန္းနိူ႕မ်ား ခမ္းသြားသည္အထိ တည္ထားပါ။

ေကာက္ညွင္းသား လွေစရန္ ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ခပ္ေျဖးေျဖးဘဲ ေမႊေပးပါ။ၿပီးတာနဲ႕ မီးဖိုမွဖယ္ကာ အေအးခံထားပါ။


ငွက္ေပ်ာ႐ြက္မ်ားအား အေနေတာ္ ပိုင္းျဖတ္ေပးၿပီး ေရစင္ေအာင္ ေဆးေပးပါ။

လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ငွက္ေပ်ာ႐ြက္ သုံးပါက ငွက္ေပ်ာ႐ြက္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး အနည္းငယ္ေပ်ာ့သြားေအာင္ microwave ထဲ ၁ မိနစ္ (သို႔) ၁ မိနစ္ခြဲခန့္ထည့္ပါ။Microwave မရွိပါက အနည္းငယ္ ႏြမ္းသြားေစရန္ ေနပူပူမွာ တစ္နာရီေလာက္ ေနလွန္းေပးပါ။ေနမပူပါက မီးဖိုေပၚမွာ မီးအပူရွိန္ ခပ္ေဝးေဝးမွာထားၿပီး အနည္းငယ္ ႏြမ္းသြားေအာင္ ကင္ေပးပါ။မီးကင္ျခင္း ေနပူလွန္းျခင္း မိုက္ခရိုေဝ့ မီးဖိုထဲမွာ အပူျပထားေသာ ငွက္ေပ်ာ႐ြက္မ်ားကို ေကာက္ညွင္းမထုတ္ခင္ ေရစင္ေအာင္ ေဆးေပးၿပီး တစ္ခါသုံး အဝတ္စေလးမ်ားျဖင့္ သန့္ရွင္းသြားေအာင္ လိုက္သုတ္ေပးထားပါ။မာမာကေတာ့ ငွက္ေပ်ာ႐ြက္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ မရတဲ့အတြက္ ခဲထားတဲ့ အ႐ြက္မ်ားကို သုံးထားပါတယ္။ခဲထားတဲ့ အ႐ြက္မ်ားက အင္မတန္မွ ညစ္ပါတ္ပါတယ္ ဒါေၾကာင့္မို႔ ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး အဝတ္စႏွင့္ ေသေသခ်ာခ်ာ သုတ္ေပးၿပီးမွ သုံးပါ။


ဒူးရင္းသီးကိုအေစ့ဖယ္ၿပီး အေနအထားအတိုင္း တစ္ဝက္ပိုင္းေပးထားပါ။အဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ ငွက္ေပ်ာ႐ြက္ထဲသို႔ ေကာက္ညွင္း ထမင္းစားဇြန္း တစ္ ဇြန္း ေမာက္ေမာက္ ကို အနည္းငယ္ ျဖန့္ၿပီးထည့္ေပးပါ။ထိုေကာက္ညွင္းေပၚမွာ ဒူးရင္းသီး တစ္ျခမ္းကို တင္ေပးပါ။ဒူးရင္းသီး အေပၚမွာ ေနာက္ထပ္ ေကာက္ညွင္း ထမင္းစားဇြန္း တစ္ ဇြန္းကို ျဖန့္ၿပီးတင္ေပးပါ။ၿပီးတာနဲ႕ ေဘးႏွစ္ဘက္မွ တစ္စဆီယူကာ ေကာက္ညွင္းအေပၚမွာ အုပ္ေပးပါ။ 


ေဘးႏွစ္ဖက္ အုပ္ၿပီးတာနဲ႕ ေအာက္ဖက္မွ ငွက္ေပ်ာ႐ြက္ကို အေပၚဖက္ကို ေခါက္တင္ေပးပါ။ၿပီးတာနဲ႕ အေပၚဖက္မွ အ႐ြက္စကို ထပ္အုပ္ေပးပါ။ငွက္ေပ်ာ႐ြက္က ရွည္ေနပါက အနားသားမ်ားကို ထုတ္လို႔ ရ႐ုံဘဲထားၿပီး ကပ္ေၾကးႏွင့္ ညွပ္ထုတ္ေပးပါ။၈ ထုပ္လုံးကို အထက္ပါ နည္းအတိုင္း ေကာက္ညွင္းဆန္မ်ား ကုန္ေအာင္ ထုတ္ေပးပါ။တစ္ထုတ္ ထုတ္ၿပီးတိုင္း အထုတ္ကို ေမွာက္ၿပီး ဗန္းထဲမွာ ထည့္ထားေပးပါ။


အားလုံးထုတ္ၿပီးတာနဲ႕ အထုတ္ႏွစ္ထုတ္ကိုပူးၿပီး ႀကိဳးႏွင့္ခပ္တင္းတင္း ခ်ည္ေပးပါ။မုန့္ထုတ္မ်ား အားလုံးျခည္ၿပီးတာနဲ႕ ေပါင္းမည့္ဇကာထဲ စီၿပီးထည့္ေပးပါ။ေပါင္းအိုးထဲကို ေပါင္းခံခုံ မထိေအာင္ေရထည့္ေပးပါ။ေရထည့္ၿပီးတာနဲ႕ ေပါင္းခံဇကာကို တင္ေပးၿပီး အိုးအဖုံး အုပ္ေပးပါ။ၿပီးတာနဲ႕ ေပါင္းအိုးရဲ႕ steam ခလုတ္ကို ႏွိပ္ကာ မိနစ္ႏွစ္ဆယ္ကို ႏွိပ္ေပးၿပီး ေပါင္းေပးပါ။မိနစ္ႏွစ္ဆယ္ ျပည့္တာနဲ႕ ေပါင္းအိုးထဲမွ ေလကုန္ေအာင္ ထုတ္ေပးၿပီးမွ အိုးအဖုံးကို ဖြင့္ေပးပါ။


အိုးအဖုံး ဖြင့္ၿပီးတာနဲ႕ ဒူးရင္းသီးအုန္းနို႔ ေကာက္ညွင္းထုတ္ ေမႊးေမႊး အိအိေလးကို သုံးေဆာင္ရန္ ျပင္ေပးနိူင္ပါၿပီ။

(မာမာ)


ေကာက္ညွင္းႏွင့္ ဝက္ႀကိတ္သားထုပ္

(Sticky Rice with Mince Meat Pocket) 

...........................................................




ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

....................... 

 ေကာက္ညွင္းဆန္ - ၂ ခြက္ (ေရစိမ္ထားပါ)

 ဝက္ႀကိတ္သား - ၂၅ က်ပ္သား

 ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္

 ပဲငံျပာရည္အခ်ိဳ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း

 ပဲငံျပာရည္ အငန္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ

 ႏွမ္းဆီ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း

 ႏွမ္းနက္ေစ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း

 သီဟိုဠ္ေစ့ေလွာ္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း 

 ငွက္ေပ်ာ႐ြက္ - ၂ လက္ 

 (အလည္ရိုးကိုဖယ္ၿပီး အ႐ြက္ႀကီးပဲ ေနပူလွန္းထားပါ)

 ႏွီးႀကိဳး - ၁ စည္း 


ျပဳလုပ္နည္း

...............

၁။ ဖန္ဇလုံအႀကီးထဲ ေကာက္ညင္းဆန္၊ အသား၊ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္အခ်ိဳ၊ အငန္၊ ႏွမ္းဆီ၊ ႏွမ္း၊ သီဟိုဠ္ေစ့မ်ား အားလုံးထည့္ၿပီး ေရာသမပါ။ 


၂။ ငွက္ေပ်ာ႐ြက္မ်ားကို အေနေတာ္အပိုင္းေလးေတြျဖတ္ထားပါ။ ေနပူလွန္းတာၾကာလွ်င္ မီးအပူႏွင့္ အနည္းငယ္ႏြမ္းသြားေအာင္ လုပ္ေပးပါ။ 

ထုပ္ရတာ အဆင္ေျပပါတယ္။


၃။ ေဇာက္နက္အိုးႀကီးထဲ ေရတစ္ဝက္ေလာက္ထည့္ၿပီး ေရဆူေအာင္တည္ထားပါ။


၄။ ငွက္ေပ်ာ႐ြက္ကိုဖ်န့္ၿပီးမွ နယ္ႏွပ္ထားေသာ ေကာက္ညွင္းစားပြဲဇြန္းႏွစ္ဇြန္းကို ငွက္ေပ်ာ႐ြက္အလယ္မွာထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ငွက္ေပ်ာ ႐ြက္ ဘယ္ဘက္အ႐ြက္ကို ေကာက္ညွင္းေပၚေခါက္တင္ပါ။ၿပီးလွ်င္ ညာဘက္မွ ငွက္ေပ်ာ႐ြက္ကိုေခါက္ပါ။ အရွည္လိုက္ကို ေအာက္ကေနၿပီး ေခါက္ၿပီးလွ်င္ အေပၚဘက္မွ က်န္အပိုင္းကို ေခါက္တင္ပါ။ တစ္ထုပ္ခ်င္းကို ဒီအတိုင္းဆက္လုပ္ပါ။ ေခါက္ထားေသာဘက္ကို အတြင္းမွာထားၿပီး ၂ ထုပ္ေပါင္း ႏွီးႀကိဳးေလးႏွင့္ တင္းေနေအာင္ခ်ီပါ။


၅။ အသင့္တည္ထားေသာ ေရႏြေးအိုးဆူလွ်င္ ေကာက္ညွင္းထုပ္မ်ားထည့္ၿပီး၊မိနစ္ ၅ဝ ေလာက္ထည့္ၿပီးျပဳတ္ပါ။ အဖုံးအုပ္ၿပီး တည္ပါ။ အေငြ႕တက္လာၿပီး ငွက္ေပ်ာ႐ြက္အေရာင္ေျပာင္းလာလွ်င္ရပါၿပီ။ ေကာက္ညွင္းထုပ္မ်ားကို ေရထဲမွဆယ္ၿပီး ႏွစ္ထပ္ေပါင္းအိုးထဲ ထည့္ၿပီး ၁၅ မိနစ္ေလာက္ထည့္ၿပီး ထပ္ေပါင္းပါ။ 

ေရစစ္ၿပီး ေကာက္ညွင္းစီးသြားေအာင္ပါ။ ပူပူႏြေးႏြေး အခ်ဥ္ရည္ေလးႏွင့္တြဲစားလွ်င္ လိုက္ဖက္ပါတယ္။ 


မွတ္ခ်က္- ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ေသာအသားႏွင့္ အစားထိုးသုံးလို႔ရပါတယ္။

...................................................

Syi Lwin 


No comments: