Tuesday, November 6, 2018

ဘီယာ (Beer)


................

 ဘီယာ (Beer)ကေတာ့ ကမၻာေပၚမွာ လူေသာက္အမ်ားဆံုး အေဖ်ာ္ယမကာေတြထဲကတစ္ခုျဖစ္ၿပီး ေရွးေခတ္မ်ားကတည္းက ေသာက္သံုးလာတဲ့ အေဖ်ာ္ယမကာတစ္မ်ဳိးလို႔လည္း သတ္မွတ္လို႔ရပါတယ္။ အေဖ်ာ္ယမကာထဲမွာေတာ့ ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုဒ္ ထည့္ထားေသာ္လည္းေကာင္း၊  မထည့္ထားေသာ္လည္းေကာင္း အရက္အနည္းငယ္ပါေသာ အေဖ်ာ္ယမကာ (carbonated or noncarbonated mildly alcoholic beverages) အမ်ဳိးအစားထဲမွာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဘီယာထဲမွာ အရက္ (Alcohol) ၄% ကေန ၆% ေလာက္ထိ ပါဝင္ပါတယ္။ ဘီယာထုတ္လုပ္ျခင္းနည္းစဥ္ေတြကို ႏွပ္ျခင္းလို႔ေခၚပါတယ္။ ႏွပ္ျခင္းကို ေယဘူယ်နည္းအရ ေျပာရမယ္ဆုိရင္ အပင္ေတြထဲက အစိတ္အပုိင္းေတြ၊ ပစၥည္းေတြကို ေရပူသံုးၿပီး ဆြဲထုတ္ျခင္းနည္းကုိေခၚတာျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေကာ္ဖီေဖ်ာ္တာ၊ လက္ဖက္ရည္ေဖ်ာ္တာေတြကိုလည္း ႏွပ္ျခင္းလုိ႔ေခၚပါတယ္။ ဘီယာႏွပ္ျခင္းဆိုတာက မုေယာ အပင္ေပါက္၊ ဂ်ံဳ၊ စပါး၊ ေျပာင္းပင္ေပါက္ေတြစတဲ့ အေစ့အဆန္ေတြရဲ႕ ကစီဓာတ္ေတြကို အခ်ဥ္ေဖာက္ျခင္းနည္းစဥ္ျဖစ္ပါတယ္။ ဘီယာႏွပ္ျခင္းက ႏွစ္ေပါင္း ၆ဝဝဝ ေက်ာ္ေလာက္ က စတင္ခဲ့တာျဖစ္ၿပီးေတာ့ ယေန႕ေခတ္ အသံုးျပဳေနတဲ့ထုတ္လုပ္ျခင္း နည္းစဥ္ေတြနဲ႔ တူညီၾကပါတယ္။

 ဘီယာကို ေကာက္ပဲသီးႏွံေတြစတင္ၿပီး စိုက္ပ်ဳိးေနတဲ့အခ်ိန္ 9500 BC ေလာက္ကတည္းက စတင္ေသာက္သံုးလာပါတယ္လို႔ ေရွးေခတ္အီဂ်စ္ေတြရဲ႕ သမိုင္းေၾကာင္း ေရးသားထားတဲ့ စာေတြအရ သိရွိရပါတယ္။ ေရွးေခတ္အီဂ်စ္မ်ား ပိရိမစ္ႀကီးေတြ ေဆာက္လုပ္တဲ့အခ်ိန္တုန္းက အလုပ္သမားေတြကို အာဟာရဓာတ္အတြက္ေရာ လန္းလန္းဆန္းဆန္း အလုပ္လုပ္ႏိုင္ေအာင္အတြက္ပါ ဘီယာတစ္ေန႔ကို ေလးလီတာကေန ငါးလီတာေလာက္ထိ တိုက္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဥေရာပမွာ ေရွးတုန္းက ေသာက္သံုးခဲ့တဲ့ ဘီယာထုတ္လုပ္နည္းကေတာ့ ယေန႔ေခတ္ထုတ္လုပ္နည္းေတြနဲ႔ မတူပါဘူး။ ေရွးေခတ္ဥေရာပမွာေတာ့ ဘီယာထဲကို ပ်ားရည္၊ မူးယစ္ေစတဲ့အပင္ေတြ၊ အသီးေတြ၊ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြနဲ႔ အပင္ေတြစတာေတြကို သံုးခဲ့ၾကပါတယ္။ ၁၅၁၆ ခုႏွစ္၊ ဧၿပီ ၂၃ မွာေတာ့ (Purity Law) သန္႔ရွင္းမႈဥပေဒထုတ္ျပန္ၿပီးေတာ့ ဘီယာမွာ ေရ၊ ဘာလီနဲ႔ Hops သံုးမ်ဳိးပဲပါရမယ္လို႔ သတ္မွတ္လိုက္ပါတယ္။ ၂ဝ ရာစုႏွစ္အတြင္းမွာေတာ့ တေဆးကို သံုးလို႔ရပါတယ္ဆိုၿပီး ခြင့္ျပဳလိုက္ပါတယ္။

 ၂ဝဝ၆ ခုႏွစ္မွာ ဘီယာထုတ္လုပ္မႈက တစ္ကမၻာလံုးတစ္ႏွစ္လံုး ၁၃၃ ဘီလီယမ္လီတာေလာက္ ေရာင္းခ်ခဲ့ရပါတယ္။ ၂ဝ၁ဝ ျပည့္ႏွစ္မွာေတာ့ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံရဲ႕  ဘီယာေသာက္သံုးမႈက ၄၅ ဘီလီယမ္လီတာ ရွိၿပီးေတာ့ အေမရိကန္ႏုိင္ငံ ဘီယာေသာက္သံုးမႈရဲ႕  ႏွစ္ဆျဖစ္ပါတယ္။ ၂ဝ၁၃ ခုႏွစ္မွာ တရုတ္ႏုိင္ငံက ၄၇ ဘီလီယမ္လီတာ ထုတ္လုပ္ထားၿပီးေတာ့ ဘီယာအထုတ္လုပ္ဆံုးႏုိင္ငံေတြထဲက နံပါတ္တစ္ျဖစ္ေနပါတယ္။ နံပါတ္ႏွစ္ဘီယာအထုတ္လုပ္ဆံုးႏိုင္ငံကေတာ့ အေမရိကန္ႏုိင္ငံျဖစ္ၿပီး ၂၂ ဘီလီယမ္လီတာ ထုတ္လုပ္ထားၿပီးေတာ့ နံပါတ္သံုး ဘရာဇီး၊ နံပါတ္ေလး ဂ်ာမနီ၊ နံပါတ္ငါး ရတ္ရွား၊ နံပါတ္ေျခာက္ မက္ဆီကို၊ နံပါတ္ခုႏွစ္ ဂ်ပန္၊ နံပါတ္ရွစ္ အဂၤလန္၊ နံပါတ္ကိုး ပိုလန္နဲ႔ နံပါတ္ တစ္ဆယ္ စပိန္တို႔ျဖစ္ပါတယ္။

ဘီယာႏွပ္ျခင္း
 ဘီယာႏွပ္မယ္ဆိုရင္ အဓိကပါဝင္ပစၥည္းေတြက ေရ၊ Hops နဲ႔ အပင္ေပါက္ၿပီး ေကာက္ပဲသီးႏွံ (မုေယာအပင္ေပါက္)ေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ တေဆးကို ေနာက္ပို္င္းမွသာ ထပ္ျဖည့္ၿပီး သံုးလာၾကတာျဖစ္ပါတယ္။

ဘာလီ
 ဘီယာေကာင္းေကာင္းရဖို႔အတြက္ အဓိကအေရးႀကီးဆံုးပစၥည္းကေတာ့ မုေယာ အပင္ေပါက္ျဖစ္ပါတယ္။ စပါး၊ ေျပာင္းဖူး၊ ဘာလီ၊ အုတ္ဂ်ဳံနဲ႔ ဂ်ဳံတို႔ကို သံုးၿပီးေတာ့လည္း ထုတ္ၾကပါတယ္။ အမ်ားဆံုးသံုးတဲ့ကုန္ၾကမ္းက ဘာလီျဖစ္ၿပီး ဘီယာအရည္အေသြးေကာင္းဖို႔နဲ႔ အနံ႔အရသာေကာင္းေစဖို႔အတြက္ တျခားကုန္ၾကမ္းေတြထက္ ပိုေကာင္းေစလို႔ျဖစ္ပါတယ္။ တစ္ခါတေလမွာ စပါး၊ ေျပာင္းဖူးနဲ႔ အပင္မေဖာက္ရေသးတဲ့ ေကာက္ပဲသီးႏွံေတြကို ထပ္ျဖည့္တဲ့ပစၥည္းေတြအေနနဲ႔လည္း သံုးၾကပါတယ္။ ဘီယာတစ္ခြက္ရဲ႕ အရည္အေသြး၊ အနံ႔အရသာနဲ႔ အရက္ပါဝင္မႈႏႈန္းေတြက သံုးထားတဲ့ မုေယာအပင္ေပါက္ေပၚမွာ မူတည္ပါတယ္။

Hops
 Hops ဆိုတာက အပင္တစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး ဘီယာကို ခါးသက္သက္အရသာျဖစ္ေစဖုိ႔နဲ႔ ႏွစ္လိုဖြယ္အနံ႔ေလးရေစဖို႔အတြက္ သံုးတဲ့ပစၥည္းတစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ ဘီယာထဲကို Hops ထည့္ႏႈန္းေပၚမူတည္ၿပီး အခါးအရသာရယ္၊ အေရာင္ရယ္က ကြာသြားပါတယ္။ Hops မွာ Tannins ဓာတ္ပါတာေၾကာင့္ ဘီယာရဲ႕အေရာင္ကို လွေစပါတယ္။ Hops မွာ အေတာ္အသင့္ၾကာရွည္ခံေစတဲ့ ဂုဏ္သတၱိပါဝင္ၿပီး ဘီယာကို အျမဳပ္ထမႈစြမ္းရည္ေတြကိုလည္း ေပးေဆာင္ပါတယ္။

ေရ
 အရမ္းျပင္းလြန္းတဲ့ အေဖ်ာ္ယမကာေတြထဲမွာေတာင္မွ ေရက ၉ဝ% ေလာက္ပါဝင္ပါတယ္။ ေဒသတစ္ခုရဲ႕  ေရအမ်ဳိးအစားေပၚမူတည္ၿပီး ဘီယာအမ်ဳိးအစားအမ်ဳိးမ်ဳိးကို တီထြင္ထုတ္လုပ္ထားတာျဖစ္ပါတယ္။ (ဥပမာအေနနဲ႔ေျပာရရင္ အိုင္ယာလန္ႏိုင္ငံ Dublin ကေရက ေရေစးျဖစ္တာေၾကာင့္ Stout ဘီယာလုပ္ဖုိ႔အတြက္ သင့္ေတာ္ပါတယ္။ အဂၤလန္ႏိုင္ငံ Burton ကေရထဲမွာ သလင္းေက်ာက္ေလးေတြ ရွိတတ္တာေၾကာင့္ Pale Ale ဘီယာလုပ္ဖို႔ သင့္ေတာ္ပါတယ္။) ဘီယာအမ်ဳိးမ်ဳိးထုတ္ဖို႔အတြက္ Magnesium Sulfate ထည့္ၿပီး ေရကိုေစးေအာင္လုပ္လို႔ရသလို Sodium Chloride ထည့္ၿပီး ေရကိုသြက္ေအာင္လုပ္လို႔ရပါတယ္။ ေရကိုအမ်ဳိးအစားေျပာင္းၿပီး ထုတ္လို႔ရပါတယ္။

တေဆး (Yeast)
 တေဆးက Microorganism တစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီးေတာ့ ဘီယာထဲမွာ အခ်ဥ္ေဖာက္ျခင္း နည္းစဥ္အေနနဲ႔ လုပ္ေဆာင္ပါတယ္။ တေဆးက အပင္ေပါက္ၿပီး ေကာက္ပဲသီးႏွံ (မုေယာအပင္ေပါက္)ေတြကေန သၾကားကို ဓာတုေဗဒနည္းအရ ဓာတ္ေပါင္းေစၿပီး ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုဒ္နဲ႔ အရက္အျဖစ္ကို ေျပာင္းေစပါတယ္။ အဲဒီကေန ကေစာ္မေဖာက္ရေသးတဲ့ အရည္အျဖစ္ကိုေျပာင္းၿပီးေနာက္ ဘီယာျဖစ္လာပါတယ္။ ဘီယာအခ်ဥ္ေဖာက္နည္းမွာ သံုးတဲ့တေဆးက သံုးမ်ဳိးရွိပါတယ္။ ပထမတစ္မ်ဳိးက Top-fermenting ျဖစ္ၿပီး တေဆးအေနနဲ႔ Saccharomyces cerevisiae အသံုးျပဳၿပီး ထုတ္လုပ္ထားတာျဖစ္ပါတယ္။ ေနာက္တစ္မ်ဳိးက Bottom-fermenting ျဖစ္ၿပီး တေဆးေနနဲ႔ Saccharomyces uvarum (သို႔) Saccharomyces carlsbergenisis ကို အသံုးျပဳၿပီး ထုတ္လုပ္ထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ေနာက္ဆံုးတစ္မ်ဳိးကေတာ့ Wild Yeast ကိုသံုးၿပီး ခ်က္လုပ္ထားတဲ့ ဘီယာအမ်ဳိးအစားျဖစ္ပါတယ္။

ျဖည့္စြက္ပစၥည္း
 ေျပာင္းဖူး၊ ဆန္နဲ႔ တျခားေကာက္ပဲသီးႏွံေတြကို ဘီယာလုပ္တဲ့ေနရာမွာ ျဖည့္စြက္တ့ဲ ကစီဓာတ္ (Carbohydrate) အေနနဲ႔သံုးတာျဖစ္ၿပီး အခ်ဥ္ေဖာက္ေနစဥ္အတြင္း ကစီဓာတ္ကေန သၾကားကိုေျပာင္းလဲဖို႔အတြက္ ျဖစ္ပါတယ္။ ဘီယာကို စီးပြားျဖစ္ထုတ္လုပ္ရာမွာ ထပ္ျဖည့္ထားတဲ့ ေကာက္ပဲသီးႏွံေတြထည့္ရျခင္း အေၾကာင္းရင္းကေတာ့ အဓိကကုန္ၾကမ္းအတြက္ ကုန္က်စရိတ္ ေလ်ာ့ခ်ေစရန္အတြက္၊ သတ္မွတ္ထားတဲ့ အနံ႔အရသာရရန္အတြက္နဲ႔ ဘီယာျပဳလုပ္ရာမွာ ျမန္ျမန္ဆန္ဆန္ ၿပီးစီးႏိုင္ရန္အတြက္ျဖစ္ပါတယ္။      

ဘီယာအမ်ဳိးမ်ဳိး
 ဘီယာကို ထုတ္လုပ္တဲ့ပံုစံအမ်ဳိးမ်ဳိးေပၚမူတည္ၿပီး ဘီယာအမ်ဳိးအစား အမ်ဳိးမ်ဳိးေပၚထြက္လာပါတယ္။ အဓိကအေနနဲ႔ လာဂ်ာ (Lagers)ဘီယာ၊ ေဘာ့ (Bock)ဘီယာ၊ ေအး (Ale)ဘီယာ၊ Dry ဘီယာနဲ႔ (Pilsener)ေပးစင္နာဘီယာဆိုၿပီး ရွိပါတယ္။

(Lagers)လာဂ်ာဘီယာ
 လာဂ်ာဘီယာကေတာ့ ေသာက္သံုးသူေတာ္ေတာ္မ်ားတဲ့ ဘီယာအမ်ဳိးအစားျဖစ္ၿပီးေတာ့ Bottom-fermenting လုပ္ထားတဲ့ ဘီယာတစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ အရက္ပါဝင္ႏႈန္းကေတာ့ ၃-၆% ပါဝင္ၿပီးေတာ့ အေရာင္ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့နဲ႔ ထုတ္လုပ္ထားတာျဖစ္ပါတယ္။  ဥေရာပမွ စတင္ထုတ္လုပ္ထားတာျဖစ္ၿပီးေတာ့ ဂ်ာမန္ဘာသာစကား (Lagern) မွ ဆင္းသက္လာတာျဖစ္ပါတယ္။ သူတို႔ကိုေတာ့ ေမွာင္ၿပီးေအးတဲ့ေနရာမွာ အနံ႔အရသာေကာင္းလာေစဖို႔နဲ႔ ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုဒ္ (Carbon Dioxide)ထြက္လာေစဖို႔အတြက္ အပတ္ေပါင္းမ်ားစြာ (သို႔) လေတာ္ေတာ္ၾကာ ထားေပးရပါတယ္။ ပထမဆံုး Lagers ဘီယာကို ၁၈၄၂ ခုႏွစ္မွာ စတင္ထုတ္လုပ္ထားတာျဖစ္ပါတယ္။

ေဘာ့ (Bock)ဘီယာ  
 ေဘာ့အမ်ဳိးအစားဘီယာကေတာ့ ဂ်ာမန္ဘီယာတစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီးေတာ့ Bottom-fermenting လုပ္ၿပီး ခ်က္လုပ္ရတာျဖစ္ပါတယ္။ ေဘာ့ဘီယာက Lagers ဘီယာထက္ အရသာပိုေလးၿပီးေတာ့ အေရာင္ကလည္း အမည္းေရာင္ရွိပါတယ္။ ေဘာ့အမ်ဳိးအစား ဘီယာကေတာ့ ေႏြဦးမွာေသာက္သံုးႏိုင္ရန္အတြက္ ေဆာင္းရာသီမွာ ခ်က္လုပ္ၾကတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဂ်ာမန္ဘာသာစကားမွာ ေဘာ့ဆိုတဲ့စကားလံုးက ႏြားထီးလို႔ အဓိပၸာယ္သက္ေရာက္တာေၾကာင့္ ေဘာ့အမ်ဳိးအစားဘီယာပုလင္းတုိင္းရဲ႕  တံဆိပ္ေတြေပၚမွာ ဆိတ္သိုးကို ႐ုိက္ႏွိပ္ေလ့ရွိၾကပါတယ္။

ေအး (Ale)ဘီယာ
 ေအးဘီယာအမ်ဳိးအစားကေတာ့ Top-fermenting လုပ္ထားတာျဖစ္ၿပီးေတာ့  အထူးသျဖင့္ British Isles မွာ ေရပန္းစားတဲ့ ဘီယာအမ်ဳိးအစားတစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ ေအးဘီယာအမ်ဳိးအစားထဲမွာမွ Brown ale, Pale ale, India ale, Scoth ale, Golden ale, Burton ale, Brown ale, Mild ale, Old ale နဲ႔ Belgain ale ဆိုၿပီးအမ်ဳိးမ်ဳိးရွိပါတယ္။ Top-fermenting လုပ္ထားတဲ့ဘီယာေတြက တျခားဘီယာေတြထက္ အနံ႔အရသာ ပိုျပင္းပါတယ္။

Dry Beer
 ေနာက္တစ္မ်ဳိးကေတာ့ Dry Beer အမ်ဳိးအစားျဖစ္ၿပီးေတာ့ ဂ်ပန္ႏုိင္ငံက စတင္ၿပီး ထုတ္လုပ္ထားတာျဖစ္ပါတယ္။ Dry ဆိုတာကေတာ့ ဘီယာထဲမွာရွိတဲ့သၾကားေတြက အခ်ဥ္ေဖာက္ေနစဥ္ အရက္အျဖစ္ကို ေျပာင္းသြားခ်ိန္မွာ ရွည္လ်ားလွတဲ့ အခ်ဥ္ေဖာက္မႈေၾကာင့္ မေျပာင္းဘဲက်န္ေနတဲ့ သၾကားတခ်ဳိ႕ကို ၫႊန္းၿပီးေခၚထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။  Dry Beer ကေတာ့ ဂ်ပန္ႏုိင္ငံမွာ လူႀကိဳက္အမ်ားဆံုးဘီယာျဖစ္ၿပီးေတာ့ အာရွႏိုင္ငံေတြမွာလည္း နာမည္ႀကီးပါတယ္။

ေပးစင္နာ (Pilsener)ဘီယာ
 Pilsner (သို႔) Pilsener ကေတာ့ လာဂ်ာဘီယာအမ်ဳိးအစားထဲက တစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ ဒီဘီယာအမ်ဳိးအစားကေတာ့ ၁၈၄၂ ခုႏွစ္ေလာက္ကတည္းက စတင္ထုတ္လုပ္ထားတာျဖစ္ၿပီးေတာ့ စတင္ထုတ္လုပ္ရာ Pilsen ဆိုတဲ့ ၿမိဳ႕နာမည္ကို  အစြဲျပဳၿပီး ေခၚတာျဖစ္တယ္လို႔လည္း သိရပါတယ္။  

 ဘီယာကို ေအးၿပီးေမွာင္တဲ့ေနရာမ်ဳိး (1-3  ံC)မွာ သိမ္းဆည္းသင့္ပါတယ္။ အရမ္း ေအးလြန္းတဲ့ေနရာမွာ မသိမ္းဆည္းသင့္ပါဘူး။ ေနရာင္ျခည္နဲ႔ တိုက္႐ိုက္ထိေတြ႕တဲ့ေနရာ၊ အပူခ်ိန္အရမ္းမ်ားတဲ့ေနရာမွာလည္း မထားသင့္ပါဘူး။ အနံ႔အရသာေတြ ပ်က္စီးတတ္တာေၾကာင့္ပါ။  

ဘီယာႏွင့္က်န္းမာေရး                                                                            ပိုတက္စီယမ္၊  မက္ဂနီစီယမ္နဲ႔ ဆိုဒီယမ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဘီယာေသာက္သံုးျခင္းက ေက်ာက္ကပ္ကို က်န္းမာေစပါတယ္၊ အ႐ိုးေတြကို သန္မာေစပါတယ္။ ဘီယာတစ္ပုလင္းေလာက္ေသာက္လိုက္ရင္ ေက်ာက္ကပ္မွာ ေက်ာက္တည္ျခင္းကို ၄ဝ% ေလာက္ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။  သည္းေျခအိတ္အတြင္း ေက်ာက္တည္ျခင္းမွ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဘီယာ (အဓိကအေနနဲ႔ အမည္းေရာင္ဘီယာ) 30 cl တစ္ခြက္မွာ အမွ်င္ဓာတ္၂ ဂါလံေလာက္ ေပ်ာ္ဝင္ေနပါတယ္။ ဘီယာထဲမွာေပ်ာ္ဝင္ေနတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္က ခႏၶာကိုယ္မွာရွိတဲ့မေကာင္းတဲ့ ကိုယ္လက္စထေရာဓာတ္ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဘီတာမင္ (Vitamin) B1, B2, B6 နဲ႔ B12 ဓာတ္ေတြ ျမင့္မားစြာပါဝင္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ဗီတာမင္ဓာတ္ ပိုမိုတိုးပြားေစပါတယ္။ ဘီယာေသာက္သံုးသူေတြက မေသာက္သံုးသူေတြထက္ ၃ဝ % ေလာက္ ဘီတာမင္ဓာတ္ ပိုမိုရရွိၿပီး ဘီတာမင္ B12 ျပည့္ဝစြာပါဝင္တာေၾကာင့္ အစားအေသာက္ အမ်ားစုမွာမေတြ႕ရတဲ့ Anti-anemia နဲ႔ Folic acid ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးနီဥေလ်ာ့နည္းမႈကေန ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

 Nicotinic acid ပါဝင္ၿပီး အိပ္မေပ်ာ္ႏိုင္ေသာေရာဂါကို ကုစားေပးပါတယ္။ အလုပ္ခြင္မွ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္မႈေတြ၊ စိတ္ဖိစီးမႈေတြကေန ေျပေပ်ာက္ေစပါတယ္။ ဘီယာေသာက္သံုးသူေတြက မေသာက္သံုးသူေတြထက္ ႏွလံုးေရာဂါတိုက္ခုိက္ခံရမႈေတြကို  ၄ဝ % ကေန ၆ဝ % ေလာက္ထိကုိ ေလ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။ ႏွလံုးႏွင့္ဆိုင္ေသာေရာဂါမ်ားနဲ႔ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါမ်ား ျဖစ္ႏိုင္မႈမွ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဘီယာထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ ပါဝင္ပစၥည္းေတြက ေသြးခဲမႈကေန ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ မွတ္ဥဏ္အားကို ေကာင္းေစၿပီး အယ္ဇုိင္းမား (Alzheimer)ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ အမ်ဳိးသမီးေတြအတြက္ အဓိကအေနနဲ႔ ဘီယာထဲမွာ ဗီတာမင္ဓာတ္ေတြ အမ်ားအျပားပါဝင္တာေၾကာင့္ အသားအေရကို လွပေစပါတယ္။ ေခ်ာေမြ႔ၿပီး၊ ႏူးညံ့ေပ်ာ့ ေပ်ာင္းေစတယ္။ အျမင္အာရံုကိုေကာင္းေစပါတယ္။ ေသြးဖိအားကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ေရာဂါမ်ားမွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို ေႏွးေစပါတယ္။ အစာေခ်ဖ်က္အားကို အားေကာင္းေစတယ္။ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစတယ္။ အစာေခ်ဖ်က္အားကို ေကာင္းေစတယ္။ ဘီယာရဲ႕ခါးတဲ့အရသာက ေကာင္းတဲ့ကိုလက္စထေရာ (Good Cholesterol)ကို တက္ေစတာေၾကာင့္ ဝိတ္က်ေစပါတယ္။

 နည္းပညာေတြ တိုးတက္လာတာနဲ႔အမွ် ဘီယာေသာက္သံုး႐ံုတင္မက ဘီယာကို အသံုးျပဳၿပီး အလွကုန္ပစၥည္းေတြကို ႏိုင္ငံေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက ထုတ္လုပ္လာၾကပါတယ္။ ဘီယာကိုအဓိကအသံုးျပဳၿပီး ၾကက္ဥ၊ ပ်ားရည္ စတာေတြနဲ႔ေရာစပ္ၿပီးေတာ့ အိမ္တြင္းအလွအပထိန္းသိမ္းေရး၊ ဆံပင္၊ အသားအရည္ စတာေတြကို အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈမွ ကာကြယ္ရန္ အသံုးျပဳလာၾကပါတယ္။
 ဘီယာေသာက္သံုးျခင္းက ေကာင္းက်ိဳးရွိေနႏိုင္ေပမယ့္ အလြန္အကြၽံေသာက္မိရင္ေတာ့ လည္ေခ်ာင္း၊ ပါးစပ္၊ အသည္း၊ ရင္သား၊ အူမႀကီး၊ လည္မ်ဳိနဲ႔ပက္သတ္တဲ့ ကင္ဆာေတြကိုျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။


2016 Food Magazine မွ ျပန္လည္ ကာက္ႏုတ္တင္ျပျခင္းျဖစ္ပါတယ္

ဆုျမတ္ဦး
(Food Magazine)

No comments: