Tuesday, July 16, 2013

ဂ်ာနယ္အစံုက ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား (၁)



ဂ်ာနယ္ကိုလွန္လွန္ မဂၢဇင္းကိုပဲဖတ္ဖတ္ ဟငး္ခ်က္နည္းေကာင္းေလးေတြကို ေတြ႕ရင္ကူးယူတတ္ ျပန္လည္ေ၀မွ်တတ္တာ ကၽြန္ေတာ့္ အက်င့္လိုကိုျဖစ္ေနပါျပီ။ ကိုယ္တိုင္ သိပ္မခ်က္တတ္ေပမဲ့ အရသာေကာင္းေကာင္းခံစားျပီး စားတတ္ေနျပီဆိုပါေတာ့ေလ။ 

အိမ္တစ္အိမ္ရဲ႕မီးဖိုေဆာင္ဟာ မိသားစုတစ္စုလံုးရဲ႕က်န္းမာေရးကို တည္ေဆာက္ေပးႏိုင္တဲ့ေနရာဆိုရင္လည္းမမွားပါဘူး။ ရာသီခ်ိန္နဲ႕ လိုက္ေလ်ာညီေထြ၊ ဟင္းလ်ာအတြဲအစပ္၊ လတ္ဆတ္သန္႕ရွင္းျခင္းဆိုတာေတြျပည့္စံုေနရင္ လူ႕အဟာရျဖည့္တင္းဖို႕ျပည့္စံုတဲ့ေနရာ ေလးျဖစ္ေနမွာေပါ့။ အိမ္တစ္အိမ္ရဲ႕ အိမ္ရွင္မ ကၽြမ္းက်င္လိမၼာမႈရွိမရွိ တျခားေသာအိမ္သားေတြရဲ႕ က်န္းမာရႊင္လန္းေသာကိုယ္စိတ္ က်န္းမာမႈကိုၾကည့္ျခင္းျဖင့္သိႏိုင္ပါတယ္။

ကဲ စကားရွည္ေနတာနဲ႕ အဓိကျပန္လည္ေ၀မွ်ခ်င္တဲ့ ဟင္းလ်ာေတြက ေအးေနျပီ ခ်က္စားၾကရေအာင္။ ကၽြန္ေတာ္ကူးယူေဖာ္ျပေနတဲ့ ဟင္းလ်ာေတြကိုၾကည့္ရင္ ကိုယ့္ပတ္၀န္းက်င္က အလြယ္တကူရႏိုင္တဲ့ ပါ၀င္ပစၥည္းေတြပါမွဆိုတာသတိျပဳမိမွာပါေနာ္။

(၁) စပ်စ္၀ိုင္ႏွပ္အမဲေၾကာ္
ပါ၀င္ပစၥည္း
အမဲသားေကာင္းေကာင္း ၄၀က်ပ္သား၊ ဂ်င္း လက္ႏွစ္ဆစ္၊ စပ်စ္၀ိုင္ လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ တစ္လံုး၊ ပ်ားရည္ စားပြဲတင္ ၂ဇြန္း၊ ၾကက္သားမႈန္႕ စားပြဲတင္ ၁ဇြန္း၊ ခရုဆီ စားပြဲတင္ တစ္ဇြန္း၊ ဆီေမႊး စားပြဲတင္ဇြန္းတစ္၀က္၊ ေျမပဲဆီ(အမဲသားေၾကာ္ရန္) ၂၅က်ပ္သား။ 

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံုအဆင့္ဆင့္
ဂ်င္းကိုညက္ေအာင္ေထာင္းေပးပါ။ အမဲသားကို အရြယ္ေတာ္တံုး၍ သန္႕ရွင္းေအာင္ေဆးပါ။ ျပီးလွ်င္ ဂ်င္းအႏွစ္၊စပ်စ္၀ိုင္၊ ပ်ားရည္၊ ၾကက္သားအမႈန္႕၊ ခရုဆီ၊ ဆီေမႊးတို႕ျဖင့္ အရသာစိမ့္၀င္ေနေအာင္နယ္ျပီး ၁နာရီခန္႕ႏွပ္ထားေပးပါ။
အမဲသားႏွပ္ထားေသာ အခ်ိန္ျပည့္လွ်င္ ဟင္းေပါင္းအိုးထဲမွာထည့္ျပီး အသားႏူးရန္အတြက္ ေရကိုေသာက္ေရ ၄/၅ ဖန္ခြက္ေလာက္ထည့္ ျပီး နာရီ၀က္ခန္႕ေပါင္းပါ။ ဟင္းအရည္ခမ္းတဲ့အထိခ်က္ပါ။ အရည္ခမ္းလွ်င္ အသားမ်ားကို ဆီပူအိုးထဲထည့္ေၾကာ္ပါ။ ၾကြပ္ရြလာလွ်င္ ဆယ္ယူျပီး ဆီစစ္ေပးကာ ျပင္ဆင္မယ့္ ပန္းကန္ထဲကိုထည့္၍ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ေလးမ်ားျဖဴးျပီးစားသံုးပါ။

(၂) ၀က္သားကင္ ပဲငပိအႏွစ္ရည္ဆမ္း
ပါ၀င္ပစၥည္း
၀က္သား(ေပါင္သားႏုႏု) ၂၅က်ပ္သား၊ ၾကက္သားအမႈန္႕ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁/၃ ၊ ထန္းလ်က္ညိဳ ၅က်ပ္သား၊ ဆား အနည္းငယ္၊ တရုတ္မဆလာအမႈန္႕ အနည္းငယ္၊ ငရုတ္ေကာင္းအမႈန္႕ အနည္းငယ္၊

ပဲငပိအႏွစ္ရည္တြင္ပါ၀င္ပစၥည္း
တရုတ္ပဲငပိအခ်ိဳ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ သၾကား စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္အျဖဴအၾကီး ၂ျမြာ၊ ဂ်င္းအရည္ စားပြဲတင္ဇြန္းတစ္၀က္၊ တရုတ္မဆလာအမႈန္႕ အနည္းငယ္၊ ေကာ္မႈန္႕ စားပြဲတင္ဇြန္းတစ္၀က္

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံုအဆင့္ဆင့္
ထန္းလ်က္အခဲကို ေရအနည္းငယ္ျဖင့္ ဆူပြက္ေအာင္က်ိဳေပး၍ ေရစစ္ဇကာနဲ႕ သဲမ်ားစင္ေအာင္စစ္ထားပါ။ ထန္းလ်က္အရည္ကို ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ရေအာင္ က်ိဳေပးထားပါ။

၀က္သားအတံုးကို ေရေဆးျပီးအေျမာင္းလိုက္ဓားနဲ႕မႊန္းရာေပးကာ အသားကို ပ်စ္ေနေအာင္ က်ိဳထားတဲ့ ထန္းလ်က္အရည္၊ ၾကက္သား အမႈန္႕၊ဆား၊တရုတ္မဆလာမႈန္႕၊ငရုတ္ေကာင္းအမႈန္႕တို႕ျဖင့္ ခပ္နာနာနယ္ျပီး နာရီ၀က္ခန္႕ႏွပ္ထားပါ။
သတ္မွတ္ထားတဲ့အခ်ိန္ျပည့္လွ်င္ ၀က္သားကို ႏွစ္ဘက္ညွပ္သံဇကာနဲ႕ညွပ္ထည့္၍ မီးေသြးမီးဖို မီးေအးေအးနဲ႕ ၁း၃၀ နာရီခန္႕ကင္ပါ။ အက်က္ညီေအာင္ ဘက္လွန္ျပီး ကင္ေပးရပါမယ္။ အသားကင္စက္ရွိလွ်င္ အပူခ်ိန္ ၂၀၀ ဒီဂရီထား၍ ၁နာရီေက်ာ္ေက်ာ္ခန္႕ ကင္ရင္ လည္း အသားက်က္ပါတယ္။

အသားကင္တဲ့အခါ အေပၚယံအလႊာမ်ား၊ ေျခာက္ေသြ႕တတ္ပါတယ္။ သန္႕ရွင္းတဲ့ဘရပ္ရွ္စုတ္တံအသစ္တစ္ေခ်ာင္းနဲ႕ ထန္းလ်က္အရည္ ကိုမၾကာခဏ သုတ္လိမ္းေပးပါ။ ၀က္သားအေရာင္ေလးနီရဲတက္လာမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ အသားက်က္ရင္ ပါးပါးလွီး၍ ပန္းကန္ထဲထည့္ကာ ျပင္ဆင္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ အႏွစ္ဆမ္းစရာ ပဲငပိအခ်ိဳရည္ကို ျပဳလုပ္ရပါမယ္။

ပဲငပိအႏွစ္ရည္အတြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ညက္ေနေအာင္ေထာင္းပါ။ ျပီးလွ်င္ အႏွစ္ရည္အတြက္ ပါ၀င္တဲ့ပစၥည္းမ်ားအားလံုးနဲ႕ ေရ အနည္းငယ္ကို ေဖ်ာ္ျပီး ဆူပြက္ေနေအာင္ က်ိဳေပးပါ။ ေကာ္မႈန္႕ပါ၀င္တဲ့အတြက္ ဟင္းအရည္က ပ်စ္လာပါမယ္။ ဆူပြက္ေနေအာင္ က်ိဳထားတဲ့ ပဲငပိအရည္အႏွစ္ကို လွီးထားတဲ့ ၀က္သားအကင္အေပၚမွာ ျဖန္႕ျပီး ေလာင္းဆမ္း၍ အရသာရွိရွိသံုးေဆာင္ပါ။
ခ်ိဳဆိမ့္၍ အကင္ရနံ႕နဲ႕ တရုတ္မဆလာရနံ႕ေလးသင္းေနတဲ့ စားလို႕ျမိန္ေစမယ့္ဟင္းလ်ာပါ။

(၃) ပုဇြန္မက်ည္းသီးမွည့္ေျခာက္စပ္ေၾကာ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ပုစြန္ထုပ္(ေခါင္းမပါ) ၂၀က်ပ္သား၊ မန္က်ည္းသီးမွည့္ ၁၀က်ပ္သား၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၁၅ေတာင့္၊ ငရုတ္သီး အၾကမ္းဖတ္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴအၾကီး ၅မႊာ၊ ၾကက္သြန္အနီ ၂လံုး၊ ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႕ စားပြဲတင္ဇြန္း တစ္၀က္၊ ပုစြန္ေျခာက္အမႈန္႕(အခ်ိဳ) ၅က်ပ္သား၊ ေျမပဲဆီ ၁၀က်ပ္သား၊ ကင္းမြန္ငံျပာရည္ စားပြဲတင္ ၁ဇြန္း၊ ၾကက္သားအမႈန္႕ စားပြဲတင္ဇြန္းတစ္၀က္၊ သၾကား စားပြဲတင္ဇြန္း ၁/၃။

ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့့္
ပုစြန္ထုပ္ကို သန္႕ရွင္းေအာင္ေရေဆး၍အခြံခြာပါ။ ေက်ာ္ေပၚမွ ေခ်းေၾကာင္းထုတ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ ၾကက္သားမႈန္႕အနည္းငယ္ျဖင့္ နယ္ထားေပးပါ။

မန္က်ည္းသီးမွည့္ကို သဲမ်ားစင္ေအာင္ေရေဆးျပီး အရည္ကို ညွစ္ထုတ္ပစ္ပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းကို အညွာေခၽြ ထက္ျခမ္းခြဲပါ။
ငရုတ္သီးစိမ္းကို အညွာေခၽြ ထက္ျခမ္းခြဲပါ။ ၾကက္သြန္အျဖဴကိုေထာင္းျပီး ၾကက္သြန္အနီကို အကြင္းလိုက္ပါးပါးလွီးေပးပါ။

အားလံုးျပင္ဆင္ျပီးလွ်င္ -
ဒယ္အိုးထဲတြင္ ပါ၀င္တဲ့ဆီတစ္၀က္ထည့္ျပီး အပူေပးပါ။ ဆီပူရင္ ၾကက္သြန္အနီ၊ အျဖဴ၊အၾကမ္းဖတ္၊ ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႕ တို႕ကို ဆီသတ္ျပီး ေမႊေပးပါ။ ငရုတ္သီးအစိမ္းနံ႕ ေပ်ာက္သြားမွ မန္က်ည္းသီး၊ငံျပာရည္၊ၾကက္သားအမႈန္႕၊ သၾကား၊ ငရုတ္သီးအစိမ္း၊ ပုစြန္ ေျခာက္အမႈန္႕တို႕ကိုထည့္၍ သမေအာင္ေမႊေပးျပီး ေရသန္႕ကို စားပြဲတင္ ၂ဇြန္းခန္႕ထည့္ျပီး ေၾကာ္ရပါမယ္။
မီးအရွိန္မျပင္းေစရန္ သတိျပဳပါ။

မန္က်ည္းသီးမွည့္လည္း ေကာင္းေကာင္းက်က္၍ ဆီျပန္ကာ ေျခာက္ေျခာက္ေလးအေနအထားျဖစ္သြားျပီဆိုရင္ မီးဖိုေပၚက ခ်ေပးပါ။

ေနာက္ဒယ္အိုးတစ္လံုးတြင္ ဆီထည့္ျပီး ဆီပူလာရင္ ပုဇြန္ထုပ္မ်ားထည့္ေၾကာ္ေပးပါ။ ၂မိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ေပးဖို႕ လိုပါတယ္။ ျပင္ဆင္ထားတဲ့ ပန္းကန္ရဲ႕ေဘးပတ္ပတ္လည္တြင္စီထည့္၍ အလယ္တြင္ မန္က်ည္းသီးေၾကာ္ကိုထည့္ေပးျပီးအလွဆင္ကာ တည္ခင္းစားသံုးႏိုင္ပါျပီ။

No comments: