Sunday, July 14, 2013

ငါးရံ႕ေျခာက္ဆီျပန္ ေၾကာင္လွ်ာသီးသုပ္ ၾကက္ဥေမႊဟင္းခ်ိဳ



တစ္လတစ္ခါ ဆရာမလမင္းမိုမိုခ်က္ျပဳတ္တင္ဆက္ေနတဲ့ ဟင္းအတြဲအစပ္ေတြကို ကူးယူတင္ျပေနတဲ့ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ သူမလို အတြဲအစပ္မိမိ မခ်က္ျပဳတ္တတ္ပါဘူးဗ်ာ။ တစ္မ်ိဳးေကာင္းတစ္မယ္ေကာင္းေလာက္ပဲ ဟဲဟဲ စားျဖစ္ရံုခ်က္ျပဳတ္တတ္ပါတယ္။ အခ်ိန္ရရင္ေတာ့ ဆရာမဟင္းေတြကိုခ်က္ျပဳတ္ၾကည့္ရဦးမယ္။

ဒီတစ္လေတာ့ ဆရာမလမင္းမိုမိုက ငါးရဲ႕ေျခာက္အသားထူထူကို ခ်ဥ္စပ္ဆီျပန္ေလးခ်က္တယ္၊ ဟင္းရံအတြက္ေတာ့ ေၾကာင္လွ်ာသီး သူပ္တယ္၊ ျပီးေတာ့ ဟင္းရည္ေသာက္ကိုေတာ့ လြယ္ကူျမန္ဆန္အရသာရွိတဲ့ ၾကက္ဥေမႊဟင္းခ်ိဳေလးခ်က္ျပဳတ္ျပထားပါတယ္။ အရသာ သံုးေလးမ်ိဳးေတာ့စံုတယ္ေနာ္။
ျမန္မာဟင္းအတြဲအစပ္ေလးေတြလြမ္းေနတဲ့ အေ၀းေရာက္သူငယ္ခ်င္းတို႕ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္လို႕အဆင္ေျပေစဖို႕ လစဥ္ကူးယူတင္ျပ ေနျခင္းျဖစ္ပါတယ္ တျခားအေတြးမရွိေၾကာင္းပါ ခင္ဗ်ာ။

ငါးရံ႕ေျခာက္ဆီျပန္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ငါးရံ႕ေျခာက္အရြယ္ေတာ္ တစ္ျပား၊ ဆီ သံုးက်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးျမႊာ၊ ငရုတ္ပြေျခာက္ သံုးေတာင့္၊ မန္က်ည္းသီး စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႏွစ္လံုး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ေျခာက္-ခုႏွစ္ေတာင့္၊ နံနံပင္ အနည္းငယ္၊ ဆား(လိုအပ္မွထည့္ရန္) အနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္။

ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၃၀ မိနစ္
ဆားေပါ့ငါးရံ႕ေျခာက္ရရင္ေကာင္းပါတယ္။ ငါးရံ႕ေျခာက္ကို အရိုးပယ္ အသားမ်ားကိုအေနေတာ္တံုးျပီး၊ ေရေႏြးပူအနည္းငယ္ႏွင့္ စိမ္ထားပါ။

ၾကက္သြန္ျဖဴ-နီ ငရုတ္ပြေျခာက္တို႕ကို ပါးပါးလွီး ညက္ညက္ေထာင္းထားပါ။ 

မန္းက်ည္းသီးကိုေရေႏြးစိမ္ျပီး မန္က်ည္းႏွစ္ရည္ျပဳလုပ္ထားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အခြံႏႊာအေစ့ထုတ္ျပီး သတ္သတ္ေထာင္းထားပါ။
ဆီကိုအပူေပးျပီး ဆီက်က္လွ်င္ ၾကက္သြန္ ငရုတ္သီးေထာင္းထားတာကိုဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္က်က္လွ်င္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ထည့္ျပီးေမႊပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဖတ္မ်ားေၾကညက္သည္ထိ ဆီသတ္ပါ။

ထို႕ေနာက္ ငါးရံ႕ေျခာက္တံုးမ်ားထည့္၍ ခ်က္ပါ။ မန္က်ည္းႏွစ္ရည္ကို အနည္းငယ္မွ် မွန္းဆထည့္ပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္မ်ားထည့္ပါ။

ငါးရံ႕ေျခာက္ႏူးရန္အတြက္ မူလက ငါးရံ႕ေျခာက္စိမ္ထားေသာ ေရေႏြးကို နည္းနည္းခ်င္းထည့္၍ခ်က္ပါ။
ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္ထည့္ျပီး အရသာျမည္ျပီးမွ ဆားကိုလုိသေလာက္သာထည့္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ငါးရံ႕ေျခာက္မ်ား နူး၍ဆီျပန္လွ်င္ နံနံပင္အုပ္ျပီး အိုးကိုခ်ႏိုင္ပါျပီ။

မဆလာၾကိဳက္တတ္လွ်င္ ဆီသတ္စဥ္မွာ အနည္းငယ္ထည့္ေပးျခင္းျဖင့္ အနံ႕အရသာတစ္မ်ိဳးထူးပါတယ္။

ေၾကာင္လွ်ာသီးသုပ္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ေၾကာင္လွ်ာသီးႏုႏု တစ္ေတာင့္၊ ဆီ သံုးက်ပ္သား၊ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဥ၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း သံုး-ေလးေတာင့္၊ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္စီ။

ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၁၅မိနစ္
ေၾကာင္လွ်ာသီးကို မီးဖုတ္ပါ။ မီးကၽြမ္းေသာအခြံကို ဓားႏွင့္ျခစ္ဖယ္ျပီး အတြင္းသားအႏုကို မထူမပါး အေနေတာ္ကန္႕လန္႕လွီးျဖတ္ပါ။
ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဥကိုပါးပါးလွီးျပီး တစ္၀က္ကို ဆီခ်က္ခ်က္ပါ။ ပုစြန္ေျခာက္မညက္တညက္ေထာင္းပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းကို ပါးပါးလွီးပါ။
အားလံုးကို ဇလံုငယ္တြင္ထည့္၍ ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕ အားလံုးေရာထည့္ကာ အသာအယာနယ္၍ သုပ္ပါ။
အရသာ သက္သက္ေလးနဲ႕ ခံတြင္းရွင္း ထမင္းျမိန္ေစပါတယ္။

ၾကက္ဥေမႊဟင္းခ်ိဳ
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ၾကက္ဥသံုးလံုး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႏွစ္လံုး၊ ဆီ စားပြဲဇြန္းႏွစ္ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွစ္မႊာ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ငါးေတာင့္၊ နံနံပင္ အနည္းငယ္၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္၊ နႏြင္းမႈန္႕၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္စီ။

ခ်က္ရန္ ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၁၀မိနစ္
ၾကက္ဥသံုးလံုးကို ေမႊခေလာက္ထားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႏွစ္လံုးကိုအေစ့ထုတ္ျပီး ခပ္ေသးေသးလွီးထားပါ။ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံႏႊာျပီးထု ထားပါ။ ဆီကိုအပူေပးျပီး ဆီက်က္လွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီသတ္ပါ။ နႏြင္းမႈန္႕အနည္းငယ္ကိုအေရာင္ရရန္ ဆီထည့္သတ္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ထည့္ေမႊပါ။

ထို႕ေနာက္ ေရသင့္ရံုထည့္ျပီး ဆူေတာင္တည္ပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းျခမ္းခြဲ၍ထည့္ပါ။ ဟင္းရည္ဆူပြက္လွ်င္ ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕ထည့္ျပီး အရသာျမည္းပါ။ ဆူပြက္ေနေသာဟင္းရည္ထဲ ၾကက္ဥေခါက္ရည္ကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္းေလာင္းထည့္ ေမႊပါ။ ၾကက္ဥဖတ္ေလးမ်ား ခ်က္ခ်င္း က်က္သြားပါလိမ့္မယ္။ ပန္းကန္လံုးထဲထည့္တဲ့အခါ နံနံပင္နဲ႕ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ေလးအေပၚကျဖဴးျပီး ပူပူေလးသံုးေဆာင္ပါ။ 

အခ်ိန္တိုအတြင္းအလြယ္တကူခ်က္ႏိုင္ျပီး အရသာရွိတဲ့ ဟင္းရည္ေလးတစ္ခြက္ပါခင္ဗ်ာ။

No comments: