Thursday, February 3, 2011

Ohn Rice

အေနာက္တိုင္းကလူေတြစားတဲ့အစားအစာျဖစ္ေပမဲ့ ျပဳလုပ္ရတာလည္းလြယ္ကူ ထည့္ခ်က္ရမယ့္ ဟင္းအမည္ေတြ ကလည္း သိပ္မရႈပ္ေထြးတဲ့ Ohn Rice အေၾကာင္း ျပန္လည္ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။
ထမင္းေၾကာ္အေပၚကေန ၾကက္ဥေမႊေၾကာ္ထပ္လိုက္တဲ့ အစားအစာတစ္မ်ိဳးလို႕ဆိုရေပမယ့္ ဆန္းသစ္တဲ့အရသာကို ေပးစြမ္းႏိုင္တာမို႕  အၾကိဳက္ေတြ႕မယ္လို႕ေမွ်ာ္လင့္ပါတယ္။
Ohn Rice အတြက္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (လူတစ္ေယာက္စာ)
ထမင္း - ပန္းကန္လံုးတစ္လံုး
ၾကက္ဥ - ၂ လံုး
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၄လံုး
ပန္းငရုတ္ပြ - အနည္းငယ္
ဆား - အနည္းငယ္
ငရုတ္ေကာင္း - အနည္းငယ္
ဆီ - အနည္းငယ္
ေထာပတ္ - အနည္းငယ္
ႏြားႏို႕ - အနည္းငယ္
ခေနာ ၾကက္သားမႈန္႕ - အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္နည္း
ကို ခ်က္ျပဳတ္ဖို႕အတြက္ ပထမဦးဆံုး လိုအပ္တာကေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အႏွစ္ျပဳလုပ္ဖို႕ပါပဲ။ အဂၤလိပ္လို လို႕ေခၚတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ကို စူပါမားကတ္ေတြမွာ အလြယ္တကူ ၀ယ္ယူႏိုင္ေပမယ့္ ကိုယ္တိုင္ျပဳလုပ္ခ်င္သူမ်ားအတြက္ ျပဳလုပ္နည္းကို ဦးစြာေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။
ပထမဦးဆံုး ခရမ္းခ်ဥ္သီးအမွည့္ (၄)လံုးကို အေစ့မ်ားဖယ္ထုတ္ျပီး ေရျဖင့္ျပဳတ္ပါ။ ျပဳတ္ျပီးသား ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားကို ဇြန္း နဲ႕ေျချပီး ဆန္ခါထဲစစ္ခ်ကာ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္အႏွစ္မ်ားရေအာင္လုပ္ပါ။ အႏွစ္မ်ားရလာရင္ အသားမႈန္႕အနည္းငယ္ထည့္ျပီး ပန္းကန္လံုးတစ္ခုထဲမွာ သတ္သတ္ထည့္ထားပါ။
ဒယ္အိုးထဲသို႕ ဆီအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ဆီပူလာပါက ထမင္းထည့္ပါ။ ျပီးရင္ အသားမႈန္႕ထည့္ျပီး ေမႊပါ။ (၁)မိနစ္ေလာက္ ေမႊျပီးရင္ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕အနည္းငယ္နဲ႕အတူ ေသးေသးႏုပ္ႏုပ္လွီးထားတဲ့ ပန္းငရုတ္ပြေလးေတြကို ထည့္ေမႊျပီး ေနာက္ဆံုးအဆင့္အေနနဲ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ကို အနည္းငယ္ထည့္ပါ။ ျပီးရင္ စားမယ့္ပန္းကန္ထဲသို႕ ခပ္မို႕မို႕အေန အထားျဖစ္ေအာင္ထည့္ပါ။
ၾကက္ဥႏွစ္လံုးကို အသားမႈန္႕နဲ႕ ႏြားႏို႕ထည့္ကာ ေခါက္ထားပါ။ ျပီးရင္ ဒယ္အိုးထဲကို ေထာပတ္အနည္းငယ္ထည့္ျပီး မီး အပူေပးကာ ေခါက္ထားတဲ့  ၾကက္ဥမ်ားကို ထည့္ပါ။ မီးမွ်ဥ္းမွ်ဥ္းနဲ႕ ေၾကာ္ပါ။ ၾကက္ဥအခ်ပ္မပ်က္သြားေအာင္ အထူး သတိထားပါ။ ဟိုဘက္ဒီဘက္ လွန္စရာမလိုဘဲ (၂)မိနစ္ေလာက္ၾကာေအာင္ထားျပီး အခုနကေၾကာ္ထားတဲ့ ထမင္းေၾကာ္ ေပၚကတင္ကာ လက္က်န္ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္မ်ားကို ေလာင္းခ်လိုက္ရင္ေတာ့ အရသာရွိတဲ့ Ohn Rice က စားဖို႕ အဆင္ သင့္ျဖစ္ပါျပီ။
Cooking Point 1
အခုေဖာ္ျပလိုက္တဲ့ Ohn Rice ျပဳလုပ္နည္းကေတာ့ ေငြေၾကးအကုန္က် အသက္သာဆံုးနဲ႕ အလြယ္ကူဆံုးနည္းပဲျဖစ္ ပါတယ္။ အသားထည့္ခ်င္တဲ့သူေတြကေတာ့ ထမင္းေၾကာ္တဲ့အခ်ိန္မွာပဲ ၀က္သား၊ ၾကက္သားမ်ားကို ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းျပီး ထည့္ ႏိုင္သလို ၀က္အူေခ်ာင္း၊ ၾကက္အူေခ်ာင္းမ်ားကိုလည္း ပါးပါးလွီးျပီး ထည့္ေၾကာ္ႏိုင္ပါတယ္။
Cooking Point 2
ပန္းငရုတ္ပြကေတာ့ အနံ႕အတြက္ထည့္တာျဖစ္လို႕ မၾကိဳက္တဲ့သူေတြ မထည့္ဘဲ ေၾကာ္ႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္ဥကိုေၾကာ္တဲ့ အခါ ေထာပတ္က အေကာင္းဆံုးျဖစ္ေပမယ့္ ေထာပတ္ အလြယ္တကူမရွိရင္ ဆီကို အစားထိုးအသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။
Cooking Point 3
ၾကက္ဥေၾကာ္ခ်ိန္မွာ ေအာက္ေျခက နည္းနည္းေလးမာသလိုျဖစ္လာတာနဲ႕ တူဒါမွမဟုတ္ ေယာက္မကိုသံုးျပီး ခပ္ၾကီးၾကီး လိပ္ကာ ထမင္းေပၚကိုတင္ပါ။ ၾကက္ဥေၾကာ္ရဲ႕အလယ္ေကာင္ကို ဓားနဲ႕ခြဲလိုက္ရင္ အတြင္းဘက္မွ ၾကက္ဥခရင္မ္မ်ားက ပန္းကန္ေပၚမွာဖံုးသြားျပီး အျမင္တစ္မ်ိဳးဆန္းတဲ့ Ohn Rice ကိုရရွိႏိုင္ပါတယ္။
Cooking Point 4
ႏွစ္ခါ သံုးခါေလာက္စားျပီး အရသာရိုးသြားတဲ့သူေတြကေတာ့ ထမင္းေၾကာ္တဲ့အခ်ိန္မွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ကို မထည့္ဘဲ ေနာက္ဆံုးပိတ္မွာ အႏွစ္ေတြကို အေပၚကဆမ္းျပီးစားႏိုင္သလို ေနာက္တစ္နည္းအေနနဲ႕ ဒံေပါက္မဆလာကုိထည့္ျပီး ေၾကာ္ရင္လည္း တစ္မ်ိဳးထူးတဲ့အရသာကို ရရွိေစမွာျဖစ္ပါတယ္။
Cooking Point 5
စူပါမားကတ္ေတြမွာေရာင္းတဲ့ Sauce ကိုအသံုးျပဳမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ေနာက္ဆံုးအဆင့္ အားလံုးျပီးသြားတဲ့အခ်ိန္မွာ ၾကက္ဥ ေပၚမွာ မိမိတို႕ၾကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့ စာလံုးေလးေတြ ေရးႏိုင္ပါတယ္။ ျပင္ဆင္မႈမ်ားကေတာ့ မိမိတို႕ရဲ႕ စိတ္ၾကိဳက္အျပင္ အဆင္မ်ိဳး ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးရဲ႕ ခ်ဥ္တဲ့အရသာနဲ႕ ၾကက္ဥ၊ ႏြားႏို႕တို႕ရဲ႕ အအီအရသာတို႕ေၾကာင့္ စားျမိန္ ေစမယ့္ အစားအေသာက္တစ္ခုလို႕ ဆိုပါရေစ။

No comments: