Friday, February 4, 2011

ဖိလစ္ပိုင္ရိုးရာ ငါးေခါင္းဟင္းခ်ိဳ ဒါမွမဟုတ္ ေကာ္ျပန္႕လုပ္စားမယ္

-->
ကြၽန္ေတာ္ေတာ့ မခ်က္စားဘူးေသးပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ သူက အဆီမမ်ားပဲ အသီးအႏွံမ်ားမ်ားႏွင့္ အရည္ေသာက္ပံုစံေလးပါ။

ဖိလစ္ပိုင္ရုိးရာ ငါးေပါင္းဟင္းခ်ိဳ
လူဦးေရ ေလးဦးစာ
လိုအပ္တဲ့ ဟင္းအမယ္မ်ားကေတာ့
၁။ ငါး (သို႕မဟုတ္) ၾကက္သား  - တစ္ပိႆာ (ဥပမာ - ငါးၾကင္း)
၂။ ေဂၚဖီထုတ္ - တစ္ျခမ္း
၃။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအရြယ္ငယ္ - ေလးလံုး
၄။ ပဲသီးေတာင့္ (ပဲသီးေတာင့္ရွည္) - ငါးေတာင့္ခန္႕
၅။ မန္က်ည္းမွည့္ - ကြမ္းသီးလံုးခန္႕
၆။ ဆားနဲ႕ငရုတ္ေကာင္း - အနည္းငယ္စီ
၇။ ငရုတ္သီးစိမ္းအရွည္ - ငါးေတာင့္ခန္႕
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံုကေတာ့
၁။ ငါးကို အေကာင္လိုက္ အေၾကးခြံခြာပါ။ ျပီးတဲ့အခါ ဦးေခါင္းကိုျဖတ္ပါ။
၂။ ထို႕ေနာက္ ေရစင္စင္ေဆးျပီး အကြင္းလိုက္ကို လက္တစ္လံုးသာသာ အတံုးတံုးပါ။ ျပီးလွ်င္ ဆား၊ငရုတ္ေကာင္းတို႕ျဖင့္ နယ္ပါ။
၃။ ေဂၚဖီရြက္မ်ားကို တစ္လက္မပတ္လည္အရြယ္လွီးျဖတ္ပါ။
၄။ ပဲေတာင့္ရွည္ေတြကို မလွီးျဖတ္ေသးဘဲ အေတာင့္လိုက္ ေရေႏြးဆူဆူထဲထည့္၍ စိမ္ထားပါ။ အဲဒီေရထဲကို ဆားခပ္ေပး ပါ။
၅။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားကိုေတာ့ မခြဲစိတ္ဘဲ အလံုးလိုက္ထားေပးပါ။
၆။ အိုးထဲသို႕ ေရရွစ္ခြက္ေလာက္ထည့္ျပီး ဆူေအာင္ထည္ပါ။ ေရဆူလွ်င္ အဲဒီအိုးထဲကို ငရုတ္သီးေတာင့္နဲ႕ ငါး (သို႕မဟုတ္) အသားကိုထည့္ပါ။ ဒီလိုမ်ိဳး ၁၅မိနစ္ေလာက္တည္ေပးပါ။
၇။ ျပီးလွ်င္ ေဂၚဖီထုတ္ထည့္ျပီး ၄၊၅မိနစ္ၾကာထည္တည္ပါ။ အေပါ့အငန္အတြက္ ဆားႏွင့္ ငရုတ္ေကာင္းထည့္ပါ။
၈။ ပဲသီးေတာင့္ကို အေနေတာ္အရြယ္လွီးျဖတ္ျပီး အိုးထဲထည့္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုလည္း ထပ္မံထည့္ေပးပါ။
၉။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေပ်ာ့လာလွ်င္ မန္က်ည္းမွည့္ကို ေရေဖ်ာထည့္ျပီး မီးခလုတ္ပိတ္လိုက္ပါ။
မန္က်ည္းသီးအစား ဆီးသီးကိုလည္း အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။ ဒီလိုခ်က္ျပဳတ္ရာမွာ မီးျပင္းျပင္းနဲ႕ခ်က္ျပဳတ္ပါက ငါး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ ကြဲသြားတတ္တဲ့အတြက္ မီးေအးေအးျဖင့္သာ ခ်က္ျပဳတ္ပါ။

ေကာ္ျပန္႕လိပ္ လုပ္စားမယ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား


ေကာ္ျပန္႕ရြက္ - ၅၀ရြက္
စိမ္းစားဥ (ဥၾကီး) - ၄လံုး
ပုစြန္ - ၂၅က်ပ္သား
ဂဏန္း(လက္မေခ်ာင္း) - ၂၀ေခ်ာင္း
ဘဲဥ - ၅လံုး
ပဲပင္ေပါက္ - ၂၀သား
ဆလပ္ရြက္ - ၂စည္း
ၾကက္သြန္ျမိတ္ - ၁စည္း
နံနံပင္ - ၂စည္း
ဆီ - အနည္းငယ္
ဆား - အနည္းငယ္
ပဲငံျပာရည္(အေနာက္) - အနည္းငယ္
ရွာလကာရည္ - အနည္းငယ္
ၾကက္သားမႈန္႕ - အနည္းငယ္
ငရုတ္ပြ - ၅ေတာင့္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁၀ သား
ၾကက္သြန္နီ - ၅လံုး
ထန္းလ်က္ခဲ(အျဖဴ) - ၂က်ပ္သား


ျပဳလုပ္ပံု
စိမ္းစားဥကို အေခ်ာင္းေလးေတြ လွီးျပီးေတာ့ ဆား၊ၾကက္သားမႈန္႕၊ပဲငံျပာရည္ေရာနယ္ျပီးေတာ့ေၾကာ္ထားပါ။ ဂဏန္းကို ေရေႏြးဆူဆူထဲမွာ ငါးမိနစ္ခန္႕ျပဳတ္ပါ။ ျပီးရင္ အခြံခြာထားပါ။ ပုစြန္ကို ၾကက္သြန္နီနဲ႕ေၾကာ္ထားပါ။ ပဲပင္ေပါက္ကို ေရေႏြး နဲ႕ ႏွစ္မိနစ္စိမ္ထားပါ။ ငရုတ္သီးပြကို ေထာင္းျပီး ရွာလကာရည္နဲက ေရာထားပါ။ ထန္းလ်က္ကို က်ိဳထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ကို ဆီခ်က္သတ္ပါ။ ျပီးရင္ ေကာ္ျပန္႕ရြက္အေပၚမွာ ဆလပ္ရြက္ကိုတင္ ေၾကာ္ထားတဲ့ စိမ္းစားဥ၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ဂဏန္း၊ ပုစြန္၊ ဘဲဥ၊ငရုတ္၊ ၾကက္သြန္ဆီခ်က္၊ အခ်ိဳရည္၊နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ထည့္ျပီးေတာ့ က်စ္က်စ္ေလး လိပ္ထားပါ။ ဒါဆိုရင္ ေကာ္ျပန္႕လိပ္ကို အသင့္စားသံုးႏိုင္ပါသည္။

No comments: