Wednesday, February 9, 2011

မွ်စ္ခ်ဥ္နဲ႕၀က္သား၊ ငါးက်ည္းေျခာက္ေၾကာ္၊ ငါးပိေထာင္း

-->
ဟဲဟဲ.... မွ်စ္ခ်ဥ္နဲ႕၀က္သားသံုးထပ္သားကို တြဲဖက္ခ်က္လိုက္ရင္ အအီေျပျပီး မ်ားမ်ားစားျဖစ္မွာေသခ်ာတယ္ေနာ္။ အရည္ေသာက္နဲ႕ တြဲဖက္စားဖို႕အတြက္ကေတာ့ ငါးက်ည္းေျခာက္ကိုေၾကာ္မယ္။ အဲဒီ့ဟင္းေတြနဲ႕အလိုက္ဖက္ဆံုးဟင္းတစ္မည္ကေတာ့ ငါးပိေထာင္းေပါ့။
သြားေရေတြက်လာျပီလား ဟင္းကိုအေသအခ်ာခ်က္ျပီးမွ အားရပါးရစားၾကည့္ၾကပါေတာ့လို႕ ေျပာပါရေစ။

မွ်စ္ခ်ဥ္နဲ႕၀က္သားအတြက္
မွ်စ္ခ်ဥ္ - ႏွစ္ဆယ့္ငါးက်ပ္သား
၀က္သားသံုးထပ္သား - ႏွစ္ဆယ့္ငါးက်ပ္သား
ဆား၊နႏြင္း၊ငံျပာရည္ - သင့္ရုံ
ၾကက္သြန္နီ - ႏွစ္ဥ
ၾကက္သြန္ျဖဴ - တစ္ဥ
ဆီ - ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား
ငါးပိ - ကြမ္းသီးလံုး
ေရ - ႏို႕ဆီဘူးသံုးလံုး
အေပါ့အငံ - ျမည္း

ခ်က္ၾကည့္မယ္

မွ်စ္ခ်ဥ္ႏွစ္ဆယ့္ငါးက်ပ္သားကို ေရေဆးျပီး အိုးထဲထည့္ထား၊ ၀က္သားသံုးထပ္သား ႏွစ္ဆယ့္ငါးက်ပ္သားကို အေနေတာ္ေလးတံုးျပီး ဆား၊နႏြင္း၊ငံျပာရည္နယ္ထား၊
ၾကက္သြန္နီႏွစ္ဥ ပါးပါးလွီးထားမယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတစ္ဥေထာင္းထားတာကို ဆီသပ္ဖို႕ လုပ္ရမယ္၊
ဒယ္အိုးထဲကို ဆီႏွစ္က်ပ္ခြဲသား တစ္ခြက္ထည့္၊ ဆီပူလာရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ အဆင္သင့္လုပ္ထားတာကို ထည့္လိုက္မယ္၊
ေရႊ၀ါေရာင္ျဖစ္ျပီး အနံ႕ေမႊးလာရင္ ငါးပိကြမ္းသီးလံုးေလာက္ထည့္၊
အဆင္သင့္လုပ္ထားတဲ့ ၀က္သားကို ထည့္ျပီးလံုးမယ္၊
အသားထဲက အရည္ေတြခမ္းျပီး အနံ႕ေမႊးလာရင္ မွ်စ္ခ်ဥ္ထည့္ထားတဲ့ အိုးထဲေလာင္းထည့္လိုက္မယ္၊ ျပီးေတာ့ ေရႏို႕ဆီဘူးသံုးလံုးေလာက္ထည့္ျပီး မီးဖိုေပၚကို ဟင္းအိုးျပန္တင္မယ္၊
၀က္သား ႏူးရင္ မွ်စ္ခ်ဥ္ဟင္းက်က္ျပီ၊
အေပါ့အငံျမည္းျပီး ဟင္းအိုးခ်လိုက္ရုံပဲ၊ေရလည္းအေနေတာ္ထည့္ေပါ့။

ငါးက်ည္းေျခာက္ေၾကာ္အတြက္
ငါးက်ည္းေျခာက္ - တစ္ဆယ္သား
ဆား - အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္နီ - ႏွစ္ဥ
ၾကက္သြန္ျဖဴ - သံုးဥ
ဆီ - ငါးက်ပ္သား
ငရုတ္သီးမႈန္႕ - တစ္ဇြန္း
ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ - လက္တစ္ဆုပ္စာ

ေၾကာ္ၾကည့္မယ္
ငါးက်ည္းေျခာက္တစ္ဆယ္သားကို ေရစိမ္မယ္၊ ဆယ့္ငါးမိနစ္ေလာက္အၾကာ ေပ်ာ့သြားတာနဲ႕ ဓားျပားနဲ႕ရိုက္ျပီး အရိုးေတြ ေခါင္းေတြ ခြာထုတ္လိုက္မယ္၊ အသားခ်ည္းပဲ က်န္တဲ့အခါ ဆားနည္းနည္းနယ္လိုက္မယ္၊ ငါးက်ည္းေျခာက္ က်ပ္တိုက္ေတြက ဆားအလြန္ေပ့ါတတ္လို႕ပါ၊
ၾကက္သြန္နီႏွစ္ဥကို ပါးပါးလွီးမယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးဥကို အခြံခြာျပီး ေထာင္းထားမယ္၊ မီးနည္းနည္းေလွ်ာ့ထားတဲ့ မီးဖိုေပၚကို ဒယ္အိုးတင္မယ္၊ ဆီ ငါးက်ပ္သား အိုးထဲထည့္၊
ငါးက်ည္းေျခာက္ကို အလ်င္ထည့္ေၾကာ္မယ္၊ က်က္ေလာက္ရင္ ၾကက္သြန္နီျဖဴ ႏွစ္မ်ိဳးစလံုးထည့္မယ္၊
အနံ႕ေမႊးလာရင္ ငရုတ္သီးမႈန္႕တစ္ဇြန္းေလာက္ထည့္၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ရွိရင္လည္း လက္တစ္ဆုပ္စာေလာက္ထည့္ျပီး ေမႊရင္း ခ်လိုက္မယ္၊

ငါးပိေထာင္းအတြက္
ငါးပိ - ႏွစ္ဇြန္းစာ
ငရုတ္သီး - ဆယ့္ငါးေတာင့္
ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႕ - နည္းနည္း
ပူစီနံရြက္ - ဆယ့္ငါးရြက္

ေထာင္းၾကည့္ရေအာင္
ငါးပိႏွစ္ဇြန္းစာေလာက္ကို ကင္မယ္၊ ငရုတ္သီးဆယ့္ငါးေတာင့္ကို ဆံုထဲထည့္၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕နည္းနည္းနဲ႕ ေရာေထာင္း၊
အားလံုးညက္ရင္ ကင္ထားတဲ့ ငါးပိေမႊးေမႊးကုိလည္းထည့္ေထာင္း၊ ၾကိဳက္တတ္ရင္ ပူစီနံရြက္ ဆယ့္ငါးရြက္ေလာက္ကို ထည့္ေထာင္း၊
သမသြားရင္ မီးနည္းနည္းျပန္ကင္လိုက္မယ္၊ အနံ႕ေမႊးလာရင္ ပန္းကန္ထဲထည့္၊
ငါးပိေထာင္းကို ဆီဆမ္းစားရင္လည္း ရတယ္၊ ေရွာက္ရည္သံပုရာရည္နဲ႕လည္း သံုးေဆာင္လို႕ရတယ္။

No comments: