******************************************
❓❓ MWD: မၾကာေသးခင္က အိႏၵိယႏိုင္ငံမွာ ပီေလာပီနံဥကိုစားၿပီး မိသားစုတစ္ခုလံုး ဆိုင္ယာႏိုက္အဆိပ္သင့္ ေသဆံုးသြားၾကတယ္လို႔ သတင္းတစ္ခုထဲမွာ ေတြ႕လိုက္ရပါတယ္ ဆရာ.. ကြ်န္မတို႔ႏိုင္ငံမွာလည္း ပီေလာပီနံဥ စားသံုးတဲ့ဓေလ့ ရွိတာရယ္.. ၿပီးေတာ့ ရံဖန္ရံခါမွာလည္း အဆိပ္သင့္လို႔ ေဆး႐ံုကိုတက္ေရာက္ကုသၾကရတယ္ ဆိုတာလည္း ၾကားေနရေတာ့ ဒီအေၾကာင္းနဲ႔ပတ္သက္လို႔ က်န္းမာသုတအစီအစဥ္ကေန အမ်ားသိႏိုင္ဖို႔ တင္ဆက္ခ်င္ပါတယ္ ဆရာ.. ပထမဆံုးအေနနဲ႔ အပင္ေတြမွာ ဆိုင္ယာႏိုက္က ဘယ္နည္းဘယ္ပံု ေရာက္လာသလဲဆိုတာ ရွင္းျပေပးပါ..
Dr.KML: အပင္ထြက္ပစၥည္းေတြကို အဓိကအုပ္စု (၂) ခုခြဲထားပါတယ္.. Primary Metabolite နဲ႔ Secondary Metabolite ဆိုၿပီး (၂) ခု ျဖစ္ပါတယ္..
Primary Metabolite ဆိုတာကေတာ့ အပင္ရဲ႕ႀကီးထြားျခင္း၊ မ်ဳိးပြားျခင္း၊ တည္ေဆာက္ျခင္းေတြမွာ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းေတြ ျဖစ္ပါတယ္.. ဥပမာ ကာဗိုဟိုက္ၿဒိတ္၊ ပ႐ိုတင္း၊ အဆီနဲ႔ Nucleic acid ေတြျဖစ္ပါတယ္..
Secondary Metabolite ေတြရဲ႕ အဓိကတာဝန္ကေတာ့ အပင္ကို ေရာဂါပိုးမႊားေတြရဲ႕အႏၱရာယ္နဲ႔ သဘာဝေဘးရန္ေတြကေန ကာကြယ္ဖို႔ျဖစ္ပါတယ္.. လူမွာဆို ခုခံအားစနစ္နဲ႔ သြားတူပါတယ္.. အဲဒီမွာအုပ္စုႀကီး (၄) ခုရွိပါတယ္..
(၁) Terpenoid
(၂) Phenolics
(၃) Alkaloids
(၄) Glycoside တို႔ ျဖစ္ပါတယ္..
ခုနကေျပာခဲ့တဲ့ ဆိုင္ယာႏိုက္အဆိပ္သင့္တဲ့အုပ္စုကေတာ့ Terpenoid အုပ္စုမွာပါဝင္ပါတယ္.. Glycoside (၄) မ်ဳိးရွိတဲ့အနက္ ဆိုင္ယာႏိုက္ပါတဲ့ glycoside ကို Cyanogenic glycoside လို႔ ေခၚပါတယ္.. glycoside ဆိုတာေတာ့ glucose ကေနလာတာျဖစ္ၿပီး glucose ေမာ္လီက်ဴးနဲ႔ အျခားေမာ္လီက်ဴးတို႔ ေပါင္းစပ္ဖြဲ႕စည္းထားတာ ျဖစ္ပါတယ္..
အ့ဲဒီ Cyanogenic glycoside ေတြကို တစ္နည္းအားျဖင့္ cyanogen လို႔လည္း ေခၚပါတယ္.. သူတို႔ဟာ HCN လို႔ေခၚတဲ့ Hydrogen Cyanide အဆိပ္ကို ထုတ္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္.. ဆိုင္ယာႏိုက္လို႔လည္းအတိုေကာက္ ေခၚၾကပါတယ္.. အဲ့ဒီလို HCN ထုတ္ေပးတဲ့အပင္ေပါင္း ၂၆၀ဝ ေလာက္ကို ေတြ႕ရွိေဖာ္ထုတ္ခဲ့ၿပီး ျဖစ္ပါတယ္..
❓❓ MWD: ဘယ္လိုမ်ဳိးအပင္ေတြကေန ဆိုင္ယာႏိုက္အဆိပ္ ထုတ္ေပးႏိုင္ပါသလဲ ဆရာ..
Dr.KML: ခုနကေျပာခဲ့တဲ့အပင္ ၂၆၀ဝ ေက်ာ္ထဲမွာ အမ်ားစုကေတာ့ ကြ်န္ေတာ္တို႔နဲ႔ အၿမဲထိေတြ႕ေနတာမဟုတ္ေတာ့ သိပ္အေရးမႀကီးဘူးလို႔ ေျပာႏိုင္ပါတယ္.. အားလံုးထဲမွာ cyanogen ပါဝင္မႈအမ်ားဆံုးနဲ႔ လူေတြအသံုးအမ်ားဆံုးကေတာ့ tapioca လို႔ေခၚတဲ့ ပီေလာပီနံဥပဲ ျဖစ္ပါတယ္.. ေနာက္ ပဲပိစပ္အပါအဝင္ ပဲမ်ဳိးစံုမွာလည္း ပါပါတယ္.. ေနာက္ၿပီး ဆီးေစ့ဆံ၊ ပန္းသီးအေစ့၊ မက္မြန္သီးေစ့၊ ခ်ယ္ရီသီးအေစ့ေတြထဲမွာ ပါဝင္ပါတယ္.. ပါဝင္တဲ့ပမာဏ အနည္းအမ်ားကေတာ့ ကြာတာေပါ့..
❓❓ MWD: ခုနက ဆရာေျပာသြားတဲ့အထဲမွာ အပင္ေတြအတြက္ ေဘးအႏၱရာယ္ေတြကေန ကာကြယ္ဖို႔လို႔ ေျပာသြားပါတယ္.. အ့ဲဒါ နည္းနည္းရွင္းျပေပးပါ..
Dr.KML: အပင္ေတြဟာ သဘာဝအတြက္ Natural defense mechanism ေတြရွိပါတယ္.. အပင္ကိုဖ်က္ဆီးမယ့္ ပိုးမႊားတိရိစာၦန္ေတြရဲ႕ရန္ကေန ကာကြယ္ဖို႔ပါ.. အပင္ေတြမွာ cyanogenic glycoside ေတြရွိေနေပမယ့္ သာမန္အေျခအေနမွာ ဆိုင္ယာႏိုက္အဆိပ္မထုတ္ပါဘူး.. အပင္ဟာ ဖ်က္ဆီးခံရၿပီဆိုတာနဲ႔ ဆဲလ္ေလးေတြပ်က္သြားမယ္.. အ့ဲဒီအခါမွာ -glycosidase ဆိုတဲ့အင္ဇိုင္းနဲ႔ cyanogenic glycoside တို႔ ထိေတြ႕ဓာတ္ျပဳၿပီး HCN ေတြထြက္လာပါတယ္.. အဲဒီ HCN ကိုစားမိလို႔ပဲျဖစ္ျဖစ္ အေငြ႕ကို႐ွဴမိလို႔ပဲျဖစ္ျဖစ္ သတၲဝါရဲ႕အသက္႐ွဴတဲ့လုပ္ငန္းစဥ္မွာ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ cytochrome oxidase enzyme စနစ္ကို ဖ်က္ဆီးပစ္ပါတယ္.. အဲ့ဒီအခါမွာ သတၲဝါအေနနဲ႔အသက္႐ွဴရပ္ၿပီး ေသဆံုးသြားမွာျဖစ္ပါတယ္.. ဘယ္သတၲဝါပဲျဖစ္ျဖစ္ ေရွ႕မွာဒီအပင္ကိုစားလို႔ ေသတာေတြ႕ရင္ ေနာင္ကိုဘယ္အေကာင္မွ ဆက္မစားေတာ့ ကာကြယ္ၿပီးသား ျဖစ္သြားပါတယ္..
❓❓ MWD: ဒါဆိုရင္ ပီေလာပီနံကို အစိမ္းအတိုင္းစားတဲ့ သတၲဝါေတြအေနနဲ႔ တစ္ခါတည္း ေသႏိုင္တာေပါ့ ဆရာ..
Dr.KML: မွန္ပါတယ္.. ဒါေပမယ့္ ပီေလာပီနံဥေတြက ေျမႀကီးထဲမွာပဲရွိေတာ့ ဒါကိုတူးၿပီးစားတဲ့ သတၲဝါေတြကလည္း ေသမွန္းသိေတာ့ ေနာက္ပိုင္းမွာ ဘယ္သတၲဝါမွ စားေလ့မရွိေတာ့ပါဘူး.. လူပဲစားေတာ့တာပါ.. စားတဲ့အခါ အႏၱရာယ္ကင္းေအာင္ စနစ္တက်မစားရင္သာ အဆိပ္သင့္မွာျဖစ္ပါတယ္.. ဒါေတာင္ မၾကာေသးမီ ေဖေဖာ္၀ါရီ ၂၀ဝ၈ တုန္းက နယူးဇီလန္ႏိုင္ငံမွာရွိတဲ့ ပီေလာပီနံစိုက္ခင္းမွာ ႏြား (၁၀) ေကာင္ဟာ ပီေလာပီနံဥေတြစားၿပီး ေသဆံုးကုန္တယ္လို႔ သတင္းထဲမွာ ဖတ္လိုက္ရပါေသးတယ္..
❓❓ MWD: ပီေလာပီနံကို အႏၱရာယ္ကင္းေအာင္ ဘယ္လိုစားရပါမလဲ ဆရာ..
Dr.KML: အဓိက ပီေလာပီနံကို ေရ ေသေသခ်ာခ်ာေဆးရပါမယ္.. ၿပီးရင္ ျပဳတ္စားတဲ့အခါမွာ အဖံုးကို မၾကာခဏဖြင့္ေပးရပါမယ္.. ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ ျပဳတ္လိုက္ရင္ အပူေပးလိုက္တဲ့အခါမွာ HCN ေတြဟာ အေငြ႕ပ်ံၿပီး ထြက္သြားႏိုင္လို႔ ျဖစ္ပါတယ္.. အဖံုးမပြင့္ဘဲ ပိတ္ၿပီးျပဳတ္ခဲ့ရင္ HCN ေတြဟာ အျပင္ကိုမထြက္ေတာ့ဘဲ အထဲမွာပဲ ပိတ္မိေနမွာ ျဖစ္ပါတယ္..
ေနာက္ HCN ဟာ ေရမွာေပ်ာ္ဝင္တဲ့အတြက္ အိုးထဲကေရထဲမွာ ေပ်ာ္သြားပါတယ္.. ၿပီးေတာ့ ဥထဲကို ျပန္စိမ့္ဝင္သြားတဲ့အတြက္ HCN အဆိပ္သင့္တာကို ခံစားရျခင္း ျဖစ္ပါတယ္.. ၿပီးေတာ့ ေရကို ၃ ခါေလာက္လဲေပးရင္ HCN ေတြဟာ သြန္လိုက္တဲ့ေရထဲမွာပါသြားလို႔ အႏၱရာယ္ကင္းစြာစားႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္.. ဒီသေဘာတရားကေတာ့ ဥေတြကို ျပဳတ္စားရင္ ဘာဥပဲျပဳတ္စားစား HCN ပါ/မပါ မသိႏိုင္တဲ့အတြက္ ေရကို ၂ ခါ ၃ ခါလဲေပးၿပီး အဖံုးကိုမၾကာခဏဖြင့္ေပးရင္ HCN အဆိပ္သင့္ျခင္းမွ ကင္းေဝးေစႏိုင္ပါတယ္..
❓❓ MWD: ခုနက ဆရာေျပာတဲ့အထဲမွာ ပဲပိစပ္အပါအဝင္ ပဲမ်ဳိးစံုမွာလည္း ဆိုင္ယာႏိုက္ပါဝင္တယ္ဆိုေတာ့ ကြ်န္မတို႔စားေနက် အစားအစာလည္းျဖစ္ေတာ့ ဘယ္လိုမ်ားလုပ္သင့္ပါသလဲ..
Dr.KML: Soy bean လို႔ေခၚတဲ့ ပဲပိစပ္အပါအဝင္ ပဲေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ cyanogen ပါဝင္ပါတယ္.. ဒါေပမယ့္ ပါဝင္တဲ့ပမာဏက နည္းတဲ့အတြက္ မ်ားမ်ားစားမွသာ ဒုကၡေပးတာျဖစ္ပါတယ္.. ဒါေၾကာင့္ ဘယ္ပဲ ဘဲျဖစ္ျဖစ္ မေသခ်ာရင္ အစိမ္းမစားသင့္ပါဘူး.. ခုနကေျပာသလို ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ရင္ အဖံုးကို ၂ ခါ ၃ ခါဖြင့္ေပး႐ံုနဲ႔ HCN အကုန္လံုးထြက္သြားမွာ ျဖစ္ပါတယ္.. အႏၱရာယ္ေပးႏိုင္တဲ့ အဆင့္မရွိပါ.. အထူးသတိျပဳရမွာက အိမ္ေမြးတိရိစာၦန္ေတြကို ပဲေကြ်းရင္ တစ္ခါထဲအမ်ားႀကီး မေကြ်းမိဖို႔ ျဖစ္ပါတယ္..
❓❓ MWD: ဆီးသီးတို႔၊ ပန္းသီးတို႔စားရင္ ဆိုင္ယာႏိုက္ အဆိပ္သင့္ႏိုင္ပါသလား..
Dr.KML: အဲ့ဒါကေတာ့ အေစ့မွာပဲပါလို႔ သိပ္ျပႆနာမရွိပါ.. အေစ့ကိုလည္း လူေတြကစားေလ့မရွိေတာ့ လူမွာဆိုင္ယာႏိုက္အဆိပ္သင့္မႈ မျဖစ္ႏိုင္ပါ.. ဥပမာ ပန္းသီးကိုစားရင္ အေစ့ရွိတဲ့အူတိုင္ကိုမစားဘဲ လႊင့္ပစ္တဲ့သူခ်ည္းပါပဲ.. အလားတူ မက္မန္းသီး၊ မက္မြန္သီး၊ ဆီးသီးတို႔ဆိုရင္လည္း အေစ့ကိုလႊင့္ပစ္ေတာ့ ျပႆနာမရွိပါဘူး.. ဒါေပမယ့္ တိရိစာၦန္ေတြစားရင္ေတာ့ အလံုးလိုက္စားၾကရတာျဖစ္လို႔ သူတို႔ဆိုရင္ ဆိုင္ယာႏိုက္အဆိပ္သင့္ပါတယ္.. တိရိစာၦန္ေတြကလည္း အဲ့ဒီအသီးေတြစားရင္ ေသမွန္းသိေတာ့ သူတို႔ကလည္း ဘယ္ေတာ့မွစားမွာမဟုတ္ပါဘူး..
❓❓ MWD: ဆိုင္ယာႏိုက္က လူေတြမွာ ဘယ္ေလာက္ပမာဏဝင္ရင္ ေသႏိုင္ပါသလဲ ဆရာ..
Dr.KML: HCN ရဲ႕ေသႏိုင္တဲ့ပမာဏ (Lethal dose) 0.5 – 3.5 mg/kg ျဖစ္ပါတယ္.. ဝင္လာတဲ့ဆိုင္ယာႏိုက္ကို လူ သို႔မဟုတ္ တိရိစၦာန္ရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ကေန ဘယ္ေလာက္ေခ်ဖ်က္ႏိုင္တယ္ဆိုတာေပၚ မူတည္ၿပီး ပမာဏကြာျခားတာပါ.. မူလကတည္းက က်န္းမာေရးေဒါင္ေဒါင္ျမည္ရင္ 3.5 mg/kg အထိခံႏိုင္မွာျဖစ္ၿပီး က်န္းမာေရးမေကာင္းခဲ့ရင္ အထူးသျဖင့္ အသည္းမွာေရာဂါတစ္ခုခုျဖစ္ခဲ့ရင္ 0.5 mg/kg ဆိုရင္ ေသႏိုင္ပါတယ္.. တစ္နည္းအားျဖင့္ 50 kg ရွိတဲ့လူႀကီးတစ္ေယာက္ဟာ 35 mg ဝင္႐ံုနဲ႔ ေသႏိုင္ပါတယ္.. ဥပမာ ဆီးေစ့၊ ပန္းသီးေစ့ 10 g (ငါးမူးသားေက်ာ္ေက်ာ္) မွာ HCN 50 mg ပါဝင္ပါတယ္..
❓❓ MWD: ဆိုင္ယာႏိုက္အဆိပ္သင့္ရင္ ဘယ္လိုမ်ဳိးလကၡဏာေတြ ခံစားရပါသလဲ ဆရာ..
Dr.KML: အဲ့ဒီမွာ ႐ုတ္တရက္ဆိုင္ယာႏိုက္အဆိပ္သင့္ရင္ ခံစားရတဲ့လကၡဏာ (Acute cyanide poisoning) နဲ႔ တစ္ႀကိမ္မွာနည္းနည္းစီနဲ႔ ေရရွည္အဆိပ္သင့္ျခင္း (Chronic cyanide poisoning) ဆိုၿပီး ႏွစ္မ်ဳိးရွိပါတယ္..
႐ုတ္တရက္အဆိပ္သင့္ဖို႔အေနနဲ႔ HCN ပါဝင္တဲ့အစားအစာေတြ တစ္ခါတည္းမ်ားမ်ားစားရင္ ႀကံဳေတြ႕ရပါတယ္.. ခုနကေျပာခဲ့တဲ့ ပီေလာပီနံဥေတြ မ်ားမ်ားစားတဲ့ဟာမ်ဳိးေပါ့.. အဓိကလကၡဏာေတြအေနနဲ႔..
(၁) General - ေခါင္းကိုက္လာမယ္.. ေခါင္းမူးလာမယ္.. ပ်ိဳ႕မယ္.. အန္မယ္.. ႏံုးေခြသြားမယ္.. ကိုယ္ေတြလက္ေတြမသယ္ခ်င္ဘူး ျဖစ္လာမယ္.. ေျခဖ်ားလက္ဖ်ားေတြ ျပာလာမယ္..
(၂) Respiratory - အစပိုင္းမွာ အသက္႐ႈႏႈန္းျမန္လာမယ္.. အသက္႐ႈမဝျဖစ္လာမယ္.. ေနာက္ပိုင္းမွာ အသက္မွ်င္းမွ်င္းပဲ႐ွဴၿပီး အသက္႐ွဴရပ္ကာ ေသႏိုင္ပါတယ္..
(၃) CNS - ႐ုတ္တရက္သတိလစ္မယ္.. တက္မယ္.. သတိလံုးဝေမ့ၿပီး ေသဆံုးႏိုင္ပါတယ္..
❓❓ MWD: နာတာရွည္ဆိုင္ယာႏိုက္အဆိပ္သင့္မႈနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီးေတာ့လည္း ရွင္းျပေပးပါ..
Dr.KML: ဒါကေတာ့ ဆိုင္ယာႏိုက္ပါဝင္တဲ့အစားအစာကို မၾကာခဏစားသံုးမယ္.. HCN ဓာတ္ေငြ႕ကို နည္းနည္းခ်င္း႐ွဴမိေနမယ္ဆိုရင္ တစ္ခါတည္း ေသေလာက္တဲ့ပမာဏမဟုတ္ရင္ေတာ့ အဓိကအခ်က္ (၂) ခုရွိပါတယ္..
(၁) General - ေခါင္းမၾကာခဏကိုက္မယ္.. ႏံုးခ်ိမယ္.. ကိုယ္လက္ေတြ မသယ္ခ်င္ မလႈပ္ရွားခ်င္ျဖစ္မယ္.. မၾကာခဏ ပ်ိဳ႕ခ်င္အန္ခ်င္စိတ္ ျဖစ္မယ္.. လက္ထိပ္ကေလးေတြၾကည့္ရင္ အျပာေရာင္သန္းေနတတ္တယ္.. (cyanosis လို႔ေခၚပါတယ္)
(၂) Mucocutaneous - ဆိုင္ယာႏိုက္အဆိပ္ေငြ႕ေတြထုတ္ေနတဲ့ စက္႐ံု၊ အလုပ္႐ံုေတြမွာလုပ္တဲ့သူေတြမွာ မ်က္ေစ့ေတြပူမယ္.. စပ္မယ္ (Eye irritation)၊ မ်က္ခြံေတြေရာင္မယ္ (conjunctivitis)၊ ႏွာေခါင္းယားမယ္ (nose irritation)၊ အေရျပားေရာင္ရမ္းျခင္း(dermatitis)၊ အဖုအပိန္႔မ်ားထြက္ျခင္း (rash)၊ အေရၾကည္ဖုမ်ားထြက္ျခင္း(papules) ေတြ ျဖစ္တတ္ပါတယ္.. ငါးပိ၊ ငံျပာရည္စက္႐ံုေတြမွာ ေတြ႕ရေလ့ရွိပါတယ္.. ဘက္တီးရီးယား ကေန ဆိုင္ယာႏိုက္ထုတ္ေပးလို႔ ျဖစ္ပါတယ္..
❓❓ MWD: ဆိုင္ယာႏိုက္ဓာတ္ေငြ႕ကို အခ်ဳိ႕စစ္ပြဲေတြမွာလည္း အသံုးျပဳတယ္လို႔ သိရပါတယ္.. အ့ဲဒါကေရာ အပင္ကေနထုတ္တာပါလား ဆရာ..
Dr.KML: စစ္ပြဲေတြမွာသံုးတာမွန္ပါတယ္.. ဒါေပမယ့္ အပင္ကေနယူတာေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး.. ဓာတုေဗဒနည္းနဲ႔ အေျမာက္အမ်ားထုတ္ယူတာျဖစ္ပါတယ္.. ရလာတဲ့ HCN ေတြကို ဓာတ္ေငြ႕အိုး (cylinder) ေတြမွာ ထည့္ၿပီးသံုးတာပါ.. ထင္ရွားတဲ့ဥပမာအေနနဲ႔ ဒုတိယကမၻာစစ္အတြင္းက နာဇီဂ်ာမဏီဟာ ဂ်ဴးလူမ်ဳိး ၆ သန္းေက်ာ္ကိုgas chamber ထဲမွာထည့္ၿပီး ဆိုင္ယာႏိုက္အဆိပ္ေငြ႕နဲ႔ အစုလိုက္အၿပံဳလိုက္ သတ္ခဲ့တာျဖစ္ပါတယ္.. ေနာက္ပိုင္းမွာ chemical warfare အေနနဲ႔ ၁၉၈၀ တုန္းက အီရတ္စစ္တပ္ကေန kurd လူမ်ဳိးေတြကို တိုက္ခိုက္တဲ့အခါမွာ သံုးခဲ့ပါတယ္.. ဒါေပမယ့္ ကမၻာ့ကုလသမဂၢကေနဦးစီးၿပီးေတာ့ chemical warefare ေတြကို အသံုးမျပဳဖို႔ပိတ္ပင္ထားပါတယ္.. ဘယ္ႏိုင္ငံမွာမွ သံုးခြင့္မရွိပါဘူး..
❓❓ MWD: ဆရာ့အေနနဲ႔ ျမဝတီ႐ုပ္ျမင္သံၾကားပရိသတ္ကို ဘာမ်ားေျပာခ်င္ပါသလဲ..
Dr.KML: အဓိကကေတာ့ ဆိုင္ယာႏိုက္အဆိပ္မသင့္ရေလေအာင္ အသီးအႏွံေတြကို ျပဳတ္ၿပီးစားရင္ အထူးသျဖင့္ ပီေလာပီနံလို ဥမ်ဳိးျဖစ္တဲ့ ကန္စြန္းဥ၊ အာလူးစတာေတြကို ျပဳတ္တဲ့အခါ ေရ ၂ ခါ ၃ ခါ လဲဖို႔နဲ႔ အဖံုးကို မၾကာခဏ ၃-၄ ခါေလာက္ ဖြင့္ေပးဖို႔ ျဖစ္ပါတယ္.. ဒါဆိုရင္ ဆိုင္ယာႏိုက္အဆိပ္သင့္ျခင္းက ကင္းေဝးစြာနဲ႔ စိတ္ခ်လက္ခ် စားႏိုင္ပါတယ္..
#Cyanide
#Health
#MWD
မူရင္းမ်ွေ၀သူ - ေဒါက္တာခင္ေမာင္လြင္ (FAME Pharmaceuticals)
No comments:
Post a Comment