Saturday, July 5, 2014

ဂ်ာနယ္အစံုက ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား



မဂၢဇင္းေတြ ဂ်ာနယ္ေတြမွာပါသမွ်ဟင္းလ်ာေတြကိုခ်က္ျပဳတ္ရာမွာ ပါ၀င္ပစၥည္းေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက တခ်ိဳ႕အိမ္ေတြမွာ အသင့္မရွိ တတ္ပါဘူး။ အထူးသျဖင့္ ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြနဲ႕အသားက်မေနတဲ့ဟင္းလ်ာမ်ားကိုခ်က္ျပဳတ္ရာမွာျဖစ္ပါတယ္။ 

အဲ့လိုမ်ိဳးေတြဆိုရင္ေတာ့ ကၽြန္ေတာ္က ကူးထားေလ့မရွိဘဲ ဖတ္ရံုသာဖတ္တတ္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့ ကၽြန္ေတာ့္ပါးစပ္ကလည္း အာရွအစားအစာမ်ားကိုသာ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္အာသာေျပေလ့ရွိျပီး အေနာက္တိုင္းအစားအစာအမ်ားစုကိုေတာ့ သိပ္မၾကိဳက္တတ္ပါဘူး။

ကဲကဲ….မီးတို႕အၾကိဳက္ မြန္းလိုက္အခ်ိဳရည္ေတာ့မဟုတ္ပါ ဂ်ာနယ္ထဲကဟင္းလ်ာေတြထဲက တစ္ခ်ိဳ႕ကို ကူးယူေဖာ္ျပပါေတာ့မယ္။ သြားရည္က်ျပီး ကူးေရးလိုက္ျခင္းပါေနာ္။

(၁) ပဲၾကာဆံႏွင့္ ပုစြန္
ပမာဏ - ၄ဦးစာ
ျပင္ဆင္ခ်ိန္ - ၂၀မိနစ္
ခ်က္ျပဳတ္ခ်ိန္ - ၂၀မိနစ္ခန္႕

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
အျမစ္ပါသည့္ နံနံပင္ ၄ပင္၊ ခ်င္း ၆စင္တီမီတာခန္႕(ေထာင္းထားပါ)၊ ဆီ ဟင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃ျမႊာ(စဥ္းထားပါ)၊ နံနံပင္ စဥ္းျပီးသားေကာ္ဖီဇြန္း ၁ဇြန္းစာခန္႕၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ ေကာ္ဖီဇြန္း ၁ဇြန္းစာခန္႕၊ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ - ၂၅၀မီလီလီတာ (ဖန္ခြက္၁ခြက္စာ ခန္႕)၊ ငံျပာရည္ ေကာ္ဖီဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ ေကာ္ဖီဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း၊ ပဲၾကာဆံ ၁၀၀ ဂရမ္ (၁၅မိနစ္ခန္႕ေရစိမ္ထားပါ)၊ ပုစြန္ၾကား ၁ကီလို(၆၀က်ပ္သားခန္႕) အခြံခၽြတ္ ေရေဆးထားပါ။

ျပဳလုပ္ျပင္ဆင္ပံု
မုန္႕ဖုတ္အပူေပးစက္ Oven ကို 180·C (350·F) ေရာက္ေအာင္ ထားပါ။ နံနံပင္အျမစ္ႏွင့္ ရိုးတံ ၁လက္မခန္႕ ခ်န္ျပီးျဖတ္ကာ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ဓားျပားရိုက္ကာ စဥ္းထားပါ။ နံနံပင္အရြက္ကေလးမ်ားကိုလည္း လွီးျဖတ္ထားပါ။
ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည့္ျပီး ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နံနံပင္အျမစ္မ်ား၊ခ်င္း၊ငရုတ္ေကာင္းတို႕ကို အနံ႕ထြက္လာသည္အထိေၾကာ္ပါ။

အနံ႕ေမႊးလာလွ်င္ ၾကက္ျပဳတ္ရည္၊ ငံျပာရည္၊ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ႏွင့္ ပဲၾကာဆံထည့္ျပီး ဆူပြက္ေအာင္တည္ပါ။ ဆူပြက္လာလွ်င္ ပုစြန္ထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ မုန္႕ဖုတ္ရာတြင္သံုးသည့္ အပူခံပန္းကန္လုံးထဲသို႕ ေျပာင္းထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္လ်က္ ၁၀မိနစ္ခန္႕ Oven ထဲမွာ ဖုတ္ထားပါ။ ပုစြန္ေလးမ်ား ပန္းေရာင္သန္းလာလွ်င္ က်က္ပါျပီ။
Oven ထဲမွထုတ္ယူျပီး နံနံပင္ျဖဴးကာ  ထမင္းျဖဴႏွင့္ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

(၂)  ငါးခုအသားႏုပ္ႏုပ္စင္းေၾကာ္ (ခ်က္ျပဳတ္သူ အန္တီမီးမီး)

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
လယ္ငါးခူအေကာင္ၾကီး ၃ေကာင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴအၾကီး ၄ျမႊာ၊ ၾကက္သြန္အနီ ၂လံုး၊ ဂ်င္း အနည္းငယ္၊ နႏြင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၅ေတာင့္၊ ရွမ္းနံနံ/နံနံပင္ အနည္းငယ္၊ ဆီေမႊး စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ပဲပိစပ္ဆီ ၁၅က်ပ္သား၊ ၾကက္သားအမႈန္႕ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁/၃ ၊ကင္းမြန္ငံျပာရည္ အနည္းငယ္၊ သၾကား အနည္းငယ္၊

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ငါးကိုေခါင္းပိုင္းျဖတ္ထုတ္၍ ဗိုက္ေဖာက္ျပီး အရိအရြဲမ်ားစင္ေအာင္ျပာနဲ႕ ခပ္နာနာပြတ္တိုက္ကာ ေရစင္ေအာင္ေဆးပါ။ ျပီးလွ်င္ ငါးအသားကိုလႊာယူျပီး ႏုပ္ႏုပ္စင္း၍ ၾကက္သားအမႈန္႕နဲ႕ နယ္ေပးထားပါ။

ဂ်င္းနဲ႕ၾကက္သြန္ျဖဴကိုေထာင္းပါ။ ၾကက္သြန္အနီကို ကန္႕လန္႕ျဖတ္အကြင္းေလးျဖစ္ေအာင္လွီးျဖတ္ပါ။ ငရုတ္သီးအစိမ္းကို ပါးပါးလွီးထား။ ရွမ္းနံနံနဲ႕ နံနံပင္အရြက္ကိုေရေဆးျပီး ႏုပ္ႏုပ္စင္းပါ။

မတူးမကပ္တဲ့ဒယ္တြင္ ဆီေမႊးနဲ႕ပဲပိစပ္ဆီကိုထည့္ျပီး အပူေပးပါ။ ဆီပူရန္ၾကက္သြန္ျဖဴ၊အနီ၊ဂ်င္း၊နႏြင္းမႈန္႕တို႕ကိုထည့္ဆီသတ္ပါ။
နံနံပင္အရြက္မ်ားကို ထည့္ဆီသတ္ပါ။ သၾကား၊ငံျပာရည္၊ငရုတ္သီးစိမ္းတို႕ကိုပါထည့္ေပးရပါမယ္။ 

ၾကက္သြန္မ်ားအစိမ္းနံ႕ေပ်ာက္သြားမွ ငါးအသားမ်ားထည့္ေၾကာ္ျပီး သမေအာင္ေမႊပါ။ ၂၅မိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ေပးရင္ ငါးအသားက်က္ပါျပီ။ အကယ္၍ ငါးအသားကိုၾကြပ္ရြတဲ့ အရသာကို စားခ်င္တယ္ဆိုရင္ ငါးအသားကို မိမိစိတ္ၾကိဳက္ျဖစ္တဲ့အထိ အခ်ိန္တိုးျပီးဆက္ေၾကာ္ႏိုင္ပါတယ္။

ခ်ိဳစပ္ျပီး ေမႊးရနံ႕သင္းေနတဲ့ငါးဟင္းလ်ာတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။

(၃) ၀က္နံရိုးေပါင္း မုန္႕ညင္းရြက္စြပ္ျပဳတ္ (ခ်က္ျပဳတ္သူ အန္တီမီးမီး)

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
အသားထူထူ၀က္နံရိုး ၃၀က်ပ္သား၊ မုန္႕ညင္းရြက္ျဖဴ ၁စည္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴအၾကီး ၄ျမႊာ၊ ဂ်င္း အနည္းငယ္၊ ငရုတ္ေကာင္းအမႈန္႕ အနည္းငယ္၊ သၾကား အနည္းငယ္၊ ၾကက္သားအမႈန္႕ စားပြဲတင္ဇြန္းတစ္၀က္၊ ငံျပာရည္(အခ်ိဳ) စားပြဲတင္ဇြန္း တစ္၀က္၊ ဆား(လိုအပ္မွ) အနည္းငယ္။

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
၀က္နံရိုးကိုတံုးျပီး ေသြးမ်ားစင္သြားေအာင္ ေရျဖင့္ ၁၀မိနစ္ခန္႕စိမ္ေပးျပီးမွ စင္ၾကယ္ေအာင္ေဆးပါ။ ျပီးလွ်င္ ေပါင္းအိုးထဲမွာ ေရဖန္ခြက္ ၄ခြက္စာခန္႕ႏွင့္ ၀က္နံရိုးကိုထည့္ပါ။

ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ဂ်င္းကိုေထာင္းထည့္ပါ။ သၾကား၊ၾကက္သားအမႈန္႕၊ငံျပာရည္၊ငရုတ္ေကာင္းအမႈန္႕တို႕ကိုပါထည့္ျပီး ၂၅မိနစ္ခန္႕ေပါင္းေပးပါ။

၀က္နံရိုးေပါင္းေနတဲ့အခ်ိန္တြင္ မုန္႕ညင္းရြက္ကို အေနေတာ္ပိုင္းျဖတ္ျပီး က်က္ရံုေလးေရေႏြးေဖ်ာထားေပးပါ။ ျပီးလွ်င္ဆယ္ယူျပီး ေရခဲေရ ႏွင့္ ခဏစိမ္ထားေပးရပါမယ္။ အရြက္မ်ား မည္းမသြားေစရန္အတြက္ပါ။

ေပါင္းထားတဲ့၀က္နံရိုး ႏူးအိသြားလွ်င္ ဟင္းရည္ပူပူထဲမွာ မုန္႕ညင္းရြက္မ်ားအုပ္ခတ္ေပး၍ စားသံုးပါ။ 

၀က္နံရိုးေပါင္းဟင္းရည္အနည္း အမ်ားကို မိမိစိတ္ၾကိဳက္ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပါ။

မွတ္ခ်က္။ ။ ၾကက္သားအမႈန္႕နဲ႕ ငံျပာရည္တို႕တြင္ အငံဓာတ္ပါျပီးျဖစ္တဲ့အတြက္(ဆား)ကိုလိုအပ္မွ ထည့္သံုးပါ။

No comments: