Friday, May 4, 2018

သက္သတ္လြတ္ ထမင္းလိပ္ - ၀က္လက္စြပ္ျပဳပ္ - ပုစြန္တုန္ယမ္းထမင္းေၾကာ္

ပုစြန္တုန္ယမ္းထမင္းေၾကာ္
......................................


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ထမင္း           - တစ္ပြဲစာ
• ပုစြန္                   - ၁၅၀ ဂရမ္
• င႐ုတ္သီးစိမ္း   - ၄ ေတာင့္ခန္႔
• ၾကက္ဥ           - ၁ လံုး
• ေရွာက္ရြက္         - ၃ ရြက္ခန္႔
•      Tom Yum အႏွစ္ခဲ  - ၁ ခဲ
• ဆီ                    - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• သံပရာသီး            - ၁ လံုး
• ၾကက္သားမႈန္႔    - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
• သၾကား            - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴ    - ၃ ႁမႊာခန္႔


ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
၁။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းၿပီး ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္ဥထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ ပုစြန္ထည့္ပါ။
၂။ ပုစြန္အနံ႔ေမႊးလာၿပီဆိုလွ်င္ င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ပါးပါးလွီးၿပီး ထည့္ပါ။
၃။ ထမင္းထည့္ပါ။ Tom Yum အႏွစ္ကို ေျခၿပီး ထည့္ေပးပါ။ အရသာမ်ားႏွင့္ ေရွာက္ရြက္ကို ပါးပါး လွီးၿပီး ထည့္ပါ။
၄။ အရသာမွာ Tom Yum အနံ႔သင္းၿပီး ခ်ဥ္စပ္အရသာရလာၿပီဆိုလွ်င္ ပန္းကန္မွာျပင္ၿပီး သံုးေဆာင္ ႏိုင္ပါၿပီ။
................................
အံ့ဝင့္ထြဋ္ (MRTV-4)

သက္သတ္လြတ္ ထမင္းလိပ္
..................................


ေႏြေနပူၿပီဆိုရင္ အဆီ၊ အသား မစားခ်င္ေတာ့ၿပီမို႔ အသားမပါ၊ ဆီမပါတဲ့ ထမင္းလိပ္ေလးကို လုပ္စားၾကည့္ပါေနာ္။ မမီးေပးထားတာ ၄ လိပ္စာ အခ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ေရးရတာရွည္လြန္းလို႔ ခါတိုင္းေရးေနက် ပံုစံကေန မတူဘဲ ျဖစ္ေနမယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ေရညႇိဖက္ - ၄ ခ်ပ္
• ဆူရွိီဆန္/ရွမ္းဆန္ - ၁ ခြက္ခြဲ
• ေရ - ၁ ခြက္ခြဲ
• ဆန္ရွလကာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• သၾကား - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ

ျပဳလုပ္နည္း
ဆူရွီဆန္ကို ေရၾကည္လာသည္အထိ ေဆးပါ။ ေရကုန္ေအာင္ ေစးပ်စ္ၿပီး ေရျခင္ထည့္ကာ ထမင္းခ်က္ေပါင္းအိုးနဲ႔ ခ်က္ပါ။ ထမင္း က်က္တဲ့အခါ မကပ္တဲ့ဇြန္းနဲ႔ အသာအယာ ဖြေပးရပါတယ္။ ထမင္း ပြသြားတဲ့အခါ ဆန္၊ ရွလကာရည္နဲ႔ သၾကားထည့္ၿပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ။ အဲဒီလိုေမႊေနခ်ိန္မွာ ထမင္းေစ့ မေက်ေစရဘဲ အလံုး မပ်က္ေစရပါ။ နယ္ၿပီးလွ်င္ ေျခာက္မသြားေအာင္ ေရစိုဝတ္သန္႔သန္႔ ေလးႏွင့္ အုပ္ထားပါ။

အဆာအတြက္
• ကိုရီးယားမုန္လာဥခ်ဥ္ / သခြားသီး - ၁ လံုး
• မုန္လာဥနီ - ၂ ေတာင့္
• ေထာပတ္သီး - ၁ လံုး
• ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ႏွမ္းေလွာ္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း


ျပဳလုပ္နည္း
၁။ မမီးရဲ႕ ထမင္းလိပ္မွာ ကိုရီးယား မုန္လာဥခ်ဥ္ေလးကို အသံုးျပဳထားေပမယ့္ အလြယ္တကူ ဝယ္မရ တဲ့ သူတို႔ကေတာ့ သခြားသီးကို အစားထိုး သံုးႏိုင္ပါတယ္။ သခြားသီးျခစ္ကို သံုးမယ္ဆို အေခ်ာင္း ေလးေတြ ညီညီညာညာ အၿပိဳင္ရွိေနရင္ အသံုးျပဳခ်ိန္မွာ အလြယ္တကူ ယူသံုးလို႔ရပါတယ္။ သခြား သီးျခစ္ၿပီး စကၠဴလက္သုတ္ပဝါေလးနဲ႔ ထုပ္ထားေပးရင္ သူ႔ထဲက ေရေတြ ထြက္သြားပါမယ္။ လိပ္ စားတဲ့အခါ ေရစိုရႊဲမႈ မျဖစ္ေတာ့ပါ။
၂။ မုန္လာဥနီတစ္ေတာင့္ကို အေခ်ာင္းရွည္ေလးေတြ ရေအာင္ျခစ္ၿပီး ဆားျဖဴးထားပါ။ ၁ နာရီခန္႔ ၾကာလွ်င္ အရည္ညႇစ္ထုတ္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ သၾကား၊ ဆန္၊ ရွလကာရည္ႏွင့္ နယ္ထားပါ။ အခ်ဥ္၊ အခ်ိဳ မသိမသာေလး ျဖစ္ရပါမယ္။
၃။ ေထာပတ္သီးရဲ႕ ထိပ္ ၂ ဖက္ကို လွီးျဖတ္ပါ။ ေထာပတ္သီးကို ထက္ျခမ္းခြဲပါ။ အေစ့ ဖယ္ၿပီး အခြံႏႊာ ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ၈ စိတ္ စိတ္ထားပါ။
၄။ မုန္လာဥနီတစ္ေတာင့္ကို ဘလန္ဒါထဲမွာ ညက္ေနေအာင္ႀကိတ္ၿပီး အရည္ကုန္ေအာင္ ညႇစ္ထုတ္ ပါ။
၅။ ေရညႇိဖက္ကို ထမင္းလိပ္ရာမွာ သံုးတဲ့ ယင္းလိပ္ေပၚမွာ ျဖန္႔ခင္းပါ။ ထမင္းကို လက္တစ္ဆုပ္စာ ယူၿပီး ညီညာေအာင္ ျဖန္႔ခင္းပါ။
၆။ စက္နဲ႔ႀကိတ္ထားတဲ့ မုန္လာဥနီစေလးမ်ားကို ထမင္းေပၚမွာ ညီညာေအာင္ ျဖန္႔ခင္းၿပီး ႏွမ္းျဖဴးပါ။ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ကိုေျခၿပီး ျဖဴးေပးပါ။ ထမင္းနဲ႔ကပ္သြားေအာင္ ဖိေပးပါ။ ၿပီးလွ်င္ ေရညႇိဖက္ကို ေနာက္တစ္ဖက္သို႔လွန္ပါ။ ထမင္းက ေအာက္ဘက္ေရာက္သြားၿပီး ေရညႇိဖက္က အေပၚဖက္ ေရာက္လာပါမယ္။
၇။ ေရညႇိဖက္မွာ အနားကေန ၁ လက္မခြဲေလာက္ ခြာၿပီး အဆာမ်ားကို တင္ပါ။ ကိုရီးယားမုန္လာဥ၊ ေထာပတ္သီး၊ မုန္လာဥနီ ျခစ္ထားသည္တို႔ကို ညီညာေအာင္ တင္ပါ။ ထမင္းနဲ႔ ကပ္သြားေအာင္ ဖိျပားေပးပါ။ ၿပီးလွ်င္ ၁ လက္မခြဲ ခ်န္ထားတဲ့ ေရညႇိဖက္အစကို အဆာေပၚ လံုေအာင္ အုပ္ပါ။ အဆာက်စ္လ်စ္သြားေအာင္ ယင္းလိပ္အလယ္ကေန ယင္းလိပ္အစြန္းဘက္ေတြကို လက္နဲ႔ အသာဖိညႇစ္ၿပီး ဆြဲပါ။ က်စ္သြားၿပီဆိုလွ်င္ ေရညႇိဖက္ဆံုးတဲ့အထိ ဆက္လိပ္သြားပါ။ လိပ္ေနရင္း မွာ က်စ္သြားေအာင္ အသာအယာ ဖိညႇစ္ေပးရပါတယ္။
၈။ ထမင္းလိပ္ၿပီးတဲ့အခါ ဓားကို ေရဆြတ္ၿပီး လွီးပါ။ ဓားထက္ထက္နဲ႔ လွိီးပါ။ တစ္ခါ လွီးၿပီးတိုင္း ေရဆြတ္ထားတဲ့အဝတ္မွာ ဓားကိုသုတ္ေပးၿပီးမွ ေနာက္တစ္ခါ ထပ္လွီးပါ။
၉။ စပိုက္စီးေမ႐ိုေဆာ့စ္ (Spicy Mayonnaise) ဆမ္းၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။ ေဆာ့စ္ဝယ္မရလွ်င္ ေမ႐ိုနိစ္ ၃ ဆကို င႐ုတ္ဆီ ၁ ဆနဲ႔ ေရာစပ္ၿပီး သမေအာင္ေမႊပါ။
၁၀။ ပလတ္စတစ္အိတ္ထဲထည့္ပါ။ ေထာင့္ကေန ကတ္ေၾကးနဲ႔ အေပါက္ေလးေဖာက္ၿပီး ထမင္းလိပ္ ေပၚမွာ ညႇစ္ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္။
.....................................
Meemeetofu

၀က္လက္စြပ္ျပဳပ္


ငယ္တုန္းက အိမ္မွာ ၀က္ေၿခေထာက္ၿပဳတ္တဲ႔အခါ ခ်င္း၊ ႀကက္သြန္ၿဖဴ၊ ငရုပ္ေကာင္းေလာက္ဆား ၊ သျကား၊ ပဲငံျပာရည္ေလာက္ ဘဲ သံုးခဲ႔တယ္..။ အခုေတာ႔ လက္လွမ္းမွီရာအကုန္ထည္႔စမ္းသပ္တယ္..။

 ၀က္ေၿခေထာက္ၿပုတ္မယ္ဆိုတဲ႔အခါ အေမႊးအၿမွင္ေတြကို ေသခ်ာေၿပာင္ေအာင္ၿခစ္ပီးဖယ္ပါ။ ၿပဳတ္မဲ႔အိုးထဲ ၀က္ေၿခေထာက္ထည္႔၊ ေရေအးၿမဳတ္ေအာင္ထည္႔၊ မီးအပူ အလယ္လတ္န႔ဲခ်က္၊ အၿမႈတ္ေတြ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားထြက္လာပီဆိုရင္ သြန္၊ ေရဖြားဖြားနဲ႔ ကပ္ေနတဲ႔အၿမႈတ္ အစအနေတြ ေၿပာင္ေအာင္ေဆး၊ ေရေအး ၿပန္ထည္႔ ၿပန္ၿပဳတ္.. ၿပန္သြန္ ..ေရေအးနဲ႔ေဆး ေရေအးၿပန္ထည္႔ ၿပန္ၿပဳတ္၊ အညိဳအညစ္ အဖတ္ေတြ ကင္းတဲ႔ ၀က္ေၿခေထာက္ၿပဳတ္ရည္ ႀကည္ႀကည္သန္႔သန္႔ေလး ရေအာင္ၿပဳလုပ္တဲနည္းပါ.။

 ၀က္ေၿခေထာက္ၿပဳတ္ရင္ မ်ားေသာအားၿဖင္႔ ပရက္ရွာကြတ္ကာ သံုးမိႀကတယ္.. တကယ္ေတာ႔ မီးေအးေအးနဲ႔ႀကာႀကာတယ္တာ အနံ႔အရသာ ပိုေကာင္းပါတယ္..။ ၀က္ေၿခေထာက္ၿပဳတ္ကို အေရာင္ညိဳညိဳေလးႀကိဳက္ေပမဲ႔၊ ဒီတခါ ေတာ႔ နံတုန္ လုပ္စားဘုိ႔ ရည္ရြယ္တာမို႔ အေရာင္မဲေနေအာင္မၿပဳတ္ပါ။

ပါ၀င္စၥည္းမ်ား
1. ၀က္ေၿခေထာက္ ၇၅ က်ပ္သား
2. ပဲငံျပာရည္ အၿပစ္ ၂ လက္ဘက္ရည္ဇြန္း
3. ဆား သင္႔ရံု
4. ပဲငံၿပာရည္အက်ဲ သင္႔ရံု
5. သႀကား ၂ လက္ဘက္ရည္ဇြန္း
6. မုန္လာဥနီ ၁ ေတာင္႔
7. တရုတ္နံနံ ၃ ခက္
8. ခ်င္း ၁ လကၼ
9. ႀကက္သြန္ၿဖဴ ၅ မႊာ
10. ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႔ သင္႔ရံု

ၿပဳတ္နည္း (၁)


1. ကိုင္းလန္၊ ေဘာ႔ခၽြိဳင္ တမ်ိဳးမ်ိဳးကို ေရေဆး ေရစစ္၊ ေရဆူတြင္ ခဏထည္႔ၿပဳတ္ ဆယ္ျပီးေ ေရေအးတြင္စိမ္ထားပါ။
2. နံနံအၿမစ္ ၊ ဆား၊ ငရုပ္ေကာင္း၊ ႀကက္သြန္ၿဖဴ တို႔ကိုေရာေထာင္းထားပါ။
3. ၀က္သားၿပဳတ္မည္႔အိုးတြင္ ဆီထည္႔ပါ၊ ေထာင္းထားသည္မ်ားကိုထည္႔ပီး ဆီသတ္ပါ၊ ေရႊ၀ါေရာင္ေၿပာင္းလွ်င္ တရုပ္မဆလာထည္႔ပါ၊ သႀကား နဲ႔ ငံၿပာရည္ထည္႔ပီး ဆက္ေႀကာ္ပါ၊ ေရထည့္၊  oyster sauce ထည္႔ပါ။ ဆူလာတဲ႔အခါ ၀က္ေၿခေထာက္ထည္႔ပါ။ ၿပန္ဆူလာတဲ႔အခါ မီးေအးေအး နဲ႔ ၁ နာရီခြဲ ခန္႔ ၿပုတ္ထားပါ။ ၿပုတ္ေနစဥ္ကာလအတြင္းမွာလည္းတက္လာသမွ် အၿမဳတ္ေတြကို ဖယ္ေပးပါ။
4. ၀က္ေျခေထာက္ နူးအိပီ ဆိုရင္ မီး အပူကေနဖယ္ပီး ခ်င္းနဲ႔ ႀကက္သြန္ၿဖဴထုပီး ထည္႔ပါ၊ နာရီ၀က္ နွပ္ ထားပါ။
5. စားခါနီးမွာ ေႏြႊးပါ၊ ပြဲၿပင္မယ္ဆိုတဲ႔အခါ ပန္းကန္လံုးတြင္ ၀က္ေၿခေထာက္ထည္႔၊  ကိုင္းလန္ အရြက္ထည္႔၊ အရည္ထည္႔၊ တရုတ္နံနံ နဲ႔ ငရုပ္ေကာင္းေလးၿဖဴးပီး သံုးေဆာင္ပါရွင္..။  (***ဒီနည္းက တရုတ္ခ်က္နည္းျပုတ္နည္းစာအုပ္ ထဲက အတိုင္း လိုက္ခ်က္ထားတာပါ။ ကိုယ္ခ်က္ေနက် နဲ့ ဘယ္လိုမ်ားအနံ့ အရသာ ကြာလည္းသိခ်င္လို့.. )

ၿပဳတ္နည္း (၂)


၀က္ေၿခေထာက္ကို အေမြွးေတြ အညစ္ေျကးေတြ သန့္သြားေအာင္ ဒါးနဲ့ ျခစ္ထုတ္ ပီး ေရ ေဆးပါ။

ေရဆူမွာထည့္ျပုတ္ပါ။ ၂ ႀကိမ္ ေလာက္ ၿပုတ္လိုက္ သြန္လိုက္လုပ္ပီး အမဲ အနွစ္ အဖက္ေတြကုန္သြားတဲ႔အခါ ေရေဆးပီး ၿပဳတ္မည္႔ အိုးထဲၿပန္ထည္႔၊ ေရေအးထည္႔ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ ၊ ဆား၊ ပဲငံၿပာရည္အက်ဲ တို႔ထည္႔ပီး ၿပုတ္ပါ၊ ဆူလာတဲ႔အခါ မီးေအးေအးနဲ႔ အရိုးထဲက အခ်ိဳရည္ထြက္ပီး ကိုယ္ႀကိဳက္တဲ႔ နူးညံ႔မႈအေနအထားအထိ ၿပဳတ္ပါ။ ၁ နာရီ ၂ နာရီ ႀကာတတ္ပါတယ္..
 ၀က္ေျခေထာက္ နူးပီး အိလာဘီဆိုရင္ ခ်င္းဒါးၿပားရိုက္ထည္႔ပါ။ ႀကက္သြန္ၿဖဴကို အမႊာလိုက္ထည္႔ပါ၊ တရုတ္နံနံတုတ္တုတ္လီွးထားတာနဲ႔ ငရုပ္ေကာင္းေလး ၿဖဴးပီး သံုးေဆာင္ပါ။

နည္းေလးေတြ ကြန္မန္႔မွာေရးေပးသြားႀကလို႔ ေက်းဇူးလည္းတင္ ခင္လည္းခင္..။


Soe Mar Lar က်မ နည္းက ေတာ့ ဆီ အနည္းငယ္ကို ၾကက္သြန္နီ ေၾကာ္ပါတယ္ ။ ျပၤးမွ ဝက္သား ထည့္ ၿပီး လွီမ္ ့ တာပါ ။ ဝက္ေျခေထာက္ အေပၚယံ တင္း လာရင္ ၾကာညိဳံ ့ ထည့္ပါတယ္ ။ ေၾကက္သြန္ျဖဴ အလုံး လိုက္ကို ထိပ္ျဖတ္ၿပီး ထည့္ပါတယ္ ။ ခ်င္း ဓါးျပား႐ိုက္ၿပီး ထည္ါပါတယ္ ။ ေမႊး နေအာင္ လွိမ္ ့ၿပီး မွ ေရ ထည့္ ၿပီး တည္ပါတယ္ ။ အေပၚယံ အျမႇဴပ္ေတြ ခပ္ထုတ္ျပစ္ပါတယ္ ။

Thara Phye ၀က္ေျခ/လက ္ေပါင္း/ျပဳတ္ရင္
ေရေႏြးဆူေအာင္ထည္ ဆူျပီဆိုမွ ၀က္ ထည့္ပါ ျပီးေတာ့အျမဳတ္ထြက္လာတာေတြခပ္ပစ္ပါအရည္ၾကည္လာရင္ အရသာနဲ႔ပဲဆီ အေမႊးႀကိဳင္ထဲၿပီးမီးေအးေအးနဲ႔အဖံုးမပိတ္ဘဲထည္ထားပါ အျမဳတ္ကထြက္သေလာက္ခပ္ထုတ္ရပါမယ္ အရည္ၾကည္ေလးရပါတယ္ရွင္ ။ မမီးေရ သိသေလာက္ေျပာၾကည္တာပါရွင္ ေက်းဇူးေနာ္။

ေမးထားတာေလးေတြ..
ေရခဏခဏသြန္ပစ္လိုက္ရင္ အရသာရွိပါ့မလားရွင့္..????

Meemeetofu ၿမန္မာက ၀က္သားနဲ႔ ဒီက ၀က္သားနဲ႔မတူဘူး.. ဒီက ၀က္သားေတြ အရမ္းညီွတယ္..။ အဲလို မၿပဳတ္ မသြန္ရင္ မစားနိုင္ဘူး..။ ၿမန္မာမွာေတာ႔ ေသခ်ာေဆးပီး၊ ၿပဳတ္ေနဆဲမွာ အၿမႈတ္ေတြ ခပ္ဖယ္ထုတ္ရင္ လံုေလာက္မယ္ထင္..။ ေနာက္တခုက အခ်ိဳရည္ဆိုတာ မီးေအးေအးနဲ႔ ႀကာႀကာေလးၿပဳတ္ထားပါမွ အရိုးကေနထြက္လာတာပါ.. ပထမပိုင္း ေရဆူ ခ်ိန္ေတြမွာ အခ်ိုရည္မထြက္လာေသးပါ..။

***ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ Meemeetofu နဲ႔ အံ့၀င့္ထြဋ္ တို႔ရဲ႕ နာမည္ေလးေတြကို Click ႏွိပ္လိုက္ပါက မူရင္းတင္ဆက္တဲ့ စာမ်က္ႏွာမ်ားသို႔ေရာက္သြားပါလိမ့္မယ္။

No comments: