Wednesday, January 10, 2018

Pulut Panggang - ဂ်ံဳဘိန္းမုုန္ - Fish cake soup (Eomukguk: 어묵국)

ဒီတစ္ခါ အဆာေျပအျဖစ္ပဲျဖစ္ျဖစ္ မုန္႔အေနနဲ႔စားစား အဆင္ေျပေလာက္တဲ့ အစားအစာ သံုးမ်ိဳးကို ကူးယူ Share ေပးလိုက္ပါတယ္။ ေနာက္ဆံုးတစ္ခုကေတာ့ ကိုရီးယား Street Foods တစ္ခုျဖစ္တဲ့ ငါးအသားလႊာ Soup အေၾကာင္း ေဖာ္ျပထားရာမွာ City Mart မွာ အလြယ္၀ယ္လို႔ရမယ့္ ငါးအသားလႊာ နမူနာ ေရးေပးထားၿပီး Video Clip ကေတာ့ အစံုေပါ့။

ေကာက္ညႇင္းဖက္ထုပ္ကင္္
(Grilled Glutinous Rice with Dried Shrimps) Pulut Panggang


     အနံ႔အရသာနဲ႔ျပည့္စံုတဲ့ ေကာက္ညႇင္းဖက္ထုပ္ကင္ေလးကို မေလးရွား၊ စင္ကာပူမွေတာ့ ညဘက္ေစ်းအေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ေတြ႕ႏိုင္ပါတယ္။ သင္းပ်ံ႕တဲ့ အုန္းသီးရနံ႔၊ ပုစြန္ေျခာက္ရနံ႔တို႔ ေပါင္းစပ္ကာ ငွက္ေပ်ာဖက္ျဖင့္ထုပ္ၿပီး မီးကင္ထားသည္ကို စားဖူးသူတိုင္း ႏွစ္သက္ၾကမွာ အမွန္ပင္ျဖစ္ပါတယ္။ ျပဳလုပ္ရ လည္း လြယ္ကူလို႔ လုပ္စားၾကည့့္ၾကရေအာင္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ေကာက္ညႇင္းဆန္ - ၂ ခြက္ (ေပါင္းအိုးဆန္ျခင္ခြက္)
• အုန္းႏို႔ - ၂ ခြက္
• ဆား - အနည္းငယ္
• ဆြမ္းေမႊးရြက္  - ၂ ပင္ (Optional)
• ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔ - ၁ ပန္းကန္
 (Ready Made Prawn Floss)
• ငွက္ေပ်ာဖက္

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ေကာက္ညႇင္းကို ၄ နာရီခန္႔ ေရစိမ္ထားပါ။
၂။ ေရစိမ္ထားၿပီးေသာ ေကာက္ညႇင္းကို ေရေဆးၿပီး ေပါင္းအိုးထဲထည့္ပါ။ ဆားႏွင့္ အုန္းႏို႔ ၂ ခြက္ ထည့္ပါ။ ဆြမ္းေမႊးရြက္ကိုထံုးၿပီး ထည့္ကာ (အလြယ္တကူမရႏိုင္ပါက မထည့္လည္းရပါတယ္။) ခလုတ္ႏွိပ္ၿပီး ခ်က္ပါ။
၃။ လိုအပ္ပါက ေရအနည္းငယ္ဖ်န္းေပးၿပီး ေကာက္ညႇင္းနပ္သည္အထိ ခ်က္ပါ။
၄။ မခ်က္ဘဲ ေပါင္းထားေသာ ေကာက္ညႇင္းကိုလည္း သံုးႏိုင္ပါတယ္။ ေပါင္းၿပီးသား ေကာက္ညႇင္းကို အိုးတစ္အုိးထဲ အုန္းႏို႔ႏွင့့္ဆားထည့္ၿပီး သမေအာင္ေမႊေပးပါ။
၅။ ခ်က္ၿပီးသား ေကာက္ညႇင္းကို အေအးခံထားပါ။ ငွက္ေပ်ာဖက္ကို မီးျပ သို႔မဟုတ္ ေရေႏြးျဖင့္ေဖ်ာၿပီး သန္႔စင္ထားပါ။
၆။ အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါက ငွက္ေပ်ာဖက္ကိုခင္းၿပီး ေကာက္ညႇင္းကို အလယ္မွာ ျဖန္႔ထည့္ပါ။
၇။ ေကာက္ညႇင္းအလယ္မွာ ပုစြန္မႈန္႔အေရာကိုထည့္ၿပီး ဆူရွီလိပ္သည့္နည္းအတိုင္း လိပ္ကာ  ေဘးႏွစ္ဖက္ကို လံုေအာင္ သြားၾကားထိုးတံျဖင့္ ထိုးၿပီး ပိတ္ေပးပါ။
၈။ အားလံုးၿပီးသြားပါက ေကာက္ညႇင္းထုပ္ေလးမ်ားကို မီးကင္ၿပီး ပူပူေႏြးေႏြး  ငွက္ေပ်ာဖက္မီးကင္နံ႔ သင္းသင္းျဖင့္ တည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏုိင္ပါၿပီ။
* မီးကင္ရန္ မီးေသြးမီး၊ အကင္စက္၊ ဒယ္အိုးကို အပူေပးျခင္းစသည့္နည္းကို အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။
* ပုစြန္မႈန္႔အစား ႏွစ္သက္ရာအသားမႈန္႔ကို အသံုးျပဳႏိုင္ၿပီး စူပါမားကက္မ်ားမွာ အလြယ္တကူ ဝယ္ယူ ႏိုင္ပါတယ္။ (Prawn Floss, Chicken Floss…)
* Prawn Floss ကို အိမ္မွာ ျပဳလုပ္လိုပါက ပုစြန္ေျခာက္ေကာင္းေကာင္း ႀကိတ္ထားၿပီးသားကို ၾကက္သြန္ ေၾကာ္ႀကိတ္ထားသည္ႏွင့္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔၊ ဆား၊ အရသာမႈန္႔တို႔ထည့္ၿပီး မီးေအးေအးျဖင့္ အဆက္မျပတ္ေလွာ္ေပးပါ။ အေအးခံကာ ေလလံုေသာ ပုလင္းထဲထည့္ၿပီး သိမ္းဆည္းထားႏိုင္တယ္။
* အသားမြေလွာ္ကို အသားျပဳတ္ၿပီး ထိုနည္းအတိုင္း ျပဳလုပ္ႏုိင္ပါတယ္။
-------------------------------------------
Sofia


ဂ်ံဳဘိန္းမုုန္


ဒီတခါေတာ့ ဂ်ံဳဘိန္းမုုန္႔ကိုုဘန္းနဲ ့ဖုုတ္တဲ့နည္းေလးပါ။ ပြဲေတြမွာေကြ်းလိုု႔သင့္ေတာ္တဲ့နည္းေလးပါ။ ဂ်ံဳဘိန္းမုုန္႔နွင့္ ဆန္ဘိန္းမုုန္႔ကကြာျခားတာကေတာ့ ဂ်ံဳကပိုုပြတဲ့အတြက္ အခ်ိဳပိုုထည့္ရတယ္။ ေရပိုုထည့္ရပါတယ္။ အိအိေမႊးေမႊးေလးနဲ႔စားလုုိ႔ေကာင္းတဲ့ ဂ်ံဳဘိန္းမုုန္႕ကိုုလုုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား (၉ လက္မ x ၁၁ လက္မ တဘန္းစာ)
၁။ ဂ်ံဳမွဳန္ ့- ၃ ခြက္ = ထမင္းစားဇြန္း ၄၈ ဇြန္း
၂။ ျကက္ဥ - ၃ လုုံး
၃။ ေထာပတ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁၀ ဇြန္း
၄။ ေညာင္ေစးက်ေအာင္က်ိဳထားေသာ ထန္းလ်က္ရည္ - ၁ ခြက္ ႏွင့္ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း (သိုု႔) ထမင္းစားဇြန္း ၂၀ ဇြန္း
၅။ ခပ္ေႏြးေႏြးေရ - ၂ ခြက္ = ထမင္းစားဇြန္း ၃၂ ဇြန္း  (အိစံကေရေႏြးဓါတ္ဗူးထဲက ေရကိုု အျပင္မွာ ၃ မိနစ္ေလာက္ထားျပီး လက္နဲ ့စမ္းျကည့္လိုု ့လက္ကအပူခံနိုုင္တဲ ့အေနအထားေရေႏြးကိုုထည့္ပါတယ္။)
၆။ ရွာလကာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ ဇြန္း
၇။ ေဆာ္ဒါ (baking soda) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
၈။ ပါးပါးလွီးထားေသာ အုုံးသီးဖတ္ - လက္တဆုုပ္စာ
၉။ အခြံခြ်တ္ထားေသာ ေျမပဲေလွာ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၁၀။ ဘိန္းေစ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
၁၁။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
( ၁ ခြက္ = 240ml = ၇ိုုး၇ိုုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္ = ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း)
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ျကက္ဥကိုု ခေလာက္ထားပါ။ ဂ်ံဳမွဳန္ ့၊ဆား ႏွင့္ ေဆာ္ဒါ မွုုန္ ့တိုု ့ကိုု ဇလုုံတခုုထဲထည့္ရ်္ သမေအာင္လုုပ္ပါ။
၂။ ေရာထားေသာ အမွုုန္ ့ထဲကိုု ရွာလကာရည္ထည့္ရ်္ သမေအာင္နယ္ပါ။ (ရွာလကာရည္ကိုု အနွံ ့ဆမ္းရ်္ ထည့္ပါ။ မုုန္ ့အခ်ဥ္ေပါက္ရာမွာ အလြန္အသုုံး၀င္ပါတယ္။)
၃။ ျပီးလွ်င္ ခပ္ေႏြးေနြးေရကိုု ထည့္ရ်္ သမေအာင္လုုပ္ပါ။ ခေလာက္စရာမလိုုပါ။(မုုန္ ့သားမ်ား အခ်ဥ္ေပါက္လာတဲ့ အျမွဳပ္ကေလးမ်ားျဖစ္လာပါလိမ့္မည္။)
၄။ ေနာက္ဆုုံးမွ ခေလာက္ထားေသာ ျကက္ဥ၊ ထန္းလ်က္ရည္ႏွင့္ ေထာပတ္ ၄ ဇြန္းတို ့ကိုုထည့္ရ်္ သမေအာင္လုုပ္ပါ။ မုုန္ ့အနွစ္ရပါျပီ။
၅။ မုုန္႔ဖုုတ္စက္ oven ကို ၃၅၀ 'F (သို ့) ၁၇၅ 'C မွာ မုုန္႔အႏွစ္မထည့္ခင္ ၁၀ မိနစ္ေလာက္ အပူေပးထားပါ။
၆။ မုုန္႔ႏွစ္ထည့္မည့္ဘန္းကိုု ေထာပတ္ ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းထည့္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ မုုန္႔ႏွစ္ကိုုထည့္ျပီး အပူေပးထားေသာ မုုန္႔ဖုုတ္စက္ oven ထဲမွာ နဂိုုအပူခ်ိန္ျဖင့္ ၁၅ မိနစ္ထည့္ဖုုတ္ပါ။
၇။ ၁၅ မိနစ္ဖုုတ္ျပီးလွ်င္ မုုန္႔ဖုုတ္စက္ oven ထဲမွထုုတ္ျပီး မုုန္႔ဘန္းအေပၚကိုု ဘိန္းေစ႔၊ အုုန္းသီးဖတ္ႏွင့္ ေျမပဲတိုု ့ကိုုႏွံ ့ေအာင္ျဖဴးျပီး မုုန္႔ဖုုတ္စက္ oven ထဲကိုုျပန္ထည့္ျပီး နဂိုုအပူခ်ိန္မွာ ေနာက္ထပ္ ၁၅ မိနစ္ထပ္ဖုုတ္ပါ။
၈။ အေအးခံရ်္ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာအရြယ္လွီးျပီးသုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီ။

ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - အိစံ

ကိုရီးယားငါးအူေခ်ာင္း

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ကိုရီးယား သခြားသီး               ၁လံုး
ေရညွိ                                ၅၀ ဂရမ္
ငါးအသားျပား                       ၆ ျပား
ၾကက္သြန္နီဥၾကီး                   ၁ လံုး
ေရ                                   ၁ လီတာ
ပဲငံျပာရည္                          ၂ ဇြန္း
ဆား                                 ၁ ဇြန္း
အခ်ဥ္ျပဳလုပ္ရန္
ငရုတ္သီး                            ၅ ေတာင့္
ၾကက္သြန္ျဖဴ                        ၁ လံုး
ၾကက္သြန္နီ                         ၁ လံုး
ပဲငံျပာရည္                          ၁ ဇြန္း
သၾကား                             ၁ လံုး
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕                  ၁ ဇြန္း
ႏွမ္းဆီ                               ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
အဆင့္(၁)       ကိုရီးယား သခြားသီး၊ ၾကက္သြန္နီဥၾကီးတို႕ကို ေလးေထာင့္ အတံုးၾကီးမ်ားတံုးပါ။ ငါးအူေခ်ာင္းကို တုတ္ႏွင့္ ထိုးျပီး အသင့္ျပင္ထားပါ။
အဆင့္(၂)       ေရ ႏွင့္ သခြားသီး၊ ၾကက္သြန္ေရညွိတို႕ကို ထည့္၍ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ျပဳတ္ပါ။
အဆင့္(၃)       ပြက္ပြက္ဆူလာလွ်င္ ငါးမႈန္႔ထည့္ေမႊပါ။ သခြားသီးမွ လြဲ၍ က်န္သည့္ အဖတ္မ်ားကို ဇကာ ျဖင့္စစ္ထုတ္ျပီး အရည္ပဲ အိုးထဲတြင္ ခ်န္ထားပါ။
အဆင့္(၄)       အရည္ထဲသို႕ ပဲငံျပရည္ ဆားထည့္ျပီး ငါးအူေခ်ာင္းထည့္ျပဳတ္ပါ။
အဆင့္(၅)       အခ်ဥ္ျပဳလုပ္ရန္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကို အခ်ိဳးက်ထည့္၍ ေရာေမႊပါ။
ကိုရီးယားေရာက္သြားသလို ခံစား ေစရမဲ့ ငါးအူေခ်ာင္း ေလးရပါျပီ…

No comments: