Saturday, February 18, 2017

အုုန္းထမင္း နွင့္ ျကက္သားဒိန္ခ်ဥ္နွပ္ - အုန္းေပါင္းငွက္ေပ်ာသီးေျကာ္ - ျကက္ဆီထမင္း

အုုန္းထမင္း နွင့္ ျကက္သားဒိန္ခ်ဥ္နွပ္ (၄ပြဲ - ၅ပြဲစာအတြက္)


အုုန္းထမင္းခ်က္နည္းေမးထားတဲ့သူေတြအတြက္ေကာ အျခားသူငယ္ခ်င္းေတြအတြက္ပါေရးေပးလိုုက္ပါတယ္။
အုုန္းထမင္းခ်က္ရာမွာ ျကက္သြန္နီေျကာ္ေလးထည့္ခ်က္ရင္ ပိုုေမြွးျပီး အရမ္းကိုုစားလိုု ့ေကာင္းပါတယ္။ သူနဲ ့တြဲစားဖိုု ့အတြက္ ျကက္သားဒိန္ခ်ဥ္နွပ္ေလးကိုုပါေရးေပးလိုုက္တယ္ေနာ္။ ခ်က္စားျကည့္ေနာ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား (အုုန္းထမင္း)
၁။ ဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုုးမွာပါေသာ ဆန္ခ်ိန္ေသာ ခြက္ျဖင့္ ၃ ခြက္
၂။ အုုန္းႏိုု ့- ၄၀၀ ml
၃။ ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုုးမွာပါေသာ ဆန္ခ်ိန္ေသာခြက္ျဖင့္ ၂ ခြက္
၄။ ျကက္သြန္နီ - အေသး ၄ လုုံး
၅။ ျကက္သြန္နီေျကာ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၆။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၇။ သျကား - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၈။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ျကက္သြန္နီဥကိုု အခြံခြာထားပါ။
၂။ ဆန္ကိုုထမင္းေပါင္းအိုုးထဲထည့္ ေရေဆးျပီး အုုန္းႏိုု ့၊ေရ၊ဆား၊သျကား၊ဆီတိုု ့ကိုုထည့္ျပီး သမသြားေအာင္ေမြွပါ။ထိုု ့ေနာက္ ျကက္သြန္နီ နွင့္ ျကက္သြန္နီေျကာ္တိုု ့ကိုု ထည့္ျပီးထမင္းခ်က္သလိုု ခ်က္ပါ။ က်က္သြားလွ်င္ အနည္းဆုုံး ၁၅ မိနစ္ေလာက္နွပ္ထားပါ။
၃။ အုုန္းထမင္းေမြွးေမြွးေလးကိုု သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား (ျကက္သားဒိန္ခ်ဥ္နွပ္)
၁။ ျကက္သား - ၅၀ သား (သုုိ ့) ၂ ေပါင္
၂။ ဒိန္ခ်ဥ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၃။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံ ၃ ပုုံ
၄။ သျကား (သိုု ့) အခ်ိဳမွုုန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
၅။ ကရေ၀းရြက္ - ၃ ရြက္
၆။ သစ္ဂ်ပိုုးေခါက္ - ၁ ခုု
၇။  ဆႏြင္းမွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၈။ အေရာင္တင္မွုုန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၉။ ငရုုတ္သီးမွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၁၀။ ျကက္သြန္နီ - ၃ လုုံး
၁၁။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၆ ဇြန္း

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ျကက္သားကိုု ဒိန္ခ်ဥ္၊ ဆား၊ သျကား(သိုု ့) အခ်ိဳမွုုန့္၊ ဆႏြင္းမွဳန့္၊ အေရာင္တင္မွဳန္ ့၊ ငရုုတ္သီးမွဳန္ ့တိုု ့ျဖင့္ နယ္ရ်္ အနည္းဆုုံး နာရီ၀က္ခန္ ့နွပ္ထားပါ။ ျကက္သြန္နီကိုု ပါးပါးလွီးထားပါ။
၂။ ဒယ္အိုုးထဲတြင္ ဆီထည့္အပူေပးျပီး ဆီပူလာလွ်င္ ကရေ၀းရြက္နွင့္ သစ္ဂ်ပိုုးေခါက္ကိုု ထည့္ရ်္ ေမြွးလာသည္အထိဆီသတ္ပါ။ ေမြွးလာလွ်င္ ကရေ၀းရြက္နွင့္ သစ္ဂ်ပိုုးေခါက္တိုု ့ကိုု ဖယ္ျပီး ျကက္သြန္နီမ်ား နီလာသည္အထိေျကာ္ပါ။
၃။ ျကက္သြန္နီမ်ား နီလာလွ်င္ နွပ္ထားေသာ ျကက္သား ကိုုထည့္ရ်္လုုံးပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရထည့္၊ ဆီသတ္ထားေသာ ကရေ၀းရြက္နွင့္ သစ္ဂ်ပိုုးေခါက္တိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ ျကက္သားနူးျပီး ဆီျပန္လာသည္အထိတည္ပါ။ ဆီျပန္လာလွ်င္ အေပါ့အငံျမည္းရ်္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ျပီး အုုန္းထမင္းနွင့္တြဲရ်္ သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။

အုန္းေပါင္းငွက္ေပ်ာသီးေျကာ္


လုပ္နည္းကေတာ့လြယ္ပါတယ္ ထမင္းေပါင္းအိုးနဲ ့လုပ္စားလို့ ရတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္း
ေကာက္ညွင္းဆန္ ၂ခြက္ (ထမင္းေပါင္းအိုးထဲကခ်ိန္တဲ ့ခြက္နဲ ့)
ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုံတပုံ
ျခစ္ျပီးသားအုံးသီးဖတ္ ၁ ခြက္

ျပဳလုပ္နည္း
ေကာက္ညွင္းဆန္ နွင့္ ဆား ကို ေရေဆးျပီး ညကတည္းက ေရအမွတ္ ၂ ေအာက္နည္းနည္းေလ်ာ့ျပီး စိမ္ထားပါ။ မနက္က်၇င္ ထမင္းခ်က္တဲ ့ခလုပ္ကိုနွိပ္ျပီး တည္လိုက္ပါ။ ေကာက္ညွင္းက်က္က်က္ခ်င္းပဲ ျခစ္ျပီးသားအုန္းသီးဖတ္ ခြက္ သုံးပုံတပုံကို ေကာက္ညွင္းထဲေ၇ာရ်္ အိုးကို ျပန္ပိတ္ျပီး နွပ္ထားပါ။ (အုန္းသီးဖတ္မစားတဲ ့သူေတြ အတြက္ဆိုရင္ ေကာက္ညွင္းေပၚမွာ အုံးသီးဖတ္ ကို တင္ျပီး နွပ္ထားပါ။ )စားခါနီး မွ အုန္းေပါင္းေပၚမွာ က်န္တဲ ့အုန္းသီးဖတ္ကို တင္ပါ။ အ၇မ္းေမြွးတဲ ့အုန္းေပါင္း ပါ။ ငွက္ေပ်ာသီး က ေျကာ္ခါနီးအထိ မေပ်ာ့ေသးရင္ အခြံမခြာခင္ နည္းနည္း လွိမ့္လိုက္ျပီး ေျကာ္ပါ။
( ၁ ခြက္ = 240 ml = ရိုးရိုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ခြက္) (ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon= 15 ml) (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon= 5 ml)

ျကက္ဆီထမင္း (အလြယ္ခ်က္နည္း)


ျကက္ဆီထမင္းခ်က္နည္း ေမးထားတဲ့သူမ်ားေပမယ့္ အခုုမွပဲေရးျဖစ္ေတာ့တယ္။ ျကက္ဆီထမင္းကေတာ့ လူျကိုုက္မ်ားျပီး စားလိုု ့ေကာင္းတဲ့ အရာတခုုပါပဲ။ ဒီနည္းေလးကေတာ့ လြယ္လဲလြယ္တယ္။ အိစံကေတာ့ ျကက္သားကိုု ျပဳတ္ထားတာ ဒီတိုုင္းမစားခ်င္လိုု ့အရသာေလးနယ္ျပီး အိုုးပူတိုုက္လိုုက္ပါတယ္။ စားလိုု ့ေကာင္းျပီး အရသာလဲတူလိုု ့လုုပ္စားျကည့္ေနာ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ၅၀ သားရွိေသာ ျကက္ - ၁ ေကာင္
၂။ ဆန္ - ေပါင္းအိုုးမွာပါေသာ ဆန္ခ်ိန္ေသာခြက္ျဖင့္ ၃ ခြက္
၃။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
၄။ သျကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
၅။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၃ တက္
၆။ ခရုုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၇။ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၈။ ဂ်င္း - လက္တဆစ္
၉။ ျကက္သြန္နီ - ဥ အေသး ၂ ဥ
၁၀။ ဆီ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ဆန္ကိုုေရေဆးထားပါ။ ျကက္အေရခြံမ်ားကိုု ခြာထားျပီး ျကက္သားကိုု အတုုံးျကီးျကီးေတြတုုံးထားပါ။ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ေထာင္းထားပါ။ ဂ်င္းကိုု အျပားလိုုက္လွီးထားပါ။
၂။ အတုုံးတုုံးထားေသာ ျကက္သားမ်ားနွင့္ ဂ်င္းအျပားမ်ား၊ ျကက္သြန္နီ ၂ ဥ တိုု ့ကိုု အိုုးထဲထည့္၊ ေရကိုု ျကက္သားမ်ား ျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ျကက္ျပဳတ္ရည္လုုပ္ပါ။ အနည္းဆုုံး မိနစ္ ၃၀ ခန္ ့တည္ပါ။ ေရကိုုထပ္ထပ္ျဖည့္ေပးပါ။ (ျကက္ဆီထမင္းထဲထည့္မည့္ ျကက္ျပဳတ္ရည္ယူျပီးမွ ဆားအေပါ့အငံထည့္မွာပါ။)
၃။ ျကက္အေရခြံမ်ားကိုု ဒယ္အိုုးတခုုထဲထည့္ရ်္ ဆီထြက္လာသည္အထိ လွိမ့္ပါ။ ဆီထြက္လာလွ်င္ အေရခြံမ်ား ညိုုလာပါလိမ့္မည္။ အေရခံြမ်ားကိုု ဖယ္လိုုက္ျပီး ေထာင္းထားေသာ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ထည့္ရ်္ ဆီသတ္ပါ။ ျကက္ဆီထမင္းအတြက္ဆီရပါျပီ။ (ျကက္ဆီထမင္းအတြက္ ဆီမွာ ျကက္သြန္ျဖဴ အပါအ၀င္ ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းခန္ ့ရွိရပါမည္။ ၃ ဇြန္း မရွိလွ်င္ ရိုုးရိုုးဆီကိုု ျကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ေနတုုံးထပ္ထည့္ထားပါ။)
၄။ ေရေဆးထားေသာ ဆန္ကိုု ထမင္းေပါင္းအိုုးထဲထည့္၊ ျကက္ျပဳတ္ရည္ကိုု ထမင္းခ်က္ရင္ေရထည့္သေလာက္ထည့္၊ ခ်က္ထားေသာ ျကက္ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းထည့္၊ သျကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းထည့္၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းကိုု ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ထမင္းခ်က္သလိုုခ်က္ပါ။
၅။ ျပဳတ္ထားေသာ ျကက္သားမ်ားကိုု ဆယ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ျကက္သားမ်ားကိုု ပဲငံျပာရည္အက်ဲ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ခရုုဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ သျကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း တိုု ့ျဖင့္ နယ္ပါ။ ထိုု ့ေနာက္ ဒယ္အိုုးတခုုထဲမွာ ဆီ လက္ဖက္ရည္ ဇြန္း ၁ ဇြန္း ကိုုထည့္ရ်္ နယ္ထားေသာ ျကက္သားမ်ားကိုု ထည့္ျပီး အရည္ေျခာက္ျပီး ညိုုလာသည္အထိ အိုုးပူတိုုက္ပါ။ (ျကက္သားမ်ားကိုု အိုုးပူတိုုက္လွ်င္ ဟိုုဘက္ဒီဘက္ကိုုပဲအသာေလးလွန္ေပးပါ။)
၆။ ျပဳတ္ထားေသာ ျကက္သားမ်ာကိုု ဒီအတိုုင္းစားမည္ဆိုုလွ်င္ ျကက္ျပဳတ္ရည္ထဲကိုု ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ သျကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ျကက္သားမွဳန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္တိုု ့ကိုုထည့္ျပီး ၁၅ မိနစ္ေလာက္ တည္ျပီးမွ ျကက္သားမ်ားကိုု ဆယ္ပါ။ (အိုုးပူတိုုက္ျကက္သားမ်ားကိုု သုုံးမည္ဆိုုလွ်င္ လဲ က်န္ေသာ ျကက္ျပဳတ္ရည္ကိုု အထက္ပါအတိုုင္းထည့္ျပီး ဟင္းရည္ရရန္အတြက္ ခဏတည္ပါ။)
၇။ ျကက္ဆီထမင္းျပင္ဆင္ရန္အတြက္ ထမင္းကိုုအရင္ထည့္၊ ျပီးလွ်င္ ျကက္သားမ်ားကိုုခုုတ္ျပီးထည့္၊ သခြားသီး၊ အခ်ဥ္ရည္တိုု ့ျဖင့္ျပဳလုုပ္ပါ။
၈။ ျကက္ဆီထမင္း အတြက္ေဆာ့ကိုု ကိုုယ္တိုုင္ျပဳလုုပ္မည္ဆိုုလွ်င္ ဂ်င္း၊ ျကက္သြန္ျဖဴ၊ နံနံပင္၊ နံနံပင္အရိုုး၊ ငရုုတ္သီးစိမ္း၊ သံပုုရာရည္၊ ျကက္ျပဳတ္ရည္အနည္းငယ္၊ ပဲငပိအခ်ိဳအနည္းငယ္တိုု ့ကိုု ျကိတ္စက္ထဲထည့္ျကိတ္ရ်္ ျျပဳလုုပ္နိုုင္ပါသည္။

Creditei sans homemade inspiration

No comments: