Saturday, February 25, 2017

ဘဲသားေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲ - ရခိုင္မုန္႔တီ - ကိုရီးယား ေတာ့ပိုကီ


-----------------------------------
ဘဲသား ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲ (၁၀ေယာက္စာ)
-----------------------------------


ဘဲေကာ္ရည္အတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

    ဘဲသား – တျခမ္း (အထဲမွ ကလီစာမ်ားကို သန္႔စင္ျပီသား)
    မွုိေျခာက္ – ရခု (ေရေႏြးျဖင္႔ျပဳတ္ ထားေပးျပီ အရွည္လွီးထားပါ)
    ပဲလိပ္ – ၅က်ပ္သား (လက္မအရြယ္ေလးမ်ား ပိုင္းထားကာ ေရစိမ္ထားေပးပါ)
    ပန္းေျခာက္ – ၅က်ပ္သား (ေရစိမ္ထားေပးပါ)

    ၾကက္ဥ အကာ – ၃လံုး (ၾကက္ဥအနွစ္မ်ားကို ဖယ္ျပီ အကာမ်ား ခေလာက္ထားပါ)
    ေကာ္မွုန္႔ – ရ၀ ဂရမ္ (ေရျဖင္႔ ေဖ်ာ္ထားေပးပါ)
    ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၅ဇြန္း
    ဆား – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
    ၾကက္သားမွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္း
    သၾကား – စားပြဲတင္ဇြန္း ၅ဇြန္း
    တရုတ္မာဆလာ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု
    ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု
-----------------------------------
ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲနွင္႔ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

    ေခါက္ဆြဲ – ၅၀ က်ပ္သား
    ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၅ခု (နွုတ္နုွတ္စဥ္းျပီ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ လုပ္ထားေပးပါ)
    ပဲပင္ေပါက္ – ၁၀က်ပ္သား (အျမွီးမ်ား ဖယ္ျပီ ေရေႏြးေဖ်ာ္ထားေပးပါ)
    ၾကက္သြန္ျမိတ္ – ၅စည္း (အရွည္ေလးမ်ား လွီးကာ ေရေႏြးေဖ်ာ္ထားေပးပါ)
    ကန္စြန္းရြက္ – ၁စည္းတ၀က္ (ႏြင္းျပီ ေရေႏြးေဖ်ာ္ထားေပးပါ)
    ငပိ – လက္တဆုတ္စာ

ျပဳလုပ္နည္း ။ ငရုတ္သီးစိမ္း ၆ေထာင္႔ကို ငပိနွင္႔ ေရာေထာင္းျပီ  သံပရာသီး (၁လံုး) ညွစ္ထည္႔ကာ ေရအနည္းငယ္ျဖင္႔ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ေလး ခြက္တစ္ခုထဲတြင္ ေဖ်ာ္ထားပါ။
-----------------------------------
ခ်က္ျပဳတ္နည္း

၁။ အရင္ဆံုး ဘဲသားမ်ားကို ေရျဖင္႔ သန္႔စင္ေအာင္ ေဆးျပီ အတံုးၾကီးမ်ား တံုးကာ ဆား(စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္)၊ ၾကက္သားမွုန္႔(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း) တုိ႔ျဖင္႔ ေရာနုယ္ထားပါ။

၂။ ထုိ႔ေနာက္ ဒယ္အုိးၾကီးတစ္ခုထဲ ေရ(၅လီတာ)ထည္႔ကာ ပြက္ေအာင္အထိ တည္ထားေပးပါ။

၃။ ေရဆူလာလွ်င္ ဘဲသားမ်ားကို ထည္႔ကာ နူေအာင္အထိ အဖံုးအုပ္၍ ၂နာရီခန္႔ တည္ထားေပးပါ။

၄။ ဘဲသား နူသြားျပီဆုိမွ ဘဲသားမ်ားကို ျပန္ဆယ္ကာ အသားႏြင္းေပးပါ။

၅။ ျပီေနာက္ ဘဲျပဳတ္ရည္အုိးထဲ ေရေႏြး(၁လီတာ) ထပ္ထည္႔ကာ ပြက္ေအာင္ ျပန္တည္ထားပါ။

၆။ ဘဲျပဳတ္ရည္မ်ား ဆူလာလွ်င္ အသားႏြင္းထားေသာ ဘဲသား၊ မွုိေျခာက္၊ ပဲလိပ္၊ ပန္းေျခာက္မ်ားကို ေရာထည္႔ေမႊေပးပါ။

ရ။ ထုိ႔ေနာက္ အရသာအတြက္ (တရုတ္မဆလာ၊ ပဲငံျပာရည္၊ ဆား၊ ၾကက္သားမွုန္႔၊ သၾကား၊ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔) မ်ား ထည္႔ေမႊလိုက္ပါ။

၈။ အရသာ အေနေတာ္သြားျပီဆုိလွ်င္ ေဖ်ာ္ထားေသာ ေကာ္ရည္မ်ားကို ဇြန္းျဖင္႔ ျပန္ေမႊျပီ ဆူေနစဥ္အတြင္း ျဖည္းျဖည္းျခင္း ေလာင္းထည္႔ပါ။

၉။ ဘဲသာေကာ္ရည္ မပ်စ္မက်ဲ ဆူေအာင္တည္ထားေပးပါ။

၁၀။ အရမ္းပြက္ပြက္ဆူလာမွ ခုနက ခေနာက္ထားေသာ ၾကက္ဥအကာမ်ားကို ျဖည္းျဖည္းျခင္း ေလာင္းထည္႔ကာ ေမႊေပးပါ။

မွတ္ခ်က္ ။      ။ ဆူလာမွ ၾကက္သာအကာမ်ား ထည္႔ပါ၊ မဟုတ္လွ်င္ ေကာ္ရည္ ေနာက္သြားပါလိမ္႔မည္။

၁၁။ ဘဲသား ေကာ္ရည္ရျပီဆုိလွ်င္ သံုးေဆာင္ရန္ ျပင္ဆင္ပါေတာ႔မည္။

၁၂။ အရင္ဆံုး ေဇာက္ခြက္တစ္ခုထဲ တစ္ေယာက္စာ ေခါက္ဆြဲဖတ္၊ ေရေႏြးေဖ်ာ္ထားေသာ (ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ကန္စြန္းရြက္)ထည္႔ေပးပါ။

၁၃။ ျပီမွ အေပၚမွ ဘဲသားေကာ္ရည္ေလာင္းထည္႔ကာ ငပိ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္တုိ႔ျဖင္႔ အရသာရွိေသာ ဘဲသားေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲကို သံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ…

ကိုရီးယား ေတာ႔ပူကီ



ေတာ႔ပူကီသည္ ေရပန္းစားဆံုး ကိုရီးယားဟင္းလ်ာေတြထဲမွာ တမ်ဳိးအပါအ၀င္ ျဖစ္ပါတယ္။ ဆန္မွုန္႔နဲ႔လုပ္ထားတဲ႔ ေတာ႔ပူကီကို အလြယ္တကူ လုပ္စားနုိင္မွာပါ။ အရသာကလည္း ခ်ဳိစပ္ေလးနွင္႔ အလြန္မွ စားလုိ႔ေကာင္းပါတယ္။ လုပ္နည္းေလးကို ၾကည္႔ၾကည္႔ရေအာင္…
------------------------------------
ေတာ႔ပူကီအတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

    ဆန္ကိတ္ (rice cake)                               ♦ ၅၀၀ ဂရမ္
    ကိုရီးယား ငရုတ္သီးအနွစ္ (hot pepper paste) ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၈ဇြန္း
    ငရုတ္သီးမွုန္႔ (hot pepper flake)                 ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
    ငါးအသားျပား (fish cake)                                  ♦ ၅ျပား ( ၁လက္မအရြယ္ေလးမ်ား လွီးေပးပါ)
     ငါးအသားေခ်ာင္း                                      ♦ ၆ေခ်ာင္း (အပါးအေစာင္းလွီးပါ)
    သၾကား (sugar)                                      ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
    ေရ (water)                                            ♦ ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ၄ခြက္
    ငါးေျခာက္ေသး (anchovies)                    ♦ ရေကာင္
    ေရညိွရြက္                                              ♦ ၂ရြက္
    ၾကက္သြန္ျမိတ္ (spring onion)                ♦ ၁စည္း (အရွည္အေစာင္းလွီးေပးပါ)
    ၾကက္သြန္နီ                                           ♦၂လံုး (အ၀ုိင္းပါးပါးလီွးပါ)
    Golden Drop ေနၾကာဆီ                        ♦ စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း

မွတ္ခ်က္။ ။ ဆန္ကိတ္ readymade ကုိ Market Place ဓမၼေစတီ City Mart တြင္ ၀ယ္ယူႏုိင္ပါသည္..
------------------------------------

ျပင္ဆင္နည္း

၁။ အရင္ဆံုး ဒယ္ပူလာလွ်င္ Golden Drop ေနၾကာဆီ ထည္႔ေပးပါ။

၂။ ျပီမွ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို မီးအတင္႔သင္႔ျဖင္႔ ၂မိနစ္ခန္႔ ေၾကာ္ေပးျပီ ျပန္ဆယ္ထားပါ။
------------------------------------
ေတာ႔ပူကီ လုပ္နည္း

၁။ ပထမဆံုး ဒယ္အိုးတစ္ခုထဲသုိ႔ ေရ(၁လီတာခြဲ) ထည္႔ျပီ ဆူလာလွ်င္ ငါးေျခာက္၊ ေရညိွရြက္မ်ား ထည္႔ေပးျပီ ၁၀မိနစ္ခန္႔ တည္ထားေပးပါ။

၂။ ျပီမွ ထုိငါးေျခာက္မ်ားကို ျပန္ဖယ္ထားလိုက္ပါ။

၃။ ထုိ႔ေနာက္ ဒယ္ထဲသုိ႔ ဆန္ကိတ္ ထည္႔ျပီ ၅မိနစ္ခန္႔ တည္ေပးပါ။

၄။ ျပီမွ (ငရုတ္သီးအနွစ္၊ သၾကား၊ ငရုတ္သီးမွုန္႔၊ ငါးအသားျပား၊ ငါးအသားေခ်ာင္း၊) တုိ႔ကို ထည္႔ျပီ ၂မိနစ္ခန္႔တည္ပါ။

၄။ ထုိ႔ေနာက္ အေပၚမွ ႏွမ္း၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္မ်ား ျဖဴးေပးပါ။

၅။ ရျပီဆုိလွ်င္ ပန္းကန္ထဲ ေျပာင္းထည္႔ကာ ေတာ႔ပူကီကို ပူပူေလး စားသံုးနုိင္ပါျပီ။

ရခိုင္မုန္႔တီ (၁၀ေယာက္စာ)
---------------------------------------


မုန္႔တီဟင္းရည္တြင္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

    ငါးေရႊ – ၃၀ က်ပ္သား (၄၈၀ ဂရမ္)
    ငါးပိ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
    ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၁၀ မႊာ (မညက္တညက္ ေထာင္းပါ)

    ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္းခြဲ
    ၾကက္သြန္နီ – ၄ဥ (၄စိပ္စိပ္ပါ)
    ေရ – ၁၀ခြက္ (Measurement ခြက္)
    ဆား – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္းခြဲ
    ပတဲေကာ – ၂ပင္ (မညက္တညက္ ေထာင္းျပီ ခ်ည္ထားပါ)
---------------------------------------

ျပင္ဆင္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

    မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ – ၈၀က်ပ္သား (၁၂၈၀ ဂရမ္)
    ပဲေၾကာ္္ – ၁၅ခု
    ငရုတ္သီးစိမ္း – ၃၀ ဂရမ္ (ေရေႏြးျဖင္႔ ျပဳတ္ျပီ ေထာင္းေပးကာ ငရုတ္သီးျပဳတ္ရည္ ၁ဇြန္းခန္႔ထည္႔ပါ)
    မန္က်ည္းရည္ – ခြက္၀က္
    ၾကက္သြန္နီ – ၅ခု (ပါးပါးလွီးပါ)
    နံနံပင္ – လက္တဆုတ္စာ (ပါးပါးလွီးပါ)
    ငါးဖယ္ – ၂၀က်ပ္သား (၃၂၀ ဂရမ္)
    ငါးငံျပာရည္
---------------------------------------

ျပင္ဆင္နည္း

၁။ အရင္ဆံုး ဒယ္အုိးတစ္ခုထဲ ငရုတ္သီးစိမ္းအညွာေခြထည္႔ျပီ ၂မိနစ္ခန္႔ ျပဳတ္ေပးပါ။

၂။ ျပီမွ ျပဳတ္ထားေသာ ငရုတ္သီးစိမ္းမ်ားကို မညက္တညက္ ေထာင္းေပးျပီ ခြက္တစ္ခုထဲတြင္ ထည္႔ထားပါ။

၃။ ငါးဖယ္ကို (ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)၊ ၾကက္သားမွုန္႔(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)၊ ငရုတ္သီးမွုန္႔ (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း)) တုိ႔ျဖင္႔ သမေအာင္ ႏုယ္ျပီ ငါးဖယ္ကို အျပားေလးမ်ား လုပ္ေပးပါ။

၄။ ျပီေနာက္ ဒယ္ထဲ ဆီမ်ားမ်ား ထည္႔ျပီ ငါးဖယ္ အညိွေရာင္သန္းသည္အထိ ေၾကာ္ေပးပါ။

၅။ ထုိ႔ေနာက္ ေၾကာ္ထားေသာ ငါးဖယ္ကို ပါးပါးလွီးေပးကာ ပန္းကန္တစ္ခုထဲ ဖယ္ထားပါ။
---------------------------------------

မုန္႔တီဟင္းရည္ ခ်က္နည္း

၁။ အရင္ဆံုး ငါးေရႊမ်ား ေရျမဳပ္ရုံထည္႔ျပီ ၃-၄မိနစ္ခန္႔ ျပဳတ္ေပးပါ။

၂။ ျပီလွ်င္ ငါးကို အရုိးမ်ားမပါေအာင္ အသားႏႊင္းေပးျပီ သက္သက္ဖယ္ထားပါ။ ငါးျပဳတ္ရည္ကို သိမ္းထားေပးပါ။

၃။ မုန္႔တီ ဟင္းရည္ စခ်က္လုိ႔ရပါျပီ။

၃။ ဒယ္အုိးၾကီးထဲ မုန္႔တီဟင္းရည္အတြက္ ပါ၀င္သည္႔ (ဒယ္အိုးထဲ ေရ(၁၀ခြက္)၊ ငါးျပဳတ္ရည္၊ ငါးပိ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ပတဲေကာ၊ ဆား) တုိ႔ကို တည္ထားပါ။

၄။ မုန္႔တီဟင္းရည္ ပြက္ပြက္ဆူလာလွ်င္ အသားႏႊင္းထားေသာ ငါး၊ ငရုတ္ေကာင္းမုွန္႔မ်ားကို ျဖဴးေပးပါ။

၅။ ေနာက္ဆံုးမွ ၾကက္သြန္နီ ေလးစိပ္စိပ္ထားသည္မ်ားကို ထည္႔ျပီ ၁မိနစ္ခန္႔တည္ကာ မီးပိတ္လုိက္ပါ။

၆။ မုန္႔တီဟင္းရည္ ရျပီဆုိလွ်င္ ပန္းကန္တစ္ခုထဲ မုန္႔ဖတ္၊ ငါးဖယ္၊ ပဲေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္နီ တုိ႔ကို ထည္႔ျပီ အေပၚမွ မုန္႔ဟင္းရည္(ေယာက္ခ်ဳိ ၁ဇြန္း)ကို ေလာင္းထည္႔လိုက္ပါ။

ရ။ အေပၚမွ နံနံပင္ျဖဴးျပီ အရသာအတြက္ ငါးငံျပာရည္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ မန္က်ည္းရည္တုိ႔ကို ထည္႔ကာ ရခိုင္မုန္႔တီကို စိတ္ၾကိဳက္ သံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ…

---------------------------------------
Wutyee Food House
---------------------------------------

Credit: ၀တ္​ရည္​ရဲ႕ Page

No comments: