ကဏန္းဟင္းလ်ာမ်ိဳးစံု
ကဏန္းဆိုတဲ့ လယ္ကဏန္း ကုန္းကဏန္း ေမြးျမဴေရးကဏန္းမ်ိဳးစံုခ်က္စားၾကတဲ့ ဟင္းလ်ာေတြမွာ လူမ်ိဳးအလိုက္ ေနရာေဒသအလိုက္ ခ်က္ျပဳတ္ပံုကြဲျပားၾကပါတယ္။ အဆီထုတ္ခ်က္ရင္ အရသာေလးပင္တယ္ ေသြးခ်ိန္မမွန္တဲ့သူေတြဆင္ျခင္စားေသာက္ရမယ့္ဟင္းလ်ာမ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။
အလြယ္ရတဲ့ လယ္ကဏန္းဟင္းလ်ာနဲ႔ အသားဆူဆူေမြးျမဴေရးကဏန္းဟင္းလ်ာ ပံုစံမတူ အရသာခ်က္ျပဳတ္ပံုမတူတာေလးေတြကို ခ်က္ျပဳတ္နည္းစာအုပ္အစံုကေန တစ္ဆင့္ကူးျပီး ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။
ကိုရီးယားကဏန္းေပါင္းဟင္း (Ckoatgaetanh) – Spicy Blue Crab Stew
ကဏန္းေပါင္းဟင္း ပူပူစပ္စပ္ လန္းဆန္းေစေသာ ဟင္းလ်ာတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ အေမႊးနံ႔သာၾကိဳက္သူမ်ားၾကားေခတ္စားေသာ ဟင္းလ်ာတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။
ကဏန္းေပါင္းဟင္းအတြက္ ကဏန္း၀ယ္ယူရာတြင္ အထူးသျဖင့္ ကဏန္းအရွင္၀ယ္ယူရမည္ျဖစ္ျပီး ကဏန္းအမကိုပိုအသံုးမ်ားပါတယ္။ အမရဲ႕ ၀မ္းဗိုက္ပိုင္းသည္ အျဖဴေရာင္သန္းေနတတ္တာေၾကာင့္ ခြဲျခား၀ယ္ယူလို႔ရႏိုင္မွာပါ။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ကဏန္းအေကာင္ၾကီးၾကီး (အရွည္ေရြး၀ယ္ပါ) ၂၅က်ပ္သား၊ ေရ ၆ခြက္၊ မုန္လာဥ ၄စိတ္ ၁စိတ္၊ ၾကက္သြန္နီ(ပါးပါးလွီးထားျပီး) ၁လံုး၊ ပင္လယ္ေရေမွာ္ေသးေသး ၁ခက္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း (ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး) ၆ေတာင့္၊ ငရုတ္သီးအႏွစ္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ကိုရီးယားပဲပိစပ္အႏွစ္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္(ခပ္ရွည္ရွည္လွီးထားပါ) ၂စည္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (ပါးပါးလွီးထားပါ) ၅ျမႊာ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း (အလႊာလိုက္ လွီးျပီး) စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ေလွာ္ထားေသာ ႏွမ္းေစ့ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ငရုတ္ေကာင္း အနည္းငယ္၊ ဖရံုညြန္႕ လိုသေလာက္၊ ပဲငံျပာရည္ လိုသေလာက္။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
အိုးၾကီးၾကီးတြင္ ပင္လယ္ေရေမွာ္၊ ပဲငံျပာရည္၊ မုန္လာဥနီႏွင့္ ေရ ၆ခြက္ထည့္ျပီး ျပဳတ္ရည္တည္ပါ။
ကဏန္းကို ေဆးေၾကာ၍ အပိုင္းငယ္ေလးမ်ားျဖတ္ပါ။ ပါးစပ္၊ ပါးဟက္၊ ေျခထိပ္ပိုင္းမ်ား၊ ကဏန္းလက္မထိပ္ရွိ လက္သည္းပိုင္းကို ျဖတ္ပစ္ပါ။
အိုးထဲမွ ျပဳတ္ရည္ဆူလာလွ်င္ ငရုတ္သီးအႏွစ္ Kochujang၊ ငရုတ္သီးမႈန္႔ Kochukaru၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ပဲငံျပာရည္(ဆႏၵရွိလွ်င္)တို႔ကို ထည့္ပါ။
ထို႔ေနာက္ ကဏန္းကိုထည့္၍ အဖံုးဖံုးကာ ၁၀မိနစ္ခန္႔တည္ပါ။
ၾကက္သြန္နီထည့္ျပီး ေနာက္ထပ္ ၁၀မိနစ္ခန္႔ ထပ္ေစာင့္ပါ။ကဏန္းကို ဂရုတစိုက္ေစာင့္ၾကည့္ပါ။
ကဏန္းခြံ လိေမၼာ္ေရာင္ရင့္ရင့္ ေျပာင္းသြားလွ်င္ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ဖရံုညြန္႔၊ ႏွမ္းေလွာ္ႏွင့္ ငရုတ္ေကာင္းတို႔ကိုထည့္ပါ။
ကဏန္းအသားေထာင္း
ျပင္ဆင္ - ၂၀မိနစ္
ေၾကာ္ေလွာ္ - ၅မိနစ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
စည္သြပ္ကဏန္းအသား(လတ္လတ္) ၂၅က်ပ္သား၊ အုန္းႏို႔ ၁၅က်ပ္သား၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္၀က္၊ ၾကက္သြန္နီ(ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း) ၂ဥ၊ နံနံ/ပူစီနံရြက္(ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း) စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း၊ သံပရာရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း အေစ့ထုတ္(ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း) ၁ေတာင့္၊ ငရုတ္ေကာင္းအျဖဴ (ထုေထာင္းျပီး) အနည္းငယ္၊ အသီးအရြက္စံု တို႕စားရန္ ၄/၅မ်ိဳး။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
လက္ကိုင္ရိုးပါ ဒယ္အေသးတစ္လံုးမွာ အုန္းႏို႔ထည့္ျပီး မီးဖိုမွာ အုန္းႏို႔ဆူလာေအာင္ တည္ပါ။ ဆူလာရင္ ကဏန္းအသားနဲ႔ ဆားကိုထည့္ ေမႊျပီး ၅မိနစ္ေလာက္ ဆက္တည္ထားပါ။
၅မိနစ္ေလာက္ၾကာျပီဆိုရင္ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ငရုတ္ေကာင္း၊ နံနံ/ပူစီနံ စတဲ့ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း ထုေထာင္းထားတာေတြနဲ႔ သံပရာရည္တို႔ကို ထပ္ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။ ခဏေနရင္ မီးဖိုကခ်ျပီး အေအးခံပါ။
ကဏန္းအသားေထာင္းဟင္းကို ပန္းကန္ငယ္တစ္ခုမွာ သပ္သပ္ထည့္ျပီး မုန္လာဥနီ၊ ငရုတ္ပြ၊ သခြားသီး၊ ပန္းပြင့္စိမ္း၊ ဆလတ္ရိုး စတဲ့ တို႔စားႏုိင္ေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္စံုကို ေရေဆး၊ အရြယ္ေတာ္လွီးျဖတ္ျပီး ေဘးကရံကာ တုိ႔ျမွဳပ္စားရမွာျဖစ္ပါတယ္။
မွတ္ခ်က္။ ။ အုန္းႏို႔ကို ပြက္ပြက္ဆူျပီး မလိုင္ပံုစံကြဲမတက္ဖို႔ မီးေအးေအးနဲ႔တည္ဖို႔လိုပါတယ္။ ေမႊေပးေနဖို႔လည္း လိုပါတယ္။ ကဏန္းသားအစိမ္းနဲ႔ ဒီဟင္းလုပ္ခ်င္ရင္ ကဏန္းသားကိုျပဳတ္ျပီးမွ ခ်က္သင့္ပါတယ္။
ဗီယက္နမ္ ကဏန္းေခါက္ေၾကာ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္ဥ ၄လံုး၊ ကဏန္းသား ၁၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ဥေသး၂လံုး၊ ငါးျပဳတ္ရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ပါးပါးလွီးျပီး ၃ေတာင့္၊ ငရုတ္ေကာင္း လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ဇြန္း၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ဆီ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ၾကက္ဥကို ဆား၊ငရုတ္ေကာင္းတို႔ သင့္ရံုထည့္ျပီးေမႊပါ။
ကဏန္းသားမ်ားကို အသားခ်ည္းသက္သက္ သန္႔ထုတ္ပါ။
ဆီတစ္၀က္ကို အပူေပးျပီး ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ငရုတ္သီးေၾကာ္ပါ။
ကဏန္းသားကိုထည့္ျပီး မိနစ္အနည္းငယ္ထားပါ။
ထို႔ေနာက္ ငါးျပဳတ္ရည္ကို ကဏန္းအသားအေပၚမွ ဖ်န္းေပးပါ။
က်န္ဆီကို သီးျခားဒယ္အိုးျဖင့္ အပူေပးျပီး ေမႊထားေသာၾကက္ဥကို ထည့္ပါ။
ၾကက္ဥအေပၚယံတင္းလာလွ်င္ ကဏန္းသားကို ဇြန္းႏွင့္ခပ္၍ ၾကက္ဥလႊာအလယ္သို႕ တျဖည္းျဖည္းခ်င္းခ်ေပးပါ။
အင္ဒိုနီးရွား ပင္လယ္ကဏန္းဟင္း
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ကဏန္း ၅ေကာင္၊ ဆီ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ကရေ၀း ၁ရြက္။ အုန္းႏို႔ ေရသန္႔ဘူး၁ဘူး၊ ၾကက္သြန္နီ ၅လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ျမႊာ၊ မန္က်ည္းရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ငရုတ္သီးနီ ၄ေတာင့္၊ ခ်င္း သင့္ရံု၊ နႏြင္းမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ နံနံေစ့ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ဇီယာ(ေထာင္းျပီးသား) လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ကဏန္းကို သန္႕စင္ေအာင္ေဆး၍ အခြံခြာျပီး အသားကိုထုတ္ထားပါ။
ဒယ္အိုးထဲ ဆီအပူေပးျပီး ဆီက်က္လွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ခ်င္း၊ငရုတ္သီး၊ ကရေ၀း အေမႊးအၾကိဳင္မ်ားကို ဆီသတ္ပါ။
အုန္းႏို႔ႏွင့္ ဆားထည့္၍ ဆူသည္အထိတည္ပါ။
ကဏန္းသားမ်ားကိုထည့္ျပီး လွန္ေပးပါ။ အသားက်က္လွ်င္ စားသံုးႏိုင္ပါျပီ။ ကဏန္းသားမွာ အက်က္ျမန္ပါသည္။ အၾကာၾကီးခ်က္ေနဖို႔မလိုပါ။
မေလး-စင္ကာပူ ကဏန္းငရုတ္သီးခ်က္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ကဏန္းအရြယ္လတ္ ၂ေကာင္၊ ဆီ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီး ၁လံုး၊ ခ်င္းပါးပါးလွီး ၁ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ(ပါးပါးလွီး) ၄ျမႊာ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း(ပါးပါးလွီး) ၅ေတာင့္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ လက္ဖက္ရည္ခြက္ ၂ခြက္၊ ေရ လက္ဖက္ရည္ခြက္ ၂ခြက္၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ဗီနီဂါ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း။ သၾကားညိဳ အနည္းငယ္။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ကဏန္းေကာင္ကို ေသခ်ာစြာေရေဆးျပီး ၂ပိုင္းစီပိုင္းပါ။ အ၀ါေရာင္ပါးဟက္မ်ားႏွင့္ ေပ်ာ့စိေနေသာအစိတ္အပိုင္းမ်ားကို အေသအခ်ာ သတိထားဖယ္ရွားပါ။
စားေသာက္၍ လြယ္ကူေစရန္ လက္မမ်ား၊ အခြံမ်ားကိုကြဲေကာင္ ဓားျပားႏွင့္ထုေပးပါ။ မေက်ပါေစႏွင့္။
ဒယ္အိုးၾကီးတြင္ ဆီထည့္၍ ဆီပူတြင္ ကဏန္းကိုအခြံနီလာသည္အထိ ေၾကာ္ေပးပါ။
ကဏန္းဖယ္ျပီးေသာ အိုးထဲတြင္ ဆီထပ္ထည့္၍ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ခ်င္း၊ငရုတ္သီးတို႔ကို ၅မိနစ္ခန္႔ဆီသတ္ခ်က္ပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္၊ ပဲငံျပာရည္၊ဗီနီဂါ၊သၾကား၊ေရတို႔ထည့္ျပီး ဆူပြက္လာသည္အထိ ၁၅မိနစ္ခန္႔ထားပါ။
ထို႕ေနာက္ ကဏန္းထည့္ျပီး ကဏန္းသားျဖဴလာသည္အထိ ၁၀မိနစ္ခန္႔တည္ပါ။
တည္ေနစဥ္ အဖံုးကိုမအုပ္ပါႏွင့္။
ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - အန္တီမငယ္
ကဏန္းဆိုတဲ့ လယ္ကဏန္း ကုန္းကဏန္း ေမြးျမဴေရးကဏန္းမ်ိဳးစံုခ်က္စားၾကတဲ့ ဟင္းလ်ာေတြမွာ လူမ်ိဳးအလိုက္ ေနရာေဒသအလိုက္ ခ်က္ျပဳတ္ပံုကြဲျပားၾကပါတယ္။ အဆီထုတ္ခ်က္ရင္ အရသာေလးပင္တယ္ ေသြးခ်ိန္မမွန္တဲ့သူေတြဆင္ျခင္စားေသာက္ရမယ့္ဟင္းလ်ာမ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။
အလြယ္ရတဲ့ လယ္ကဏန္းဟင္းလ်ာနဲ႔ အသားဆူဆူေမြးျမဴေရးကဏန္းဟင္းလ်ာ ပံုစံမတူ အရသာခ်က္ျပဳတ္ပံုမတူတာေလးေတြကို ခ်က္ျပဳတ္နည္းစာအုပ္အစံုကေန တစ္ဆင့္ကူးျပီး ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။
ကိုရီးယားကဏန္းေပါင္းဟင္း (Ckoatgaetanh) – Spicy Blue Crab Stew
ကဏန္းေပါင္းဟင္း ပူပူစပ္စပ္ လန္းဆန္းေစေသာ ဟင္းလ်ာတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ အေမႊးနံ႔သာၾကိဳက္သူမ်ားၾကားေခတ္စားေသာ ဟင္းလ်ာတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။
ကဏန္းေပါင္းဟင္းအတြက္ ကဏန္း၀ယ္ယူရာတြင္ အထူးသျဖင့္ ကဏန္းအရွင္၀ယ္ယူရမည္ျဖစ္ျပီး ကဏန္းအမကိုပိုအသံုးမ်ားပါတယ္။ အမရဲ႕ ၀မ္းဗိုက္ပိုင္းသည္ အျဖဴေရာင္သန္းေနတတ္တာေၾကာင့္ ခြဲျခား၀ယ္ယူလို႔ရႏိုင္မွာပါ။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ကဏန္းအေကာင္ၾကီးၾကီး (အရွည္ေရြး၀ယ္ပါ) ၂၅က်ပ္သား၊ ေရ ၆ခြက္၊ မုန္လာဥ ၄စိတ္ ၁စိတ္၊ ၾကက္သြန္နီ(ပါးပါးလွီးထားျပီး) ၁လံုး၊ ပင္လယ္ေရေမွာ္ေသးေသး ၁ခက္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း (ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး) ၆ေတာင့္၊ ငရုတ္သီးအႏွစ္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ကိုရီးယားပဲပိစပ္အႏွစ္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္(ခပ္ရွည္ရွည္လွီးထားပါ) ၂စည္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (ပါးပါးလွီးထားပါ) ၅ျမႊာ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း (အလႊာလိုက္ လွီးျပီး) စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ေလွာ္ထားေသာ ႏွမ္းေစ့ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ငရုတ္ေကာင္း အနည္းငယ္၊ ဖရံုညြန္႕ လိုသေလာက္၊ ပဲငံျပာရည္ လိုသေလာက္။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
အိုးၾကီးၾကီးတြင္ ပင္လယ္ေရေမွာ္၊ ပဲငံျပာရည္၊ မုန္လာဥနီႏွင့္ ေရ ၆ခြက္ထည့္ျပီး ျပဳတ္ရည္တည္ပါ။
ကဏန္းကို ေဆးေၾကာ၍ အပိုင္းငယ္ေလးမ်ားျဖတ္ပါ။ ပါးစပ္၊ ပါးဟက္၊ ေျခထိပ္ပိုင္းမ်ား၊ ကဏန္းလက္မထိပ္ရွိ လက္သည္းပိုင္းကို ျဖတ္ပစ္ပါ။
အိုးထဲမွ ျပဳတ္ရည္ဆူလာလွ်င္ ငရုတ္သီးအႏွစ္ Kochujang၊ ငရုတ္သီးမႈန္႔ Kochukaru၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ပဲငံျပာရည္(ဆႏၵရွိလွ်င္)တို႔ကို ထည့္ပါ။
ထို႔ေနာက္ ကဏန္းကိုထည့္၍ အဖံုးဖံုးကာ ၁၀မိနစ္ခန္႔တည္ပါ။
ၾကက္သြန္နီထည့္ျပီး ေနာက္ထပ္ ၁၀မိနစ္ခန္႔ ထပ္ေစာင့္ပါ။ကဏန္းကို ဂရုတစိုက္ေစာင့္ၾကည့္ပါ။
ကဏန္းခြံ လိေမၼာ္ေရာင္ရင့္ရင့္ ေျပာင္းသြားလွ်င္ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ဖရံုညြန္႔၊ ႏွမ္းေလွာ္ႏွင့္ ငရုတ္ေကာင္းတို႔ကိုထည့္ပါ။
ကဏန္းအသားေထာင္း
ျပင္ဆင္ - ၂၀မိနစ္
ေၾကာ္ေလွာ္ - ၅မိနစ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
စည္သြပ္ကဏန္းအသား(လတ္လတ္) ၂၅က်ပ္သား၊ အုန္းႏို႔ ၁၅က်ပ္သား၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္၀က္၊ ၾကက္သြန္နီ(ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း) ၂ဥ၊ နံနံ/ပူစီနံရြက္(ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း) စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း၊ သံပရာရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း အေစ့ထုတ္(ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း) ၁ေတာင့္၊ ငရုတ္ေကာင္းအျဖဴ (ထုေထာင္းျပီး) အနည္းငယ္၊ အသီးအရြက္စံု တို႕စားရန္ ၄/၅မ်ိဳး။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
လက္ကိုင္ရိုးပါ ဒယ္အေသးတစ္လံုးမွာ အုန္းႏို႔ထည့္ျပီး မီးဖိုမွာ အုန္းႏို႔ဆူလာေအာင္ တည္ပါ။ ဆူလာရင္ ကဏန္းအသားနဲ႔ ဆားကိုထည့္ ေမႊျပီး ၅မိနစ္ေလာက္ ဆက္တည္ထားပါ။
၅မိနစ္ေလာက္ၾကာျပီဆိုရင္ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ငရုတ္ေကာင္း၊ နံနံ/ပူစီနံ စတဲ့ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း ထုေထာင္းထားတာေတြနဲ႔ သံပရာရည္တို႔ကို ထပ္ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။ ခဏေနရင္ မီးဖိုကခ်ျပီး အေအးခံပါ။
ကဏန္းအသားေထာင္းဟင္းကို ပန္းကန္ငယ္တစ္ခုမွာ သပ္သပ္ထည့္ျပီး မုန္လာဥနီ၊ ငရုတ္ပြ၊ သခြားသီး၊ ပန္းပြင့္စိမ္း၊ ဆလတ္ရိုး စတဲ့ တို႔စားႏုိင္ေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္စံုကို ေရေဆး၊ အရြယ္ေတာ္လွီးျဖတ္ျပီး ေဘးကရံကာ တုိ႔ျမွဳပ္စားရမွာျဖစ္ပါတယ္။
မွတ္ခ်က္။ ။ အုန္းႏို႔ကို ပြက္ပြက္ဆူျပီး မလိုင္ပံုစံကြဲမတက္ဖို႔ မီးေအးေအးနဲ႔တည္ဖို႔လိုပါတယ္။ ေမႊေပးေနဖို႔လည္း လိုပါတယ္။ ကဏန္းသားအစိမ္းနဲ႔ ဒီဟင္းလုပ္ခ်င္ရင္ ကဏန္းသားကိုျပဳတ္ျပီးမွ ခ်က္သင့္ပါတယ္။
ဗီယက္နမ္ ကဏန္းေခါက္ေၾကာ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္ဥ ၄လံုး၊ ကဏန္းသား ၁၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ဥေသး၂လံုး၊ ငါးျပဳတ္ရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ပါးပါးလွီးျပီး ၃ေတာင့္၊ ငရုတ္ေကာင္း လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ဇြန္း၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ဆီ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ၾကက္ဥကို ဆား၊ငရုတ္ေကာင္းတို႔ သင့္ရံုထည့္ျပီးေမႊပါ။
ကဏန္းသားမ်ားကို အသားခ်ည္းသက္သက္ သန္႔ထုတ္ပါ။
ဆီတစ္၀က္ကို အပူေပးျပီး ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ငရုတ္သီးေၾကာ္ပါ။
ကဏန္းသားကိုထည့္ျပီး မိနစ္အနည္းငယ္ထားပါ။
ထို႔ေနာက္ ငါးျပဳတ္ရည္ကို ကဏန္းအသားအေပၚမွ ဖ်န္းေပးပါ။
က်န္ဆီကို သီးျခားဒယ္အိုးျဖင့္ အပူေပးျပီး ေမႊထားေသာၾကက္ဥကို ထည့္ပါ။
ၾကက္ဥအေပၚယံတင္းလာလွ်င္ ကဏန္းသားကို ဇြန္းႏွင့္ခပ္၍ ၾကက္ဥလႊာအလယ္သို႕ တျဖည္းျဖည္းခ်င္းခ်ေပးပါ။
အင္ဒိုနီးရွား ပင္လယ္ကဏန္းဟင္း
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ကဏန္း ၅ေကာင္၊ ဆီ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ကရေ၀း ၁ရြက္။ အုန္းႏို႔ ေရသန္႔ဘူး၁ဘူး၊ ၾကက္သြန္နီ ၅လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ျမႊာ၊ မန္က်ည္းရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ငရုတ္သီးနီ ၄ေတာင့္၊ ခ်င္း သင့္ရံု၊ နႏြင္းမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ နံနံေစ့ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ဇီယာ(ေထာင္းျပီးသား) လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ကဏန္းကို သန္႕စင္ေအာင္ေဆး၍ အခြံခြာျပီး အသားကိုထုတ္ထားပါ။
ဒယ္အိုးထဲ ဆီအပူေပးျပီး ဆီက်က္လွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ခ်င္း၊ငရုတ္သီး၊ ကရေ၀း အေမႊးအၾကိဳင္မ်ားကို ဆီသတ္ပါ။
အုန္းႏို႔ႏွင့္ ဆားထည့္၍ ဆူသည္အထိတည္ပါ။
ကဏန္းသားမ်ားကိုထည့္ျပီး လွန္ေပးပါ။ အသားက်က္လွ်င္ စားသံုးႏိုင္ပါျပီ။ ကဏန္းသားမွာ အက်က္ျမန္ပါသည္။ အၾကာၾကီးခ်က္ေနဖို႔မလိုပါ။
မေလး-စင္ကာပူ ကဏန္းငရုတ္သီးခ်က္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ကဏန္းအရြယ္လတ္ ၂ေကာင္၊ ဆီ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီး ၁လံုး၊ ခ်င္းပါးပါးလွီး ၁ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ(ပါးပါးလွီး) ၄ျမႊာ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း(ပါးပါးလွီး) ၅ေတာင့္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ လက္ဖက္ရည္ခြက္ ၂ခြက္၊ ေရ လက္ဖက္ရည္ခြက္ ၂ခြက္၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ဗီနီဂါ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း။ သၾကားညိဳ အနည္းငယ္။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ကဏန္းေကာင္ကို ေသခ်ာစြာေရေဆးျပီး ၂ပိုင္းစီပိုင္းပါ။ အ၀ါေရာင္ပါးဟက္မ်ားႏွင့္ ေပ်ာ့စိေနေသာအစိတ္အပိုင္းမ်ားကို အေသအခ်ာ သတိထားဖယ္ရွားပါ။
စားေသာက္၍ လြယ္ကူေစရန္ လက္မမ်ား၊ အခြံမ်ားကိုကြဲေကာင္ ဓားျပားႏွင့္ထုေပးပါ။ မေက်ပါေစႏွင့္။
ဒယ္အိုးၾကီးတြင္ ဆီထည့္၍ ဆီပူတြင္ ကဏန္းကိုအခြံနီလာသည္အထိ ေၾကာ္ေပးပါ။
ကဏန္းဖယ္ျပီးေသာ အိုးထဲတြင္ ဆီထပ္ထည့္၍ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ခ်င္း၊ငရုတ္သီးတို႔ကို ၅မိနစ္ခန္႔ဆီသတ္ခ်က္ပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္၊ ပဲငံျပာရည္၊ဗီနီဂါ၊သၾကား၊ေရတို႔ထည့္ျပီး ဆူပြက္လာသည္အထိ ၁၅မိနစ္ခန္႔ထားပါ။
ထို႕ေနာက္ ကဏန္းထည့္ျပီး ကဏန္းသားျဖဴလာသည္အထိ ၁၀မိနစ္ခန္႔တည္ပါ။
တည္ေနစဥ္ အဖံုးကိုမအုပ္ပါႏွင့္။
ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - အန္တီမငယ္
No comments:
Post a Comment