Friday, August 12, 2016

Chin Traditional Beef & Chicken Salad

ခ်င္းအမဲသားသုပ္ - ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းခ်ိဳ - ငရုတ္ေျခာက္ေထာင္းနဲ႔တို႕စရာအစံု

အမဲသားကိုဆီမပါဘဲနဲ႔ သုပ္ျပီးျပန္ေထာင္းမယ္၊ အမဲသားျပဳတ္ရည္ေလးကို ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းခ်ိဳအျဖစ္ဖန္တီးမယ္၊ျပီးေတာ့ ငရုတ္သီးေျခာက္ ေထာင္းထဲကို အမဲသားျပဳတ္အနည္းငယ္ထည့္ေထာင္းျပီးေတာ့ကာ တို႕စရာအစံုနဲ႔အတူ ထမင္းပူပူေလးတြဲဖက္စားၾကည့္ရေအာင္။

အမဲသားမစားသူမ်ားအတြက္ ၾကက္သားအစားထိုးသုပ္စားႏိုင္ပါတယ္ေနာ္။

ခ်င္းအမဲသားသုပ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
အမဲမိုးခိုသား ၃၀က်ပ္သား၊ ခ်င္း(ဂ်င္း) အနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁၀တက္၊ ဖယ္ဖယ္ရြက္ ၂ပင္၊ ေရသန္႕ ၁.၅လီတာ၊ ဆား အနည္းငယ္၊ အသားမႈန္႔ ၁ဇြန္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၁၀ေတာင့္၊ ငရုတ္ေကာင္းေစ့ ၁၀ေစ့၊ ၾကက္သြန္နီ ၂လံုး၊ ဆလတ္ရြက္ ၁စည္း၊ သံပရာသီး ၁လံုး။

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
အမဲမိုးခိုသားကိုသန္႔စင္ျပီး ခ်င္း၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ဆား၊အသားမႈန္႔တို႔ျဖင့္ျပဳတ္ပါ။
ခ်င္း၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းႏွင့္ ငရုတ္ေကာင္းေစ့ေလွာ္တို႔ကို မညက္တညက္ေထာင္းျပီး ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးျပီး ေရစိမ္ထားပါ။
အမဲမိုးခိုသားႏူးလွ်င္ ပါးပါးလွီးျပီး ေက်ညက္ေအာင္ေထာင္း၍ အသားမွ်င္ထားပါ။
အသင့္မွ်င္ထားေသာ အမဲမိုးခိုသားကို ေထာင္းထားေသာ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ငရုတ္ေကာင္းေစ့ေလွာ္၊ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ေရာသုပ္ပါ။ အရသာကို ဆား၊ အသားမႈန္႔ထည့္ပါ။
အမဲမိုးခိုသားသုပ္ကို ညက္ေအာင္ေနာက္တစ္ၾကိမ္ေထာင္းျပီး ဆလတ္ရြက္၊ သံပရာသီးျဖင့္ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါသည္။
(အမဲမိုးခိုသားကို အသားမွ်င္လုပ္ - သုပ္ - ျပန္ေထာင္းျပီး စားကာနီးမွ သံပရာရည္ဆမ္းျပီးစားႏိုင္ပါသည္။)

ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းခ်ိဳ
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
အမဲသားျပဳတ္ရည္ ၁.၅ လီတာ၊ ္ဆား အနည္းငယ္၊ အသားမႈန္႔ ၁ဇြန္း၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ ၁စည္း။

ခ်က္ျပဳတ္ပံုအညႊန္း
အမဲမိုးခိုသားကို ခ်င္း၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆား၊ အသားမႈန္႔၊ ဖယ္ဖယ္ရြက္တို႔ျဖင့္ အမဲျပဳတ္ရည္ျပဳလုပ္ပါ။
အမဲျပဳတ္ရည္အသင့္ျဖစ္လွ်င္ ဆား၊ အသားမႈန္႔တို႔ ထပ္ျဖည့္ျပီး အသင့္သန္႔စင္ထားေသာ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ကိုထည့္ခ်က္ျပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါသည္။
(ခဏေနက အမဲသားျပဳတ္ထားေသာေရကို အသံုးျပဳႏိုင္ပါသည္။)

ငရုတ္ေျခာက္ေထာင္းႏွင့္ တို႔စရာစံု
ငရုတ္သီးေျခာက္ ၂၀ေတာင့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅တက္၊ ဖယ္ဖယ္ရြက္ အနည္းငယ္၊ ဆား အနည္းငယ္၊ အမဲမိုးခုိသားျပဳတ္ အနည္းငယ္၊ သခြားသီး ၂လံုး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၃လံုး၊ ဆလတ္ရြက္ ၁စည္း။

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ငရုတ္သီးေျခာက္ ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ဖယ္ဖယ္ရြက္၊ ဆား အနည္းငယ္တို႔ကို ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။
အသင့္ျပဳတ္ထားေသာ အမဲမိုးခိုသားကို ပါးပါးလွီးျပီၚ ေက်ညက္ေအာင္ေရာေထာင္းပါ။
သန္႔စင္ထားေသာ သခြားသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ဆလတ္ရြတ္တို႔ႏွင့္တြဲ၍ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါသည္။
(ခ်င္းအမဲသားသုပ္ျပင္ဆင္တုန္းက အမဲမိုးခိုသားျပဳတ္အသားမွ်င္ထားစဥ္ အနည္းငယ္ခ်န္ထားျပီး ငရုတ္ေျခာက္ေထာင္းခ်ိန္မွာ ထည့္သံုးႏိုင္ပါသည္။)
..................................
Presenter Chef ကိုဆန္နီ

ခ်င္းၾကက္သားသုပ္ - မုန္႔ညွင္းဟင္းရည္ - ခ်င္းငရုတ္သီးေထာင္းႏွင့္ တို႔စရာစံု
ခ်င္းရိုးရာဟင္းလ်ာျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံုက ဗမာေတြခ်က္သလို ဆီသံုးမမ်ားပါဘူး။ ဒါက ထူးျခားခ်က္ျဖစ္ပါတယ္။

ခ်င္းၾကက္သားသုပ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သား (အေကာင္လိုက္) ၁ေကာင္၊ ဆား ၁ဇြန္း၊ အသားမႈန္႔ ၁ဇြန္း၊ ခ်င္းရည္(ဂ်င္းရည္) အနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃တက္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၁၀ေတာင့္၊ ဖယ္ဖယ္ရြက္ အနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္နီ ၂လံုး၊ ဆလတ္ရြက္ အနည္းငယ္၊ သံပရာသီး ၁လံုး။

ခ်က္ျပဳတ္ပံုအညႊန္း
ၾကက္အေကာင္လိုက္ကိုသန္႔စင္ျပီး ဆား၊ အသားမႈန္႔ ၊ခ်င္းရည္အနည္းငယ္တို႔ႏွင့္ က်က္ျပီး ႏူးေအာင္ျပဳတ္ထားပါ။
ခ်င္း၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ငရုတ္သီးစိမ္းႏွင့္ ဖယ္ဖယ္ရြက္တို႔ကို သီးျခားစီညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး ၾကက္သြန္နီကိုေတာ့ ပါးပါးလွီးျပီး ေရစိမ္ထားပါ။
ႏူးေအာင္ျပဳတ္ထားေသာ ၾကက္သားကို အရိုးထုတ္ျပီး အသားကို အမွ်င္လိုက္မႊထားပါ။
အသင့္မႊထားေသာ ၾကက္သားျပဳတ္ကို ေထာင္းထားေသာ ခ်င္း၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ဖယ္ဖယ္ရြက္တို႔ႏွင့္အတူလွီးျပီး ေရစိမ္ထားေသာ ၾကက္သြန္နီကိုပါေရာျပီးသုပ္ပါ။
အရသာကို ဆား၊ အသားမႈန္႔အနည္းငယ္ျဖင့္ ထိန္းညွိပါ။
အသင့္သုပ္ထားေသာ ခ်င္းၾကက္သားသုပ္ကို ဆလတ္ရြက္ အနည္းငယ္၊ သံပရာသီးတို႔ျဖင့္ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါသည္။

မုန္႔ညွင္းဟင္းရည္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
မုန္႔ညွင္းစိမ္း ၃စည္း၊ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ ၂လီတာ၊ ဆား ၁ဇြန္း၊ အသားမႈန္႔ ၁ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃တက္၊ ခ်င္းရည္ အနည္းငယ္။
ၾကက္သားကိုအေကာင္လိုက္သန္႔စင္ျပီး ဆား၊ အသားမႈန္႔၊ ခ်င္းရည္(ဂ်င္းရည္) အနည္းငယ္တို႔ျဖင့္ ၾကက္သားႏူးေအာင္ျပဳတ္ျပီး ၾကက္ျပဳတ္ရည္ျပင္ဆင္ထားပါ။
ၾကက္ျပဳတ္ရည္ထဲသို႕ အသင့္သန္႔စင္ထားေသာ မုန္႔ညွင္းစိမ္းအနည္းငယ္ ထည့္ျပဳတ္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴဓားျပားရိုက္ထည့္ကာ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါသည္။

ခ်င္းငရုတ္သီးေထာင္းႏွင့္ တို႔စရာစံု
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ငရုတ္သီးစိမ္း ၂၀ေတာင့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅တက္၊ ခ်င္း(ဂ်င္း) အနည္းငယ္၊ ဆလတ္ရြက္ ၁စည္း၊ ၾကက္သားျပဳတ္ အနည္းငယ္၊ သခြားသီး ၂လံုး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၃လံုး။

ခ်က္ျပဳတ္ပံုအညြန္း
ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္းတို႔ကို ညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး အသင့္ျပဳတ္ျပီးအသားမႊာထားေသာ ၾကက္သားအနည္းငယ္ကိုလည္း ထည့္ေထာင္းပါ။
အသင့္ေထာင္းထားေသာ ခ်င္းငရုတ္သီးေထာင္းကို သခြားသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ဆလတ္ရြက္ အနည္းငယ္တို႔ျဖင့္ တြဲဖက္ျပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါသည္။
..................................
Presenter Chef ကိုဆန္နီ

No comments: