Monday, August 5, 2013

ဂ်ာနယ္အစံုက ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား (၃)



အခုေနာက္ပိုင္း ဂ်ာနယ္အေတာ္မ်ားမ်ားက သုတရသအျပင္ စားေသာက္တဲ့ကိစၥေတြမွာပါ ၀ါယမ စိုက္ထုတ္လာတာေတြ႕ရပါတယ္။ က်န္းမာစြာေနထိုင္စားေသာက္ေရးဆိုတဲ့အျမင္နဲ႕ထင္ပါရဲ႕။ ကၽြန္ေတာ့္အျမင္ လူမ်ိဳးတစ္မ်ိဳးခ်င္းစီအလိုက္ ဟင္းခ်က္ပံုစနစ္ကြဲျပား ၾကတာကို ေတြ႕ေနရသလို အရသာခံစား စားေသာက္ၾကပံုလည္း မတူညီၾကတာေတြ႕ရပါတယ္။

အမဲသား ဆိတ္သားေတြကို အိႏၵိယလူမ်ိဳးေတြက ပိုင္ပိုင္ႏိုင္ႏိုင္ခ်က္ျပဳတ္ႏိုင္ၾကသလို၊ ၀က္သားလိုအသားမ်ိဳးကိုေတာ့ တရုပ္လူမ်ိဳးေတြက ကၽြမ္းက်င္စြာ ဟင္းလ်ာအမ်ိဳးမ်ိဳးအျဖစ္ဖန္တီးႏိုင္ၾကပါတယ္။ အသားရဲ႕ႏုညံ့မႈ အနံ႕ေမႊးၾကိဳင္မႈ ဟင္းလ်ာပြဲေတြရဲ႕အျပင္အဆင္ေတြက အသားတစ္မ်ိဳးတည္းကိုပဲ ျပိဳင္တူခ်က္ၾကဦး ခ်က္ပံုမတူညီၾကပါဘူး။
 ကၽြန္ေတာ္ ဟင္းလ်ာခ်က္ျပဳတ္ပံုေတြကို ကူးယူ စုေဆာင္းျဖစ္တာမွာ တကူးတကန္႕ရွာေဖြထည့္သံုးရမယ့္ ဟင္းလ်ာတြင္ထည့္သံုးေသာ ပါ၀င္ပစၥည္းေတြနဲ႕ဆိုရင္ ကူးဖို႕လက္တြန္႕တတ္ပါ သည္လို႕။

ကၽြန္ေတာ္ ငယ္ငယ္ကတည္းက စြဲစြဲျမဲျမဲစားတာက ၾကက္သား၊ ၾကက္ဆိုရင္ တစ္ေကာင္လံုးစားပါတယ္။ ျပီးေတာ့ ၾကက္ဥ၊ဘဲဥ ျပဳတ္စား တယ္၊ေၾကာ္စားတယ္ သုပ္စားတယ္ဗ်။ အသားေတြဆိုရင္လည္း ျပဳတ္ေက်ာ္ၾကြပ္ၾကြပ္ေလးကို ထမင္းျဖဴေလးနဲ႕စားရတာကိုပိုႏွစ္သက္ပါ တယ္။ ထူးထူးဆန္းဆန္းေတာ့မဟုတ္ပါဘူးေနာ္။ 

(၁) ငါးနာနတ္သီးဟင္း
ပမာဏ - ၄ ဦးစာ
ျပင္ဆင္ခ်ိန္ - ၃၀ မိနစ္
ခ်က္ျပဳတ္ခ်ိန္ - ၂၅ မိနစ္

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ငါး ၅၀၀ ဂရမ္၊ နာနတ္သီး အလံုးေသး ၁လံုး၊ မန္က်ည္းမွည့္အႏွစ္ ဟင္းစားဇြန္း ၁ဇြန္းခန္႕ကို ေရ 125 မီလီလီတာ (၁ဖန္ခြက္) ႏွင့္စိမ္ထားျပီး အရည္ညွစ္ယူထားပါ၊ ဆီ ဟင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ဆား ေကာ္ဖီဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ေရ ၁လီတာ၊

ဟင္းအႏွစ္ျပဳလုပ္ရန္
ၾကက္သြန္နီဥေသး ၁၀လံုး (ေထာင္းထားပါ)၊ ငရုတ္သီးအရွည္ေတာင့္ (အမွည့္အနီေရာင္) ၆ေတာင့္ (အေစ့ထုတ္ထားပါ)၊ ခ်င္း လက္ တစ္ဆစ္ခန္႕ (ေထာင္းထားပါ)၊ ပုစြန္ငါးပိ ဟင္းစားဇြန္း ၁/၂ဇြန္း၊ စပါးလင္ ၂ပင္(အတြင္းပိုင္းႏုေသာအလႊာမ်ားကိုသာယူပါ၊ေထာင္း ထားပါ)၊ ေရ ၁၂၅ မီလီလီတာ (ဖန္ခြက္ ၁ခြက္စာခန္႕)

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
နာနတ္သီးကို အခြံႏႊာ၊ ေလးစိတ္စိတ္ျပီး အလယ္အူတိုင္ဖယ္ပစ္ကာ အတံုးေသးမ်ားတံုးထားပါ။
ဟင္းအႏွစ္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးကို သမေအာင္ ေရာေမႊပါ။ ဆီကို ဒယ္အိုးထဲအပူေပးျပီး ၄င္းအႏွစ္မ်ားကို ၃မိနစ္ခန္႕ အနံ႕ေမႊးလာ သည္အထိေၾကာ္ပါ။ မန္က်ည္းမွည့္အႏွစ္အရည္၊ နာနတ္သီးစိတ္ေလးမ်ား၊ဆားႏွင့္ ေရထည့္ျပီး ဆူပြက္ေအာင္တည္ပါ။ ဆူပြက္လာျပီး လွ်င္ အပူခ်ိန္အနည္းငယ္ေလွ်ာ့ခ်ျပီး နာနတ္သီးစိိတ္ေလးမ်ား က်က္လာသည္အထိ မီးေအးေအးႏွင့္ ႏွပ္ျပီးခ်က္ပါ။

ျပီးလွ်င္ ငါးထည့္ပါ။ ငါးက်က္သည္အထိ (၁၀မိနစ္ခန္႕)ခ်က္ပါ။

(၂) ငါးရခိုင္ခ်က္ (ခ်က္ျပဳတ္သူ - အန္တီမီးမီး)
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ကကတစ္ငါး(သို႕) ငါးကြန္းရွပ္ငါး ၄၀က်ပ္သား၊ ခ်င္း လက္တစ္ဆစ္၊ ပဒဲေကာ လက္တစ္ဆစ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴအၾကီး ၅ျမႊာ၊ ၾကက္သြန္အနီ ၂လံုး၊ ငရုတ္သီးအနီ/အစိမ္းေတာင့္ ၅၀ေတာင့္၊ ကုလားေအာ္သီး ၃ေတာင့္၊ မွ်င္ငါးပိ(သို႕) ငပိစိမ္းစားအခ်ိဳ ကြမ္းသီးလံုးခန္႕၊ နႏြင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္၊ သံပရာရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း၊ နံနံပင္ အနည္းငယ္၊ ၾကက္သားအမႈန္႕ အနည္းငယ္၊ ကင္းမြန္ငံျပာရည္အခ်ိဳ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁/၃။

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံုအဆင့္ဆင့္
ငါးအေကာင္လိုက္သန္႕ရွင္းေအာင္ျပဳလုပ္ျပီး အသားခ်ည္းလႊာယူထားပါ။ အေနေတာ္ပိုင္းျဖတ္ပါ။ နႏြင္းမႈန္႕နဲ႕နယ္ထားပါ။
ခ်င္း၊ပဒဲေကာ၊ၾကက္သြန္အျဖဴ၊အနီ၊ငရုတ္သီးအစိမ္းေတာင့္တို႕ကို ညက္ေနေအာင္ေထာင္းပါ။

နံနံပင္ကိုသဲမ်ားစင္ေအာင္ေဆးျပီး ပိုင္းျဖတ္ထားပါ။

မွ်င္ငါးပိကို ေရအနည္းငယ္နဲ႕ ေဖ်ာ္ထားပါ။

မတူးမကပ္တဲ့ဒယ္ကို အသံုးျပဳပါ။ ဒယ္ကိုအပူေပး၍ မွ်င္ငပိအရည္ကိုေလာင္းထည့္ပါ။ ျပီးရင္ ေထာင္းထားတဲ့ၾကက္သြန္၊ ငရုတ္သီးအႏွစ္ ေတြကိုထည့္၍ ေမႊေပးပါ။ မီးအရွိန္မျပင္းေစရန္ သတိျပဳပါ။ 

ဟင္းအႏွစ္မ်ား ေကာင္းေကာင္းက်က္သြားလွ်င္ ေရသန္႕ေရကို ဖန္ခြက္ၾကီး ၂ခြက္စာခန္႕ထည့္၍ ဆူပြက္လာတဲ့အထိခ်က္ပါ။
ဟင္းရည္ဆူပြက္လာမွ ငါးအသား၊ ၾကက္သားအမႈန္႕၊ ငံျပာရည္၊သံပရာရည္တို႕ကိုထည့္ခ်က္ေပးပါ။ ငါးအသားကႏူးလြယ္ က်က္လြယ္ပါတယ္။ ဟင္းအရည္ကို မနည္းမမ်ားေလး အေနးအထားမွာ ထားခ်က္ပါ။ ၁၀မိနစ္ေလာက္ခ်က္ေပးျပီးရင္ နံနံပင္ အရြက္ေလး အုပ္ခတ္ေပးကာ မီးဖိုေပၚက ခ်ေပးပါ။

ခ်ိဳ၊ခ်ဥ္၊စပ္၊ေမႊး ရွဴးရွဴးရွဲရွဲအရသာ ငါးဟင္းေလးကို ပူပူေႏြးေႏြးစားသံုးပါ။ မိုးရာသီေအးေအးမွာ ေခၽြးထြက္သြားေအာင္ ခ်က္စားၾကည့္ပါ။

မွတ္ခ်က္။  ။ ဆီလံုး၀မသံုးထားတဲ့ ဟင္းလ်ာျဖစ္ပါတယ္။

(၃) ၾကက္၊ဘူးသီးေသာက္ဆမ္း (ခ်က္ျပဳတ္သူ - အန္တီမီးမီး)

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သား ၂၅က်ပ္သား၊ ဘူးသီး အေသး ၁စိတ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅ျမႊာ၊ ၾကက္သြန္နီ ၂လံုး၊ ငရုတ္သီးအပြအနီေတာင့္ ၃ေတာင့္၊ နံနံပင္ အနည္းငယ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၃လံုး၊ပဲပိစပ္ဆီ ၂က်ပ္ခြဲသား၊ ၾကက္သားအမႈန္႕ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁/၃၊ကင္းမြန္ငံျပာရည္ စားပြဲတင္ဇြန္းတစ္၀က္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၃ေတာင့္။

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ၾကက္သားကိုအေနေတာ္အတံုးေလးမ်ား တံုးျပီး သန္႕စင္ေအာင္ ျပဳလုပ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္အနီ၊အျဖဴ၊ငရုတ္သီးအပြအနီေတာင့္တို႕ကို ညက္ေအာင္ျပဳလုပ္ေပးပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို သဲမ်ားစင္ေအာင္ ေရေဆးျပီး ပိုင္းျဖတ္ထားရန္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းကို ထက္ျခမ္းခြဲေပးပါ။

မတူးမကပ္တဲ့ ဒယ္ထဲတြင္ ဆီထည့္၍အပူေပးပါ။ ဆီပူလာရင္ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးအႏွစ္ကို ဆီသပ္ပါ။ ေမႊေပးပါ။ ျပီးရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႕ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ငံျပာရည္၊ ၾကက္သားအတံုးမ်ား၊ ၾကက္သားအမႈန္႕တို႕ကိုထည့္ျပီး သမေအာင္ေမႊကာ ခဏလံုးခ်က္ပါ။ ျပီးရင္ အသားႏူးက်က္ရန္အတြက္ ေရကိုဖန္ခြက္ၾကီး ၃ခြက္စာထည့္ခ်က္ေပးပါ။

ဟင္းကို ဆူပြက္လာတဲ့အထိနဲ႕ ဟင္းအရည္တစ္၀က္ေလာက္က်န္တဲ့အေနအထားဆိုရင္ က်က္ပါျပီ။ နံနံပင္မ်ား အုပ္ခတ္ေပးကာ မီးဖို ေပၚက ခ်လို႕ရပါျပီ။ ထမင္းနဲ႕ ဆမ္းျပီးစားႏိုင္သလို အရည္ေသာက္အျဖစ္နဲ႕လည္း ေသာက္သံုးႏိုင္ပါတယ္။

ပူပူေႏြးေႏြးစားမွ ဟင္းရဲ႕အရသာကို အေကာင္းဆံုးစားသံုးႏိုင္မွာပါ။

No comments: