Friday, April 3, 2020

ပန္းေသးအမဲမဆလာေမႊး _မာလာေခါက္ဆြဲ

ပန္းေသးအမဲမဆလာေမႊး 
(Five Spices Beef)
五香肉
-------------------------------


 ျမန္မာလို အမဲမဆလာေမႊးလို့ေခၚတဲ့ ပန္းေသးရိုးရာဟင္းတစ္ခြက္ ျဖစ္ပါတယ္။ ျပဳလုပ္ရ လြယ္ကူၿပီး တာရွည္ခံေအာင္လည္း သိမ္းဆည္း နိုင္ကာ ပန္းေသးအိမ္တိုင္းနဲ႔ မစိမ္းလွတဲ့ ဟင္းပြဲျပဳလုပ္နည္းေလးကို မၽွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။ လုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• အမဲသားႏုႏု (မိုးခိုသား)  -  ၂၅၀ ဂရမ္
• ဆား  -  အနည္းငယ္
• ခ်င္း  -  လက္တစ္ဆစ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၃ ႁမႊာ
• င႐ုတ္သီးေျခာက္  -  ၅ ေတာင့္
• ေရွာက္ေကာအမွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ပါေကာ (နာနတ္ပြင့္အမွုန႔္ )  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ဟြားေက်ာက္ (ဇီခၽြမ္းင႐ုတ္ေကာင္း)  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၄ ဇြန္း
• ဆီ  -  ၅၀ မီလီလီတာ
• နံနံပင္/ၾကက္သြန္ၿမိတ္  -  အနည္းငယ္ (optional)


ျပဳလုပ္နည္း
၁။ အမဲသားႏုႏုကို ေရေဆးသန႔္စင္ၿပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။ ခ်င္းကိုလည္း အမၽွင္ (သို့)ပါးပါးလွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ရိုက္ျပားထားပါ။ င႐ုတ္သီး ေျခာက္ကို အေနေတာ္ ညႇပ္ထားပါ။
၂။ အားလုံးအသင့္ျဖစ္လၽွင္ အမဲသားထဲ ဆား၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ လွီးျဖတ္ထားသည္တို့ကို ထည့္ပါ။ ေရွာက္ေကာ၊ ပါေကာ၊ ဟြားေက်ာက္ ထည့္၍ သမေအာင္ နယ္ၿပီး ၁၅ မိနစ္ခန႔္ ႏွပ္ထားပါ။
၃။ အသင့္ျဖစ္လၽွင္ အိုးထဲ ဆီထည့္ၿပီး အပူေပးပါ။ မီးျပင္းဖြင့္ထားပါ။ ဆီပူလာလၽွင္  ျဖတ္ထားေသာ င႐ုတ္သီးေျခာက္ကို ထည့္ေၾကာ္ပါ။ အစပ္ အရသာ မႏွစ္သက္လၽွင္ အေတာင့္လိုက္ ထည့္ေၾကာ္ပါ။
၄။ င႐ုတ္သီးေျခာက္ အနည္းငယ္ညိဳေရာင္သန္းလၽွင္ အရသာနယ္ထားေသာ  အသားကို ထည့္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။ မီးျပင္းျပင္းျဖင့္ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးၿပီး အသားအေရာင္ေျပာင္းပါက မီးဖိုမွခ်ကာ ႏွစ္သက္လၽွင္ နံနံပင္ထည့္ၿပီး တည္ခင္းသုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။ တာရွည္ခံထားလိုလၽွင္ အနည္းငယ္ေျခာက္သည္အထိ ေၾကာ္ၿပီး ပုလင္းထဲ ထည့္ကာ သိမ္းဆည္းထားနိုင္ပါတယ္။
------------------------------------
Sofia

မာလာေခါက္ဆြဲ
------------------------


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဆား  -  အနည္းငယ္
• သၾကား  -  အနည္းငယ္
• င႐ုတ္ေကာင္း  -  အနည္းငယ္
• ပဲငံျပာရည္အၾကည္  -  အနည္းငယ္
• ႏွမ္း  -  အနည္းငယ္
• ေျမပဲေထာင္း  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• မာလာရွမ္းေကာအႏွစ္  -  ၈၀ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၄ ႁမႊာ
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၂ လုံး
• ၾကက္အူေခ်ာင္း  -  ၃ ေခ်ာင္း
• ျြကက္နားရြက္မွို  -  ၃ ဂရမ္
• ေက်ာက္ပြင့္  -  ၃ ဂရမ္
• ၾကာစြယ္  -  ၃ ဂရမ္
• ေငြႏွင္းမွို  -  ၃ ဂရမ္
• မုန္လာဥနီ  -  ၃ ဂရမ္
• ေျပာင္းဖူးအေသး  -  ၃ ဂရမ္
• ေရႊပဲသီး  -  ၃ ဂရမ္
• မုန္ညင္းထုပ္  -  ၅ ဂရမ္
• ေဂၚဖီထုပ္  -  ၅ ဂရမ္
• မုန္ညင္းျဖဴထုပ္  -  ၅ ဂရမ္
• ထိုင္ဝမ္မုန္ညင္း  -  ၅ ဂရမ္
• ပန္းပြင့္စိမ္း  -  ၅ ဂရမ္
• ေကာ္ရည္  -  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ဟြားေက်ာက္  -  အနည္းငယ္
• ေရွာက္ေကာ  -  အနည္းငယ္
• ဝက္သား  -  ၁ဝဝ ဂရမ္
• ေခါက္ဆြဲ  -  ၁ဝဝ ဂရမ္
• ၾကက္ဥ  -  ၂ လုံး


ျပဳလုပ္နည္း
 ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပားရိုက္ပါ။ ၾကက္သြန္နီကို ၄ စိတ္စိတ္ထားပါ။ မုန္လာဥနီကို အေနေတာ္လွီးပါ။ ေျပာင္းဖူးအေသးကို ထက္ျခမ္းျခမ္းပါ။ ပန္းပြင့္စိမ္းႏွင့္ ေဂၚဖီကို အေနေတာ္ လွီးၿပီး ထိုင္ဝမ္မုန္ညင္းကိုလည္း အေနေတာ္လွီးပါ။ မုန္ညင္းျဖဴကို ပါးပါးလွီးပါ။ ၾကက္အူေခ်ာင္းကို အေနေတာ္လွီးပါ။ ၾကက္ဥ ၂ လုံးကို ေဖာက္ၿပီး ေခါက္ထားပါ။ ေက်ာက္ပြင့္ႏွင့္ ဝက္သားကို အေနေတာ္လွီးျဖတ္ပါ။ ေရေႏြးဆူဆူထဲ ဆားထည့္ၿပီး ေခါက္ဆြဲကို ၅ မိနစ္ခန႔္ ျပဳတ္ပါ။ ေခါက္ဆြဲက်က္လၽွင္ ေရေအးႏွင့္ ေဆးၿပီး ေရစစ္ထားပါ။ ဒယ္အိုးကို အပူေပး၍ ဆီထည့္ၿပီး ဆီပူလာလၽွင္ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ၾကက္သြန္နီကို ထည့္ပါ။
 အနံ့ေမႊးလာလၽွင္ ဟြားေက်ာက္ႏွင့္ ေရွာက္ေကာထည့္ပါ။ အနံ့ေမႊးလာလၽွင္ ဝက္သားထည့္ပါ။ ေခါက္ထားေသာ ၾကက္ဥထည့္ပါ။ မာလာရွမ္းေကာအႏွစ္ထည့္ပါ။ အနံ့ေမႊး လာလၽွင္ ၾကာစြယ္၊ ျြကက္နားရြက္မွို၊ ေက်ာက္ပြင့္၊ ေငြႏွင္းမွို၊ ၾကက္ဥေခ်ာင္း၊ မုန္လာဥနီ၊ ေဂၚဖီ၊ အရသာအျဖစ္ ဆား၊ သၾကား၊ င႐ုတ္ေကာင္း၊ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ႏွင့္ ေရထည့္ပါ။ ေရဆူလာလၽွင္ ေခါက္ဆြဲ၊ ပန္းပြင့္စိမ္း၊ ေရႊပဲသီး၊ ကန္စြန္းရြက္၊ ေျပာင္းဖူး အေသး၊ မုန္ညင္းထုပ္ႏွင့္ ထိုင္ဝမ္မုန္ညင္းအေသးတို့ကို ထည့္ပါ။ ေခါက္ဆြဲက်က္လၽွင္ ႏွမ္းႏွင့္ ေထာင္းထား ေသာ ေျမပဲထည့္ပါ။ အနံ့ အရသာ ျပည့္စုံလၽွင္ ေကာ္ရည္ထည့္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
----------------------------------
Eant Wint Htut

ဇီခၽြမ္းေခါက္ဆြဲျပဳတ္
-----------------------------


 ေခါက္ဆြဲဆိုရင္ ဘယ္လိုပုံစံမ်ိဳးမဆို ႏွစ္သက္လွတဲ့ ဆိုဖီယာအတြက္ေတာ့ ဒီလို ဇီခၽြမ္းအရသာ ပူပူစပ္စပ္နဲ႔ လတ္ဆတ္တဲ့ လက္လုပ္ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ေလးက ဘာနဲ႔မွ မလဲနိုင္တဲ့ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ေလးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ခ်က္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• အိမ္လုပ္ ေခါက္ဆြဲအစို  -  ၄ ပြဲစာ
• ၾကက္သား  -  ၁ စိတ္ (၂၅၀ ဂရမ္)
• ရွီတာခီမွိုေျခာက္  -  ၅ ပြင့္
• ခ်င္း  -  လက္တစ္ဆစ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၅ ႁမႊာ
• ဇီခၽြမ္းင႐ုတ္ေကာင္းဆီခ်က္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္  -  ၂ ပင္
• ပဲငါးပိအစပ္  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္  -  စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ေရ  -  ၁ လီတာ
• ၾကက္ဥျပဳတ္  -  ၄ လုံး (optional)
• ဆား  -  အနည္းငယ္


ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဦးစြာ ၾကက္သားကို  အေနေတာ္အရြယ္ အတုံးေလးမ်ား တုံး၍ ဆား အနည္းငယ္ျဖင့္ ၁၅ မိနစ္ ခန႔္ နယ္ၿပီး ႏွပ္ထားပါ။ မွိုေျခာက္ကို ေရစိမ္ထားပါ။
၂။ ဟင္းရည္ခ်က္မည့္အိုးထဲ ေရေႏြးကို ဟင္းရည္ ၄ ပြဲစာ ထည့္ၿပီး တည္ပါ။ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင့္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္အရင္းပိုင္းတို့ကို ရိုက္ျပားၿပီး ထည့္ပါ။ ဆူပြက္ပါက ဆားနယ္ထားေသာ ၾကက္သားကို ထည့္ျပဳတ္ပါ။
၃။ ၾကက္သားျပဳတ္ထားစဥ္ ထြက္လာေသာအျမႇုပ္မ်ားကို ခပ္ထုတ္ပစ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ပဲငံျပာရည္၊ ပဲငါးပိအစပ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ေရစိမ္ထားေသာမွိုကို ပါးပါးလွီးထည့္ပါ။ ဇီခၽြမ္းင႐ုတ္ ေကာင္းဆီခ်က္ထည့္ပါ။ ၾကက္သားႏူးအိလၽွင္ အရသာ အေပါ့အငန္ ျမည္းပါ။ လိုအပ္လၽွင္ ဆားအနည္းငယ္ ထည့္ပါ။
၄။ ဟင္းရည္အဆင္သင့္ျဖစ္လၽွင္ ေခါက္ဆြဲပြဲျပင္ရန္အတြက္ အိမ္လုပ္ေခါက္ဆြဲကို သီးသန႔္ ျပဳတ္လိုပါက ေရေႏြးအိုး သီးသန႔္တည္ၿပီး ျပဳတ္ပါ။ သီးသန႔္မျပဳတ္ဘဲ ဟင္းရည္အိုးထဲ တစ္ခါ တည္း ထည့္ခ်က္လၽွင္ ပိုၿပီးအရသာျပည့္စုံတဲ့ ေခါက္ဆြဲကို ရရွိမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
၅။ ဆူပြက္ေနေသာဟင္းရည္အိုးထဲ ေခါက္ဆြဲအစိုကို ထည့္၍ ၅ မိနစ္ခန႔္ ျပဳတ္ၿပီး ပန္းကန္ထဲမွာ ၾကက္သားမွိုေခါက္ဆြဲတို့ကို မၽွတေအာင္ ထည့္ပါ။ ၾကက္ဥျပဳတ္ ထည့္လိုလၽွင္ ထက္ျခမ္းျခမ္း ထည့္ပါ။ ေနာက္ဆုံးမွာ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ျဖဴးၿပီး ပူစပ္စပ္အရသာရွိေသာ ဇီခၽြမ္းေခါက္ဆြဲ
ျပဳတ္ကို တည္ခင္းသုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
-----------------------------------
Sofia

No comments: