Friday, September 20, 2019

ၾကက္ဥ အုန္းနို့အစပ္ဟင္း _ ခ်ပါတီႏွင့္ မဆလာခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္ _တိုဟူးႏွင့္ မွိုအစပ္ေၾကာ္_ ၾကက္သားရခိုင္သုပ္

ၾကက္သားရခိုင္သုပ္
------------------------


 ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္အရသာေလးနဲ႔ ထမင္းၿမိန္ေစမယ့္ အသုပ္ေလးတစ္မ်ိဳးပါ။ လုပ္စားၾကည့္ၾကပါေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္သား  -  ၂ဝဝ ဂရမ္
• င႐ုတ္သီးစိမ္း/နီ  -  ၁၀ ေတာင့္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၆ ႁမႊာ
• သၾကား  -  အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၂ လုံး
• သံပရာသီး  -  ၂ လုံး
• ငံျပာရည္  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• စိမ္းစားငါးပိ  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆား  -  အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္  -  ၃ ပင္ခန႔္
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး  -  ၂ လုံး
• ေရွာက္ရြက္  -  ၇ ရြက္ခန႔္

ျပဳလုပ္နည္း
 ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို့ကို ပါးပါးလွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို အေနေတာ္ လွီးၿပီး ေရွာက္ရြက္ကို ပါးပါးလွီးပါ။ သံပရာသီးကို အရည္ညႇစ္ရန္အတြက္ လွီးထားပါ။ ၿပီးလၽွင္ အိုးကို မီးဖိုေပၚတင္ၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ င႐ုတ္သီးစိမ္း/နီတို့ကို အနံ့ေမႊးလာသည္အထိ  ေလွာ္ပါ။ ေလွာ္ထားတဲ့ င႐ုတ္သီးစိမ္း/နီႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴတို့ကို ေထာင္းပါ။ ေထာင္းထားတဲ့ အထဲ စိမ္းစားငါးပိထည့္ၿပီး သံပရာရည္ထည့္ပါ။ ဆား၊ သၾကား၊ ငံျပာရည္ထည့္ၿပီး
ႏွံ့စပ္ေအာင္ နယ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ျပဳတ္ၿပီး ျပင္ထားတဲ့ ၾကက္သား၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ေရွာက္ရြက္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို့ကို ထည့္ၿပီး ႏွံ့ေအာင္ေမႊထားပါ။ အရသာျပည့္စုံၿပီဆိုလၽွင္ ပန္းကန္မွာျပင္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
-----------------------------
Eant Wint Htut

ၾကက္ဥ အုန္းနို့အစပ္ဟင္း
-------------------------------


 ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥကို ပုံမွန္ခ်က္စားေနတဲ့ ပုံစံထက္ တစ္မူ ထူးျခားေအာင္ အုန္းနို့ေလး ထည့္ၿပီး ခ်က္ျပေပးထားပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္သြန္နီ  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း (ေထာင္းထားပါ)
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း (ေထာင္းထားပါ)
• ဆား  -  အနည္းငယ္
• သၾကား  -  အနည္းငယ္
• ငံျပာရည္  -  အနည္းငယ္
• နႏြင္းမွုန႔္  -  အနည္းငယ္
• မဆလာ   -  အနည္းငယ္
• ကြက်ဥ  -  ၄ လုံး
• ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း
• ခ်င္း  -  ၅ ဂရမ္
• သက္သတ္လြတ္ဟင္းခတ္မွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• င႐ုတ္အႏွစ္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးစိမ္း/နီ  -  ၆ ေတာင့္ခန႔္
• အုန္းနို့  -  ၈၀ ဂရမ္
• င႐ုတ္သီးအနီအေတာင့္ႀကီး  -  ၁ ေတာင့္
• Baby Corn  -  ၄ ခု
• မုန္လာဥနီ  -  အနည္းငယ္
• ႐ုံးပတီသီး  -  ၂ ေတာင့္
• ခရမ္းျြကပ္သီး  -  ၄ လုံး
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္  -  အနည္းငယ္
• ရွမ္းနံနံ  -  အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္နည္း
 ဦးစြာ ျပဳတ္ထားတဲ့ ၾကက္ဥကို အနည္းငယ္ မႊန္းထားပါ။ မုန္လာဥနီကို အေန ေတာ္ အတုံးေလးမ်ား တုံးၿပီး ႐ုံးပတီသီးကိုလည္း အေနေတာ္လွီးပါ။ ေျပာင္းဖူးေလး မ်ားႏွင့္ ခရမ္းျြကပ္သီးတို့ကိုလည္း အေနေတာ္လွီးထားပါ။ င႐ုတ္သီးစိမ္း/နီကို အေနေတာ္ လွီးျဖတ္ၿပီး ရွမ္းနံနံကိုလည္း အေနေတာ္လွီးပါ။ င႐ုတ္သီးအနီေတာင့္ကို ထက္ျခမ္းျခမ္းပါ။
 ဒယ္အိုးကို အပူေပးၿပီး ဆီထည့္၍ ဆီပူလာၿပီဆိုလၽွင္ နႏြင္းမွုန႔္ကို ဆီသတ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ခ်င္းတို့ကို ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ ပါ။ အနံ့ေမႊး လာၿပီဆိုလၽွင္ င႐ုတ္အႏွစ္ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ အရသာရွိေစရန္အတြက္ ဆား၊ သၾကား၊ သက္သတ္လြတ္ဟင္းခတ္မွုန႔္၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္၊ မဆလာႏွင့္ ငံျပာရည္တို့ကို ထည့္ပါ။ ေရအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး အႏွစ္ရေအာင္ ခ်က္ပါ။
 ၿပီးလၽွင္ လွီးထားတဲ့ င႐ုတ္သီးမ်ားထည့္၍ ေရ အနည္းငယ္ထပ္ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ မႊန္းထားတဲ့ၾကက္ဥႏွင့္ လွီးထားတဲ့အသီးအႏွံတို့ကို ထည့္ၿပီး ၁၀ မိနစ္ခန႔္ ခဏႏွပ္ ထားပါ။
 အသီးအႏွံမ်ား အနည္းငယ္ႏူးသြားၿပီဆိုလၽွင္ အုန္းနို့ထည့္ၿပီး ရွမ္းနံနံထည့္ပါ။ အနံ့ အရသာ ျပည့္စုံၿပီဆိုလၽွင္ ပန္းကန္မွာျပင္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
------------------------------------------
Eant Wint Htut

တိုဟူးႏွင့္ မွိုအစပ္ေၾကာ္
-------------------------------


 သက္သတ္လြတ္သမားမ်ားအတြက္ အထူးသင့္ေလ်ာ္တဲ့ ဟင္းပြဲေလးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• တိုဟူး  -  ၁၅၀ ဂရမ္
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး  -  ၁ လုံး
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၄ ႁမႊာ
• ဆား  -  အနည္းငယ္
• သၾကား  -  အနည္းငယ္
• မွို  -  ၈၀ ဂရမ္
• င႐ုတ္သီးစိမ္း/နီ  -  ၆ ေတာင့္
• ေကာ္မွုန႔္  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္  -  အနည္းငယ္
• ပဲငံျပာရည္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• သက္သတ္လြတ္ဟင္းခတ္မွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• တ႐ုတ္နံနံ  -  အနည္းငယ္
• ဆီ  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း

ျပဳလုပ္နည္း
 ဦးစြာ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပားရိုက္ထားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အေနေတာ္ အတုံး လွီးျဖတ္ထားပါ။ င႐ုတ္သီးကို ထက္ျခမ္းျခမ္း၍ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို အေနေတာ္လွီးျဖတ္ပါ။ တ႐ုတ္နံနံကို အရြက္ေလးမ်ား ေျြခထားပါ။ မွိုကို အေနေတာ္လွီးျဖတ္၍ တိုဟူးကို အေနေတာ္ အတုံးေလးမ်ား လွီးျဖတ္ထားပါ။ တိုဟူးကို ဆားအနည္းငယ္၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ အနည္းငယ္ ႏွင့္ ေကာ္မွုန႔္ျဖဴးပါ။ ဆီပူလာလၽွင္ တိုဟူးကို ျြကပ္သည္အထိ ေၾကာ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဆီသတ္ၿပီး အနံ့ေမႊးလာလၽွင္ င႐ုတ္သီးစိမ္း/နီ ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ မွိုထည့္ၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီး ထည့္ပါ။ အရသာမ်ား၊ သၾကား၊ ဆား အနည္းငယ္၊  သက္သတ္လြတ္ ဟင္းခတ္ မွုန႔္ အနည္း ငယ္၊ ပဲငံျပာရည္ အနည္းငယ္ႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္အနည္းငယ္တို့ကို ထည့္ပါ။ တ႐ုတ္နံနံ ထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္ၿမိတ္ထည့္၍ ေၾကာ္ထားေသာ တိုဟူးမ်ားထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ပန္းကန္မွာ ျပင္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
------------------------------
Eant Wint Htut

ခ်ပါတီႏွင့္ မဆလာခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္
--------------------------------------------


 ပူရီ၊ တိုရွည္၊ ပလာတာတို့ကို စားတဲ့အခါ ပဲဟင္း၊ အာလူးဟင္းတို့အျပင္ အရန္ဟင္း ျဖစ္တဲ့ ခ်ပ္တနီး (Chutney) နဲ႔ စားမွ အရသာျပည့္စုံပါတယ္။ အဲဒါေၾကာင့္ ၾကက္သြန္မ်ားမ်ား၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ခ်က္ထားတဲ့ Onion Tomato Chutney လို့ေခၚတဲ့ မဆလာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္ ခ်က္နည္းေလးကိုပါ ေရးထားေပးပါတယ္။
 ခ်ပါတီက ျမန္မာအစားအစာမဟုတ္ေပမယ့္ ကၽြန္ေတာ္တို့ မိသားစုအတြက္ကေတာ့ မစိမ္းပါဘူး။ ဘာလို့လည္းဆိုရင္ ကၽြန္ေတာ္တို့ငယ္ငယ္ကတည္းက အိမ္မွာ ထမင္းနဲ႔ ဟင္းစားရတာ ရိုးအီေနၿပီဆိုရင္ ခ်ပါတီလုပ္စားေလ့ရွိပါတယ္။ အသား တလိမ့္တုံးအစား ဖန္ပုလင္းအခြံနဲ႔လွိမ့္ၿပီး ခ်ပါတီကို လုပ္စားခဲ့ၾကတာကို အျမဲသတိရေနမိပါတယ္။

မဆလာခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး  -  ၃၀ ဂရမ္
 (အတုံးေသးေသးတုံးထားပါ)
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၁၅၀ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
• ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္  -  ၂ ခက္
• မုန္ညင္းေစ့  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဇီရာ  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးမွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• နံနံေစ့မွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• မဆလာ  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ေရ  -  စားပြဲဇြန္း ၁၂ ဇြန္း


မဆလာခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္ ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဇီရာ၊ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ႏွင့္ မုန္ညင္းေစ့ကို ဆီ စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း နဲ႔ ဆီသတ္ပါ။
၂။ ၿပီးလၽွင္ ၾကက္သြန္နီထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္နီေပ်ာ့လာသည္ အထိ ဆီသတ္ပါ။
၃။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင့္ င႐ုတ္သီးမွုန႔္ထည့္ၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႏြမ္း သည္အထိ ခ်က္ပါ။
၄။ ၿပီးလၽွင္ ေရ၊ ဆား၊ မဆလာႏွင့္ နံနံေစ့မွုန႔္တို့ကို ထည့္ၿပီး ခ်က္ပါ။

ခ်ပါတီအတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဂ်ဳံမွုန႔္အၾကမ္း  - ၃ ခြက္ (၄၅၀ ဂရမ္)
 (Atla Flour or Whole Wheat Flour)
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ေရ  -  ၁၇၅ မီလီလီတာ


ခ်ပါတီ ျပဳလုပ္နည္း
၁။ မုန႔္နယ္မယ့္ ဇလုံထဲ ဂ်ဳံမွုန႔္၊ ဆားႏွင့္ ဆီတို့ကိုထည့္ၿပီး နယ္ပါ။
၂။ ၿပီးလၽွင္ ေရနည္းနည္းခ်င္းထည့္ၿပီး နယ္ပါ။ မုန႔္နယ္တဲ့ဇလုံထဲမွာ လုံးဝ ဂ်ဳံမွုန႔္ မက်န္ေတာ့လၽွင္ မုန႔္သားကို ဆီသုတ္၍ အဖုံးဖုံးၿပီး မိနစ္၂၀ ခန႔္ ႏွပ္ထားပါ။
၃။ ၿပီးလၽွင္ ဂ်ဳံျဖဴးထားတဲ့ စားပြဲေပၚမွာ မုန႔္သားကို အရွည္ရေအာင္ လက္ျဖင့္ လွိမ့္ပါ။
၄။ မုန႔္သားအရွည္ရလၽွင္ ၁၂ ပိုင္းျဖတ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ တစ္ပိုင္းစီကို လက္ျဖင့္ ျပန္လုံးပါ။
၅။ အားလုံး လုံးၿပီးလၽွင္ မုန႔္သားတစ္လုံးကိုယူၿပီး လက္ျဖင့္ အဝိုင္းပုံရေအာင္ ဖိေပးပါ။
၆။ ၿပီးလၽွင္ တလိမ့္တုံးနဲ႔ စက္ဝိုင္းပုံရေအာင္ လွိမ့္ၿပီး ဆီနည္းနည္းသုတ္ထားတဲ့ မကပ္တဲ့ဒယ္အိုးထဲမွာ ထည့္ၿပီး ကင္ပါ။
၇။ ၂ မိနစ္ခန႔္ကင္ၿပီး၍ မုန႔္သားနည္းနည္းေျခာက္လာလၽွင္ ေနာက္တစ္ဖက္လွန္ၿပီး ကင္ပါ။ မုန႔္သားရဲ့ေအာက္ဘက္ပိုင္းမွာ အညိဳေရာင္အစက္ေလးမ်ားျမင္ရလၽွင္ ခ်ပါတီ က်က္ပါၿပီ။
၈။ ခ်ပါတီကို မဆလာအာလူးဟင္း၊ ကုလားပဲဟင္း၊ မဆလာခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္တို့ႏွင့္ တြဲၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါတယ္။
------------------------------------
Myint Oo Tha

No comments: