Friday, September 6, 2019

ပူရီႏွင့္ အာလူးမဆလာဟင္း _ ေကာက္ညႇင္းမၽွစ္ခ်ဥ္ျပန္ေပါင္းထုပ္ _ ဝက္ဒူးဆစ္႐ိုးကင္ _ ၾကက္ၾကာဆံေၾကာ္

ပူရီႏွင့္ အာလူးမဆလာဟင္း (Puri & Masala Potato)
---------------------------------------------------


ဒီအာလူးမဆလာဟင္းကို အာလူးတစ္ျခမ္းလက္ရာမ်ားအစီအစဥ္မွာ တိုရွည္နဲ႔ တြဲၿပီးစားဖို့အတြက္ ခ်က္ျပခဲ့ဖူးပါတယ္။ ဒီအာလူးဟင္းက တိုရွည္၊ ပူရီ၊ ထပ္တစ္ရာနဲ႔တြဲၿပီး စားနိုင္ပါတယ္။

အာလူးတစ္ျခမ္းလက္ရာမ်ားအစီအစဥ္မွာ မူရင္းအရသာမပ်က္ရေအာင္ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္မ်ားမ်ားနဲ႔ ခ်က္ျပခဲ့ၿပီး ယခုအခါမွာေတာ့ ပုံမွန္ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္ ေတြမွာ ေရာင္းတဲ့ အာလူးဟင္းပုံစံမ်ိဳး ျပန္ခ်က္ထားပါတယ္။

 မေလးရွားမွာ ေနစဥ္ကတည္းက ပူရီကို စၿပီးလုပ္ျဖစ္ခဲ့ပါတယ္။ အဲဒီအခ်ိန္တုန္းကေတာ့  အာလူးပူရီကို လုပ္ျဖစ္တာမ်ားပါတယ္။ အာလူးပူရီဆိုတာ ပူရီကို အာလူးနဲ႔
တြဲၿပီး စားတာကို ေျပာတာမဟုတ္ပါဘူး။ ပူရီမုန႔္သား စၿပီးလုပ္ကတည္းက အာလူးကို ျပဳတ္ၿပီး ဂ်ဳံနဲ႔ေရာနယ္ကာ လုပ္ထားတဲ့ ပူရီကို ေျပာတာပါ။ အဲဒါေၾကာင့္ ပူရီမွာ ရိုးရိုးပူရီနဲ႔ အာလူးပူရီဆိုၿပီး (၂) မ်ိဳးရွိပါတယ္။ ဒီလမွာ ခ်က္ျပမွာကေတာ့ ရိုးရိုးပူရီနဲ႔ ပူရီနဲ႔တြဲၿပီး စားမယ့္ အာလူးမဆလာဟင္းပါ။

အာလူးမဆလာဟင္းအတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• အာလူး  -  ၅ဝဝ ဂရမ္
• မုန္ညင္းေစ့  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္  -  ၁ ခက္
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၈၅ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
• ခ်င္း  -  ၁၅ ဂရမ္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
• နႏြင္းမွုန႔္  -  အနည္းငယ္
• င႐ုတ္သီးမွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• မဆလာ  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သားမွုန႔္  -  အနည္းငယ္ (မထည့္လည္း ရပါတယ္)
• ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ေရ  -  ၂ ခြက္

အာလူးမဆလာဟင္း ျပဳလုပ္နည္း
၁။ အာလူးကို အခြံမႏႊာဘဲ ျပဳတ္ထားပါ။ ႏူးလၽွင္ ဆယ္ယူၿပီး အခြံႏႊာထားပါ။
၂။ ၿပီးလၽွင္ ဇြန္းျဖင့္ အာလူးကို ဖိေျခထားပါ။
၃။ ဆီအိုးတည္ၿပီး မုန္ညင္းေစ့ႏွင့္ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ကို ဆီသတ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ၾကက္သြန္ နီႏွင့္ ခ်င္းကို ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။
၄။ ၾကက္သြန္နီႏြမ္းလၽွင္ နႏြင္းမွုန႔္ႏွင့္ င႐ုတ္သီးမွုန႔္ ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၅။ ၿပီးလၽွင္ ေျခထားတဲ့အာလူးထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၆။ ၿပီးလၽွင္ ေရထည့္ၿပီး ခ်က္ပါ။ အရသာအတြက္ မဆလာ၊ ဆားႏွင့္ ၾကက္သားမွုန႔္ ထည့္ပါ။
၇။ ေရက်ဲက်ဲႀကိဳက္လၽွင္ ေရကို ပိုၿပီး ထည့္ပါ။

ပူရီအတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဂ်ဳံမူန႔္  -  ၃ဝဝ ဂရမ္
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ေရ  -  စားပြဲဇြန္း ၆ ဇြန္း
• ေၾကာ္ရန္ ဆီ


ပူရီ ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဂ်ဳံနယ္မယ့္ ဇလုံထဲ ဂ်ဳံမွုန႔္ႏွင့္ ဆားကို ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ဆီထည့္ၿပီး နယ္ပါ။ နယ္တဲ့ အခါမွာ Breadcrum ပုံစံမ်ိဳးရပါမယ္။ ဆုပ္ၿပီး ၾကည့္လၽွင္ ခဲေနတဲ့ပုံစံရပါမယ္။ ဒါေပမဲ့ လက္ျဖင့္ ေျခၾကည့္လၽွင္လည္း အလြယ္တကူ ေၾကသြားတဲ့အေနအထား မွာ ရွိေနရပါမယ္။
၂။ ၿပီးလၽွင္ ေရနည္းနည္းခ်င္းထည့္ၿပီး နယ္ပါ။ ဇလုံထဲမွာ လုံးဝဂ်ဳံမွုန႔္မရွိေတာ့တဲ့ အေနအထားေရာက္ၿပီဆိုလၽွင္ မုန႔္သားက မေပ်ာ့မမာတဲ့ အေနအထားျဖစ္ေန ရပါမယ္။
၃။ မုန႔္သားအေပၚမွာ ဆီအနည္းငယ္သုတ္ပါ။ ေျခာက္မသြားေစဖို့ ျဖစ္ပါတယ္။ၿပီးလၽွင္ ဖုံးၿပီး ၁၅ မိနစ္၊ မိနစ္ ၂၀ ခန႔္ ထားပါ။
၄။ ၿပီးလၽွင္ သန႔္ရွင္းတဲ့ စားပြဲေပၚမွာ မုန႔္သားကိုတင္ၿပီး နယ္ပါ။ အရွည္လိုက္ရေအာင္ လွိမ့္ၿပီး ၁၀ ပိုင္းျဖတ္ထားပါ။
၅။ တစ္ပိုင္းစီကို ယူၿပီး လုံးပါ။ (ကိုရီးယားမုန႔္လိုလုပ္ၿပီး စုထားတဲ့အပိုင္းကို ေအာက္ ေျခမွာထားၿပီး ခ်ထားပါ။) ၿပီးလၽွင္ လက္ျဖင့္ ဖိၿပီး ျပားထားပါ။ က်န္တဲ့မုန႔္သား အားလုံးကို ထပ္မံၿပီး လုပ္ထားပါ။
၆။ ၿပီးလၽွင္ မုန႔္သားအျပားတစ္ျပားစီကို တလိမ့္တုံးျဖင့္ အဝိုင္းပုံရေအာင္ လွိမ့္ပါ။ မထူမပါးလွိမ့္ရမွာျဖစ္သလို မုန႔္သားတစ္ခုလုံး အထူအပါးညီေနရပါမယ္။ အဲဒါမွ ေၾကာ္တဲ့အခါ မုန႔္သားေဖာင္းေဖာင္းေလးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ၿပီးလၽွင္ မုန႔္သားရဲ့ အနားမ်ားကို ပါးေနေအာင္ မလွိမ့္ရပါ။
၇။ ၿပီးလၽွင္ ဆီပူမွာ ထည့္ၿပီးေၾကာ္ပါ။ ေၾကာ္တဲ့အခါ ေဂၚနဲ႔ဖြဖြေလး ေနရာအႏွံ့ဖိေပး ၿပီး ေၾကာ္မွ ပူရီက ေဖာင္းလာမွာပါ။ မီးမျပင္းရပါ။ ၿပီးလၽွင္ ေနာက္တစ္ဖက္လွန္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။ ပထမဘက္မွာကဲ့သို့ ေဂၚနဲ႔ ဖြဖြေလး ဖိၿပီး ေၾကာ္ပါ။
၈။ ၿပီးလၽွင္ ပူရီကိုဆယ္ယူၿပီး ဆီစစ္ထားပါ။ ပူရီကို အာလူးမဆလာဟင္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္ သီး မဆလာဟင္းတို့နဲ႔ တြဲၿပီး သုံးေဆာင္ပါ။
-------------------------------------------------
Myint Oo Tha

ေကာက္ညႇင္းမၽွစ္ခ်ဥ္ျပန္ေပါင္းထုပ္ 
(Sticky Rice with Pickled Bamboo Shoot)
--------------------------------------------------


 ပန္းေသးရိုးရာအစားအစာတစ္ခုျဖစ္တဲ့ ေကာက္ညႇင္းအသားမၽွစ္ခ်ဥ္ျပန္ေပါင္း ထုပ္ေလးျဖစ္ပါတယ္။ အသားမၽွစ္ခ်ဥ္ရဲ့ ေမႊးရနံ့နဲ႔အတူ တြဲဖက္ၿပီး ျပန္ေပါင္းထားတဲ့ ျပန္ေပါင္းထုပ္ေလးကို စားဖူးသူတိုင္း ႏွစ္သက္ၾကမွာ အမွန္ပါ။ အဲဒီ ရိုးရာအစားအစာ ေလးကို လုပ္ၿပီး ေရးဖို့၊ မၽွေဝဖို့ တိုက္တြန္းလာတဲ့ ေတာင္ႀကီးက ညီမေလးယြန္းဖူးကိုလည္း ေက်းဇူးအထူးတင္ပါတယ္။ လုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• အမဲသား  -  ၃ဝဝ ဂရမ္ (ဆိတ္သား၊ ၾကက္သား)
• ၾကက္သြန္နီ  -  အေနေတာ္ ၂ လုံး
• မၽွစ္ခ်ဥ္  -  ၂ဝဝ ဂရမ္
• ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆား  -  ၁/၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးေျခာက္  -  ၅ ေတာင့္
• တ႐ုတ္မဆလာ  -  ၁ ဇြန္း
• ဆီ  -  လိုသေလာက္
• ေကာက္ညႇင္းေပါင္း
• ငွက္ေပ်ာဖက္/ေျပာင္းဖူးဖက္

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဦးစြာ အသားမၽွစ္ခ်ဥ္ျပန္ေပါင္းျပဳလုပ္ဖို့အတြက္ အသားမၽွစ္ခ်ဥ္ကို အရင္ဆုံး ေၾကာ္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ အမဲသားကို ေသးေသးစိတ္၍ ဆား၊ ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ေထာင္းႏွင့္ တ႐ုတ္မဆလာတို့ကို ထည့္ၿပီး နယ္ထားပါ။
၂။ ၾကက္သြန္နီမထူမပါး လွီးထားပါ။
၃။ အားလုံးအဆင္သင့္ျဖစ္လၽွင္ ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည့္ၿပီး အပူေပးပါ။
၄။ ဆီပူလၽွင္ င႐ုတ္သီးေျခာက္ေၾကာ္ပါ။ ၾကက္သြန္ထည့္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။ မီးျပင္းျဖင့္ အေရာင္ေျပာင္း႐ုံေၾကာ္ၿပီး မၽွစ္ခ်ဥ္ထည့္ေၾကာ္ပါ။
၅။ မၽွစ္ခ်ဥ္အနည္းငယ္ေျခာက္လာပါက အသားထည့္ေၾကာ္ပါ။
၆။ ေရခန္းၿပီး အသားက်က္ပါက အရသာအေပါ့အငန္ျမည္း၍ သမေအာင္ေမႊၿပီး မီးဖိုမွခ်ကာ ျပန္ေပါင္းထုပ္ျပဳလုပ္ရန္ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။ ေၾကာ္ၿပီးသားကို ဟင္း တစ္ခြက္အျဖစ္ တည္ခင္းနိုင္ပါတယ္။
၇။ ေကာက္ညႇင္းမၽွစ္ခ်ဥ္ျပန္ေပါင္း ျပဳလုပ္ရန္အတြက္ ေကာက္ညႇင္းကို ႀကိဳတင္၍ ေရစိမ္ၿပီး ေပါင္းထားေပးဖို့ လိုအပ္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာဖက္ကိုလည္း ေရေဆး သန႔္စင္၍ အပူေပးၿပီး လိုအပ္သည့္အရြယ္မ်ား ျဖတ္ထားပါ။ ကၽြန္မကေတာ့ ေျပာင္းဖူးဖက္ကို အသုံးျပဳၿပီး ျပဳလုပ္ထားပါတယ္။
၈။ အားလုံးအသင့္ျဖစ္လၽွင္ ဖက္ထဲ ေကာက္ညႇင္းေပါင္းထားတာကို ထည့္၍ အေပၚမွ အသားမၽွစ္ခ်ဥ္ေၾကာ္ကို တင္ၿပီး ေသခ်ာစြာ ထုပ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ေပါင္းမည့္ ေပါင္းအိုးထဲ စီထည့္ပါ။ အားလုံးထုပ္ၿပီးပါက ေရေႏြးအိုးအေပၚမွာတင္၍ မိနစ္
၃၀ ခန႔္ ေပါင္းၿပီး ပူပူေႏြးေႏြး ေမႊးႀကိဳင္လွတဲ့ ေကာက္ညႇင္းမၽွစ္ခ်ဥ္ျပန္ေပါင္း ထုပ္ကို ထုတ္ယူ၍ တည္ခင္းသုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
------------------------------------------
Sofia

Fried Vermicelli with Chicken (ၾကက္ၾကာဆံေၾကာ္)
-----------------------------------------


 ၾကက္ၾကာဆံေၾကာ္ကေတာ့ လူတိုင္းစားေနၾကတာပါပဲ။ ဒါေပမဲ့ ေၾကာ္နည္းေလးကိုေတာ့ တခ်ိဳ့က မသိၾကပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ မိမိကိုယ္တိုင္ အိမ္မွာ ေၾကာ္စားလို့ရေအာင္ တင္ျပေပးခ်င္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကာဆံ  -  ၁၅၀ ဂရမ္
• ၾကက္သား  -  ၁ဝဝ ဂရမ္
• ေဂၚဖီ  -  ၅၀ ဂရမ္
• မုန္လာဥနီ  -  ၁၀ ဂရမ္
• ထိုင္ဝမ္မုန္ညင္း  -  ၃၀ ဂရမ္
• တ႐ုတ္နံနံ  -  ၁ ပင္
• ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္း  -  အနည္းငယ္
• ခ႐ုဆီ  -  ၂၀ ဂရမ္
• ပဲငံျပာရည္အၾကည္  -  ၁၀ ဂရမ္
• ပဲငံျပာရည္အေနာက္  -  ၅ ဂရမ္
• ကြက်ဥ  -  ၁ လုံး
• ဆီ  -  ၃၀ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း


ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဦးစြာ ၾကက္သားကို ခပ္ေသးေသးလွီး၍ ျဖတ္ၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴျဖင့္ ဆီသတ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ၾကက္ဥ
ထည့္ၿပီး ေမႊေၾကာ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ က်န္တဲ့ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလုံးထည့္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။
၂။ ၾကာဆံႏွင့္ အသီးအရြက္မ်ား ႏူးသြားၿပီဆိုလၽွင္ ဆယ္ယူၿပီး စားနိုင္ပါၿပီ။
----------------------------------------
Win Zaw@Mario Win Zaw

Roast Pork Knuckle (ဝက္ဒူးဆစ္႐ိုးကင္)
-------------------------------------------------


 ဝက္ဒူးဆစ္႐ိုးကင္ကိုေတာ့ Beer Bar ေတြမွာ အမ်ားဆံုးစားသံုးၾကတာ ေတြ႕ရပါတယ္။ လုပ္ရတာ မခက္ေပမယ့္ အခ်ိန္ေလးေတာ့ ယူရပါတယ္။ အဲဒါမွ ျြကပ္ျြကပ္ေလးနဲ႔ စားေကာင္းတာပါ။ ကဲ... လုပ္ၾကည့္ၾကရေအာင္...။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဝက္ဒူးဆစ္႐ိုး  -  ၁ ေခ်ာင္း
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၂ လံုး
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၁ လံုး
• ကရေဝးရြက္  -  ၄ ရြက္
• နံနံေစ့  -  အနည္းငယ္
• ဘီယာ  -  ၁ ခြက္
• ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္း  -  အနည္းငယ္


ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဝက္ဒူးဆစ္႐ိုးကို အရသာ၊ ဘီယာတို႔ႏွင့္ ေရာနယ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ၾကက္သြန္နီတို႔ကို ခြဲျခမ္း၍
ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ အလူမီနီယံဖလင္အုပ္ၿပီး အပူခ်ိန္ 180˚C ေပးထားတဲ့ အာဗင္ထဲမွာ ကင္ပါ။
၂။ ကင္ထားတဲ့ အသားက ၃ နာရီခန္႔ၾကာလွ်င္ ႏူးသြားပါၿပီ။ ၿပီးလွ်င္ ထုတ္ၿပီး ျြကပ္ရြသြားေစရန္ အပူခ်ိန္ 240˚C ေပးထားတဲ့ အာဗင္ထဲ ဘာမွမအုပ္ဘဲ ၁၀ မိနစ္ၾကာေအာင္ ကင္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ျြကပ္ျြကပ္ရြရြေလး ျဖစ္တဲ့ ဝက္ဒူးဆစ္႐ိုးကို ရပါၿပီ။
-----------------------------------------------
Win Zaw @ Mario Win Zaw

No comments: