Friday, August 10, 2018

Army base stew (Budae-jjigae) - ပုစြန္ဆီထမင္း - အမဲအူစြပ္ျပဳတ္ - ဒံေပါက္

ကိုရီးယားဘူဒဲဂ်ီကဲ



ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
၁.၀က္သားျပား ၁ဘူး
၂.ၾကက္အူေခ်ာင္း (Sausage) ၄ေခ်ာင္း
၃.ၾကက္သား ၆၀ဂရမ္
၄.Baked beans (ပဲပိစပ္အႏွစ္) စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း
၅.ငါးသီးစံု ၁ထုပ္
၆.ၾကက္ဥတို႔ဟူး ၁ထုပ္
၇.ၾကက္သြန္ၿမိတ္ အနည္းငယ္
၈.ၾကက္သြန္နီ ၁ျခမ္း
၉.ကင္ခ်ီ ၁ခြက္
၁၀.ခ်ိစ္ ၁ျပား
၁၁.Ramen Noodle ၁ထုပ္
၁၂.ပဲျပား ၁တံုး
၁၃. ၾကက္ရိုး အနည္းငယ္

ေဆာ့စ္လုပ္ရန္
၁.ျငဳပ္သီးမွဳန္႔ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၂.ျငဳပ္အႏွစ္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၃.ပဲငံျပာရည္အၾကည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၄.ၾကက္သြန္ျဖဴ (နုပ္နုပ္စင္းၿပီး) စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၅.ဆား အနည္းငယ္
၆.ငရုတ္ေကာင္း အနည္းငယ္
၇. Soul Juice ၃ ဇြန္း (က်ေနာ္ၾကိဳက္လို ့)


ၾကက္သားျပဳလုပ္ရန္
၁.ရွာလကာရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၂.ပဲငံျပာရည္အၾကည္ စားပြဲတင္ဇြန္း တစ္၀က္
၃.ၾကက္သြန္ျဖဴ (နုပ္နုပ္စင္းၿပီး) စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
၄.ငရုတ္ေကာင္း အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံုအဆင့္ဆင့္
၁.ၾကက္ရိုးမ်ားျပဳတ္ၿပီး ၾကက္ျပဳတ္ရည္ရေအာင္ ျပင္ဆင္ထားပါ။

၂.ပဲျပားႏွင့္ ၀က္သားျပားကို ေလးေထာင့္အတံုးေလးမ်ား တံုးပါ။

၃.ဂ်ပန္တို႔ဟူးကို အ၀ိုင္းအျပားေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္ လွီးပါ။

၅.၀က္သားျပား၊ ၾကက္ဥေခ်ာင္း၊ ငါးသီးစံုတို႔ကို ေရေႏြးႏွင့္ ဇကာထဲတြင္ ေဖ်ာပါ။


၆.နုပ္ႏုပ္စဥ္းၿပီး ၾကက္သားကို ရွာလကာရည္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ ငရုတ္ေကာင္းတို႔ႏွင့္ နယ္ၿပီး ႏွပ္ထားပါ။

၇.ျငဳပ္အနွစ္ကို ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ျငဳပ္သီးမွဳန္္႔၊ ပဲငံျပာရည္၊ ဆား၊ ငရုတ္ေကာင္းတို႔ႏွင့္ ေရာေမႊၿပီး အႏွစ္ရေအာင္ ျပဳလုပ္ပါ။

၈.ျပဳတ္မည့္အိုးထဲသို႔ ၾကက္သြန္နီ၊ ၀က္သားျပား၊ ပဲျပား၊ ဂ်ပန္ၾကက္ဥ တိုဟူး၊ ၾကက္အူေခ်ာင္း၊ ငါးသီးစံုတို႔ကို ေဘးပတ္ပတ္လည္တြင္ အစီအရီထည့္ပါ။


 ၉.အိုးအလယ္တြင္ ကင္မ္ခ်ီ၊ ႏွပ္ထားေသာ ၾကက္သား၊ ပဲပိစပ္အႏွစ္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ ငရုတ္သီးအႏွစ္တို႔ကို ထည့္ပါ။

၁၀. အိုးထဲသို႔ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ေလာင္းၿပီး အရည္မ်ားႏွင့္ အႏွစ္မ်ား သမသြားေစရန္ အနည္းငယ္ေမႊေပးပါ။

၁၁.ေခါက္ဆြဲထည့္ပါ။ ေခါက္ဆြဲေပၚတြင္ ခ်ိစ္ထည့္ပါ။

၁၂.အရသာရွိေသာ ဘူဒဲဂ်ီကဲကို သံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။


Ko Mahm´s Kitchen 

ပုစြန္ဆီထမင္း



 ငယ္ငယ္က ရန္ကုန္က အစ္မေတြပို႔ေပးမွ ပုစြန္ဆီကို စားရပါတယ္။ အညာမွာ ဆိုေတာ့ ပုစြန္ဆီဆိုတာ မရွိသေလာက္ရွားပါးပါတယ္။ အိမ္မွာ ပုစြန္ဆီကို ထမင္းပူပူ ေလးနဲ႔ နယ္ၿပီး မနက္စာေကြ်းပါတယ္။ အိမ္မွာ မနက္စာဆိုေတာ့ ငါးမုန္႔ေၾကာ္၊ ပါပလာ ေၾကာ္၊ စားေတာ္ပဲျပဳတ္တို႔နဲ႔ စားပါတယ္။

 ဧရာဝတီတိုင္းဘက္ေရာက္မွ ပုစြန္ဆီထမင္းကို သရက္သီး၊ ငွက္ေပ်ာသီးတို႔နဲ႔ စားရမွန္း သိတာပါ။ အဲဒီေတာ့မွ အညာမွာ ငါးရည္က်ိဳ၊ ငါးေျခာက္ရည္က်ိဳခ်က္ရင္ ထမင္းျဖဴ၊ သရက္သီးမွည့္နဲ႔စားတာကို သတိရမိတယ္။ ၿပီးေတာ့ မြန္ျပည္နယ္မွာဆိုရင္ ထမင္းနဲ႔ နာနတ္သီးစားသလိုေပါ့။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ပုစြန္ဆီ                           -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း (၈၀ ဂရမ္)
• ဆီ                                       - စားပြဲဇြန္း ၇ ဇြန္း ( ၈၀ ဂရမ္)
• ငွက္ေပ်ာသီး                           - ၂ လံုး
• သရက္သီး                              - ၄ လံုး
• ထမင္းျဖဴပူပူ - ပန္းကန္လံုး ၄ လံုး

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ပုစြန္ဆီခ်က္မည္ဆိုလွ်င္ ပုစြန္ႏွင့္ဆီကို ဆတူေရာၿပီး ခ်က္ရပါတယ္။ မီးပူပူမွာ ခ်က္မိလွ်င္လည္း ပုစြန္ဆီတူးၿပီး ခါးသြားမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
၂။ အဲဒါေၾကာင့္ ခ်က္မည့္အိုးထဲ ပုစြန္ဆီႏွင့္ ဆီထည့္ၿပီး အရင္ဆံုး ေရာစပ္သြား ေအာင္ ေမႊထားပါ။
၃။ ဆီႏွင့္ ပုစြန္ဆီ ေရာသြားၿပီဆိုလွ်င္ မီးဖိုေပၚတင္ၿပီး မီးေအးေအးနဲ႔ ခ်က္ပါ။
၄။ အခ်ိန္ၾကာၾကာခ်က္ဖို႔မလိုပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ အဆက္မျပတ္ေမႊၿပီးသည္ႏွင့္ မီးကို ပိတ္လိုက္ပါ။
၅။ ဒါဆိုလွ်င္ ပုစြန္ေမႊးေမႊးေလး ရပါၿပီ။
၆။ ထမင္းပူပူကို ပန္းကန္လံုး ၁ လံုး (တစ္ေယာက္စာ) ကို ဇလံုထဲထည့္ၿပီး ပုစြန္ဆီ ၂ ဇြန္း၊ ဆားအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး နယ္ပါ။
၇။ ၿပီးလွ်င္ သရက္သီး၊ ငွက္ေပ်ာသီးတို႔နဲ႔ သံုးေဆာင္ပါ။
.....................................
MyintOoTha

အမဲအူစြပ္ျပဳတ္ (Chinese Beef Tripe Soup)


 အမဲအူ (သို႔) ဆိတ္အူစြပ္ျပဳတ္ကို ဟင္းအျဖစ္ တည္ခင္းႏိုင္သလို အဆာ ေျပစာအျဖစ္လည္း စားေသာက္ေလ့ရွိၾကပါတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ေဆာင္း တြင္းအခါ ျမန္မာျပည္ပြဲေဈးတန္းေတြမွာ အမ်ားဆံုးေရာင္းခ်ေလ့ရွိၾကပါတယ္။ ယခုခ်က္ထားတာေလးကေတာ့ တ႐ုတ္ခ်က္နည္းပံုစံေလးျဖစ္ပါတယ္။ ခ်က္ ၾကည့္ၾကရေအာင္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• အမဲအူ/ဆိတ္အူ  - ၅၀ဝ ဂရမ္
• အမဲသား/ဆိတ္သား - ၂၀ဝ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္နီ - ၃ လံုး
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁ လံုး
• ခ်င္း - ၁ တက္ (ႀကီးႀကီး)
• ေရွာက္ေကာ (တ႐ုတ္မဆလာ) - ၃ လံုး
• ဟြားေက်ာက္ (ဇီခြၽမ္းင႐ုတ္ေကာင္း) - စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ဆား - ၁ ဇြန္း
• ဟင္းခတ္မႈန္႔ - ၁ ဇြန္း
တြဲဖက္စားရန္
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္
• နံနံပင္
• င႐ုတ္သီးစိမ္း/ခ်င္း (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)


ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု 
၁။ အမဲအူကို လိုသလိုလွီးျဖတ္ၿပီး ေရေဆး၍ သန္႔စင္ထားပါ။
၂။ အိုးတစ္အိုးထဲ ေရထည့္ၿပီး ေရေႏြးတစ္အိုး တည္ထားပါ။ ေရဆူပါက လွီးျဖတ္ထားေသာ အမဲအူႏွင့္ ခ်င္းတစ္ဝက္ကို ထုၿပီး ထည့္ျပဳတ္ပါ။
>>ဆိတ္အူျဖင့္ ခ်က္လိုပါက မန္က်ည္းမွည့္ျဖင့္ နယ္ေဆးၿပီး ေရေႏြးေဖ်ာစဥ္ သစ္ၾကံပိုး ေခါက္ထည့္ၿပီး ျပဳတ္ပါက အညႇီနံ႔သက္သာေစပါတယ္။
၃။ အမဲအူကို ေရဆူဆူမွာ ၅ မိနစ္ခန္႔ ျပဳတ္ၿပီးပါက ဆန္ခါတစ္ခုျဖင့္ စစ္ခ်ၿပီး ေရျပန္ေဆး၍ စစ္ထားပါ။
၄။ ၾကက္သြန္နီကို ေလးစိတ္စိတ္ထားပါ။ ခ်င္းကိုလည္း ထုျပားထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို
အေျမႇာင္းလိုက္ ထည့္ႏိုင္ပါတယ္။ ေရွာက္ေကာကို ထုထားပါ။
၅။ အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါက စြတ္ျပဳတ္ခ်က္မည့္အိုးထဲ ေရစစ္ထားေသာ အမဲအူ၊
ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္းႏွင့္ ေရွာက္ေကာတို႔ကို ထည့္ပါ။ ဆားထည့္ၿပီး ေရျမဳပ္ ေအာင္ထည့္ၿပီး တည္ပါ။
၆။ ဆူပြက္ပါက မီးနည္းနည္းေလွ်ာ့ထားၿပီး တက္လာေသာ အညစ္အေၾကးမ်ားကို ခပ္ ထုတ္ေပးပါ။ (ဟင္းရည္ၾကည္ရန္)
၇။ မီးေအးေအးျဖင့္ အမဲအူမ်ား ႏူးအိလာသည္အထိ တည္ေပးၿပီး ဟင္းခတ္မႈန္႔ႏွင့္ ဟြားေက်ာက္ထည့္ကာ ဟင္းရည္အပ်စ္အက်ဲကို လိုသလိုဖန္တီးၿပီး အရသာ အေပါ့ အငန္ျမည္း၍ မီးပိတ္ထားပါ။
၈။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ နံနံပင္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ ခ်င္း ေသးေသးစိတ္တို႔ကို ထည့္ၿပီး ပူပူစပ္စပ္ ေမႊးႀကိဳင္ေသာ အမဲအူစြပ္ျပဳတ္ကို တည္ခင္းႏိုင္သလို ပံုစံတစ္မ်ိဳးျဖင့္ အသားလံုး၊ ငါးလံုး၊ ငံုးဥ၊ မုန္ညင္းစိမ္း၊ မုန္ညင္းျဖဴတို႔ကို ထည့္၍လည္း တည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။ အခ်ဥ္ႏွစ္သက္ပါက သံပရာသီးထည့္ၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။

......................
Sofia


ဒံေပါက္

ခ်က္နည္းကေတာ႕ တစ္ေယာက္နွင္႕ တစ္ေယာက္ မတူတာေလးေတြေတာ႕ရွိမွာပါ။ စည္႕ အၾကိုက္ Rice Cooker နဲ႕ခ်က္ၾကည္႕တာကို ျပန္ရွယ္ေပးတာပါခ်စ္တို႕....
ၾကက္သားဒံေပါက္ (Hitachi Rice cooker ျဖင္႕ ခ်က္ထားပါသည္)

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား 
ဒန္ေပါက္ဆန္ ခြက္ ၂ ခြက္ ခဲြ
ကံုကုမံ  လက္ဖက္ဇြန္း ေလးပံု တစ္ပံု ဇြန္း (ေရေႏြး စားပဲြဇြန္း ၃ ဇြန္းျဖင္႕စိမ္ထားပါ) (Saffron)
ၾကက္ျပဳတ္ရည္ ၁ ခြက္ (ဟင္းခ်က္ရန္တိုင္းေသာခြက္)
စပ်စ္သီးေျခာက္ စားပဲြဇြန္း ၃ ဇြန္း ခဲြ
ပဲစိမ္း ခြက္ တစ္၀က္ ခြက္ (ဟငး္ခ်က္ရန္တိုင္းေသာခြက္)
ေထာပတ္ စားပဲြဇြန္း ၂ ဇြန္းခဲြ

အနွစ္လုပ္ရန္
ေနၾကာဆီ စားပဲြဇြန္း ၆ ဇြန္း ခဲြ
ၾကက္သြန္နီ ၃ လံုး (ခတ္ပါးပါးလွီးထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃ မႊာ (တစ္ျပားရုိက္ ပါးပါးလွီး)
ခ်င္း လက္မအရြယ္ (နဳတ္နဳတ္ပါးပါးလွီးထားပါ)
ၾကက္ေပါင္းရင္းသား ၆၇၅ ဂရမ္ (အတုံလိုက္ထားပါ)
ကာရီအနွစ္အနီ စားပဲြဇြန္း ၃ ဇြန္း ခဲြ
ဆား လက္ဖက္ဇြန္း ေလးပံု တစ္ပံု ဇြန္း
မဆာလာ လက္ဖက္ဇြန္း ေလးပံု တစ္ပံု ဇြန္း
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၃-၄ လံုး (၈ ျခမ္းလွီးထားပါ)
နႏြင္းမႈန္႕ လက္ဖက္ဇြန္း တစ္၀က္ ဇြန္း
ကရေ၀းရြက္ ၃ ရြက္
ဖာလာေစ႕ ၄ ေစ႕
ေလးညင္းပြင္႕ ၅ ပြင္႕
သစ္ၾကပိုးေခါက္ ၂ ေခါက္
သီဟိုဠ္ေစ႕ စားပဲြဇြန္း ၅ ဇြန္း

ဒန္ေပါက္နွင္႕တဲြစားရန္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၃ တံုး (အစိတ္ေလးေတြစိတ္ထားပါ)
ငရုတ္သီးစိမ္း ၃ ေတာင္႕ (ပါးပါးလွွီးထားပါ)
နံနံပင္ ၃ ပင္ (အေနေတာ္ လွီးထားပါ)
သံပုရာရည္ လက္ဖက္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆား အနည္းငယ္


ျပဳလုပ္ရန္
၁။ မကပ္ေသာ ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည္႕႔ၿပီး မီးအေနေတာ္ ျဖင္႕ပူေအာင္တည္ပါ။ ဆီပူလ်င္ ကရေ၀းရြက္၊ ဖာလာေစ႕၊ ေလးညင္းပြင္႕ ၊ သစ္ၾကပိုးေခါက္၊ သီဟိုဠ္ေစ႕ မ်ားကို ထည္႕ၿပီး ေသခ်ာေမြၿပီး အနံေမြးလာသည္အထိတည္ပါ။ ၿပီး လ်င္ အေမႊးနံသာ အရြက္အေစ႕မ်ားကို ပုကန္ထဲ ဆယ္ထားၿပီး ၾကက္သားကလဲြလို႕ က်န္အႏွစ္လုပ္ရန္ပါ၀င္ ပစၥည္းမ်ားကို အိုးထဲ ထည္႕ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ အနွစ္မ်ား ဆီျပန္လာလ်င္ ၾကက္သားတံုး ေရာၿပီး ၁၀ မိနစ္ေလာက္ ထပ္တည္ပါ။ လိုအပ္လ်င္ ေရအနည္းငယ္ ထည္႕ပါ။
၂။ ထမင္းေပါင္းအိုးထဲ ဒန္ေပါက္ဆန္ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ ၊ ေရ ထည္႕ၿပီး တည္ထားပါ။ ထမင္း မက်က္တစ္က်က္မွာ က်န္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား ထမင္းထဲ ထည္႔ၿပီး ထမင္းနဲ႕ နွံ႕ေအာင္ေသခ်ာ ေမႊပါ။ ေရစားပဲြဇြန္း ၃ ဇြန္းေလာက္ ထည္႕ေမႊပါ။ ထမင္းမ်ား ထမင္းေပါင္းအိုးထဲ ေသခ်ာ ဖ်န္႕ထည္႕ၿပီး အေပၚမွ ဆီသတ္ထားေသာ အနွစ္နဲ႕ ၾကက္သားတုံးမ်ား ဖ်န္႕တင္ၿပီး Bread/Cake ကိုခလုပ္ကိုေရြးၿပီး အခ်ိန္ မိနစ္ ၂၅-၃၀ ခ်ိန္ပါ။ Cook ခလုပ္နိပ္ၿပီး ခ်က္ထားပါ။ က်က္လ်င္ off/Warm ခလုပ္ေလး မီးစိမ္းျပလ်င္ ရပါၿပီး။
၃။ ဒန္ေပါက္နွင္႕တဲြစားရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို ဖန္ဇလံု ထဲ ထည္႕နယ္ပါ။ စားခံနည္းမွ သံုးေဆာင္ရန္ ပုကန္ထဲ ထည္႕ၿပီး ေဘးမွ ခရမ္းခ်ဥ္သီးသုပ္ျဖင္႕အတူ သံုးေဆာင္ပါ။

Syilwin Foodsgarden

No comments: