ဝက္စတူးေခါက္ဆြဲ
(Chinese Stew Pork Leg Noodle)
................................
ဝက္စတူးေခါက္ဆြဲလို႔လည္း ေျပာလို႔ရပါတယ္။ ဝက္သားကိုႏူးအိၿပီး ေမႊးႀကိဳင္ေနေအာင္ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေနနဲ႔ ျဖည္းျဖည္းခ်က္ၿပီး ေခါက္ဆြဲနဲ႔ေရာၿပီး စားရပါတယ္။ ဒီေခါက္ဆြဲက ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲနဲ႔ တူပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲလ ိုတစ္ေယာက္စာအတြက္ တစ္ပြဲခ်င္းမျပင္ဘဲ၊ ဝိုင္းဖြဲ႕စားလို႔ရတဲ့ ပြဲႀကီးမ်ဳိးျပင္ပါတယ္။ ဒီေခါက္ဆြဲနဲ႔အတူ အသီးအရြက္ေၾကာ္နဲ႔ တျခားဟင္းလ်ာေတြနဲ႔ပါ အတူတြဲ စားလို႔ရပါတယ္။ တကယ္လို႔ ဝိုင္းဖြဲ႕ၿပီး မစားခ်င္ဘူးဆိုရင္လည္း တစ္ပြဲစီ ျပင္စားႏိုင္ပါတယ္။ (ငါးပိေထာင္း)နဲ႔ကေတာ့ အလိုက္ဆံုးပါပဲ။
► လိုအပ္တာေတြကေတာ့
♦ ေခါက္ဆြဲ (Noodle) - 500 gm
♦ ၾကာဆံ (Rice Vermicelli) - 100 gm (ေရစိမ္ထားပါ)
♦ ပုစြန္ (Prawns) - ၁၆ ေကာင္ (အခြံခြာၿပီးျပဳတ္ထားပါ)
♦ ပဲပင္ေပါက္ (Beansprouts) - 150 gm (ေရေႏြးေဖ်ာထားပါ)
♦ နံနံပင္ (Coriander leaves) - ၁ စည္း (ပါးပါးလွီးထားပါ)
♦ ဘဲဥျပဳတ္ (Hard-boiled duck eggs) - ၄ လံုး (အခြံခြာထားပါ)
♦ ၾကက္သြန္နီ (Onion) - 120 gm (ပါးပါးလွီးထားပါ)
♦ ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
♦ ဝက္သား (Pork belly) - 450 gm
♦ နာနတ္ပြင့္ (Star Anise) - ၂ ပြင့္
♦ သစ္ႀကံပိုးေခါက္ (Cinnanmon) - ၁ လက္မအရြယ္၁ ေခ်ာင္း
♦ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့အျဖဴ (White Pepper Corns) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
♦ ေရ (Water) - 3 liter
♦ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
♦ ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
♦ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
♦ သၾကား - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
► ေခါက္ဆြဲဟင္းရည္အတြက္ လိုအပ္တာေတြက
♦ တ႐ုတ္မဆလာ (Five Spice Powder) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
♦ အသားမႈန္႔ (Chicken Powder) - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
♦ ဆား(Salt) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
♦ ပီေလာပီနံမႈန္႔ (Tapioca Flour) - စားပြဲဇြန္း ၆ ဇြန္း
♦ ၾကက္ဥ (Eggs) - ၂ လံုး
► ငါးပိေထာင္းအတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့
♦ င႐ုတ္သီးမွည့္အေတာင့္ရွည္ (Fresh Red Chillies) - ၈ ေတာင့္
♦ င႐ုတ္သီးမွည့္အေတာင့္ေသး (Red Bird Eye's Chillies) - ၁ဝ ေတာင့္
♦ င႐ုတ္သီးသိမ္းအေတာင့္ေသး (Green Bird Eye's Chillies) - ၁ဝ ေတာင့္
♦ Iydshrimp - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း (မီးကင္ထားပါ)
► ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဝက္သားကို သန္႔ရွင္းၿပီး အညစ္အေၾကးမ်ား ကင္းစင္သြားေစရန္ ၁ဝ မိနစ္ခန္႔ ျပဳတ္ၿပီး ဆယ္ထားပါ။ ေရကိုသြန္ပစ္ပါ။
၂။ ၿပီးအိုးတစ္လံုးထဲကို သၾကား ၁ ဇြန္းထည့္ၿပီး ေလွာ္ပါ။ သၾကားနီညိဳေရာင္သန္းလာရင္ ဝက္သားထည့္ၿပီပါ။ ၿပီးရင္ ေရ ၃ လီတာ၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ ပဲငံျပာရည္ အေနာက္၊ ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္း၊ သစ္ၾကံပိုးေခါက္၊ နာနတ္ပြင့္ထည့္ၿပီး ဆူေအာင္ တည္ပါ။ ဆူလာရင္ မီးအရွိန္ေလ်ာ့ၿပီး ဝက္သားႏူးသည္အထိ တည္ထားပါ။ ၁ နာရီဆိုရင္ ဝက္သားႏူးပါၿပီ။
၃။ ဝက္သားႏူးလွ်င္ဆယ္ၿပီးထားပါ။
၄။ ၿပီးရင္ ဟင္းရည္အိုးထဲကိုတ႐ုတ္မဆလာ၊ ဆား၊ အသားမႈန္႔၊ ထည့္ၿပီး ဆူေအာင္ တည္ပါ။ ဆူလာရင္ ပီေလာပီနံမႈန္႔ကို ေရႏွင့္ေဖ်ာ္ၿပီး ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ေလာင္းထည့္ၿပီး ေမႊေပးပါ။ အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါ။
၅။ ၿပီးရင္ ၾကက္ဥကိုေဖာက္ၿပီးခြက္ထဲထည့္ပါ။ ၾကက္ဥကိုေခါက္ၿပီး ဟင္းရည္အိုးထဲကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၆။ ၿပီးရင္ ေစာေစာကဆယ္ထားတဲ့ ဝက္သားႏွင့္ ဘဲဥျပဳတ္ကို အိုးထဲျပန္ထည့္ပါ။ မီးဖိုေပၚမွာ မီးေအးေအးျဖင့္ ဆက္ၿပီးတည္ထားပါ။
၇။ ၿပီးရင္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီကို ၾကြပ္ေအာင္ေၾကာ္ၿပီး ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္ခ်က္ထားပါ။
၈။ ၿပီးရင္ငါးပိေထာင္းထားပါ။
၉။ ၿပီးရင္ အိုးတစ္လံုးတြင္ ေရထည့္ၿပီး ဆူေအာင္တည္ပါ။ ဆူလာရင္ ေရစိမ္ထားတဲ့ ၾကာဆံႏွင့္ ေခါက္ဆြဲကို ေရေႏြးေဖ်ာၿပီး ပန္းကန္ျပားအႀကီးတစ္ခ်က္တြင္ ထည့္ပါ။
၁ဝ။ ၿပီးရင္ အဆင္သင့္ခ်က္ထားတဲ့ ဟင္းရည္ေလာင္းထည့္ပါ။ ၿပီးရင္ ဝက္သား၊ဘဲဥ၊ ပုစြန္၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္၊ နံနံပင္ထည့္ၿပီးသံုးေဆာင္ပါ။
၁၁။ တစ္ေယာက္စာပြဲေသးျပင္မယ္ဆိုရင္ အားလံုးနည္းနည္းစီထည့္ၿပီး ဝက္သားကို ပါးပါးလွီး၊ ၾကက္ဥကို ႏွစ္ျခမ္းျခမ္းၿပီး ထည့္ပါ။
.....................................
Delicious Food From All Over The World By
MyintOoTha
ဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲ (Kolo Mee)
..........................
တ႐ုတ္ေခါက္ဆြဲမွာ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ (Soup Noodle) နဲ႔ အသုပ္ (Dry Noodle) တို႔ရွိပါတယ္။ အသုပ္ဆိုတာကေတာ့ ကြၽန္ေတာ္တို႔ေတြ ေခၚၾကတဲ့ ဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲေပါ့။ ျမန္မာဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲက ဆီမ်ားၿပီး စားတဲ့အခါမွာ အရမ္းအီပါတယ္။ ဒီေခါက္ဆြဲကေတာ့ ဆီနည္းၿပီး အသားမ်ားမ်ားျဖစ္ၿပီး င႐ုတ္သီးစိမ္းအခ်ဥ္ (Pickle Green Chillies) တြဲၿပီး စားရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ဝက္သားကင္အစား ျပင္ဆင္ရတာ လြယ္ကူတဲ့ ဝက္သားေၾကာ္ကို အစားထိုးထားပါတယ္။ ဒီေခါက္ဆြဲမွာအဓိကကေတာ့ ဝက္သားေၾကာ္၊ ဝက္သားကို ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းၿပီး ခ်က္ထားတဲ့ ဝက္သားဟင္း၊ ဝက္ဆီဖတ္ေၾကာ္တို႔ပါပဲ။
► ပါဝင္ပစၥည္းေတြကေတာ့
♦ ေခါက္ဆြဲအစို္ (Resh Noodle) - 1 kg
♦ မုန္ညင္းဖူး (Choy Sum) - 150 gm
♦ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ (Spring Onion) - ၃ ပင္
♦ ငံျပာရည္ (Fish Sauce) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၅ ဇြန္း
♦ ပဲငံျပာရည္ (Soya Sauce) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္းခြဲ
♦ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔အျဖဴ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
♦ ၾကက္သားမႈန္႔ (Chicken Powder) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
► ဝက္ဆီ (Pork Lard or Pork Flavor Oil) ႏွင့္ ဝက္ဆီဖတ္ေၾကာ္ (Crispy Pork Fat) လုပ္ရန္အတြက္
♦ ဝက္ဆီႏွင့္ အေခါက္ - 200 gm
♦ ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
► ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ခ်က္ရန္အတြက္
♦ ၾကက္သြန္ျဖဴ (Garlic) - ၄ ေျမႇာင့္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
♦ ဆီ (Cooking Oil) - စားပြဲဇြန္း ၁၂ ဇြန္း
► ဝက္သားေၾကာ္ရန္အတြက္
♦ ဝက္သား (Pork Meat) - 350 gm
♦ ပဲငံျပာရည္ (Soya Sauce) - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
♦ သၾကား (Sugar) - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
♦ တ႐ုတ္မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း (Five Spice Powder)
♦ ဆား (Salt) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
♦ တ႐ုတ္ဆန္အရက္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း (Chinese Rice Wine)
► ဝက္သားဟင္းခ်က္ရန္အတြက္ လိုအပ္တာေတြက
♦ ဝက္သားႏုပ္ႏုပ္စဥ္း (Minced Pork) - 350 gm
♦ ငံျပာရည္ (Fish Sauce) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၆ ဇြန္း
♦ ပဲငံျပာရည္ (Light Soya Sauce) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
♦ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔အျဖဴ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
♦ ေျပာင္းဖူးမႈန္႔ (Corn Flour) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
♦ ဆား (Salt) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
► ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ပထမဦးဆံုးေခါက္ဆြဲအတြက္ ဝက္ဆီနဲ႔ ဝက္ဆီဖတ္ေၾကာ္ကို အရင္လုပ္ရပါ့မယ္။ ဝက္အဆီႏွင့္ အေခါက္ကို ေလးေထာင့္အတံုးေလးမ်ား တံုးပါ။ ၿပီးရင္ အိုးအေသးတစ္လံုးတြင္ထည့္ပါ။ ဆီ ၂ ဇြန္းထည့္ၿပီး မီးဖိုေပၚတင္ၿပီး အပူေပးပါ။ ဆီေပါက္တတ္တဲ့အတြက္ အဖံုးဖံုးၿပီး ဝက္ဆီထြက္လာၿပီး ဝက္ဆီဖတ္မ်ား ၾကြပ္လာေအာင္လုပ္ပါ။ ၿပီးရင္ ဝက္ဆီဖတ္ေၾကာ္ကို ဆယ္ၿပီး ပန္းကန္လံုးတစ္လံုး မွာထည့္ထားပါ။ ဝက္ဆီကိုလည္း ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးမွာ ထည့္ထားပါ
၂။ ၿပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ခ်က္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴကို နီညိဳေရာင္ သန္းလာသည္အထိေၾကာ္ၿပီး ဆယ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ကိုလည္း ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးမွာ ထည့္ထားပါ။
၃။ ဝက္သားေၾကာ္အတြက္ ဝက္သားကို အတံုးလိုက္ျပဳတ္ပါ။ နာရီဝက္ေလာက္ျပဳတ္ၿပီး တည္ထားပါ။ ၿပီးရင္ ျပဳတ္ထားတဲ့ဝက္သားကို ပဲငံျပာရည္၊ သၾကား၊ တ႐ုတ္ဆန္အရက္၊ တ႐ုတ္မဆလာ၊ ဆားတို႔ႏွင့္ေရာနယ္ထားပါ။ ၿပီးရင္ နီညိဳေရာင္သန္းလာသည္အထိ ေၾကာ္ပါ။
၄။ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့ ဝက္သားကို ငံျပာရည္၊ ပဲငံျပာရည္၊င႐ုတ္ေကာင္း၊ ေျပာင္းဖူးမႈန္႔၊ တ႐ုတ္ဆန္ အရက္တို႔ႏွင့္ ေရာၿပီးနယ္ထားပါ။ ၿပီးရင္ ေစာေစာကျပင္ဆင္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ၄ ဇြန္းကို ဒယ္အိုးမွာထည့္ၿပီး နယ္ထားတဲ့ ဝက္သားႏုပ္ႏုပ္စဥ္းကို ထည့္ၿပီး ဝက္သားက်က္သည္အထိ ခ်က္ပါ။ ေရထည့္စရာမလိုပါ။
၅။ ေခါက္ဆြဲပြဲျပင္ဖို႔အတြက္ ငံျပာရည္၊ ပဲငံျပာရည္၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔အျဖဴ၊ ၾကက္သားမႈန္႔၊ ဆားတို႔ကိုတစ္ပန္းကန္စီထည့္ၿပီးအဆင္သင့္ျပင္ထားပါ။
၆။ တစ္ပြဲစာအတြက္ေခါက္ဆြဲနဲ႔ မုန္ညင္းဖူးကိုေရေႏြးေဖ်ာၿပီးစားသံုးမည့္ ပန္းကန္တြက္ထည့္ပါ။ ၿပီးရင္ ဝက္ဆီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ပဲငံျပာရည္၊ ငံျပာရည္၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔၊ ၾကက္သားမႈန္႔၊ ဆားနည္းနည္းစီထည့္ၿပီးနယ္ပါ။ ၿပီးရင္ ဝက္သားေၾကာ္ကို ပါးပါးလွီးထည့္ပါ။ ခ်က္ထားတဲ့ ဝက္သား ၂ ဇြန္းဝက္ဆီဖတ္ေၾကာ္၊ ျပဳတ္ထားတဲ့မုန္ညင္းဖူး၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္တို႔ကိုထည့္ၿပီး င႐ုတ္သီးစိမ္း အခ်ဥ္ႏွင့္တြဲၿပီးစားပါ။
► င႐ုတ္သီးစိမ္းအခ်ဥ္လုပ္နည္းကေတာ့
♦ င႐ုတ္သီးစိမ္းအေတာင့္ရွည္ (Fresh Green Chillies) - ၃ ေတာင့္
♦ ဗီနီကာ (White Vinegar) - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
♦ ဆား - အနည္းငယ္
♦ ပဲငံျပာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ပါးပါးလွီးၿပီး ဆား၊ ဗီနီကာႏွင့္ေရာၿပီး အနည္းဆံုး ၂ နာရီခန္႔ စိမ္ထားပါ။ တစ္ညသိပ္ထားရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္။
.....................................
Delicious Food From All Over The World By
MyintOoTha
No comments:
Post a Comment