Wednesday, October 5, 2016

ငံျပာရည္ေၾကာ္မ်ိဳးစံု


က်ေနာ္တို႔ ဗမာတိုင္းရင္းသားအေတာ္မ်ားမ်ားဟာ ထမင္း၀ိုင္းမွာ အဓိကဟင္းလ်ာ၊ အရံဟင္းလ်ာေတြအျပင္ ငါးပိ ငံျပာရည္ႏွင့္ အတို႔အျမဳပ္ မပါရင္ ထမင္းစားမျမိန္သလိုျဖစ္တတ္ၾကတယ္ဆိုတာ သိသာပါတယ္။ ခ်ိဳ၊ငန္၊ခ်ဥ္၊စပ္ အရသာအစံုမွ်တေအာင္စားေသာက္ၾကရင္ေတာ့ က်န္းမာေရးအတြက္ ထိခိုက္မႈနည္းမယ္ထင္ပါရဲ႕။

ဆားငံျပာရည္ခ်က္၊ ငါး ငံျပာရည္ခ်က္၊ ပုစြန္ငံျပာရည္ေၾကာ္ စသျဖင့္ စသျဖင့္ ေၾကာ္ခ်က္စားတတ္ၾကသလို အသား ငါးအခ်ိဳ႕ထည့္ျပီး ေၾကာ္ခ်က္စားတတ္ၾကေသးတာပါ။ အဓိကဟင္းလ်ာမဟုတ္ေပမဲ့ အရံအေနနဲ႔လည္း အရသာရွိေအာင္ဖန္တီးထားၾကတဲ့သေဘာ ထင္ပါတယ္။

သက္ဆိုင္ရာ မစားေသာ စားေသာ အသားငါးေတြကို အစားထိုးေၾကာ္ေလွာ္စားၾကရင္အဆင္ေျပမွာပါေနာ္။

ၾကက္သားငံျပာရည္ေၾကာ္ (အေျခာက္)
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သား ၂၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၃လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂လံုး၊ ငရုတ္သီးေလးစိတ္ကြဲ အနည္းငယ္၊ ငံျပာရည္ အနည္းငယ္၊ ဆီ အနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔ အနည္းငယ္၊ နႏြင္း အနည္းငယ္။

ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
ၾကက္သားမ်ားကို ေရေဆးျပီး ဆားျဖင့္နယ္၍ ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပဳတ္ပါ။ ႏူးေလာက္လွ်င္ ခ်၍ အသားမ်ားႏႊင္ပါ။ ႏႊင္ထားေသာ အသားမ်ားကို မြမြေလးျဖစ္ေအာင္ လုပ္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ ထိုအသားမ်ားကို ဟင္းခတ္မႈန္႔၊ ဆား၊နႏြင္း တို႔ျဖင့္ နယ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုလည္း ပါးပါးလွီးထားပါ။ ထို႔ေနာက္ ဒယ္အိုးတြင္ ဆီထည့္တည္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴကို အလ်င္ ဆီျဖင့္ေၾကာ္ပါ။ျပီးလွ်င္ ဆယ္ယူ၍ စစ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီကိုလည္း ေၾကာ္၍ နီေရာင္သမ္းလာလွ်င္ ဆီစစ္ထားပါ။
ထို႔ေနာက္ နယ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ားကို ဒယ္အိုးထဲထည့္၍ ၾကြပ္ၾကြပ္ကေလးေၾကာ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ဆယ္ယူ၍ ဆီစစ္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ ဆီဒယ္အိုးထဲသို႔ ငရုတ္သီးေလးစိတ္ကြဲကို မီးနည္းနည္းျဖင့္ ထည့္ေၾကာ္ပါ။ ငံျပာရည္ထည့္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔ထည့္ပါ။
ျပီးလွ်င္ ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ားေလာင္းထည့္၍ေၾကာ္ပါ။ ခြင္ေပၚမွခ်၍ အေအးခံပါ။ ေအးလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္မ်ားျဖင့္ သမေအာင္ေရာ၍ ေမႊလိုက္ပါ။

ဆတ္သားေျခာက္ငါးပိေၾကာ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ဆတ္သားေျခာက္ ၂၀က်ပ္သား၊ ငရုတ္သီးေလးစိတ္ကြဲ ၅က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂လံုး၊ ၾကက္သြန္နီ ၃လံုး၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔ အနည္းငယ္၊ ဆား အနည္းငယ္၊ နႏြင္း အနည္းငယ္။

ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
ဆတ္သားေျခာက္မ်ားကို အေနေတာ္ အတံုးကေလးမ်ားတံုး၊ ေရေဆးျပီး ေရျဖင့္ထည့္၍ျပဳတ္ပါ။ အေနေတာ္ေလာက္တြင္ ဆတ္သားတံုးကေလးမ်ားကို အသားႏႊင္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ဟင္းခတ္မႈန္႔၊ ဆားႏွင့္ နႏြင္း အနည္းငယ္တို႔ျဖင့္ နယ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ၾကက္သြန္နီတို႔ကို ေၾကာ္၍စစ္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ ဆီအိုးထဲသို႔ နယ္ထားေသာ ဆတ္သားမ်ားထည့္၍ ၾကြပ္ၾကြပ္ေၾကာ္ပါ။ ဆီစစ္ထားပါ။
ဒယ္အိုးထဲတြင္ ငရုတ္သီးေလးစိတ္ကြဲကို ထည့္၍ဆီသတ္ပါ။ ထို႔ေနာက္ ေၾကာ္ထားေသာ ဆတ္သားမ်ားထည့္၍ ေၾကာ္ပါ။
ဟင္းခတ္မႈန္႔ႏွင့္ ဆားအနည္းငယ္ထည့္၍ ေၾကာ္ပါ။ ေျခာက္လွ်င္ ခ်၍အေအးခံပါ။ ေအးလွ်င္ ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ေၾကာ္မ်ားထည့္၍ သမေအာင္ ေမႊလိုက္ပါ။

၀က္သားငံျပာရည္ေၾကာ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၀က္သား အသားေကာင္းေကာင္း ၂၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၅လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃လံုး၊ ငံျပာရည္ေကာင္းေကာင္း ၅က်ပ္သား၊ ငရုတ္သီး အပြေတာင့္ ၁၅ေတာင့္၊ ဆီ ၅က်ပ္သား၊ နႏြင္း အနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔ အနည္းငယ္၊ ဆား အနည္းငယ္။

ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
၀က္သားမ်ားကို ေရစင္စြာေဆးပါ။ ျပီးလွ်င္ အတံုးေသးေသးေတြတံုးထားပါ။ ထို႔ေနာက္ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔ အနည္းငယ္တို႔ျဖင့္ နာနာနယ္ ထားပါ။
ငရုတ္သီးအပြေတာင့္ကို ငရုတ္ဆံုတြင္ မညက္တညက္ေထာင္းပါ။ ထိုအထဲသို႔ ၾကက္သြန္ျဖဴပါ ထည့္ေထာင္းပါ။ ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီး ထားပါ။
ေရွးဦးစြာ ဆီအိုးတည္၍ ဆီက်က္လွ်င္ နယ္ထားေသာ ၀က္သားတံုးကေလးမ်ား ထည့္၍ေၾကာ္ပါ။ ၀က္သားတံုးကေလးမ်ား နီေရာင္သမ္းလာလွ်င္ ဒယ္အိုးထဲမွဆယ္ယူ၍ ဆီစစ္ထားပါ။
ျပီးလွ်င္ ဒယ္အိုးကိုျပန္တည္၍ မီးနည္းနည္းျဖင့္ ၾကက္သြန္နီထည့္ေၾကာ္ပါ။
ထို႕ေနာက္ ေထာင္းထားေသာ ငရုတ္သီးႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔ပါ ေရာထည့္၍ ဆီသတ္ပါ။
ငရုတ္သီးစိမ္းနံ႔ေပ်ာက္လွ်င္ ငံျပာရည္အနည္းငယ္ ေလာင္းထည့္ပါ။
ျပီးလွ်င္ ေၾကာ္ထားေသာ ၀က္သားတံုးကေလးမ်ားထည့္ပါ။ ဟင္းခတ္မႈန္႔ထည့္၍ အေပါ့အငန္ျမည္းပါ။ မစိုမေျခာက္ကေလးခ်၍ သံုးေဆာင္ပါ။ အစပ္ၾကိဳက္လွ်င္ ငရုတ္သီးအရွည္ေတာင့္ သံုးပါ။

ငါးေျမြထိုးက်ပ္တိုက္ ငါးပိေၾကာ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္း
ငါးေျမြထိုးက်ပ္တိုက္ ၁၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၂လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁လံုး၊ ငရုတ္သီးေလးစိတ္ကြဲ ၅က်ပ္သား၊ ဆား အနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔ အနည္းငယ္၊ နႏြင္း အနည္းငယ္၊ ဆီ အနည္းငယ္။

ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
ေစ်းမွ အရိုးႏႊင္ထားျပီးသား ငါးေျမႊထိုးက်ပ္တိုက္ကို ၀ယ္ပါ။ ငါးေျမြထိုးမ်ားကို ကတ္ေၾကးျဖင့္ အရြယ္ေတာ္ လွီးျဖတ္ပါ။
ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုလည္း လွီးထားပါ။ ေရွးဦးစြာ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားကို ေၾကာ္၍ နီေရာင္သမ္းလာလွ်င္ ဆီစစ္ထားပါ။
ဒယ္အိုးထဲသို႔ လွီးျဖတ္ထားေသာ ငါးေျမြထိုးမ်ားကိုထည့္၍ မီးနည္းနည္းျဖင့္ ၾကြပ္ရြလာေအာင္ ေၾကာ္ပါ။ ေၾကာ္ျပီး ငါးေျမြထိုးမ်ားကို ဆီစစ္ ထားပါ။
ျပီးလွ်င္ ဆီအိုး ေအာက္ခ်၍ ငရုတ္သီးေလးစိတ္ကြဲထည့္၍ ေၾကာ္ပါ။ ငရုတ္သီးနံ႔ေပ်ာက္လွ်င္ ငါးေျမြထိုးမ်ားထည့္၍ ေၾကာ္ပါ။
ဖိုေပၚ မီးနည္းနည္းျဖင့္ ျပန္တင္ျပီး ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔ အနည္းငယ္စီထည့္၍ သမေအာင္ေမႊပါ။ ခြင္ေပၚမွခ်၍ အေအးခံပါ။
ေအးလွ်င္ ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္မ်ားျဖင့္ ေရာေမႊလိုက္ပါ။

ခ်က္ျပဳတ္ျပသူ - ေဒၚမိုး (B.A.)

No comments: