Thursday, January 14, 2016

ဝက္္သားဖက္ကေပါင္းဟင္း - ရွမ္းခရမ္းသီးပဲပုပ္ေထာင္း - ၾကက္သြန္ဖူးသုပ္ - ကုလားပဲဟင္းရည္



မနက္စာ ေန႕လယ္စာ ညေနခင္းစာ ခ်က္ျပဳတ္ၾကတာ အထူးသျဖင့္ ဖြယ္ဖြယ္ရာရာခ်က္ျပဳတ္ေပးတတ္တဲ့ အိမ္ေထာင္ရွင္မအမ်ိဳးသမီးေတြ ကို အေတာ္ခ်ီးၾကဴးပါတယ္။ ရာသီေပၚ အသီးအႏွံသားငါးေတြကို အိမ္ရွိလူေတြအၾကိဳက္နဲ႔ကိုက္ေအာင္စဥ္းစားခ်က္ျပဳတ္ရတာအျပင္ တည့္မတည့္ ဟင္းစပ္ေတာ္၏မေတာ္၏ ခ်ိန္ဆတတ္ၾကရတာလည္း ပညာရွင္ပါ။
အခုက်ေနာ္ ဟိုသည္ေလွ်ာက္ၾကည့္ရင္း စားခ်င္တာေတြကို လိုက္လံတြဲစပ္ခ်က္ျပဳတ္စားလိုက္မိပါျပီ။ ဗိုက္နာမလား ရာသီဥတုနဲ႔သင့္ေလ်ာ္သ လား တြဲဖက္သင့္သလားမသိေပမယ့္ စားေကာင္းတာေတာ့အမွန္ပါ ခင္ဗ်။
ၾကိဳက္ေသာ္ရွိ မၾကိဳက္ေသာ္ရွိ ထမင္းျမိန္ၾကပါေစေၾကာင္း…
ဝက္္သားဖက္ကေပါင္းဟင္း
.........................................

ဝက္သားဓားႏုပ္ေပါက္ထားတာေလးကိုခပ္စပ္စပ္ေလးဖက္ကေပါင္းရြက္ထည့္ၿပီးခ်က္ထားတာေလးပါ။ထိုင္းဟင္းခ်က္နည္းေလးတစ္မ်ဳိးပါ။ဒီအရြက္ေလးကို Holy Basil လို႔ေျပာပါတယ္။ဗမာလိုလည္းဖက္ကေပါင္းရြက္လို႔သာေရာင္းတာမို႔ေတြ႕ခဲ့ရပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
.....................
• ဝက္သားဓားႏုပ္ေပါက္ - ၅ဝဝဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ဝဂရမ္
• င႐ုတ္သီးစိမ္းအနီေတာင့္ - ၁၅ဂရမ္
• ၾကက္သြန္နီ - ၂ဝဂရမ္
• ငံျပာရည္ - စားပဲြဇြန္း၁ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - စားပဲြဇြန္း၂ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - စားပဲြဇြန္း၁ဇြန္း
• ခ႐ုဆီ - စားပဲြဇြန္း၁ဇြန္း
• ဖက္ကေပါင္းရြက္ (Holy Basil) - လက္တစ္ဆုပ္စာေျခြျပီးသား
• သၾကား - အနည္းငယ္
• အသားမႈန္႔ - အနည္းငယ္
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
.....................
၁။ၾကက္သြန္နီ/ျဖဴ၊င႐ုတ္သီးကိုမညက္တညက္ေထာင္းထားေပးပါ။
၂။ဒယ္ေပၚမွာဆီအနည္းငယ္အပူေပးၿပီးေထာင္းထားေသာၾကက္သြန္မ်ားကိုေၾကာ္ေပးပါ။
၃။အနံ႔ေမႊးလာၿပီးၾကက္သြန္ၾကြပ္လာၿပီဆိုရင္အသားမ်ားထည့္ကာေရာေၾကာ္ေပးပါ။အသားမ်ားလံုးသြားတတ္တာေၾကာင့္ဟင္းခ်က္ဇြန္းျဖင့္ထိုးေျခေပးပါ။အသားတံုးေသးေသးေလးမ်ားျဖစ္ေစရန္ပါ။
၄။ပဲငံျပာရည္မ်ား၊ငံျပာရည္စတာေတြကိုေရာေမႊေပးပါ။သၾကားထည့္ပါ။အသားမႈန္႔ထည့္ပါ။ေရာေၾကာ္ေနရင္းနဲ႔အသားမ်ားအေရာင္ေျပာင္းလာပါမယ္ေနာ္။ေရကိုလက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္တစ္လံုးေလာက္ထည့္ေပးပါ။ ဝက္သားအသားဟာႏူးဖို႔လိုပါတယ္။ၾကက္သားအစားထိုးသံုးမယ္ဆိုရင္သိပ္ေတာ့ၾကာၾကာတည္စရာမလိုပါ။
၅။ခ်က္ေနရင္းနဲ႔ဟင္းဟာေျခာက္ေနတယ္လို႔ယူဆမိရင္ေရအနည္းငယ္ထပ္ထည့္ေပးပါ။ေနာက္ဆံုးမွာမီးမပိတ္ခင္ဖက္ကေပါင္းနဲ့ခ႐ုဆီနဲ႔ထည့္ေရာေမႊၿပီးမီးပိတ္လုိက္ပါ။
င႐ုတ္သီးစိမ္းအနီေတာင့္ေလးမ်ားအနည္းငယ္ကိုအေတာင့္လုိက္ထည့္ၿပီးဟင္းအပူရွိန္ေလးအတိုင္းထားလိုက္ႏိုင္ပါတယ္။ (ဟင္းၾကည့္လို႔လည္းလွပါတယ္)
၆။ခပ္စပ္စပ္နဲ႔ေမႊးလည္းေမႊးအရသာလည္းရွိေသာဝက္သားဖက္ကေပါင္းဟင္းေလးရပါၿပီ။


ရွမ္းခရမ္းသီးပဲပုပ္ေထာင္း

ဒီနည္းေလးကေတာ့က်မရဲ႔ျပင္သစ္သူေလးရွမ္းမေလးလင္းရဲ႔ရွမ္းခရမ္းသီးေထာင္းနည္းေလးကိုသင္ယူျပီးေထာင္းထားတာပါ။က်မကခရမ္းသီးဆိုမီးဖုတ္ျပီးသုတ္ရင္သုတ္မဟုတ္ရင္ၾကက္ဥနဲ႔ခေလာက္ျပီးေၾကာ္စားတတ္ပါတယ္။ဒီနည္းေလးကေတာ့ရွမ္း႐ိုးရာနည္းေလးပါ။အလြန္စားေကာင္းျပီးစပ္စပ္ေလးနဲ႔ထမင္းျမိန္ေစပါတယ္ရွင္။လြယ္လြယ္ေလးပါလို႕ထုံးစံအတိုင္းဆိုလိုက္ပါရေစအုန္းေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
-ခရမ္းသီးအၾကီး၁လုံး
-ၾကက္သြန္ျဖဴ၅မႊာ
-ပဲပုတ္ျပားတခ်ပ္
-ငရုတ္သီးစိမ္း၂ေတာင္႔ ( မစပ္တဲ႔ငရုတ္သီးဆိုရင္ပိုထဲ႔ပါ)
-ခ်ယ္ရီခရမ္းခ်ဥ္သီး၂လုံး
-နံနံပင္၊ဖတ္ဖယ္ရြက္အနဲငယ္စီ
-အသားမႈန္႕၁ဇြန္းအခ်ိဳဇြန္း (သတ္သတ္လြတ္စားမယ္ဆိုရင္ေတာ့ဟင္းရြက္မႈန္႕၊ပဲငံျပာေရ၊သၾကားစသည္တို႕အစားထိုးပါ)
-ဆားဇြန္းဝက္ (အခ်ိဳဇြန္း)


လုပ္နည္းကေတာ့

ခရမ္းသီး၊ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ႀကက္သြန္ျဖဴ၊ပဲပုပ္ကင္၊ငရုတ္သီးကိုမီးဖုတ္(သို႕) ကင္ပါ။ ၁၅မိနစ္ခန္႕ကင္ျပီးက်မကေတာ့ခရမ္းသီးကိုၾကာၾကာပိုကင္ပါတယ္အတြင္းမက်က္မွာစိုးလို႕ပါ။ျပီးရင္ခရမ္းသီးအသားဖယ္ယူထားပါ။
ကင္ဖုတ္ျပီးတာနဲ႔ငရုတ္သီး၊ႀကက္သြန္ျဖဴ၊ပဲပုပ္ကိုဆားနဲ႕အသားမႈန္႕ထဲ႕ျပီးညက္ေအာင္အရင္ေထာင္းပါ။ျပီးရင္နံနံပင္၊ဖက္ဖယ္လွီးျဖတ္ကာထဲ႕ေထာင္းပါ။ခရမ္းသီးနဲ႕ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုေနာက္ဆံ့ုးထဲ႕ကာေထာင္းပါ။
ေသခ်ာသမေအာင္ေထာင္းျပီးအရသာလိုသလိုဆားနဲ႕အသားမႈန္႕ျပန္ျဖည္႕ျပီးစားရန္အသင္႕က်မအသဲစြဲရွမ္းခရမ္းသီးပဲပုပ္ေထာင္းေလးရျပီေပါ႕ရွင္။


..............................
HtetFamily's Creation

ၾကက္သြန္ဖူးသုပ္



ၾကက္သြန္စိုက္ပ်ဳိးတဲ့ျမစ္သားနဲ႔ေက်ာက္ဆည္ေဒသေတြမွာသုပ္စားေလ့ရွိတဲ့ရာသီစာတစ္မ်ိဳးပါ။ျမဴရြက္ေပါတဲ့အခ်ိန္ေရာက္ၿပီဆိုရင္လည္းျမဴရြက္နဲ႔ေရာၿပီးသုပ္ေလ့ရွိပါတယ္။ၾကက္သြန္ဖူးသုပ္မွာအခ်ဳိသုပ္နဲ႔အခ်ဥ္သုပ္ဆိုၿပီးႏွစ္မ်ဳိးရွိပါတယ္။အခ်ဥ္သုပ္မွာသံပရာသီးကိုမသံုးဘဲမန္က်ည္းမွည့္ရည္ကိုပဲသံုးပါတယ္။ၾကက္သြန္ဖူးေပၚခ်ိန္ေရာက္တာနဲ႔အိမ္မွာသုပ္စားျဖစ္သလိုမနက္ခင္းမွာအိမ္ေရွ႕ၾကြလာတဲ့ဘုန္းေတာ္ႀကီးေတြကိုေလာင္းလွဴပါတယ္။႐ိုးရွင္းတဲ့ၾကက္သြန္ဖူးသုပ္ေလးမွာပါဝင္တဲ့ပါဝင္ပစၥည္းေတြကိုၾကည့္ရေအာင္။

   ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
♦   ၾကက္သြန္ဖူး   –   ၅ဝဖူး
♦   ေျမပဲေလွာ္   –   စားပြဲဇြန္း၃ဇြန္း (ေၾကညက္ေအာင္ေထာင္းပါ)
♦   ၾကက္သြန္နီဥအေသး   –   ၃လံုး (ပါးပါးလွီးထားပါ)
♦   ဆီ   –   စားပြဲဇြန္း၄ဇြန္း
♦   ဆား   –   လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဝက္

   ျပဳလုပ္နည္း
၁။        ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကိုလက္မအရြယ္ခန္႔ျဖတ္ၿပီးေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူတြင္ႏူးေအာင္ျပဳတ္ပါ။ရြာဓေလ့အရဆိုရင္ေတာ့အရမ္းႏူးေနေအာင္ျပဳတ္ပါတယ္။ၿပီးရင္ဆယ္ယူၿပီးအေအးခံထားပါတယ္။ၿပီးမွလက္နဲ႔ဆုပ္ၿပီးအရည္ညႇစ္ထုပ္ပါတယ္။ကြၽန္ေတာ္ကေတာ့ၾကက္သြန္ဖူးကိုႏူး႐ံုသာျပဳတ္ပါတယ္။ၿပီးရင္ဆယ္ယူၿပီးေရေအးမွာေရဇလံုထဲထည့္ပါတယ္။ကိုင္လို႔ရတဲ့အေနအထားမွာဆယ္ယူၿပီးလက္နဲ႔ဖြဖြေလးဆုပ္ၿပီးအရည္ညႇစ္ပါတယ္။ၾကက္သြန္ဖူးပံုစံမေပ်ာက္ေအာင္ပါ။ၿပီးတာနဲ႔အသုပ္နယ္မဲ့ဇလံုထဲထည့္ထားလိုက္ပါတယ္။
၂။        ၿပီးတာနဲ့ဆီခ်က္ခ်က္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ဒယ္အိုးထဲဆီထည့္ဆူပူတာနဲ႔ပါးပါးလွီးထားတဲ့ၾကက္သြန္နီထည့္ၿပီးနီညိဳေရာင္သမ္းၿပီးၾကြပ္ေနေအာင္ေၾကာ္ပါ။ၿပီးရင္ၾကက္သြန္ေၾကာ္ကိုဆယ္ၿပီးထားပါ။ကြၽန္ေတာ္တို႔ရြာမွာေတာ့ၾကက္သြန္နီေျခာက္ကအိမ္တုိင္းနီးပါးရွိေတာ့ၾကက္သြန္နီေျခာက္နဲ႔ပဲဆီခ်က္လုပ္ပါတယ္။
၃။        ၿပီးရင္ၾကက္သြန္ဖူးျပဳတ္ဇလံုထဲကိုေျမပဲေတာင္းဆီခ်က္၊ေၾကာ္ထားတဲ့ၾကက္သြန္နီေၾကာ္တစ္ဝက္နဲ႔ဆားထည့္ၿပီးနယ္ပါ။ၿပီးရင္ပန္းကန္ျပားထဲေျပာင္းထည့္ၿပီးခ်န္ထားတဲ့ၾကက္သြန္နီေၾကာ္တစ္ဝက္ကိုျဖဴးပါ။
            (အခ်ဥ္သုပ္သုပ္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ၾကက္သြန္ဖူးျပဳတ္တဲ့အခ်ိန္မွာမန္က်ည္းမွည့္ရည္ထည့္ၿပီးျပဳတ္ပါ)

♦   ျမင့္ဦးသာ   ♦

ကုလားပဲဟင္းရည္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ကုလားပဲ ၂၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၂ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁၀ျမႊာ၊ အခ်ိဳအရသာပစၥည္း စားပြဲတင္ဇြန္းႏွင့္ တစ္၀က္၊ ဆား အနည္းငယ္။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ကုလားပဲကို ေရစင္ေအာင္ေဆး၍ ႏူးေအာင္ျပဳတ္ပါ။ ကုလားပဲႏူးလာရင္ ပဲမ်ားကိုညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ။ ျပီးလွ်င္ ဒန္အိုးထဲမွာ ေရကို လိုသေလာက္ထည့္ျပီး ေထာင္းထားတဲ့ ကုလားပဲအႏွစ္ကို ေဖ်ာ္ထည့္ပါ။ အခ်ိဳအငန္ကိုပါထည့္၍ ဟင္းရည္ဆူပြက္တဲ့အထိ တည္ေပးရပါမယ္။
ဟင္းရည္ဆူပြက္လာရင္ ၾကက္သြန္အျဖဴ၊အနီကို ပါးပါးလွီးဆီသတ္ျပီးထည့္ပါ။ ဆီခ်က္နံ႕ေလးေမႊးေနတဲ့ ကုလားပဲဟင္းရည္ သံုးေဆာင္လို႕ရပါျပီ။
~ ေမသိဂၤါစိုး

(မူရင္းခ်က္ျပဳတ္နည္းေရးသားသူေတြေရးတဲ့အတိုင္း ကူးထည့္ေပးလိုက္ပါတယ္။)


No comments: