Friday, July 17, 2015

ငါးေလးအိုးကပ္ - ပဲနီေလးၾကာဆံဟင္းခ်ိဳ - ေက်ာက္ပြင့္သုပ္




ငါးေသးငါးမႊားေလးေတြေပါတဲ့ရာသီ၀ယ္ ငါးအိုးကပ္ခ်က္စားလို႕ေကာင္းတဲ့ ငါးေလးေတြေစ်းထဲမွာ အေတာ္မ်ားပါတယ္။ 
ငါးအိုးကပ္ခ်က္တဲ့အခါမွာ မီးျပင္းျပင္းနဲ႕ခ်က္တာထက္စာရင္ မီးေအးေအးနဲ႕ ဟင္းအိုးတူးမသြားေအာင္ ေရေလးေတာက္ လိုက္ ေစာင့္ၾကည့္လိုက္ ေသခ်ာလွန္ျပဳခ်က္ျပီး ဆီျပန္အိုးကပ္ေလးခ်က္စားရင္ အရသာေကာင္းမယ္နဲ႕တူတယ္ဗ်။

ပဲနီေလးဟင္းခ်ိဳကို အခ်ိဳေလးခ်က္ကာ ၾကာဆံေလးခပ္ထားရင္ေတာ့ ခပ္စပ္စပ္ေလးခ်က္ထားတဲ့ ငါးေလးအိုးကပ္နဲ႕ဆို အံကိုက္ေပါ့။
ျပီးေတာ့ လက္သုပ္တစ္ခုခုဆိုေတာ့ ေက်ာက္ပြင့္ေလးကို ေသခ်ာသုပ္ သံပရာရည္ေလးနည္းနည္းျဖန္းေတာ့ အရသာ တစ္မူထူးမယ္ထင္ပါရဲ႕ေနာ္။

ကဲသူငယ္ခ်င္းတို႕ ထမင္းစားျမိန္ႏိုင္ၾကပါေစေၾကာင္း..။

ငါးအိုးကပ္

ငါးသစ္တံုး (ငါးပ်က္) - ၅က်ပ္သား
ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ - အနည္းငယ္
ဆီ - အနည္းငယ္
ဆား/သၾကား - အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္ - အနည္းငယ္
ပုစြန္ငါးပိ - အနည္းငယ္
မန္က်ည္းမွည့္ - အနည္းငယ္
နံနံပင္ - အနည္းငယ္

အိုးထဲသို႕ ဆီအနည္းငယ္ထည့္၍ တည္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ငရုတ္သီးေတာင့္ အနည္းငယ္ကိုေရာေထာင္းထားပါ။ ၾကက္သြန္နီအနည္း ငယ္ကို ပါးပါးလွီးထားပါ။  ဆီဆူလာလွ်င္ ေရာေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ငရုတ္သီးထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီမ်ားပါ ထည့္၍ဆီသတ္ပါ။ ဆီက်က္ေနေအာင္ သတ္ျပီးလွ်င္ အိုးထဲသို႕ ငါးသစ္တံုးေလးမ်ားထည့္၍ ေမႊပါ။ မန္က်ည္းရည္ အနည္းငယ္ ထည့္၍ေမႊပါ။ အေပါ့အငန္အတြက္ ဆားႏွင့္သၾကား ထည့္ပါ။ ေခတၲၾကာလွ်င္ ခ်က္ထားေသာ ငါးအိုးကပ္ေလးမ်ားေပၚသို႕ နံနံပင္ အနည္းငယ္အုပ္၍ ပန္းကန္ျပားထဲသို႕ထည့္ကာ အသင့္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

ပဲနီေလးၾကာဆံဟင္းခ်ိဳ

လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ပဲနီေလး/ပဲ၀ါေလး လက္တစ္ဆုပ္၊ ပဲၾကာဆံ အနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္နီ တစ္ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးျမႊာ၊ ဆီ စားပြဲဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း၊ ဆား/ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္စီ။

ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၂၀ မိနစ္
ပဲနီေလးျဖစ္ေစ၊ ပဲ၀ါေလးျဖစ္ေစ မိမိႏွစ္သက္ရာကို သံုးႏိုင္ပါတယ္။ ပဲနီေလးကို ေရခဏစိမ္ထားပါ။ 

ပဲၾကာဆံကိုလည္း ေပ်ာ့ေပ်ာင္းေအာင္ ခဏေရစိမ္ထားပါ။ ဆီကို အပူေပးျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ ပါးပါးလွီးဆီသတ္ပါ။ အဲဒီေနာက္ ပဲနီေလးထည့္ျပီး ေရနည္းနည္းခ်င္း ဆြတ္၍ ႏူးလာေအာင္ခ်က္ပါ။ ဆား၊ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ ခတ္၍ အရသာျမည္းပါ။ 

မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ ေရအနည္း/အမ်ားကိုမွန္းထည့္ပါ။ ဆူပြက္လာ လွ်င္ ၾကာဆံခတ္ပါ။ တခ်ိဳ႕က ဟင္းရည္အေရာင္ေလး ၀ါဖန္႕ဖန္႕ ျဖစ္ေစရန္ ဆီသတ္ခ်ိန္မွာ နႏြင္းမႈန္႕ နည္းနည္းထည့္တတ္ပါတယ္။

ေက်ာက္ပြင့္သုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား

ေက်ာက္ပြင့္                     လက္တစ္ဆုပ္
ပဲမႈန္႔                              ၃ဇြန္း(ဇြန္းေသး)
ပုဇြန္ေျခာက္                     ဇြန္းၾကီးတစ္ဇြန္း
ၾကက္သြန္နီ                     ၃ ဥ
ငရုတ္သီးမႈန္႔                    အနည္းငယ္
ငံျပာရည္             သင့္ရုံ

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း

-           ေက်ာက္ပြင့္ကို ေရစိမ္ထားျပီး ပြလာလွ်င္ ခဲသလဲစင္ေအာင္ေဆးပါ။

-           ၾကက္သြန္နီကို ဆီခ်က္ထားပါ။

-           ပုဇြန္ေျခာက္အေကာင္ဆိုလွ်င္ ေထာင္းထားပါ။

-           ေက်ာက္ပြင့္ကို ပဲမႈန္႔၊ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႔၊ငရုတ္သီးမႈန္႔၊ ငံျပာရည္တို႔ျဖင့္နယ္ပါ။

-           သမလွ်င္ ဆီခ်က္ထည့္၍ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါသည္။

-           အခ်ိဳ႕က ၾကက္သြန္စိမ္း၊ ေဂၚဖီရြက္တို႔ကိုလည္း ထည့္သုပ္စားတတ္ပါသည္။ အခ်ဥ္ၾကိဳက္သူမ်ားက သံပရာသီး ညႇစ္၍လည္းမြမ္းမံတတ္ပါေသးသည္။

Credit: Online Cooking Books

No comments: