Monday, October 13, 2014

နီေပါလ္စတုိင္ ဆိတ္ေျခေထာက္ စြပ္ျပဳတ္

 ဆိတ္ေျခေထာက္စြပ္ျပဳတ္

ဟင္းခ်က္တယ္ဆုိတာ အိမ္ရွင္မေတြအတြက္ ေန႔စဥ္ လုပ္ရိုးလုပ္စဥ္ အလုပ္တခု ျဖစ္လို႔ ဘာမွ မထူးျခားပါဘူးလို႔ ထင္ႏုိင္ေပမယ့္ တကယ့္ကို ဟင္းခ်က္ဝါသနာ ပါသူေတြ အတြက္ကေတာ့ ဟင္းခ်က္ျခင္းဟာ အႏုပညာတခုလိုပါပဲ။ ကျပက္ကေခ်ာ္ ခ်က္လိုက္တဲ့ ဟင္းတခြက္၊ အစပ္အဟပ္ မတည့္တဲ့ ဟင္းတခြက္ေၾကာင့္ ထမင္းပြဲမွာ စိတ္ညစ္ညဴးရသလို၊ စနစ္တက်နဲ႔ အႏုပညာဆန္ဆန္ ခ်က္ျပဳတ္လိုက္တဲ့ ဟင္းတခြက္ေၾကာင့္လည္း တသက္လံုးစြဲေအာင္ ေျပာမဆံုး ျဖစ္ရတတ္ပါတယ္။

ဟင္းခ်က္တာဟာ အမ်ိဳးသမီးေတြရဲ႕ အလုပ္လို႔ တခ်ိဳ႕က ထင္တတ္ေပမယ့္ တကယ္ေတာ့ အမ်ိဳးသမီးရယ္၊ အမ်ိဳးသားရယ္မဟုတ္ဘဲ ဝါသနာပါသူတုိင္းအတြက္ေတာ့ စြဲလမ္းေပ်ာ္ရႊင္စရာေကာင္းတဲ့ အလုပ္တခု ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ရဲ႕ ဧရာဝတီရဲ႕ အႏုပညာက႑မွာ ဟင္းခ်က္ျခင္း အႏုပညာကို စာဖတ္သူေတြ စေန အားလပ္ရက္မွာ ဖတ္ရႈေလ့လာႏိုင္ေအာင္ ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္း တမ်ိဳးကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။ လွ်ာရင္းျမက္ေအာင္ ဘာဟင္းခ်က္ရလဲ စဥ္းစားေနသူေတြ အတြက္ေကာ၊ ႏုိင္ငံတကာမွာ ဘာေၾကာင့္ ဒီဟင္းေတြဟာ နာမည္ႀကီး ထုိးေဖာက္ ႏုိင္တာလဲဆုိတာပါ သိရွိႏိုင္ဖုိ႔ ရည္ရြယ္ပါတယ္။ (အယ္ဒီတာ)
က်ေနာ္တို႔ ေန႔စဥ္ စားသုံးမႈ ပုံစံေတြထဲမွာ ဆိတ္သား၊ ဆိတ္စြပ္ျပဳတ္ ဆိုတာဆိုမ်ိဳးလည္း ပါဝင္ေနေပမယ့္ ျမန္မာလူမ်ိဳး အမ်ားစုက ဆိတ္သားကို ပိုင္ႏိုင္ ကၽြမ္းက်င္စြာ မခ်က္ျပဳတ္ တတ္တာေၾကာင့္ ဆိတ္သားနဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ ဟင္းပြဲေတြကို တခ်ိဳ႕ စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာ ေစ်းႀကီးေပး သုံးေဆာင္တတ္ၾကပါတယ္ …။

က်ေနာ္တို႔ ရိုးရာနည္း မဟုတ္ေပမယ့္ … နည္းပညာေတြကို အလြယ္တကူ ေလ့လာေ၀မွ် ယူေနၾကရတဲ့ ယေန႔ေခတ္ ကာလႀကီးမွာ က်ေနာ္တို႔ အတြက္ ခက္ခဲလြန္းတာမဟုတ္ဘဲ ဘာေၾကာင့္ ဒီအရသာမ်ိဳး ေပးစြမ္းသလဲဆိုတာ … ေသခ်ာ လက္ေတြ႕ ေလ့လာႀကိဳးစားၾကမယ္ဆိုရင္ က်ေနာ္တို႔ မိသားစု၊ မိတ္ေဆြေတြအတြက္ … အရသာထူးတဲ့ ဟင္းပြဲတပြဲ လက္ဆင့္ကမ္းေပး ႏိုင္မွာကေတာ့ အေသအခ်ာပါ …။

နီေပါလ္ စတိုင္ ဆိတ္ေျခေထာက္စြပ္ျပဳတ္ အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္း ေတြကေတာ့ …

ဒူးဆစ္ ေအာက္ပိုင္း ဆိတ္ေျခေထာက္ – ၃ ေခ်ာင္း
ကုလားပဲ – လက္တဆုပ္ခန္ ့
ၾကက္သြန္နီႀကီးႀကီး – ၁ လုံး
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၄ တက္
ခ်င္းေသးေသး – ၁ တက္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး – ၁ လုံး
ဇီယာေစ့ – ၁/၂ ဇြန္း (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း)
နံနံေစ့ – ၁/၂ ဇြန္း (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း)
စမုံစပါးေစ့ – ၁/၂ ဇြန္း (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း)
ေလးညင္းပြင့္ – ၃ ပြင့္
ဖာလာေစ့ – ၂ ေစ့
သစ္ႀကံပိုးေခါက္ – ၁ ခု (၂ လက္မအရြယ္)
ကရေ၀းရြက္ – ၂ ရြက္
ေရ – ၁ လီတာႏွင့္အထက္

ဆိတ္ေျခေထာက္ေတြကို မီးအနည္းငယ္ကင္ၿပီး ဓားေလးနဲ႔ ျခစ္ထုတ္၊ သန္႔စင္ေအာင္ ေဆးကာ ၂ ပိုင္းစီ ပိုင္းပါ (ရိုးတြင္းခ်ဥ္ဆီမ်ား မဆုံးရႈံးရန္ ဂရုၿပဳပါ)။ ကုလားပဲကိုလည္း ႏူးေအာင္ျပဳတ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္နီ၊ ျဖဴ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ။ စမုံစပါးေစ့၊ နံနံေစ့၊ ဇီယာေစ့ေတြကို ေလွာ္ၿပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းပါ။

ေလးညင္း၊ ဖာလာ၊ သစ္ႀကံပိုးေတြကို မီးကင္ၿပီး ဓားျပားရိုက္ထားပါ။

ဒယ္အိုးတလုံးမွာ ဆီအနည္းငယ္ကို အပူေပးၿပီး ၾကက္သြန္နီ၊ ျဖဴကို နႏြင္းမႈန္႔ ပါရံုမွ်နဲ႔ ဆီသတ္ပါ။ အနည္းငယ္ ႏြမ္းလာရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ ထည့္ေပါင္းၿပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားတဲ့ ၃ မ်ိဳး အေရာကို ထည့္ေပါင္းဆီသတ္ပါ။ မီးကင္၊ သန္႔စင္ထားတဲ့ ဆိတ္ေျခေထာက္ ေတြကို ထည့္ေပါင္းေမႊၿပီး လုံးခ်က္ ခ်က္ေပးပါ။

မီးကင္ၿပီး ဓားျပားရိုက္ထားတဲ့ ၃ မ်ိဳးကိုလည္း ထည့္ပါ။ ဆား၊ ပာင္းခတ္မႈန္႔တို႔နဲ႔ အရသာသြင္းပါ။
ကရေ၀းရြက္ထည့္၊ ခ်င္းကိုပါးပါးလွီးထည့္ၿပီး ေရ ၁ လီတာျဖည့္စြက္ကာ ပထမတပြက္ မဆူခင္အထိ မီးျပင္းျပင္းနဲ႔ ျပဳတ္ပါ။

အညစ္အေၾကးနဲ႔ အျမႇဳပ္ေတြကို စစ္ထုတ္ေပးၿပီးရင္ … မီးကိုေလွ်ာ့ခ်ၿပီး မီးေအးေအးမွာ အဖုံးပိတ္ၿပီး မိနစ္ ၃၀ ကေန ၄၅ မိနစ္အထိ ႏွပ္ခ်က္ေပးပါ။

ဆိတ္ေျခေထာက္ေတြ အတန္ငယ္ႏူးလာရင္ ျပဳတ္ၿပီးေျခထားတဲ့ ကုလားပဲေတြကို ထည့္ေပါင္းေပးပါ။
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ေလးနဲ႔ နံနံပင္ေလးျဖဴး၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ေလး ခပ္ၿပီး သုံးေဆာင္ပါ။ နံျပားနဲ႔ပဲ ျဖစ္ျဖစ္၊ ထမင္းနဲ႔ပဲ ျဖစ္ျဖစ္ တြဲဖက္စားလို႔ အေကာင္းဆံုးေပါ့။

Credit: ဧရာ၀တီဘေလာ့ခ္

No comments: