Friday, November 2, 2012

ငါးၾကင္းျမီးစတူး၊ ပုစြန္အစိမ္းသုပ္၊ ငါးေပါင္းသံပုရာ

-->
သံပုရာနံ႕သင္းသင္းေလးနဲ႕ ယိုးဒယားသေဘၤာသီးေထာင္းတို႕ ငါးပိစိမ္းစားမွာ သံပုရာရည္ေလးဆမ္းလို႕ ငါးရံ႕ေျခာက္ဖုတ္ကို သံပရာသီး ညွစ္တာ စသျဖင့္ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ စားေသာက္ဖြယ္ရာေတြမွာ သံပုရာသီး အနံ႕သင္းေနရင္ သြားရည္ယိုမိတာေတာ့အမွန္ပါပဲ။ လူတိုင္း လည္းအဲလိုပဲျဖစ္မိၾကမယ္ထင္ပါတယ္။

အခုျမန္ဆန္လြယ္ကူျပီး ျပင္ဆင္ရမယ့္ ပံုစံခ်င္းသိပ္မကြာလွတဲ့ ငါးသံပရာေပါင္းနဲ႕ ပုစြန္အစိမ္းသုပ္အျပင္ အသီးအရြက္ျမိဳင္ျမိဳင္ဆိုင္ဆိုင္ ပါ၀င္တဲ့ ငါးၾကင္းျမီးစတူးခ်က္နည္းေလးေတြကို ေမးျမန္းစပ္စုျပီး ျပန္လန္ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။ အျပင္မွာ လက္ေတြ႕စားခ်င္ၾကရင္ျဖင့္ ကန္ေတာ္ၾကီးဥယ်ာဥ္ထဲက Wonderland စားေသာက္ဆိုင္မွာ သြားစားၾကည့္ၾကပါလို႕ေျပာပါရေစ။

ပုစြန္အစိမ္းသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ပုစြန္ - ၁၀က်ပ္သား၊ ရွာလကာရည္ - ပန္းကန္လံုး ၁လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁၅မႊာ၊ သံပုရာသီး ၂လံုး၊ ပုစြန္ငံျပာရည္ ဇြန္းေသး ၃ဇြန္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း - စိတ္ၾကိဳက္၊ နံနံပင္ - အနည္းငယ္၊ ဆား/သၾကား - အနည္းငယ္စီ။


ျပဳလုပ္နည္း
ပုစြန္မ်ားကို အခြံခၽြတ္ကာ ေက်ာခြဲသန္႕စင္ျပီး ရွာလကာရည္နဲ႕ သံုးမိနစ္ခန္႕ စိမ္ထားပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္မ်ားကို ႏုပ္ႏုပ္စင္း (သို႕) ၾကိတ္ေခ်ျပီး ငံျပာရည္၊ သၾကား၊ ဆား၊ သံပုရာရည္တို႕နဲ႕ ေရာေဖ်ာ္လိုက္ပါ တယ္။



ပုစြန္ေတြကို ရွာလကာရည္မွ ဆယ္ယူျပီးေဖ်ာ္စပ္ထားတဲ့ ေဆာ့စ္နဲ႕ သမေအာင္နယ္လိုက္မယ္ဆိုရင္ ပုစြန္အစိမ္းသုပ္ပြဲေလးကို ရရွိပါျပီ။

(ပန္းကန္ထဲျပင္ဆင္ထားတာကိုေျပာျပရရင္ ေၾကြပန္းကန္ျပား ခပ္ပက္ပက္မွာ ပုစြန္ေတြကို ေခါင္းျခင္းဆိုင္ ၾကယ္ပံုစံစီ၊ ပန္းကန္ပတ္ပတ္ လည္မွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ခပ္ပါးပါးလွီးထားတာေတြကို စီစီရီရီ၊ စီထားတဲ့ပုစြန္ေတြေပၚကို ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ စတာေတြပါတဲ့ ေဖ်ာ္ရည္ကိုေလာင္းျပီးပံုထားတဲ့ဟန္ပါ)


ငါးသံပုရာေပါင္း
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ကကၠတစ္ (သို႕) ဆလားဗီးယား - ၁ ေကာင္၊ စပါးလင္ - ၁ ပင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁၅မႊာ၊ သံပုရာသီး - ၄လံုး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း - စိတ္ၾကိဳက္၊ နံနံပင္ - သင့္ရံု၊ ငံျပာရည္ - ဇြန္းေသး ၃ဇြန္း၊ ၾကက္သားမႈန္႕ ဇြန္းေသး ၂ဇြန္း၊


ျပဳလုပ္နည္း
ပထမဆံုး ငါးကို အေၾကးထိုး၊ ဗိုက္ခြဲအူထုတ္သန္႕စင္ျပီး ၾကက္သားမႈန္႕နဲ႕ နယ္ထားပါတယ္။ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ေရေႏြးဆူေအာင္တည္ျပီး စပါးလင္ကို ဓားျပားရိုက္ထည့္ကာ ငါးကိုပါ ထည့္ျပဳတ္လိုက္ပါတယ္။
ငါးျပဳတ္ေနစဥ္မွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္တို႕ကို ႏုပ္ႏုပ္စင္း (သို႕) ၾကိတ္ေခ်ျပီး ငံျပာရည္၊ သၾကား၊ဆား၊သံပရာရည္တို႕နဲ႕ ေဆာ့စ္ေဖ်ာ္လိုက္ပါတယ္။
ငါးက်က္တဲ့အခါ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္မွာ ဆယ္ယူျပီး အေပၚယံက ေဆာ့စ္ဆမ္းကာ ငါးသံပရာေပါင္းဟင္းပြဲကို ျပင္ဆင္ႏိုင္ပါျပီ။
(ဒီဟင္းပြဲကိုျပင္ဆင္ထားတာကို ၾကည့္လိုက္တာ ခပ္လွလွ ပန္းကပ္ခပ္ပက္ပက္မွာ ငါးကိုထည့္ ငါးပတ္လည္မွာ သခြားသီးခပ္ပါးပါး လွီးထားတာေလးေတြကိုရံ၊ ငါးေပၚကိုေတာ့ ေဆာ့စ္ကိုပံု၊ နံနံပင္ခက္အခ်ိဳ႕ကိုအလွဆင္ေပါ့ေနာ္။)



ငါးၾကင္းျမီးစတူး
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ငါးၾကင္းျမီး - ၁ျမီး၊ ပန္းပြင့္(မုန္လာပြင့္) ၃တက္၊ ေရႊပဲသီး - သံုးေတာင့္၊ ဘုိစားပဲသီး - ၃ေတာင့္၊မႈိအနက္ - ၃ပြင့္၊ မုန္လာဥနီ - ၁ဥ၊ ခရုဆီ - ဟင္းခပ္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ငံျပာရည္ - ဟင္းခပ္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ထိုင္းပဲငံျပာရည္ - ဟင္းခတ္ဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ၾကက္သားမႈန္႕ - ဇြန္းေသး ၂ဇြန္း၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ - အနည္းငယ္၊ နံနံပင္ - အနည္းငယ္၊ ဆီ-၂၀က်ပ္သား။

ျပဳလုပ္နည္း
ငါးၾကင္းျမီးကို အေၾကးထိုးသန္႕စင္ျပီး ဟင္းခပ္မႈန္႕အနည္းငယ္ နယ္ကာ ေၾကာ္လိုက္ပါတယ္။
အသီးအရြက္မ်ားအားလံုးကို အေနေတာ္လွီးျဖတ္ျပီး ေနာက္ထပ္ ဒယ္အိုးတစ္အိုးနဲ႕ ေၾကာ္ပါတယ္။
ေရအနည္းငယ္နဲ႕ အရသာမ်ားအားလံုးကို ထည့္ေၾကာ္ျပီး အသီးအရြက္မ်ားႏူးလာတဲ့အခါ ခရုဆီထည့္ပါတယ္။
ေနာက္ဆံုးအေနနဲ႕ ငါးေၾကာ္ကို ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္မွာ ထည့္ျပီး အေပၚယံက ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေၾကာ္ေတြ ထည့္လိုက္မယ္ဆိုရင္ စားခ်င္စဖြယ္ အနံ႕အရသာနဲ႕ ငါးၾကင္းျမီးစတူးကို ရရွိပါျပီ။


(ျပင္ဆင္ထားပံုကိုၾကည့္ရတာက ငါးၾကင္းျမီးေၾကာ္ၾကြပ္ၾကြပ္ကို ပန္းကန္လွလွမွာတင္၊ ခပ္ပါးပါး ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ ပန္းပြင့္ေတြ မႈိေတြ ေရာေၾကာ္ထာတာေတြကို ငါးၾကင္းျမီးေပၚကေလာင္းတင္၊ နံနံပင္ေလးေတြနဲ႕ အလွဆင္ထားပါတယ္။)

No comments: