Saturday, June 2, 2012

ျပည္ၾကီးငါးႏွင့္ ငရုတ္ခ်ိဳေဆာ့စ္ခ်က္နည္း၊ ပုစြန္ဆိတ္ေၾကာ္နဲ႕ ကန္စြန္းရြက္ခ်ဥ္ေရဟင္း

ငါး..ငါး...ကြၽန္ေတာ္ ထမင္းစားတိုင္း ငါးဟင္းတစ္မ်ိဳးမ်ိဳးေတာ့ပါေနတတ္ပါတယ္။ သူငယ္ခ်င္းကလည္းေျပာတယ္ မင္းက ငါးအမ်ိဳးမ်ိဳး ကိုစားေနေတာ့တာပဲတဲ့။ ဟုတ္လည္းဟုတ္တယ္ ကြၽန္ေတာ္က ငါးကို ေရလဲစားတာေလ။ တျခားအသားေတြကိုေတာ့ တစ္ခါတေလပဲ စားျဖစ္ပါတယ္။ အခုလည္း ရန္ကုန္ေရာက္မွ စားျဖစ္ရတဲ့ ျပည္ၾကီးငါးကို ငရုတ္ခ်ိဳေဆာ့စ္နဲ႕ခ်က္မယ္။ ပုစြန္ဆိတ္ေလးေတြေၾကာ္ျပီး ကန္စြန္းရြက္ခ်ဥ္ေရဟင္းခ်က္စားၾကည့္ၾကမယ္ေနာ္။

ျပည္ၾကီးငါးႏွင့္ ငရုတ္ခ်ိဳေဆာ့စ္ခ်က္နည္း

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ျပည္ၾကီးငါး (အေကာင္ၾကီး) - ငါးဆယ္သား
ငရုတ္ခ်ိဳေဆာ့စ္ (ရယ္ဒီမိတ္) - စတီးဇြန္းေသး ၂ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁၀ျမႊာ
ၾကက္သြန္နီ (ဥၾကီး) - တစ္ဥ
နံနံပင္ - အနည္းငယ္
ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္
ဆား၊သၾကား - သင့္ရံု
ဆီ - သံုးက်ပ္သားခန္႕

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ျပည္ၾကီးငါးကို အညစ္အေၾကးနဲ႕ အရိအရြဲမ်ားစင္ေအာင္ ျပဳလုပ္၍ ေရႏွင့္ ႏွစ္ထပ္သံုးထပ္ ျပန္ေဆးပါ။ ျပည္ၾကီးငါးကို ငရုတ္ခ်ိဳေဆာ့စ္၊ ဆား၊ သၾကားတို႕နဲ႕ နယ္ထားပါ။ (ျပည္ၾကီးငါးကို ဆားအနည္းငယ္မွ်သာ ထည့္နယ္ပါ။ ငါးက အငန္ဓာတ္ရွိတဲ့အတြက္ ျဖစ္ပါတယ္။) ၾကက္သြန္အနီ၊အျဖဴ၊ခ်င္းကို အခြံႏႊာေရေဆးျပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။ နံနံပင္ကို သဲမ်ားစင္ေအာင္ ေရေဆးထားပါ။ ျပီးရင္ ဆီပူအိုး ထဲမွာ ၾကက္သြန္မ်ားထည့္ ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္မ်ားႏြမ္းလာရင္ နယ္ျပီးႏွပ္ထားတဲ့ ျပည္ၾကီးငါးမ်ားကိုထည့္၍ သမေအာင္ေမႊျပီး အဖံုး အုပ္ထားပါ။ ျပည္ၾကီးငါးခ်က္ရာတြင္ ေရထည့္ရန္မလိုပါ။ ၁၅မိနစ္ခန္႕တည္ျပီး ဆီျပန္လာရင္ နံနံပင္ အုပ္ခတ္လိုက္ပါ။

ငရုတ္ခ်ိဳ အရသာေလးနဲ႕ နံနံပင္အနံ႕ေလးသင္းေနျပီး ထမင္းျမိန္ေစမယ့္ဟင္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။

ပုစြန္ဆိတ္ေၾကာ္ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ပုစြန္ဆိတ္ - အစိတ္သား (ေရေဆးျပီး ဆား၊သၾကား နယ္ထားပါ)
ဆီ - ခုႏွစ္က်ပ္ခြဲသား
ဆား၊သၾကား - အနည္းငယ္စီ

ဆီပူအိုးထဲတြင္ ပုစြန္ဆိတ္ကေလးမ်ားကို ေရႊ၀ါေရာင္သန္းျပီး ၾကြပ္ရြလာတဲ့အထိေၾကာ္၍ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲမွာ ဆယ္ထားပါ။ ေနာက္ တစ္နည္းကေတာ့ ပုစြန္ဆိတ္ကေလးမ်ားထဲတြင္ ဂ်ံဳမႈန္႕အနည္းငယ္ ထည့္နယ္၍လည္း ေၾကာ္စားႏိုင္ပါတယ္။

ကန္စြန္းရြက္ခ်ဥ္ေရဟင္း ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ကန္စြန္းရြက္ (အစည္းၾကီး) - ၁စည္း (အရြက္ႏွင့္အရိုးမ်ားေျခြျပီး ေရေဆးထားပါ။)
ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ - စတီးဇြန္းေသး ၂ဇြန္း
မွ်င္ငါးပိ(အခ်ိဳစား) - ကြမ္းသီးလံုးခန္႕
ခရမ္းခ်ဥ္သီး (၂လံုး) - ေရေဆးျပီး ေလးစိတ္ စိတ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅ျမြာ - ထုေထာင္းထားပါ။
ဆား၊သၾကား - အနည္းငယ္စီ
မန္က်ည္းသီးမွည့္ - အနည္းငယ္
(ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ မၾကိဳက္လွ်င္ ငါးအသား သံုးႏိုင္ပါတယ္။)

ခ်က္ျပဳတ္ရန္ ျပင္ဆင္ျပီးရင္ အေနေတာ္ ဒန္အိုးထဲတြင္ ေျခြထားတဲ့ကန္စြန္းရြက္မ်ား၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ မွ်င္ငါးပိနဲ႕ အခ်ိဳ၊ အငန္အားလံုးထည့္၊ ေရကိုသင့္တင့္ရံုထည့္ျပီး ဟင္းရည္ ဆူပြက္လာတဲ့အထိ တည္ပါ။
ဟင္းရည္ ဆူပြက္လာျပီး အရြက္မ်ား အစိမ္းနံ႕ေပ်ာက္၍ ႏူးအိသြားျပီဆိုလွ်င္ ခ်ဥ္ေရဟင္း သံုးေဆာင္လို႕ရပါျပီ။

No comments: