အဟမ္း...အဟမ္း....အြန္လိုင္းေပၚမွာ ဟင္းခ်က္မစားတာလည္းၾကာျပီျဖစ္လို႕ ဒီေန႕ေတာ့ ခ်က္စားမယ္လို႕စိတ္ကူးလိုက္ ပါတယ္။
ဘယ္သူေတြမစားဘူးလည္း ဘယ္သူကစားလည္းမသိေပမဲ့ မ်ားေသာအားျဖင့္ ကြၽန္ေတာ္ကေတာ့ ၀က္သားကို အမ်ိဳးမ်ိဳး ခ်က္ျပဳတ္ေၾကာ္ခ်က္စားပါတယ္။ အသားမွာ၀က္လို႕ ဆိုတယ္မဟုတ္လား။
၀က္သားကို သူ႕ခ်ည္းပဲ အီမေနေအာင္ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ႏွင့္ေရာခ်က္စားမယ္။ သူႏွင့္လိုက္ဖက္ေအာင္ေတာ့ ပန္းမုန္လာကို ၾကက္ဥႏွင့္ေၾကာ္မယ္၊ ဟင္းရည္အျဖစ္ အာလူးကို ပဲနီေလးနဲ႕ဟင္းခ်ဳိခ်က္မယ္ေလ။
ထမင္းျဖဴျဖဴ ဟင္းပူပူနဲ႕ဆိုရင္ ငရုတ္သီးေထာင္းေလးပါပါရင္ေကာင္းမယ္ထင္တယ္ေနာ္။
၀က္ခ်ဥ္ေပါင္ခ်က္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
၀က္သား ၅၀က်ပ္သား
ခ်ဥ္ေပါင္ - ၂စည္း
ၾကက္သြန္နီ - ၅လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ -၂လံုး
ဆီ - ၅က်ပ္သား
ဟင္းခတ္မႈန္႕ - အနည္းငယ္
အေရာင္တင္မႈန္႕ - အနည္းငယ္
ဆား - အနည္းငယ္
နႏြင္း - အနည္းငယ္
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ၾကဖို႕
၀က္သားမ်ားကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးျပီးအေနေတာ္တံုး၍ ဆား၊နႏြင္း၊ဟင္းခတ္မႈန္႕တို႕ျဖင့္ နယ္ထားပါ။ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္မ်ားကို သင္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ၾကက္သြန္နီကို ၾကိတ္ထားပါ။
ပထမဆံုး ဒယ္အိုးထဲသို႕ ဆီအနည္းငယ္ထည့္၍ ဆီပူလာလွ်င္ နႏြင္းထည့္၍ ၾကိတ္ထားေသာ ၾကက္သြန္မ်ားကို ဆီသတ္ ပါ။ အနံ႕ေမႊးလာလွ်င္ အေရာင္တင္ အနည္းငယ္ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ဆား၊ နႏြင္းနယ္ထားေသာ ၀က္သားကိုထည့္၍ ဆီသတ္ ပါ။ အသားကို က်စ္ေနေအာင္ ေမႊေမႊေပးရပါမယ္။ ဆီျပန္၍ အစိမ္းနံ႕ေပ်ာက္သြားလွ်င္ ၀က္သားကို ေရျမႇဳပ္ေအာင္ထည့္ပါ။ အသားမ်ားႏူးလာသည္အထိ ထားရပါမယ္။ အသားမ်ား ႏူးသြားလွ်င္ သင္ထားေသာ ခ်ဥ္ေပါင္မ်ားကို ထည့္ေပးပါ။ အသား ထဲသို႕ အခ်ဥ္ဓာတ္၀င္သြားျပီဆိုလွ်င္ အေပါ့အငန္ျမည္း၍ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။ အရန္ဟင္းမ်ားျဖစ္တဲ့ ပန္းမုန္လာေၾကာ္၊ အာလူးဟင္းခ်ိဳတို႕နဲ႕လည္း တြဲဖက္ျပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။
ပန္းမုန္လာ ေခၚ ပန္းေဂၚဖီေၾကာ္
ပန္းမုန္လာထုပ္ၾကီးၾကီး တစ္ထုပ္
ဆီ ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား
ၾကက္သြန္ျဖဴ ငါးတက္
ၾကက္သြန္နီ တစ္ဥ
ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႕ အေနေတာ္
ၾကက္ဥထည့္မည္ဆိုလွ်င္ ၁လံုး သို႕မဟုတ္ ၂လံုး
ေၾကာ္ၾကစို႕
ပန္းမုန္လာကို အဖဲ့ေလးေတြ ဖဲ့ျပီး ေရခဏစိမ္၊ ျပီး အေနေတာ္ေလး လွီး၊ ေရစစ္ထား။
ေၾကာ္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ဆီႏွစ္က်ပ္ခြဲသား အိုးထဲထည့္၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ ငါးတက္ ဓားျပားရိုက္၊ ၾကက္သြန္နီတစ္ဥ လွီးထားတာထည့္။ နည္းနည္းႏြမ္းသြားရင္ ပန္းမုန္လာထည့္ျပီး ေမႊ ေပး၊
ဆား၊အခ်ိဳမႈန္႕ အေနေတာ္ေလးထည့္ျပီး ပန္းမုန္လာက်က္ေလာက္ရင္္ေတာ့ အိုးခ်လို႕ရပါျပီ။ (ဒီအခ်ိန္မွာေတာ့ ၾကက္ဥ ထည့္မည္ဆိုလွ်င္ မႊေအာင္ေခါက္ထားေသာ ၾကက္ဥရည္ကို ဇြန္းၾကီးၾကီးျဖင့္ ခပ္ျပီးျဖန္းလိုက္ ေမႊလိုက္ ျဖန္းလိုက္လုပ္ ေပးရပါမယ္)
အသီးအရြက္ဆိုေတာ့ စားခါနီးမွေၾကာ္ရင္ အေကာင္းဆံုးပါပဲ။
No comments:
Post a Comment